8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: zembol »

emiel_regis pisze:jeszcze raz: przy tych broniach jest wielder gains. Posiadacz otrzymuje... I uparcie trzymam się wersji że to w żaden sposób nie sugeruje, że miecz ma być trzymany w łapach, co znajduje się przy pozostałych broniach.
Rozwijając temat językowy:
Wielder to nie posiadacz!
Wielder - to ktoś, kto się bronią aktywnie posługuje, czyli trzyma ją w dłoni.
Sięgając choćby do free dictionary:
wield (wld) tr.v. wield·ed, wield·ing, wields
1. To handle (a weapon or tool, for example) with skill and ease.
Z Twoją interpretacją można by się było zgodzić, gdyby broń miała zapis "bearer gains". :wink:

EDIT: Pisaliśmy z Maćkiem jednocześnie :)
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

To ja sie dołacze do dyskusji :) Co w takim razie z Ensorcelled weapons chaos knightów i z Sunfangiem Tyriona?Przy chaośnikach jest napisane : "...grant + 1S to the wielder", a przy Tyrionie : "...increase Tyrion's strenght by + 3..."
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Na oddział w którym był mag rzucono obniżenie ruchu z magi cienia. Mag opuszcza oddział. Wszyscy zawzięcie twierdzili, że obaj są spowolnieni. A jak powinno być ?

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Gracz decyduje na kim zostawia efekt.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

michau5300 pisze:Na oddział w którym był mag rzucono obniżenie ruchu z magi cienia. Mag opuszcza oddział. Wszyscy zawzięcie twierdzili, że obaj są spowolnieni. A jak powinno być ?
Ukalez pisze:Gracz decyduje na kim zostawia efekt.
Czar zostaje na oddziale.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Soulferin pisze:To ja sie dołacze do dyskusji :) Co w takim razie z Ensorcelled weapons chaos knightów i z Sunfangiem Tyriona?Przy chaośnikach jest napisane : "...grant + 1S to the wielder", a przy Tyrionie : "...increase Tyrion's strenght by + 3..."
Przy chaośnikach masz znowu wielder. A Tyrion to jest special character i na pewno jest tam bardzo długi opis tej broni. Ale jeśli nic w tym opisie nie ma to domyślnie sobie dodaj że zmienia mu siłę, wtedy kiedy tej broni używa. To jest logiczne.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Przy sunfangu jest tylko to:
Sunfang also increases Tyrion's strenght by 3+ and inflicts Flaming Attacks.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

X.Maciek pisze:Przy chaośnikach masz znowu wielder. A Tyrion to jest special character i na pewno jest tam bardzo długi opis tej broni. Ale jeśli nic w tym opisie nie ma to domyślnie sobie dodaj że zmienia mu siłę, wtedy kiedy tej broni używa. To jest logiczne.
Imo nie do końca bo przy Tyrionie nie ma słowa wielder...Jest napisane ze zwieksza siłe Tyriona o +3 i tyle wiec wyglada na to ze ma on siłe 7.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

michau5300 pisze:Na oddział w którym był mag rzucono obniżenie ruchu z magi cienia. Mag opuszcza oddział. Wszyscy zawzięcie twierdzili, że obaj są spowolnieni. A jak powinno być ?
Z tego co wiem, to właśnie było głosowanie na temat ripów i tego typy czarów na LS.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Soulferin pisze:...
Sory, ale nie rozumiem o co ci chodzi? 8) Przecież ma 1 magiczną broń i musi jej używać. Więc w czym problem? Tyrion nie ma wyboru innej broni. Nie specjalnie chwytam co tu jest wątpliwego. Nie szukałbym dziury :) Ale mogę się nie znać.

