8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa
Re: 8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa
A może dać miscasta na dwóch 1, które mają pierwszeństwo nad 2x6?
Mówisz o +2 do rzutu na dispell, które tylko zmniejsza o 2 bonus +4 do casta jaki dostał przeciwnik bo rzucił czar ze swojego Maga-Lorda? A ma tego Maga-Lorda bo teraz już od niewielkich punktów można wziąć Maga-Lorda i uwierz mi: Mag-Lord jest...Rasti pisze:A mnie najbardziej rozbraja antymagia kraśków
+2 kostki od rasy
A to za darmo rozdają? Nie wiedziałem.Rasti pisze: + DSy w sporych ilościach.
A z tym się zgodzę ale bez przesady - jest poprostu trudniej.Rasti pisze:Nie idzie przez to się przebić ;(
Gram często chaosem przeciw kraśkom z kowadłem (dodatkowa kostka dispelu) i od chyba 5 gier na magię rzucam 6 i 2 lub 3... naprawdę ciężko to przebić:) O dwie 6 na dispelu też nie trudno kraśkom jak turlają taką ilościa d6.. a może to po prostu moje rzuty
Kowadło w rozpisce to z bazy 3 kostki dispela, co często przewyższa lub co najmniej wyrównuje jakiekolwiek rzuty na wiatry magii. Ponadto jest jeszcze 150 punktów, które gracz krasnoludzki może wykorzystać na jednym bohaterze, chociażby na kolejną kostkę dispela, kolejny bonus do każdej próby rozpraszania, czy też dispel scrolle lub niszczarki.
Osobiście uważam to za fair rozwiązanie dla krasnoludzkich graczy, którzy nie mają możliwości korzystania z mocnej magii 8 edycji - w szczególności, że zyskała ona dużo w aspekcie wzmacniania i osłabiania jednostek, nie tylko czystej ofensywy.
Osobiście uważam to za fair rozwiązanie dla krasnoludzkich graczy, którzy nie mają możliwości korzystania z mocnej magii 8 edycji - w szczególności, że zyskała ona dużo w aspekcie wzmacniania i osłabiania jednostek, nie tylko czystej ofensywy.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
-
- Oszukista
Eliah, a zabrania ktoś wziąść dodatkowego wampirka lv. 1 z kolejnymi 2 kośćmi i wskrzeszaniem? Wtedy masz 2k6+4, co statystycznie daje 11 kości power przeciw 4 dispell. I jeszcze wampirka można upakować jakoś, żeby nie tylko 1 pewne wskrzeszenie na turę dawał. I już magia bez power scrolla powinna się świetnie przebijać, chyba że mówimy o O&G/dwarfach/odpowiednio skminionym empire. Wtedy generalnie za magię trzeba podziękować. Choć i tak od 4/5 tury, jeżeli zdejmiemy ścierwa generujące dispell powinno spokojnie wchodzić. Multiplikacja scrolli? Bez sensu. Na HE nie pomoże, za to każdą inną magię zblokuje całkowicie. W tej edycji 4 scrolle na 2,5 k mają zupełnie inny ciężar gatunkowy.
Zabraniają, procentyemiel_regis pisze: Eliah, a zabrania ktoś wziąść dodatkowego wampirka lv. 1 z kolejnymi 2 kośćmi i wskrzeszaniem?
Ciekawe kiedy ludzie się ogarną i zrozumieją że nie magia jest przeje... ,tylko kilka czarów wziętych z dupy.
Jak wiecej graczy wyciągnie swoje kraśki z piwnicy to okaze się, że nie ma po co brac full magii na turniej, bo jedyny udany czar wejdzie z power scrolla
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Ludzie nie zyja tak dlugo zeby pamietac te czasy, przynajmniej jesli chodzi o mnie.Przeciez mi chodzilo o Vladdiego i Mariosa jako o starej gwardii. Ja turniejowo gram dosc krotko w porownaniu do niektorych :>
Thurion: Alez ja w niektorych przypadkach to nie narzekam, wiec jesli bedzie to stale (ok przynajmniej do kolejnej edycji wfb lub 40k) to tez w niektorych przypadkach bedzie gites - jak Ty przejdziesz i wyrugujemy z Ciebie pewne najgorsze elementy battlowca wodką i dobrym słowem to moze sie wkrecisz, zatniesz i nasz reprezentacja zyska, z battlowców straci:P
vladdi
I jak czar wejdzie to cała magia się spłaciJankiel pisze:Jak wiecej graczy wyciągnie swoje kraśki z piwnicy to okaze się, że nie ma po co brac full magii na turniej, bo jedyny udany czar wejdzie z power scrolla
Cięcie bonusów do casta mija się z celem. Nie wiele to zmieni bo to IF-ki najbardziej robią a Arcymag lvl3 czaruję tak samo jak 4 a kosztuję dużo mniej punktów.
