Rozpiski

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Re: Rozpiski

Post autor: sorinmarkov »

Kawa Khorna jest miodna. Nie widziałem jeszcze lepszej jazdy w warhammerku. No, może krwawi od wampków, ale za ich koszt... #-o Do tego nie rozumiem, dlaczego wojownicy mają walczyć tylko z podstawowymi jednostkami wrogich armii?? I5, siła 5 z halabardą, ww5, wt4? To jak imperialny kapitan :lol2: A jest ich 20 a nie jeden. aha, as na 4+/3+. Dajcie mi jednostkę, oczywiście piechotną i podstawową, która ma choćby podobne statystyki i możliwości. Fakt, koszt jest spory, bo wyposażeni to jest 17-18 pkt za sztukę, ale 20 bez problemu zjada klocek o rozmiarze 20/30/może 40. MASAKRUJĄ. Nikt mi nie wmówi :lol2:
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

dostajesz 40 stormverminów które mają S4 i I5 i masz problem...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Dlaczego mają walczyć tylko z corami? Bo w tej rozpie jest ich osiemnastu/siedemnastu. I weź sobie powalcz z jakąkolwiek dobrą jednostką w pełnej hordzie takim śmiesznym oddzialikiem :wink: Dopisz do tego helfowe łuki, czy delfowe kusze i rozwalą Ci ich nawet spearelfy.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Poziom waszych przeciwników leży i kwiczy, jeśli kawa khorna wam się spłaca.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Jeśli masz na myśli, że zwraca punkty, które się na nią wydało, to udało mi się to tylko raz. Ale to jest też oddział o dużym znaczeniu taktycznym. Jeśli nie rozumiesz jak to działa, to Twój "poziom leży i kwiczy" :mrgreen: Jeśli masz w corach tylko dwa oddziały do walki, w tym jeden z frenzy, to bardzo nie chcesz, żeby przeciwnik miał jakiś śmietnik. I tu pojawia się efekt psychologiczny. Przeciwnik kwicząc z radości podkłada Ci śmieci pod kopyta dwóch oddziałów jazdy, a czasem nawet po nich strzela. Dzięki temu masz większe pole do popisu dla piechoty. Poza tym jeśli wystawisz większą część swojej armii w centrum i na jednej flance, a najtów na drugiej, to zmuszasz przeciwnika do wystawienia swoich śmieci, a czasem i jakiegoś klocka na flance z ryckami, żeby nie zrobili mu rozpierdolu na tyłach. To po pierwsze ułatwia Ci grę, a po drugie chapie czasem dość konkretne punkty, samemu raczej ich nie oddając. Czasem udaje się nawet oderwać jednym oddziałem i używać go do kanapkowania. Jest to skuteczne zwłaszcza na drużynówce, kiedy większość armii ma się kampić, a rycerze i magia zdobywać punkty po miłą dla drużyny małą wygraną. :wink: Poza tym, to nie ja grałem na bezsensownej hordzie czołzenów (ile ich tam było? 30?). :lol2:
Wieszkto pisze:
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Na chosenach ludzie grają bo są mocarni i tyle. Sam dziś widziałem jak wcale nie tak wielki klocek wybrańców przez 3 tury walczył skanapkowany przez slavów i klanratów z boków i kloc z dzwonem od przodu. Fakt, głupi błąd, ze gość dał się w taką kanapkę wpakować, ale każdy chyba "normalny" oddział potraktowany czymś taki by się posypał od razu.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Głupi błąd to zrobił gracz szczurów wpieprzając się dzwonkiem w chosenów. Ataki niewolników trafiają i ranią na 5+, po czym dochodzi pancerz i ward. Także nic nie robią. Clanraty prawie identycznie z tym że trafiają na 4+. Jedynie ogr z dzwonka mógł co jakiś czas zabić chosena.

Shadarowi chodziło raczej o to że 30 chosenów to już przegięcie pały w drugą stronę. Za dużo punktów władowane w jeden oddział, a jak jest ich 17-20 robią tyle samo.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Yup
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Przemcio pisze:dostajesz 40 stormverminów które mają S4 i I5 i masz problem...
Noup. Nie mam :) Nawet jeśli verminy biją z s4 to mają tylko ciężką zbroję, przez którą khornowi woje z halabardami przechodzą jak przez masło raniąc na 2+ (przy wt3 vermina).
One nadal ładują na 4+ wojaka, gdzie jeszcze zostaje mu 5+as, do tego vermin ma 1 atak???? Niech vermów będzie horda, 10 w szeregu. Wojów mam 6. to jest u vermów 30 ataków a u wojowników? 25? z których każdy, który trafi zrani? Niech no ktoś wyliczy to statystycznie, na tym się nie znam :?

