Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damik
Chuck Norris

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Damik »

WItam :),
Jako, iż wyszła nowa edycja, chciałbym się zapytać czy przy lizakach się coś zmieniło ;) (coś, tzn. czy saurii są opłacalne i TG bez żaby również ;), czy trzeba inwestować w terki, czy jaszczurza jazda nam wystarczy ;)) Poczytałem też trochę tematów i mam takie pytanie: czy batallion jest w końcu opłacalny? Ile skinków potrzeba w tej edycji ;) i jak złożonych najwięcej?
Z góry dzięki za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

dla mnie terki to dalej mus.
batalion wg mnie jeszcze bardziej sie nie oplaca, bo jazdy nie uswiadczysz raczej w tej edycji, a tg tez juz nie maja takiego kopa.
skinki za to sa ponadczasowe i ostatnio wystwilem ich 130 ;)

na razie nie ma ustalonego "standardu" , ale raczej bedzie to wygladalo znowu jak w 6 edycji - full partyzant :)

przynajniej ja tto tak widze, musisz zobaczyc, czy nie bedziesz na przyklad wolal monster trucka...

pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

terki to tak z 10 będziesz potrzebował na pewno, sam zastanawiam się nad 15. Saurusy są przydatne w liczbie 25-30. Skinki min. 60, 80 optimum, jak chcesz grać bez saurusów ok. 120-130 będzie Ci potrzebne.

Kawaleria jest słabsza w tej edycji, jeśli musisz na niej grać, to tylko 5 z muzykiem.

ze dwa stegadony potrzebujesz na pewno, jeden z nich na engine'a.

salki rulez.

kroxy są dość spoko nawet w tej edycji.

Awatar użytkownika
mortimerto
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: mortimerto »

A ja mam pytanie czy Slann z normalnym wardem 4+ i regułą starożytnych która daje (3) Magic Resistence ma warda 1+ ?
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?
Lorens pisze:Sory - prosze admina o wykasowanie tego postu :oops:

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

2+
Ward jest niemodyfikowalny, więc w zasadzie żadna różnica :P

Awatar użytkownika
mortimerto

Ok dzięki : D, i ten ward działa jak walenie ktoś w slanna z katapulty?
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

No na magię masz 2+ a na resztę normalne 4+.

Awatar użytkownika
mortimerto

A ja znowu z pytaniem, więc tak :

Wystawiam 20 Temple Guardów i Żabkę na dywanie, TG muszą do niej dołączyć, ale opis dywanu wyraźnie mówi że nie może dołączać do unitów ;] Więc stąd moje pytanie co się teraz dzieje, czy TG idą do Slanna czy muszą iść osobno ;] ?

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Post autor: ŁukaszŻelazek »

Cóż nie ma tego w FAQ, ale według mnie zasada ogólna z podręcznika jest mniej ważna od zasady specyficznej, sprecyzowanej. Czyli Slann musi dołączyć do TG, nawet z dywanem i nie może od nich wylecieć, bo zasada specjalna armii jest ważniejsza od ogólnej.
Może to głupi przykład ale to jak z cold-blooded. W podręczniku masz że testujesz Ld dwoma kostkami, ale w AB że 3 i wybierasz 2 mniejsze rzuty.

Moje pytanie
Wie ktoś może gdzie jest napisane, że Slann może być generałem i jednocześnie brać BSB i magiczne sztandary bez ograniczeń. W rulebooku jest wyraźnie napisane, że generał nie może być BSB, ale każdy (patrz niżej) daje mu i Generała i BSB.

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=71&t=25629
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=71&t=25731
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=71&t=25375
Galeria http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... k#p1256100
Moja strona z większą ilością zdjęć: http://lukaszzelazek.com
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

W podręczniku armijnym

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

ok nieważne znalazłem już sam, strona 93 na samym dole.
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Co do Temple Guardów, nie zgadzam się z Tobą.
Przedmiot, który bierzesz, jest ważniejszy od twojej "wbudowanej zasady".

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

kiedyś grało się tak, że zasada wynikająca z właściwości magicznych przedmiotów/czarów jest ważniejsza niż zasady specjalne jednostek/armii... przychylałbym się do tego, że Slann na dywaniku nie może wchodzić do TG. Btw. to wydawanie 50pkt. na latanie, a i tak siedzenie w TG jest bezsensowne logicznie...

Awatar użytkownika
Wilczek.

Post autor: Wilczek. »

Cześć w WFB jeszcze nie grałem(gram w Wh40k Wilkami) i zastanawiam się nad armią. Poppasowały mi Lizaki i Beastmeni, moglibyscie powiedzieć dlaczego Waszym zdaniem lepiej byłoby grać jaszczurkami(mam cieżki wybór bo zarówno wizualnie jak i klimatycznie obydwie armie podobaja mi się w równym stopniu)?

