Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kelus
Warzywo

Post autor: kelus »

czy ta rozpiska ma jakiekolwiek szanse coś ugrać ? ;)

1000 Pts - Dwarfs Army

Runesmith @
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking

Thane @
Gromril Armour; BSB
Runic Banner [50]
Master Rune of Grugni

Organ Gun @

Grudge Thrower @
Engineer
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

2x Bolt Thrower @
Engineer

18 Warriors
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

15 Warriors
Heavy Armour; Shield; Standard

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

marcus_cheater pisze:Vanihr... Wszystko ładnie pięknie, ale gdzie ja znajdę punkty na kolejne dwa cory...?? :P
redukujesz slayerów do 10, wpychasz 2x 10 kuszoli i gra, niestety nie mam army booka wiec nie wiem ile to moze kosztaowac

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Po pierwsze nigdy, ale to nigdy nie wystawiam kuszników, bo ta jednostka nadaje się do... wiadomo czego... A po drugie, strzlecy mają zero mobilności... :cry:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

po 2 nigdy ale to nigdy nie słuchaj się marcusa bo bzdury gada. Kusznicy fajny oddział.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

kurcze, może i tak, ale ja ich chyba jeszcze nie widziałem na stole na 7ed., z resztą takie radzenie to do dupy jest - ja grałem z dobrymi wynikami na starej edycji longberdami i kowadłem i tez mi mówili że do niczego...

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

hehe je też z kowadłem w 6 :P A kuszoli ostatnio wystawiam i się spisują . Przede wszystkim są fajni na łuczników , imperialne działa oraz fasty w 1 turze gry :] (choć ostatnio grałem z biednym Rzymkiem to w 1 turze 7/10 na daleki trafiło w 5 kawy 7 zraniło 2 sv oblane i kawa uciekła przez Great cannona który spanikował ... co śmieszniejsze wcześniej powiedziałem Rzymkowi że taki mam plan (żartem) no i ... się sprawdził :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Po pierwsze nigdy, ale to nigdy nie wystawiam kuszników, bo ta jednostka nadaje się do... wiadomo czego...
Co prawda premiera moich dwarfów będzie dopiero za tydzień, ale to pierwszy oddział, na który zwróciłem uwagę. Z 30" zasięgu mogą strzelać do wrogich maszyn, mogą strzelać już w pierwszej turze, mogą iść na wymianę ogniową z elfami, mogą mieć dwuraki, co czyni z nich bardzo fajny oddział do flankowania (10 thunderersów wpadająca w bok klocka może go najwyżej zatrzymać, kusznicy go łamią), dzięki dwurakom szybciej sobie poradzą z jakimiś fastami czy lataczami w nich szarżującymi. Pewnie, że mają mniejszą siłę ognia. Ale są dużo bardziej wszechstronni, co moim zdaniem ma decydujące znaczenie przy tak drogich jednostkach, no i tańsi. Dwa oddziały będę wystawiał na pewno.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Kusznicy dobra rzecz właśnie dzięki tym 30", dla mnie mus przynajmniej 10 w rozpisce. Z 2rąkami trochę za drodzy jak dla mnie. Tarcza to podstawa. Thundzi też dobrzy, bo lepiej trafiają i -2 do sv też jest nie do pogardzenia, tak więc nie skreślałbym ich od razu.
btw.
Jankielu z tego co kojarzę to grałeś szybkimi i zwrotnymi armiami. Nie boisz się, że przy grze krasnalami możesz przeżyć lekki szok? To może być traumatyczne przeżycie, gdy twój przeciwnik wiedząc, że ty wiesz i on wie, z uśmiechem na ustach zrobi coś, na co nie będziesz w stanie odpowiedzieć, bo baryły po prostu najzwyklej w świecie nie zdążą. Nie jest przyjemnie grać wiedząc, od pewnego momentu rozstawienia/1-2 tury, że tej bitwy już się nie wygra, a remis osiągnie się tylko przy dużym szczęściu.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

to nie przeszkadza, ja gram tez skavenami z pewnymi sukcesami nawet a to przeciwna niemal do dwarfów armia...

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Ja nie zapomnę wrażenia "szybkości", kiedy po dość długiej grze krasiami zebrałem jakieś opaćkane vc z drugiej ręki i nimi zagrałem. Z drugiej strony, kiedy pożyczyłem dwarfy bratu, to mi potem powiedział: "k*wa, stary, ja nie wiedziałem, że tym się tak ciężko gra!". Z różnymi ludźmi, różnie bywa.

