8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
chodziło mi o miejsce przyłożenia tempata a nie kto w domku obrywa
Inferno@ tylko modele wielowoundowe
Inferno@ tylko modele wielowoundowe
Jak sama nazwa mówi leczyć nie wskrzeszać, więc nie ma to znaczenia jaki model wybierzesz czy będzie to model wielowoundowy, czy hero czy inne badziewie z w>1. Oczywiście pod warunkiem że został ten model wcześniej raniony.Inferno pisze:Czy dzięki specjalnej zasadzie z Lore of Life "Lifebloom"
1. mogę leczyć pojedyńcze modele w oddziale?
2. Czy jedynie woundy na modelach wielowoundowych ;P
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
No chyba jednak ma znaczenie bo jesli model z 1W zostanie zraniony(po save'ach)to ginie wiec nie mozna go wskrzesić Lifeboomem - tym samym nie mozna go leczyc...katerek pisze:Jak sama nazwa mówi leczyć nie wskrzeszać, więc nie ma to znaczenia jaki model wybierzesz czy będzie to model wielowoundowy, czy hero czy inne badziewie z w>1. Oczywiście pod warunkiem że został ten model wcześniej raniony.Inferno pisze:Czy dzięki specjalnej zasadzie z Lore of Life "Lifebloom"
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
A Ty dokładnie przeczytałeś moją odpowiedź? Zwłaszcza jej początek? Stwarzacie ludzie sztuczne problemy...Soulferin pisze:No chyba jednak ma znaczenie bo jesli model z 1W zostanie zraniony(po save'ach)to ginie wiec nie mozna go wskrzesić Lifeboomem - tym samym nie mozna go leczyc...katerek pisze:Jak sama nazwa mówi leczyć nie wskrzeszać, więc nie ma to znaczenia jaki model wybierzesz czy będzie to model wielowoundowy, czy hero czy inne badziewie z w>1. Oczywiście pod warunkiem że został ten model wcześniej raniony.Inferno pisze:Czy dzięki specjalnej zasadzie z Lore of Life "Lifebloom"
Napotkała mnie ostatnio taka smutna sytuacja Miałem oddział piechoty z dwójką bohaterów w środku, po kilku turach z oddziału zistał tylko jeden hipek plus tych dwóch bohaterów (generał i bsb gwoli ścisłości), pech chciał, że zaczęli uciekać. Pytanie, czy zbierają się tylko na dwóch jedynkach?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Normalnie znosi jak przy katapulcie. Test I tylko dla modeli, które znalazły się pod templatką już po zniesieni, nie po drodze templatki.Pocisk pisze:Mam takie pytanko odnośnie Pit of Shades. Zapis w rulebooku jest dla mnie trochę niejasny.
Jest napisane, że scateruje, tzn przesuwamy i wszystko czego dotknie po drodze zdaje testy (jak przy słońcu), czy normalnie znosimy (jak katapę)?
EDIT: Czy jest jakaś spójna i rzeczowa interpretacja działania czaru Waagh! na machiny wojenne u OnG?
No właśnie nie za bardzo, argumenty za i przeciw ruchowi maszyn są jednakowo dobre. LS się zabrała, ale chyba nic w tej kwestii nie ustaliła.katerek pisze:Czy jest jakaś spójna i rzeczowa interpretacja działania czaru Waagh! na machiny wojenne u OnG?
Pytanie odnośnie szarży:
na oddział piechoty (szerokość 5 cali) szarżują dwa oddziały kawalerii:
pierwszy stoi na wprost przed piechotą 1,5 przed nią i ma szerokość 5 cali
drugi stoi 10 cali od piechoty (szerokość oddziału 3 cale) w szarży przeszkodza mu obelisk i pierwszy oddział kawalerii
czy jest możliwa szarża drugiej kawalerii?
(widzi piechote i ma zasięg ale nie ma jak się dostawić wykonując jeden obrót)
drugi stoi 10 cali od piechoty (szerokość oddziału 3 cale) w szarży przeszkodza mu obelisk i pierwszy oddział kawalerii
Nie. Wg nowego rulebooka - szarża jest możliwa, jeśli da się wykonać jednostką legalny ruch (czyli z 1 wheelem max. 90 stopni) i dotknąć podstawką (choćby narożnikiem) podstawki modelu/oddziału szarżowanego we właściwej jego strefie.Bałagan pisze:Pytanie odnośnie szarży:
Jeśli dobrze oczami wyobraźni widzę opisaną przez Ciebie sytuację, to szarża nie jest możliwa.
Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Balisty się nie zmieniły, tylko oddziały trochę urosły więc to stwierdzenie to raczej bullshit. Natomiast kawaleria straciła większość swoich zalet (dużo dłuższa szarża, wycinanie wszystkich oddających przeciwników, łatwe zdejmowanie szeregów, łatwe łamanie wroga szarżą) i wreszcie nie jest duuużo lepsza od piechoty. Oczywiście branie kawalerii dalej ma sens ale raczej jako wsparcia - i tak powinno być.likaon pisze:Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
Co to ma wspólnego z zasadami to nie wiem...
Maciek
Bullshit?mlepkows pisze:Balisty się nie zmieniły, tylko oddziały trochę urosły więc to stwierdzenie to raczej bullshit.likaon pisze:Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
Po pierwsze w LT nie ma już +1 do hita, a po drugie są wszechobecne covery. Dodaj do tego zmniejszoną ilość monsterów na stołach oraz 10T na czołgu.
Bolce już nie wymiatają, są przeciętne. Zazwyczaj lepiej wystawić coś innego.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Czy na turach (na obecnym BP czy co tam teraz obowiązuje) można grać demonami pure Tzeentch?
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Można grać czym chcesz, nie ma na razie żadnego BP. Jedyne ograniczenia jakie występują, są różne dla każdego turnieju i są opisane w regulaminie.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.