Z góry dzieki za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Bo Lizardmenami nie dostaniesz takiego oklepu jak Beastmenami.
:wink:

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Wilczek. pisze:Cześć w WFB jeszcze nie grałem(gram w Wh40k Wilkami) i zastanawiam się nad armią. Poppasowały mi Lizaki i Beastmeni, moglibyscie powiedzieć dlaczego Waszym zdaniem lepiej byłoby grać jaszczurkami(mam cieżki wybór bo zarówno wizualnie jak i klimatycznie obydwie armie podobaja mi się w równym stopniu)?

Z góry dzieki za odpowiedź :)
Jeżeli chodzi o moc podręcznika, to na pewno Lizaki są lepsze niż Bestie... Myślę też że są armią dość zrównoważoną, możesz ją złożyć zarówno do CC jaki na Magię, wciąż mając w miarę dobre strzelanie. Tak naprawdę powinieneś przemyśleć kwestie takie troszkę poboczne- czy będzie Ci się bardziej chciało malować Bestie czy Lizaki:P Bo bywa to dość nużące... Dobrze by było jakbyś sobie parę bitew pograł na proxach/karteczkach jedną i drugą armią, a wtedy będziesz wiedział czym lepiej Ci się gra.

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Tak jak mówi Pająk pograj troszkę na karteczkach i zobacz jaki styl Ci bardziej pasuje.

Generalnie o Lizakach i Beastach ja mam takie opinie.

Malowanie:
L: Tropikalne, żywe kolory. Klimat armii to egzotyczne, niedostępne tropiki, których jaszczurki wściekle i zaciekle bronią przed wszystkim co nie ma łusek. Armie Lizaków większości graczy prezentują się wesoło i są bardzo zróżnicowane kolorystycznie, efektowne złote zdobienia wszystkiego co się da. Bardzo duża dowolność w doborze kolorów dla poszczególnych jednostek armii.

B: Kolory jednolite, ciemnobrązowe, smutne, ponure. Klimatem armii jest dzikość i ponurość, więc bardzo dominują brązy i czarny. Stare, zużyte, zardzewiałe uzbrojenie, mało ozdób, ewentualnie jakieś amulety, trofea bitewne. W wyborze barw dla armii nie masz zbyt dużego wyboru, bo musisz cały czas operować brązami także zaoszczędzisz na farbkach i czasie malowania.

Styl Gry:
L: Praktycznie brak bezpośredniej walki wręcz (przez zasady nowej edycji i atakowanie po inicjatywie), jeśli już jakaś się zdarzy to z osłabionym wcześniej oddziałem przeciwnika. Gra raczej partyzancka, na osłabienie, wymanewrowanie przeciwnika masą zwinnej lekkiej piechoty i magią. Warto wspomnieć o Lizardmeńskich słoniach bitewnych, Stegadonach, które jako jedyny (chyba) Special w grze sieją terror i do tego czerpią bonusy z Thunder Stompa i Impact Hitów, co daje zabójcze efekty o ile nie zostaną zestrzelone z artylerii.

B: Maksymalne parcie na jak najszybszą brutalną walkę. Zasada Ambush bardzo pomaga Ci zaszarżować przeciwnika z flanki i uniemożliwić mu ustawienie skutecznego szyku obronnego. Duża ilość oddziałów śmieciowych pozwoli Ci wymanewrować elitarne jednostki przeciwnika, z którymi Beasty mają problem o ile same nie wystawią swoich elit takich jak duży kloc bestigorów z marką khorna/nurgla z przypakowanym herosem.
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

swoich elit takich jak duży kloc bestigorów z marką khorna/nurgla z przypakowanym herosem.
Widzę, żeś w bestiach dobrze zorientowany :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Ta dokładnie :P
Lizaki: głównie armie w kolorze zielonym lub niebieskim, czasem jak ktoś zmyślniejszy i ma więcej czasu doda kolor łusek...
Bestie - duże chłopaki i tzreba poświecić im czasu. Dobrze wymalowana armia - szczególnie w kolorze cielistym z minusiem posiadającym banner Pudziana "dawaj na ring" niszczą psychicznie.
Bestie na pewno nie wygrywają walk bestigorami, chyba że w kombinacji magicznej na shadow.
Imo Bestie wygrywają gdy klocek turbo minusi wpadnie i przerobi twój regon ma mięso do kebaba.
HEhe

Awatar użytkownika
mortimerto

Witam, ja mam pytanie a propo historii Lizaków.

Czy prowadzą/prowadziły jakieś wojny ze mrocznymi elfami ?
I czy odbywały się one w górach?

ODPOWIEDZ