8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
gotih
Mudżahedin

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: gotih »

chodziło mi o miejsce przyłożenia tempata a nie kto w domku obrywa :)

Inferno@ tylko modele wielowoundowe
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

zapewne na srodku domku zeby nie bylo jakis chorych akcji... a nawet jak bys chcial nagiac zasady to srodek musi byc na domku...
Obrazek
Highborn Elves Only!

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Inferno pisze:Czy dzięki specjalnej zasadzie z Lore of Life "Lifebloom"
1. mogę leczyć pojedyńcze modele w oddziale?
2. Czy jedynie woundy na modelach wielowoundowych ;P
Jak sama nazwa mówi leczyć nie wskrzeszać, więc nie ma to znaczenia jaki model wybierzesz czy będzie to model wielowoundowy, czy hero czy inne badziewie z w>1. Oczywiście pod warunkiem że został ten model wcześniej raniony.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

katerek pisze:
Jak sama nazwa mówi leczyć nie wskrzeszać, więc nie ma to znaczenia jaki model wybierzesz czy będzie to model wielowoundowy, czy hero czy inne badziewie z w>1. Oczywiście pod warunkiem że został ten model wcześniej raniony.
No chyba jednak ma znaczenie bo jesli model z 1W zostanie zraniony(po save'ach)to ginie wiec nie mozna go wskrzesić Lifeboomem - tym samym nie mozna go leczyc...
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

katerek
Masakrator

Soulferin pisze:
katerek pisze:
No chyba jednak ma znaczenie bo jesli model z 1W zostanie zraniony(po save'ach)to ginie wiec nie mozna go wskrzesić Lifeboomem - tym samym nie mozna go leczyc...
A Ty dokładnie przeczytałeś moją odpowiedź? Zwłaszcza jej początek? Stwarzacie ludzie sztuczne problemy...

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Wyobraź sobie że tak.Twoja wypowiedz jest dla mnie niejasna.Dlatego dodałem komentarz.Proste.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Napotkała mnie ostatnio taka smutna sytuacja ;) Miałem oddział piechoty z dwójką bohaterów w środku, po kilku turach z oddziału zistał tylko jeden hipek plus tych dwóch bohaterów (generał i bsb gwoli ścisłości), pech chciał, że zaczęli uciekać. Pytanie, czy zbierają się tylko na dwóch jedynkach?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

A ilu piechociarzy było?

Bohaterowie są liczeni do tych min. 25%, ale jeśli w sumie to mniej niż te 25%, to zbierają się tylko na 2x1.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Mam takie pytanko odnośnie Pit of Shades. Zapis w rulebooku jest dla mnie trochę niejasny.
Jest napisane, że scateruje, tzn przesuwamy i wszystko czego dotknie po drodze zdaje testy (jak przy słońcu), czy normalnie znosimy (jak katapę)?

katerek
Masakrator

Pocisk pisze:Mam takie pytanko odnośnie Pit of Shades. Zapis w rulebooku jest dla mnie trochę niejasny.
Jest napisane, że scateruje, tzn przesuwamy i wszystko czego dotknie po drodze zdaje testy (jak przy słońcu), czy normalnie znosimy (jak katapę)?
Normalnie znosi jak przy katapulcie. Test I tylko dla modeli, które znalazły się pod templatką już po zniesieni, nie po drodze templatki.

EDIT: Czy jest jakaś spójna i rzeczowa interpretacja działania czaru Waagh! na machiny wojenne u OnG?

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

katerek pisze:Czy jest jakaś spójna i rzeczowa interpretacja działania czaru Waagh! na machiny wojenne u OnG?
No właśnie nie za bardzo, argumenty za i przeciw ruchowi maszyn są jednakowo dobre. LS się zabrała, ale chyba nic w tej kwestii nie ustaliła.

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Post autor: Bałagan »

Pytanie odnośnie szarży:
na oddział piechoty (szerokość 5 cali) szarżują dwa oddziały kawalerii:
pierwszy stoi na wprost przed piechotą 1,5 przed nią i ma szerokość 5 cali
drugi stoi 10 cali od piechoty (szerokość oddziału 3 cale) w szarży przeszkodza mu obelisk i pierwszy oddział kawalerii

czy jest możliwa szarża drugiej kawalerii?
(widzi piechote i ma zasięg ale nie ma jak się dostawić wykonując jeden obrót)

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Bałagan pisze:Pytanie odnośnie szarży:
na oddział piechoty (szerokość 5 cali) szarżują dwa oddziały kawalerii:
pierwszy stoi na wprost przed piechotą 1,5 przed nią i ma szerokość 5 cali
drugi stoi 10 cali od piechoty (szerokość oddziału 3 cale) w szarży przeszkodza mu obelisk i pierwszy oddział kawalerii

czy jest możliwa szarża drugiej kawalerii?
(widzi piechote i ma zasięg ale nie ma jak się dostawić wykonując jeden obrót)
Nie. Wg nowego rulebooka - szarża jest możliwa, jeśli da się wykonać jednostką legalny ruch (czyli z 1 wheelem max. 90 stopni) i dotknąć podstawką (choćby narożnikiem) podstawki modelu/oddziału szarżowanego we właściwej jego strefie.
Jeśli dobrze oczami wyobraźni widzę opisaną przez Ciebie sytuację, to szarża nie jest możliwa.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

likaon pisze:Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
Balisty się nie zmieniły, tylko oddziały trochę urosły więc to stwierdzenie to raczej bullshit. Natomiast kawaleria straciła większość swoich zalet (dużo dłuższa szarża, wycinanie wszystkich oddających przeciwników, łatwe zdejmowanie szeregów, łatwe łamanie wroga szarżą) i wreszcie nie jest duuużo lepsza od piechoty. Oczywiście branie kawalerii dalej ma sens ale raczej jako wsparcia - i tak powinno być.

Co to ma wspólnego z zasadami to nie wiem...

Maciek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

mlepkows pisze:
likaon pisze:Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
Balisty się nie zmieniły, tylko oddziały trochę urosły więc to stwierdzenie to raczej bullshit.
Bullshit?
Po pierwsze w LT nie ma już +1 do hita, a po drugie są wszechobecne covery. Dodaj do tego zmniejszoną ilość monsterów na stołach oraz 10T na czołgu.
Bolce już nie wymiatają, są przeciętne. Zazwyczaj lepiej wystawić coś innego.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Chyba, że mowa o bolcach repetujących, te wciąż mają potencjał.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Czy jak wstawię do oddziału Standard of Discipline (+1Ld) i do tego oddziału wrzucę generała, to czy generał ma +1Ld na inne oddziały w 12"
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Czy na turach (na obecnym BP czy co tam teraz obowiązuje) można grać demonami pure Tzeentch?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Można grać czym chcesz, nie ma na razie żadnego BP. Jedyne ograniczenia jakie występują, są różne dla każdego turnieju i są opisane w regulaminie.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Zablokowany