Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pieter
Wałkarz

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: Pieter »

Mam pytanie odnośnie popychaczki. Czy rzucając ten czar np. na zombii zawsze mogą ruszyć się 8" mimo, że w promieniu 12 cali nie było generała który dawał by im marsz?

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Oni przy użyciu czaru nie maszerują... po prostu ruszają się o 8".
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pieter
Wałkarz

To dlaczego Corpse Cart może ruszyć się tylko 4"?

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

no właśnie, mnie jego charakterystyka M=4 i typ chariot nie przekonuje, pewnie przez Tuska może się poruszyć tylko o 4 cale
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

a kto wam powiedział, że cart rusza się tylko 4 cale z popychaczki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Pieter pisze:To dlaczego Corpse Cart może ruszyć się tylko 4"?
W fazie ruchu tak. Jest rydwanem. A w magii to co innego ;)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

bycie sarkastycznym naraża na brak zrozumienia. chciałem tylko dopowiedzieć do Dawowej odpowiedzi, że w normalnym ruchu CC działa według swojej charakterystyki :)
Puszka Pandory, o immersji w grach
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Pieter
Wałkarz

Jeżeli wózek może ruszyć się 8" to w porządku. 4 cale przewinęło się wcześniej w tym wątku więc wolę zapytać
misha pisze:@Barbarossa
Barbarossa pisze:4 wszystko zvanhalsowane rusza się 8, ich wartość MV nie ma nic do rzeczy"
chciałeś powiedzieć do 8 cali, Corpse ma 4M opis vanhelsa mówi do 8 cali, a nie o 8 cali, parametr ruchu ma znaczenie w tym wypadku tak jak Daw to ładnie nakreślił, jakby Corpse mógł marszować to 8 cali jest ok, ale nie może
więc imo tylko 4 cale jako rydwan

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

z popychaczki można się ruszyć do 8 cali, wszystko jedno, czy masz Mv 4, 6, czy 9. Jest co prawda zapisek, że ruch z Vanhela jest "in the same way as a normal move made in the remaining moves sub-phase". Ale jeśli ktoś będzie używał tego argumentu, to ja zauważę, że w takim razie hexwraithy powinny hitować podczas ruchu z vanhela (a jednak, jak uściśla LS, nie mogą).

w naszej armii "zbalansowano" już parę rzeczy (np. zakaz krzyczenia do kombatu, gdy krzykacz jest poza kombatem, na euro 0-2 krzyki), że jeszcze brakowałoby zablokowania przepotężnego corspecarte'a... #-o

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

raczej nie to było intencja autora, w poprzednim booku było wyszczególnione jakie ruchy można zrobić tutaj mamy tylko "move of up to 8" oraz "as normal move" - imo jest prościej.
idąc RAW 'normal move' nie określa zasad tego ruchu, natomiast skoro nie jest napisane, że są jakieś ograniczenia to ich nie ma, czyli fakt, że obok stoi przeciwnik mamy w 4 literach i normalnie ruszamy się do 8"

ja jednak popycham Corpse do 8" i parametr M nie robi różnicy, jeśli sędziowie tak to również interpretują to nie widzę problemu, aczkolwiek miłośnicy RAW mogą nie czuć się usatysfakcjonowani
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

w 6ed booku tez bylo up to 8 cali i nie bylo zadnego problemu, wszystkim sie ruszales 8 cali. Uzywajac tutaj "up to" autor raczej mial na mysli ze nie musisz sie ruszac cale 8 cali a mozesz np 2.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

na szybko, czy zasada etheral daje magiczne ataki??
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak. Jest to rulebookowa zasada

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Post autor: Kuros »

mam pytanko czy możecie oszacować kiedy wyjdzie wersja army booka po polsku? z góry dzieki

Awatar użytkownika
Nazroth
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nazroth »

Słuchaj - dopiero niedawno wyszły OGRY... to powinno dać do myślenia:)

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

zacząłem dopiero od tygodnia ponowną gre po 2-3latach gry wiec sie zbytnio nie orientuje ... jak chcesz coś napisać to napisz sensownego i na temat a nie spamujesz...

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

mnich12 pisze:zacząłem dopiero od tygodnia ponowną gre po 2-3latach gry wiec sie zbytnio nie orientuje ... jak chcesz coś napisać to napisz sensownego i na temat a nie spamujesz...
Nikt tu nie spamuje, po prostu nikt nie jest w stanie odpowiedzieć kiedy ukaże się polska wersja językowa. Skoro niedawno wysżły ogry to oczekiwałbym polskiego armybooka do VC w okolicach maja - czerwca.

Awatar użytkownika
Nazroth
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nazroth »

zacząłem dopiero od tygodnia ponowną gre po 2-3latach gry wiec sie zbytnio nie orientuje ... jak chcesz coś napisać to napisz sensownego i na temat a nie spamujesz...
O ja pierdolę - chciałem być pomocny. Zrzuć z tonu kolego... podałem Ci odpowiedź na pytanie - nie ma zbliżonej daty premiery AB VC PL, a na ogry trzeba było długo czekać. Tylko o to mi chodziło. Zbliżona data premiery miesiąc-trzy miesiące.

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

aha .no ok jeszcze raz dzięki :D

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

czytałem ten temat z zasadami nowych vc i tylko chciałem się upewnić, cursed book nie jest one use only ani nawet bound spellem tak ( w tym sensie ze udaje się z automatu ten czar jak juz poświęce te kostki)?

ODPOWIEDZ