Horde stormów zjadam na śniadanie 20 tzeentchowców z tarczami :lol2:

20x wojownicy dajmy na to khorna, z halabardami i tarczami, licząc gołych bez fcg to 370 pkt. Dużo, ale co za 370 pkt ich zatrzyma????
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Warriorzy z MOK dają radę, nie tak łatwo ich odgiąć i oddział jest wart swojej ceny.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fumijako
Falubaz

Post autor: Fumijako »

Chciałeś statystyki? ;)
Verminy atakują z 30 ataków wchodzi 15, ranią 8 zaokrąglając, a wojaki z 8 ataków Sv na 3 wykulają , więc 5 wojaków pada.
Wojaki z 25 ataków trafiają 17, ranią 14
5:14 w zabitych?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

sorinmarkov pisze: 20x wojownicy dajmy na to khorna, z halabardami i tarczami, licząc gołych bez fcg to 370 pkt. Dużo, ale co za 370 pkt ich zatrzyma????
Chadecki destroyer zjada ich w dwie rundy tracąc 2 rany. A jak jeszcze mają popularne flamingi to bez strat 8)
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Ale wydawało mi się, że takie wielkie bydlę da się jakoś inaczej zatłuc, niż wojownikami :lol2: Ostatnio miałem tak, że hydra wpadła mi w klocuszek 5 rycerzyków khorna, odbiła się, zgoniłem i jeszcze wpadłem w coś innego, tylko nie pamiętam, w co :lol2: Lubię Khorna za pierdolnięcie a Tzeentcha za wysoką przeżywalność :) Slaanesh tylko na konnych graskach i pomiotach, Nurgla czasami na ryckach albo ograch daję.

Ale wracając do piechoty 8) Może i turniejowo nie gra się na piechocie, bo wolna, bo x innych powodów. Ale dobrze sterowany klocek Warriorów nie spisuje się dużo gorzej od Wybrańców a nie trzeba płacić za nich 20pkt od sztuki :lol2: To jest 10 slavów szczurowskich! :lol2:

Piechta jest droga, ale warta tych 15 punktów. Zdaniem kogoś, kto czuje jak na razie łaskę mrocznych bogów :mrgreen:
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Taa. Bo warhammer to tylko statystyka i suche kości? :roll: To jest gra, w której oprócz walki wręcz występuje jeszcze strzelanie, magia i co najważniejsze - taktyka. Z wyżej wymienionymi skavenami warriorzy najpierw dostaną strzał z latary, albo plagę, albo jedno i drugie, pewnie zostaną odgięci, wpadną w slavy i dostaną coś na bok. Więc definitywnie 18 z gównianym sztandarem nie wystarczy. W imię maksymalizacji!!
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

Dziś testowaliśmy sobie różne możliwości i z przykrością przyznaję że mój ulubiony build hordy warriorów tzee z bsb wardem na strzelanie 5+ i frenzy na championie znacznie ustępuje chosenom. Gdyby oni nie mieli tego warda. Kombo 4+ warda na strzelanie spisuje się, ale to wciąż daleko za wardem 3+ na wszystko.

Inna rzecz że tacy warkowie to fajne uzupełnienie chosenów na większe formaty. W wyliczeniu sprzed paru postów nie ma chyba warda na szóstkach. Na niechciane efekty frenzy stawiam jednak psy by blokować własne szarże, do tego 2 x helka, dobra magia tzee lev4 i nurgle lev2 i mam woch defensywny ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Co sądzicie o czyms takim:
1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 440.0 Pts
Mark of Tzeentch; Magic Level 4; Chaos Armour
Talisman of Preservation [45.0]
Infernal Puppet [35.0]
Bloodcurdling Roar [20.0]
Charmed Shield [5.0]
Third Eye of Tzeentch [25.0]

1 Disc of Tzeentch @ [0.0] Pts

1 * Exalted Hero of Tzeentch @ 224.0 Pts
Mark of Tzeentch; 2nd Hand Weapon; Chaos Armour; Shield; Battle Standard
Wailing Banner [50.0]
Bloodcurdling Roar [20.0]

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 190.0 Pts
Mark of Nurgle; Magic Level 2; Chaos Armour
Golden Eye of Tzeentch [25.0]
Dispel Scroll [25.0]

16 Chaos Warriors of Tzeentch @ 344.0 Pts
Mark of Tzeentch; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Shield;
Standard; Musician
Gleaming Pendant [5.0]

1 Champion @ [12.0] Pts
Chaos Armour

5 Marauder Horsemen @ 80.0 Pts
No Mark; Flail; Light Armour

5 Warhorse @ [0.0] Pts

17 Chosen of Tzeentch @ 407.0 Pts
Mark of Tzeentch; Option Qualifier; Great Weapon; Chaos Armour; Shield;
Standard; Musician

7 Chaos Knights of Tzeentch @ 310.0 Pts
Mark of Tzeentch; Barding; Ensorcelled Weapons; Chaos Armour; Shield;
Musician

7 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts

1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
Mark of Tzeentch

1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
Mark of Tzeentch

1 Hellcannon @ 205.0 Pts

3 Hellcannon Crew @ [0.0] Pts
Heavy Armour

Models in Army: 51

Total Army Cost: 2500.0
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

2 x Roar ? :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

do skutku:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Fumijako
Falubaz

Post autor: Fumijako »

Jak zapełniłeś jednostki podstawowe?
Bo coś nie widzę by było tutaj 625pkt wpakowane w Warriorsów itp

Awatar użytkownika
Warzywko
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Warzywko »

-2x roar
-nie masz wymaganych corów
-nie masz favorki na chosenach
To z rzeczy które musisz zmienić.

Kosmetyka to (oczywiście moim zdaniem):
- Nurglowiec nie potrzebuje warda na pociski skoro nie lata na dysku, samego bez oddziału puszczać go nie polecam. (przydała by mu się dycha maruderów którą jakoś musisz zmieścić, cory same się nie zapełnią)
- Dopakuj Warriorów bo jest ich za mało, żeby doszli w sensownej ilości
- MoT na Shrajnach to strata 40 pkt.
- Choseni maja dużą inicjatywę szkoda tego zmarnować GW

+ Fajny duży dysk :)
Statystyka to dziwka.

ODPOWIEDZ