Zrobienie look out sir! od słonka, pitki itp byłoby dobrym rozwiązaniem.
Jeszcze nie, ale skasowanie 6 z lorów ma swoich zwolennikow w JH. Reszta wynika z moich doswiadczen po 3 turniejach lokalnych i kilku bitwach domowych. Mozliwe, ze nasz kolejny turniej bedzie mial takie ograniczenia.Grolshek pisze:Brzmi nieźle... Testowane już zapewne też było jak was znam...
Bless, co ty piszesz?
Nie wszystkie 6-tki są mocne. Czemu Dwellers i Słońce mają warunkpwać istnienie 5 czy 6 innych czarów?
A co do recasta?
Coś się zmieniło, że recast inwokacji jest przegięty? Przecież teraz nie można spamować bez ryzyka zakończenia fazy.
A popychaczka? Nie ma już autobreaka. Po zdanym breaka można się reformować. Więc szarża to nie dramat dla wroga.
Jedyne co ma tu sens to zakaz power scrolla. Bez tego przedmiotu niektóre złożenia herosów przestają być niebezpieczne/opłacalne Bo bez IFki dostanie się w twarz Feedbacka/Destroyera i po bombkach. A jeżeli to np. Vampir-samobójca to ostrzał i strata 200vp.
Przykro mi, ale 1 i 2 to przesadzone działania.
Nie wszystkie 6-tki są mocne. Czemu Dwellers i Słońce mają warunkpwać istnienie 5 czy 6 innych czarów?
A co do recasta?
Coś się zmieniło, że recast inwokacji jest przegięty? Przecież teraz nie można spamować bez ryzyka zakończenia fazy.
A popychaczka? Nie ma już autobreaka. Po zdanym breaka można się reformować. Więc szarża to nie dramat dla wroga.
Jedyne co ma tu sens to zakaz power scrolla. Bez tego przedmiotu niektóre złożenia herosów przestają być niebezpieczne/opłacalne Bo bez IFki dostanie się w twarz Feedbacka/Destroyera i po bombkach. A jeżeli to np. Vampir-samobójca to ostrzał i strata 200vp.
Przykro mi, ale 1 i 2 to przesadzone działania.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
jako że zagrałem już 2 turnieje moge się wypowiedzieć o 8ed trochę więc i sądze ze wywalenie power scrolla jest ok pomysłem ale już usuwanie 6 z lorów nie bardzo. Jak dla mnie wystarczyło by przyciąć 6-tki tak że nie zabijają tylko zadają wounda bez sava. Imo minimalne ograniczenie a zmienia dużo, oczywiście sloneczko i dwelersy dalej piechte z niską iniciatywa kosi, ale już dużych monsterów/ singlowych drogich modeli nie wsysa.
Tia Jacek ma troszkę racji... pamiętaj że usuwając 6tki z lorów RB zostawiasz takie czary jak 13 zaklęcie skavenów czy brama ( sam gram WOCHEM ) i zaczną ci ludzie narzekać, że WOCH i Skaveny są przegięte... Co do usunięcia Power Scrolla jestem za
Bless kiedy następny turniejik na 8ed organizujecie???:)
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
W takim razie trzeba spróbować zagrać na takie ograniczenia...bless pisze:Jeszcze nie, ale skasowanie 6 z lorów ma swoich zwolennikow w JH. Reszta wynika z moich doswiadczen po 3 turniejach lokalnych i kilku bitwach domowych. Mozliwe, ze nasz kolejny turniej bedzie mial takie ograniczenia.Grolshek pisze:Brzmi nieźle... Testowane już zapewne też było jak was znam...
Brama była wcześniej i jakoś nikogo w oczy nie piliła... Zresztą tak samo jak trzynastka... W przeciwieństwie do szóstek z 8ed.Przemcio251 pisze:Tia Jacek ma troszkę racji... pamiętaj że usuwając 6tki z lorów RB zostawiasz takie czary jak 13 zaklęcie skavenów czy brama ( sam gram WOCHEM ) i zaczną ci ludzie narzekać, że WOCH i Skaveny są przegięte... Co do usunięcia Power Scrolla jestem za