Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Furion »

Karli pisze:Mam mały apel do LS: proszę ładnie aby w tym roku robiąc uściślenia kierować się również Euro FAQ,
Zgadzam się i proponuję przekonać kolegów z LS też!
Karli pisze: Ja np dopiero po turnieju dowiedziałem się, że na ETC birona podwaja ruch ponad 10 cali... i jeszcze kilku "kwiatków".
To z Bironą to nie prawda, na Euro jest tak samo jak u nas.
Z kolei gdybyśmy w Polsce grali na dublowanie czarów to również polskie rozpy może nieco by się różniły...
true!

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

Nie znalazłem stosownego tematu więc się spytam tutaj.
Ilu poziomowy jest Fozzrik's Folding Fortress ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ile poziomów zrobisz tyle będzie ;p Powinien tylko być dobrą dioramą, a nie że wystawiasz domek wielkości wiejskiej chaty i mówisz, że ma 10 pięter i trzy skrzydła ;-)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Karli pisze:Ile poziomów zrobisz tyle będzie ;p Powinien tylko być dobrą dioramą, a nie że wystawiasz domek wielkości wiejskiej chaty i mówisz, że ma 10 pięter i trzy skrzydła ;-)
+1
Pozatym w opisie przedmiotu jest powiedziane że musisz posiadać stosowny domek, także tutaj raczej proksowanie 10 poziomowego domku wiejską chatą raczej wychodzi słabo.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

Czyli na turnieju jak przyniosę ładną pomalowaną makietę to przepuszczą i 20 pięter ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Bulwok pisze:Nie znalazłem stosownego tematu więc się spytam tutaj.
Ilu poziomowy jest Fozzrik's Folding Fortress ?
Na zasady Euro (o ile będzie dopuszczone) to 3 piętra. Lepiej zapytać organizatora jak masz wątpliwości.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jak patrzec na stronie gw na budowle to wychodziloby, ze pewnie 3.

Na etc raczej tego nie bedzie.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Ponieważ co master to inne słyszę opinie i de facto interpretacja zasad zależy od tego, na jakiego sędziego się trafi, bardzo proszę o ujednolicenie stanowiska w sprawie:

czy slann może dołączać do kohorty z kroxami?

Nie chodzi mi o look outy itd, tylko o sam fakt możliwości dołączania żaby do skinków, który bywa zarówno dopuszczany jak i negowany.

Pozdro,
z.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Brakuje zapisku, że może, tak samo jak brakuje zapisku, że kategorycznie nie można. To wiesz. Należy więc podjąć racjonalną decyzję opartą na zasadzie: zakazy są silniejsze. Skoro nie jest zabronione dołączanie do oddziału typu unique, to można to zrobić.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Dziś podczas bitwy nie potrafiłem znaleźć w RB więc proszę o potwierdzenie/wyprowadzenie z błędu -> Czy gdy szarżuję na oddział ten daje flee a ja go łapie przysługuje mi Reform? I czy z testem LD czy bez?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Podczas złapania oddziału przy szarży masz Reform jeśli zdasz test LD ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Czy Archaon jest podatny na KB? W RB ma typ MC i nie ma opcji by biegał pieszo.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jest podatny, jest jeźdźcem na demonic mouncie z którego zresztą schodzi assaultując domek.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Panowie sędziowie z racji Mastera w Poznaniu mam szybkie pytanie.
Formując lancę charakterzy muszą zajmować miejsce w piewszym szeregu, FCG przechodzi do drugiego lub kolejnych i działa normalnie.
Damselki i Prophetki można zamiast w pierwszym szeregu umieścić w środku drugiego szeregu.
Rycerze, w przypadku czarki w drugim szeregu, "form up procectively around her".

Z FAQa GW wynika, że "Fay Enchantress count as a Propthetess for the purposes of the Forming the Lance special rule"

Fey jest na podstawce 50X50.
Pytanie zatem brzmi:
Czy z racji większej podstawki wystawiamy ją w drugim szeregu w miejsce dwóch rycerzy, otaczając rycerzami na ile to możliwe? Czy może wystawiamy na podstawce kawaleryjskiej by mogła operować jak zwykła prophetka? Czy może olewamy FAQ bo jest z dupy i wystawiamy ją tylko w pierwszym szeregu?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

W formacji lancy ustawiłbym ją w 2. szeregu, zamiast dwóch rycerzy. Tyle.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

tak jak Lidder.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Również wystawiłbym ją w drugim szeregu, lub w którymś z kolejnych gdybym miał więcej czarodziejek w lancy.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

Azurix pisze:Podczas złapania oddziału przy szarży masz Reform jeśli zdasz test LD ;)
A odział goniący stawiamy, tam gdzie zatrzymał sie uciekający, czy lecimy na pełny zasięg szarży i dopiero reform? Też mi to różnie sędziowano.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Królik pisze:
Azurix pisze:Podczas złapania oddziału przy szarży masz Reform jeśli zdasz test LD ;)
A odział goniący stawiamy, tam gdzie zatrzymał sie uciekający, czy lecimy na pełny zasięg szarży i dopiero reform? Też mi to różnie sędziowano.

Dobra! Kurde gdzie to jest napisane? Szukam od kilku dni w RB i albo jestem ślepy albo TEGO TAM NIE MA!
Poproszę o stronę w RB :mrgreen:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

PiotrB pisze:
Królik pisze:

Dobra! Kurde gdzie to jest napisane? Szukam od kilku dni w RB i albo jestem ślepy albo TEGO TAM NIE MA!
Poproszę o stronę w RB :mrgreen:
Paragraf "completing a charge vs fleeing enemy, gdzieś w szarżach.
"if a charging unit completes its charge against fleeing enemy for any reason (...)"

Zablokowany