Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Re: Szybkie pytania

Post autor: Arbiter Elegancji »

czaros357 pisze:Powiedzcie teraz mi malowal ktos to moze ma jak te figsy oceniacie bo mam zamiar kupic moze jako zamiast volandow do dogow:
używaj znaków przestankowych, bo tego słowotoku się nie da rozszyfrować
[mod off] :wink:

Te figsy (jak z resztą wszystkie inne GZ) dostarczą ci niesamowitych wrażeń podczas sklejania :P . Naprawdę będziesz musiał poświęcić mnóstwo czasu, nerwów i GS'u żeby ich poskładać. Ale same modele są ładne.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Te formy ozaoza wyglądają na spiracone Hirsty, z wyjątkiem tych "z kamienia polnego". Pytanie o dokładność wykonania, tzn. z jaką tolerancją wymiarową są wykonane. Np. dokładność 0,2 mm oznacza że przy 10 warstwach wieży możesz mieć już 2 mm przesunięcia przy idealnym klejeniu, a to już widać. To ile będzie przy nieidealnym? :D
Jak się przyjrzeć fotkom gotowych obiektów to widać niejaką skłonność do falowania fasad i rozchodzenia się na spoinach.
Mam wątpliwości co do jakości silikonu, z którego wykonane są te formy - na moje doświadczenie wydaje się zbyt elastyczny no i jak z trwałością? Hirsty są nie do zdarcia.

Słodkie są opisy. :lol2:
np. "Dzięki formie odlejesz ozdobne płytki posadzkowe twoja makieta otrzyma wiele na atrakcyjności"

"Z tej formy uzyskasz cegły dzięki którym zbudujesz mury o skręcie 45>°"

"Wy Za pomocą tej formy odlejesz"

Wiem, wiem, nieładnie się nabijać z cudzego pisania, ale czasem trudno się powstrzymać, zwłaszcza z pirata.

Podpieranie się fotkami (w Galerii) budowli zbudowanych z klocków lanych w oryginalnych Hirstach budzi pewien niesmak.

Hirsty są może i drogie, ale naprawdę warte swojej ceny. Piszę to po doświadczeniach z formami Cytadeli i po tworzeniu własnych, oryginalnych cegiełek i form.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
czaros357
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: czaros357 »

Arbiter Elegancji pisze: używaj znaków przestankowych, bo tego słowotoku się nie da rozszyfrować
[mod off] :wink:
No faktycznie, pierwszy raz tak mi sie zadarzylo taka niedorzecznsc walnac #-o
Sam jak to probowalem przeczytac to mialem trudnosci.
A odnosnie tych figurek to z kazdym kompletem sa takie przeboje??? Jak tak to szkoda ale coz pomecze sie juz chyba
KUPIE FIGSY DO CHRONOPII -->oferty na priv
KUPIE DOGS of WAR PO ROZSADNEJ CENIE -->oferty na priv

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Taki już urok GZ; rzeźby miodne, jakość odlewów straszna. Oczywiście czym więcej dużych elementów tym gorzej. np.: piechota jest znośna, ale monstery i konnica (szczególnie spasowanie dwóch polówek konia) to masakra.
Ale jeśli cię nie przeraża ilość pracy którą trzeba włożyć w przygotowanie modeli do malowania to warto.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
czaros357

Przeraza, bo nie mialem z czyms takim do czynienia i gs nie mam, stad moje pytanie o jakas tania mase do wypelnienia tych szczelin(wiem ze bylo o tym wiele ale bylo wlasnie za duzo i zglupialem). Jednak chyba cena mnie przekonuje, 60 zl za nowy box z fcg to chyba nie wiele, zwazywszy ze na niektorych polskich stronach jest nawet za 160-190.

A szpachlowka moze byc?? Czy lepiej jakas tania mase??

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

czaros357 pisze:A szpachlowka moze byc??
nie, będzie się kruszyć.

Jeśli chcesz mojej rady to nie ma co się szczypać, kup GS. 30zł to nie majątek a wbrew pozorom starczy ci na długo i masz pewność jakości.

