Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Stan »

Nie ma słowa jakoby nie wzbudzały paniki, także wzbudzają jak każdy inny odział.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

-SaH- pisze:Głupie pytanie, ale nie mam podręcznika źródłowego niestety i opieram się na innych danych, więc może najszybciej będzie zapytać tutaj:

Detachmenty już teraz normalnie wzbudzają paniki - jak każdy inny oddział?
Bo że supportowanej szarży nie mogą robić to już wyczytałem (choć dalej jestem w szoku).
Czemu nie robią suportowej szarży ? Kiedyś odpowiadały na szarżę szarżą ??
Teraz robią ją po dojściu do main unity czyli w sumie zjadasz mu szeregi i masz flankę.
Robią Counter Charge

'Ostatnie zdanie. The enemy does not get to make any charge reaction against a counter charge, but otherwise all the normal charging rules and bonuses apply.

Panie tez dostają od Support Fire

Z jakiej firmy bierzecie konnych magów ??
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Kopyt pisze:

Z jakiej firmy bierzecie konnych magów ??
Ja używam starych modeli GW metalowych, łatwo je dostać.
Tu gość widze jednego sprzedaje

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=54&t=42931

https://dl.dropboxusercontent.com/u/545 ... G_1982.jpg

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Kopyt pisze:
-SaH- pisze:Głupie pytanie, ale nie mam podręcznika źródłowego niestety i opieram się na innych danych, więc może najszybciej będzie zapytać tutaj:

Detachmenty już teraz normalnie wzbudzają paniki - jak każdy inny oddział?
Bo że supportowanej szarży nie mogą robić to już wyczytałem (choć dalej jestem w szoku).
Czemu nie robią suportowej szarży ? Kiedyś odpowiadały na szarżę szarżą ??
Teraz robią ją po dojściu do main unity czyli w sumie zjadasz mu szeregi i masz flankę.
Robią Counter Charge

'Ostatnie zdanie. The enemy does not get to make any charge reaction against a counter charge, but otherwise all the normal charging rules and bonuses apply.

Panie tez dostają od Support Fire
Miałem wielkie problemy ze zrozumieniem tego posta.
Ogólnie chodzi o to, że kiedyś detki mogły deklarować szarżę razem ze swoim macierzystym oddziałem (tzw supporting charge). Wtedy główny oddział się dostawiał normalnie a detka na flankę przeciwnika. W tej edycji nie ma już czegoś takiego. Więc straciły jedną z możliwości. Nie mówiąc już o tym, że z tego co pamiętam kiedyś zarówno supporting jak i counter charge z automatu wchodziły na flankę, a teraz counter charge podlega normalnym zasadom dostawienia.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

no nie wiem czy się zgodzicie ale ja ten podręcznik uważam za znacznie słabszy od poprzedniego - chętnie oddał bym te demigryfy i znowu miał fllaglantów w corach... i działa po 100 i mortary z s3(10)... i priestow dających kostkę i parę naprawdę fajnych itemów... w ciemno oddaje ten podręcznik... ale w podstawce do 9 edycji ma być imperium- może więc w przyszłym roku będzie nowy book.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Eh, muszę się zgodzić z PiotremB, cóż za straszny dzień :D
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Legion pisze:Eh, muszę się zgodzić z PiotremB, cóż za straszny dzień :D
lol - nie myślałem że tego dożyje :mrgreen:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Czy jeśli mam w oddziale Lektora z Ld9 i bsb ze sztandard of discipline +1 do Ld to generał będzie rozdawał Ld10?

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

Tak.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Warhammer: Sigmar's Blood czy ktoś to ma? Warto to kupić? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Post autor: KiciaK »

Jeśli dam halabardy jako detka do GS, to czy liczą się oni do punktów speciali, czy jako core'y?
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

Specjali
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

Awatar użytkownika
bott
Mudżahedin

Post autor: bott »

Detki liczą się do tych jednostek z których jest oddział macierzysty
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

PiotrB pisze:no nie wiem czy się zgodzicie ale ja ten podręcznik uważam za znacznie słabszy od poprzedniego - chętnie oddał bym te demigryfy i znowu miał fllaglantów w corach... i działa po 100 i mortary z s3(10)... i priestow dających kostkę i parę naprawdę fajnych itemów... w ciemno oddaje ten podręcznik... ale w podstawce do 9 edycji ma być imperium- może więc w przyszłym roku będzie nowy book.
Trochę odkopuje ale naprawdę trudno się z tym nie zgodzić
Tamten book to były złote czasy
Tak btw wogle 8 na 7ed bookach to był najlepszy okres wfb gdzie bitwy były mega epickie
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

Tez tak uwazam ale glownie za zmiany stylu gry. Book nie jest tragiczny tylko gracze mieli inne oczekiwania. Teraz mozna co najwyzej miec skromne zyczenia co do nowego booka.
Niektore nowe patenty mi sie podobaja a wieloma nawet nie gralem np,mag na altarze swoim lub na gryfie.
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Gra ktoś na GS'ach i może się podzielić doświadczeniem?
Sa coś warci?
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

KiciaK pisze:Sa coś warci?
11 punktów i około 13 złotych za model.

Fajnie bić z siła 5 (w dzisiejszym Warhammerze minimum by cokolwiek zdziałać), mieć 4+ pancerza (gdy wszyscy przeciwnicy wokoło biegają z siłą >5 właściwie niewiele on daje ;) ) i mieć staborna (przydaje się, gdy co turę ze stołu znika tuzin gwardzistów :D ).

Jeśli nie wspomożesz ich czarami i nie osłonisz deteczmentami, raczej wiele nie zwojują...

Aha, mają dość ładne figurki :)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

IMO halabardy z priestem > GS
A punktowo porównywalny klocek GS i tak wyjdzie drożej. Przy czym halabardy zapychają core.
Przy czym to tylko moja opinia, nie grałem jeszcze na dużym klocu GS.

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Czy jeśli postać ma demonicznego konia, to podczas rzucania banishment'a otzrymuje 2D6, czy 3D6 hit'ów?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

2D6, w wochu 3D6 dostaje tylko hellcanon i demon prince.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

ODPOWIEDZ