Sytuacja o której była mowa to szczególny przypadek Bretonii kiedy postać musi odłożyć inną magiczną broń (o ile nie jest lancą) i użyć zwykłej lancy kiedy szarżuje.
Odkurzam podręcznik bretonii więc się interesuję 8)
Pozdr.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Andrzej
Pan Spamu

Chłopaki na siłę chcą podnieść bohaterom staty na potrzeby np. 6 z lifa :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Chodzi tylko o to czy Tyrion bedzie miał +3 do siły tylko w combacie czy siłe 7 ? Bo jest to duża różnica. Gdyby było napisane wielder to ok - tylko w combacie. Ale tu jest napisane -zwieksza- tak jak np. Potion of Strenght wiec kolo ma 7siły również na testy.Potion działa 1 ture a Sunfang całą gre.Nawet w zasadach jest napisane ze magic weapon moze zwiekszac charakterystyki.Przy wiekszosci broni jest napisane "close combat attacks made by this weapon" albo "wielder has...".Przy Sunfangu nie jest natomiast nic napisane na ten temat wiec moge wnioskowac ze ma siłe 7.Zawsze tak z kumplami gralismy i był to wyjatek od reguły pozostałych broni o ktorych wspomniałem wyżej.Takie sa moje przemyślenia :)

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Panowie nie szukajcie dziur w zasadach. Bo dojdziemy do tego że wszyscy będą kupować gw, halabardy, tarcze i magiczne bronie i wszystko naraz będzie działać... Kiedyś można było mieć mutacje w chaosie i kilka rąk, ale wtedy to było co innego :wink:

Rawowanie osiąga już momentami zenit. Niedługo będziemy analizować fluff żeby znaleźć tam zapisek, że na przykład jakaś kawaleria ma devastating charge albo coś innego. Nie tędy droga panowie.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Akurat przy halabkach itp jest napisane - combat ;). A fluff mi nie potrzebny - opieram sie tylko na zasadach 8ed :)

Andrzej
Pan Spamu

FAQ
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... 010_v1.pdf
Q: Does a weapon that gives a bonus to a characteristic, give the
bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells, characteristic tests,
etc)? (p4)
A: No
I to tyle na ten temat.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Właśnie tyle chciałem wiedzieć.Dzięki :)

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Czy model który użył zasady "Fly" może użyć w tej samej turze broni "move-or-fire"?

Awatar użytkownika
Lugburc
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lugburc »

Ja mam pytanie odnoście talizmanu dla armii HE. Chodzi o Płaszcz Mistrza Wiedzy Tajemnej, który daje Warda 2+ przeciwko ”… efektom czarów”. Skoro tak to, czy:

1. Mam Warda 2 + przeciwko takim zaklęciom jak: #6 The Dwellers Below z magii życia (test siły, nie zdasz – giniesz), albo #6 Final Transmutation: z magii metalu (na 5+ zamienia gości w złoto)?
2. Czy mam Warda 2+ przeciwko Miscastom, wszak to jest efekt czaru?

Dziękuję za odpowiedź,
Lug
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8

Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

1. na te czary nie masz warda. jest to przy nich opisane

2. miscast nie jest efektem czaru, tylko efektem ubocznym rzucenia ifki. nie masz na to warda.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Maciek Paraszczak pisze:Czy model który użył zasady "Fly" może użyć w tej samej turze broni "move-or-fire"?
Nie, przecież się ruszałeś, nie ma znaczenia, czy na piechotę, czy lotem, czy pełzając, turlając się, etc.
Lugburc pisze:Ja mam pytanie odnoście talizmanu dla armii HE. Chodzi o Płaszcz Mistrza Wiedzy Tajemnej, który daje Warda 2+ przeciwko ”… efektom czarów”. Skoro tak to, czy:

1. Mam Warda 2 + przeciwko takim zaklęciom jak: #6 The Dwellers Below z magii życia (test siły, nie zdasz – giniesz), albo #6 Final Transmutation: z magii metalu (na 5+ zamienia gości w złoto)?
2. Czy mam Warda 2+ przeciwko Miscastom, wszak to jest efekt czaru?

Dziękuję za odpowiedź,
Lug
1 - nie, ward chroni przed raną, a tu ściągasz model ot tak
2 - jeśli ward chroni przed efektami czarów, to warda na miscast nie masz. Zwykły ward by działał.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Zablokowany