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Niby mają tyle zalet, a jednak mają słabszą celność niż thunderesi... Dwuraki są dobre, ale tylko w szarży- do takiej wątpię żeby doszło kusznikami... Jak przyjmują szarżę z dwurakami to nawet nie ma co liczyć że oddzadzą...
Póki co i tak się no nich prędko nie przekonam, mimo że kiedyś grałem...
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Jakby nie patrzec argument wiekszego zasiegu jest nie do przebicia.

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

Witam. Potrzebuje jakiejś pomocy, podpowiedzi co do rozpiski na 2000 pkt.

W niej lord na tarczy - 301 pkt, bsb - 165 pkt, 18 hamków - 314 pkt łącznie - 780 pkt. Pomoc mi potrzebna co do reszty aramii, jeżeli możecie podać swoje pomysły to byłbym wdzięczny.
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Na pewno longbeardzi, żeby jednak dawali przerzut paniki... 2 organki... W corach to zależnie od Twoich upodobań: strzelcy czy klocki... Z 2 katapulty i powinno być w sam raz... Jak starczy punktów to możesz spróbowac wcisnąć jakiegoś bolca np. samobójczego:D :lol2: ...
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

I nie zapomnieć o Runesmithie z 3 scrollami jak na 2000
Ja bym brał z rarek organy i żyra
potrafi, a po za tym jest super :D

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

no właśnie dzisiaj grałem katapultą, i to tak naprawdę pierwszy raz i widzę że nie mam miarki w oku i generalnie to dupa blada.. Ogólnie dzisiaj strzały to mi w ogóle nie wychodziły.

Grałem właśnie z nowymi VC i średnie zwycięstwo ze strony VC. Ciągle brakuje mi experienca, np. nie dałem championów do klocków, a to był baaardzo duży błąd i cała rozgrywka mogłaby się potoczyć całkowicie inaczej.

Kilka spostrzeżeń:

- Grając z VC warto również mieć oathstone, cholernie przydatna rzecz.. by była gdybym ją miał w klocku longów.

- Kolejna sprawa runsmithowie koniecznie z bronią dwuręczną i nie bać się walić w ich vampirka latającego.

- czar uzdrawiania to mega przegięcie, jeden czar i ożywiasz sobie 19 z 20 grave gardów

- oj trzeba mieć cela katapultami, ja nie miałem:/

Generalnie ja robiłem mnóstwo błędów i bigees też sporo zrobił, ale ja więcej + ja pod koniec miałem w bardzo ważnych momentach słabe rzuty.
Po raz kolejny sprawdził mi się oddział 10 warriorów, tym razem z tarczami i muzykiem :)
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Jak nie masz cela w klopach to może dobrym rozwiązaniem będą bolce... Działo jest też fajne to fakt, ale by było skuteczne musi kosztować ze 150pkt... Zaletą bolców jest liczebność... O ile strata działa lub klopy boli bardzo, o tyle bolca za 60pkt z inżynierem nie szkoda za bardzo... Możesz też spróbować zrobić bolca pułapkę np. na jakiegoś samotnego warghulfa, eterali czy batsy... 8)
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

marcus_cheater pisze: Działo jest też fajne to fakt, ale by było skuteczne musi kosztować ze 150pkt...
Czemu? Nie wystarczy po prostu działo +runa misfire?
Możesz też spróbować zrobić bolca pułapkę
Fajne ale bolec jest wtedy wart 90 a to już nie mało po za tym lipa jak zużyje się na zombie..
I sprawdza się tylko na ukrytych rozpach

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Działo + Runa Misfire to i tak 125pkt... A z bolcem to fakt, że ciężko byłoby kogoś na to zrobić, ale jednak warto spróbować wystawić go gdzieś dalej od naszych oddziałów, żeby jednak powkurzał przeciwnika i jak już zostanie zaatakowany, to żeby się zrewanżował...
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Ja tam zawsze maszyny wystawiam jak najdalej (choć zależy, np taką pułapkę to raczej bliżej)
a balisty to nawet często po rogach, jak stracę, to trudno 60 punktów a trzeba po nie iść wrogowi i tak często przestoją.

Najbardziej śmieszna sytuacja to szarża driad na balistę (na górce)
nie zabijają nikogo, ja zabijam jedną driadę i stoimy, w następnej turze na pomocy przybywa kloc. To wyjątkowa sytuacja :) Przeważnie przez feara wygrywają :?

ODPOWIEDZ