8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Azurix »

Morsereg pisze:tylko, ze master rune of ballance nie ma informacji, ze dziala na poczatku tury magii.
mozemy ukrasc kosc przeciwnikowi kiedykolwiek w fazie magii.
Banner of Sorcery także nie ma zapisu, że działa na początku fazy magii ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Morsereg pisze:tylko, ze master rune of ballance nie ma informacji, ze dziala na poczatku tury magii.
mozemy ukrasc kosc przeciwnikowi kiedykolwiek w fazie magii.
w faqu do RB jest chyba napisane że jeśli nie jest napisane kiedy generuje/kradnie kostki to robi to na początku fazy magii.
Zasady nie gryzą ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Asassello pisze:w faqu do RB jest chyba napisane że jeśli nie jest napisane kiedy generuje/kradnie kostki to robi to na początku fazy magii.
Zasady nie gryzą ;-)
tak wiem, ze zasady nie gryza.
w FAQ'u jest napisane:
"...that doesn’t state when they are added..."
czyli juz wiadomo, ze banner of sorcery dodaje sie po rzucie na winds of magic.

jednak runa mowi:
"during the enemy's magic phase..."
zasady fazy magii w RB sa opisane na stronie od 28 do 37 (dla leniwych tabelka na stronie 12 przy opisie tury)
wyraznie wiec widac kiedy runa dziala.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Nie znam opisu tej krasnoludzkiej runy, ale w przypadku banner of sorcery vs annulian crystal, to najpierw generujesz z sorcery, channelingów, potem kradniesz.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Czy Parry save działa na spalanie K'daaia (i inne tego typu auto-hity)?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

debelial pisze:Czy Parry save działa na spalanie K'daaia (i inne tego typu auto-hity)?
strona 88. Pary save działa na wszystkie ataki w cc za wyjątkiem impact hits i stomp.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Czy jak jestem w challenge'u i mam breath weapon to zieję tylko do challenge'u? A jeżeli zianie odbywa się w innej turze niż CC (np. w strzelaniu)?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

wokrze pisze:Czy jak jestem w challenge'u i mam breath weapon to zieję tylko do challenge'u? A jeżeli zianie odbywa się w innej turze niż CC (np. w strzelaniu)?
w challengu walisz/ziejesz jedynie do challengu (do końca tury walki w której by challange).
Będą w walce nie można strzelać (czy też ziać w turze strzelania), więc albo podaj konkretny przypadek albo trzeba będzie potraktować to pytanie jako retoryczne ;)
Obrazek

wokrze
Kradziej

Np. uzywajac bray-scream (lore of the wild) :)

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

w chalangu jesteś tylko w CC w innych fazach, więc zionięcie z magii będzie działać na oddział ( rulebook s 102)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Klops pisze:w chalangu jesteś tylko w CC w innych fazach, więc zionięcie z magii będzie działać na oddział ( rulebook s 102)
Q: If a model with a Breath Weapon, Stomp or Thunderstomp is in
a challenge, can these attacks hit models not in the challenge?(p102)
A: No.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Czy cairn wraith ( z GW) używając swojego specjalnego ataku "chilling grasp" atakuje po inicjatywie czy ostatni, jako że ma GW?

I czy mogę zadelkarować, że 2 wraithy użyją specjalnego ataku, a reszta zwykłych?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

zamienia po prostu 3 ataki na 1, korzysta z GW normalnie to nadal jest 1 atak modelu

dzielisz ataki jak sobie chcesz, zasadę specjalną ma każdy model, sam decydujesz czego używasz którym upiorem
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Klops
Falubaz

bigpasiak pisze:
Klops pisze:w chalangu jesteś tylko w CC w innych fazach, więc zionięcie z magii będzie działać na oddział ( rulebook s 102)
Q: If a model with a Breath Weapon, Stomp or Thunderstomp is in
a challenge, can these attacks hit models not in the challenge?(p102)
A: No.
Pasiaku tutaj chodzi o zianie w magii i krzyki vc innych realnych zastosowań nie widzę i te akurat można a nawet trzeba wykonać w oddział.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Nie widzę w tym faq-u jakiegokolwiek rozgraniczenia na ataki w magi czy w combacie. Jesteś w czelendźu to walisz tylko w czelendź chyba, że gdzieś jest wyraźnie zapisane inaczej.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

wokrze
Kradziej

Różnicę to robi całkiem sporą, bo można lub nie można w ten sposób dość skutecznie wykańczać pancerne modele osłonięte oddziałem (np. AR 1+ z rerollem - niektóre takie "breath'y" ściągają pancerz).

peszek
Warzywo

Post autor: peszek »

Garść pytań odnośnie strzelania.
1. Jeśli jednostka z poisonem na 5+, po wszystkich modyfikatorach
trafia na 6+ lub 7+, to czy poison działa?
2. Czy przy Stand&shot jednostka dostaje modyfikator -1 za Stand&szoot i -1 za daleki dystans? Czyli w sumie -2?
Plus ewentualnie inne modyfikatory?

Klops
Falubaz

jeśli chodzi o poison to musisz normalnie móc trafić by był poison (jak wymagany jest rzut 7+ to nie ma poisonów)
przy s&s modyfikatory liczy się normalnie przy czym należy zauważyć że strzelasz gdy wszystkie modele mogą strzelać więc czasami mi,o że teoretycznie wróg jest na dalekim to strzelisz na bliskim

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Klops pisze:przy s&s modyfikatory liczy się normalnie przy czym należy zauważyć że strzelasz gdy wszystkie modele mogą strzelać więc czasami mi,o że teoretycznie wróg jest na dalekim to strzelisz na bliskim
Cytat?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Klops
Falubaz

oddział posiada strzelby a champion pistolet

Zablokowany