jezeli chodzi o som i lance to nie ma takiej opcji. +1 do sily jest tylko jak sie uzywa som'a.emiel_regis pisze:w dodatku, dzięki uściśleniu sędziowskiemu zasady magicznych przedmiotów działaja zawsze, więc bretoński chłoptyś ze SoM będzie miał w szarży S7, z odpowiednim scyzorykiem ASF i s6...
8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Chciałem się tylko upewnić odnośnie zasady kowadełka. W erracie zostało napisane:
Rozumiem przez ten zapis, że na wszystkie ataki poza tymi w CC, lub gdy ich zapis dotyczy modeli w BtB, mam warda na 4+ , a co za tym idzie, na wszystkie czary, które nie atakują w styku (czyli także te wymuszające testy statystyk).Remove one Anvil Guard model when the first wound is
inflicted on the Anvil of Doom, the second Anvil Guard when
the second wound is inflicted, but only remove the Runelord
when the fifth wound is inflicted. The crew receive a 4+ ward
save against missile fire and ranged magical attacks, and a 6+
ward save against close combat attacks.
Tylko na te, które pozwalają na użycie ward save'aGrichalk pisze:
Rozumiem przez ten zapis, że na wszystkie ataki poza tymi w CC, lub gdy ich zapis dotyczy modeli w BtB, mam warda na 4+ , a co za tym idzie, na wszystkie czary, które nie atakują w styku (czyli także te wymuszające testy statystyk).
- Młody Pajak
- Kradziej
No właśnie tego nie mogę znaleźć w booku...Waldi pisze:Ja bym tak właśnie zrobił... ale jak to uzasadnić?Młody Pajak pisze:Serio z tą siłą 7?
@Waldi przykładasz template'a do podstawki rydwanu.
@Grichalk gdzie jest mowa w tym zapisie o czarach?
- Młody Pajak
- Kradziej
co oznacza według Ciebie ranged magical attacks?
Sword of might nie daje bonusu do siły. Więc to wałw dodatku, dzięki uściśleniu sędziowskiemu zasady magicznych przedmiotów działaja zawsze, więc bretoński chłoptyś ze SoM będzie miał w szarży S7, z odpowiednim scyzorykiem ASF i s6...

Magiczne bronie modyfikują charakterystyki na wszystkie potrzeby, ale ASF nie jest charakterystyką i tracisz je, gdy korzystasz z lancy.
Z flamingami raczej tak. A armour piercing działa tylko w hthczy hoda łączy się z magicznymi sztandarami? chodzi głównie o razor standard i banner of flamingów:)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Co do AP, to w takim razie 2 czar z metalu także nie pozwala na strzelanie z AP?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
-
- Powergamer Rozpiskowy
Witam, mam pytanie: w 8 ed mozna miec tylko 2 takie same rary nie mozna wziąć 3 - ale na ile pkt? To znaczy czy jak gram na 5k - to też moge wziąć, tylko po dwa takie same rary z kazdego rodzaju pozdrawiam i przepraszam za banalne pytanie
Jeśli grasz powyżej 3000 pkt, możesz mieć 6 takich samych specjali i 4 takie same rary. Jest to tzw. Grand Army.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
-
- Powergamer Rozpiskowy
dzięki za odp - w takim razie ulepie sobie 4 abominacje:D
1. Efekt z life'a - tam jest succesfully cast - czy to znaczy, ze jak ten czar zdispeluję to efektu z life'a nie ma? Kontrowersja bo przysędziowano mi, ze jeżeli czar osiągnie casting value to już jest interpretowany zcastowany mimo mojego udanego dispela dodaje te woundy przysługujące z efektu z life'a
2. Kwestia dzwonka - przy słońku i przy dwellers below i przy pitce - kiedy i na jakiej i ile razy testuję statystyki. Czy jeden raz na najwyższej (zawsze 5) czy seer i dzwonek osobno na swoich.
3. Dzwonek i strzał z cannona - dalej losujemy w co trafiamy zgodnie z army bookiem? Nie dopatrzyłem się zmian w erracie w tej kwestii.
Pytania pewnie już zadawane ale potrzebuję na chybcika tych odpowiedzi pod ewentualne konflikty ; )
2. Kwestia dzwonka - przy słońku i przy dwellers below i przy pitce - kiedy i na jakiej i ile razy testuję statystyki. Czy jeden raz na najwyższej (zawsze 5) czy seer i dzwonek osobno na swoich.
3. Dzwonek i strzał z cannona - dalej losujemy w co trafiamy zgodnie z army bookiem? Nie dopatrzyłem się zmian w erracie w tej kwestii.
Pytania pewnie już zadawane ale potrzebuję na chybcika tych odpowiedzi pod ewentualne konflikty ; )
1) Sam miałem się o to zapytać, słyszałem już różne interpretacje.
2) Testujesz jeden raz na najwyższej.
3) Jeżeli dzwon jest chariotem lub ridden monster to i seer i dzwon zostaje trafiony.
2) Testujesz jeden raz na najwyższej.
3) Jeżeli dzwon jest chariotem lub ridden monster to i seer i dzwon zostaje trafiony.