Awatar użytkownika
czaros357

A jakies zamienniki, ktore moglbym na miejscu kupic w modelarskim albo jakims innym sklepie bo gs +przesylka to juz 40 zl a ja na miejscu nie kupie jego....

Awatar użytkownika
czaros357

1.A co sadzicie o Milliput jako masie do uzupelnienia szczelin??
2.Ponadto bede musial dorobic 2 tarcze i kusze z dlonmi, stad czy nadaje sie on do zrobienia formy (odcisku) a potem dorobienia ich??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Nie miałem z nią styczności, ale ponoć jest strasznie słaba, choć do zalepienia szczelin powinna być w sam raz.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Myślę, że jednak green stuff uber alles. Jeśli planujesz używać go tylko do uzupełniania braków w figsach i drobnych prac to wcale nie trzeba go aż tak dużo - koszt zatem nie jest aż tak znaczny...

Awatar użytkownika
czaros357

Dobra to juz wiem co wybrac...
1. Wiecie gdzie mozna dostac jeszcze brown stuff
2. Tarcze wiem jak dorobic i to raczej nie problem ale jak zalatwic sprawe z kusza na ktorej sa 2 dlonie i ja powielic??

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

czaros357 pisze:1. Wiecie gdzie mozna dostac jeszcze brown stuff
http://jotte.istore.pl/pl,category,9575 ... rskie.html

Wlodzimiesz
Warzywo

Post autor: Wlodzimiesz »

Co do miliputu to znalazłem taką stronę na której gościu robi z niego nawet fajną kolumnę.
http://www.hirstarts.com/sculpt/sculpting.html
Kobiet nie można zrozumieć – trzeba je kochać.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Witam,

Krótka piłka. Chce pomalować pegazy na czarno. Wiadomo, rozjasnienia odcieniami ciemnej szarości. Ale jak zrobić pierzaste skrzydła, zeby byly 'raczej czarne' a nie tak 'raczej szare' Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Jak robiłem wczesniej czarne konie miałem problem zeby nie zrobić ich za bardzo szarych.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Rozjaśniasz szarym normalnie, a potem dajesz rozcieńczoną czarną farbę tyle razy, ile będzie potrzeba. Wszystko.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 18:46 przez Klafuti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Jedno pytanie- czy obecnie produkowany wikol po zaschnięciu już nie robi się transparentny?! Po raz ostatni kupiłem produkt firmy dragon... zmienili recepturę kleidła czy wadliwa partia się trafiła, nie wiem? W każdym bądź razie, mlecznobiałe spoiny na przezroczystych elementach, cudo po prostu :|
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Za każdym razem wikol, który kupuję, jest inny. Zarówno jeśli chodzi o nazwę jak i właściwości organoleptyczne - czasem wk...ce. Ale zawsze po wyschnięciu był bezbarwny.

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Kurde, kupiłem drugi wikol - to samo jest, a nawet gorzej, żółtobiała po zaschnięciu się substancyja robi :evil: AAAAAAAAAAAAARGH!
Zacytuję klasyka :"Klątwa mściciela trwa" [Wilczy Pająk].
Rany boskie, trawę i piach na podstawki można tym nakleić, ale sp...sułem model samolotu na który czekałem dwa lata! Ależ szajslajf!
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
Archaon
Mudżahedin

Post autor: Archaon »

ja tam używam klejju do drewna firmy Pattex który można kupić w marketach budowalnych. Po wyschnięciu jest przeźroczysty i nie miałem z nim nigdy problemów. Dodatkowo jest w wygodnym aplikatorem.
ot takie coś:
http://www.karolewscy.pl/index.php?p421 ... orny-250ml
kleje nim wszystkie elementy podstawek i śmiało mogę go wszystkim polecić.
Fear me mortals, for I am the Anointed...

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Interesuje mnie ten Pattex -jak klei różne materiały, np korek (korę) z plastikiem :?: .

ODPOWIEDZ