Master - Drużynowe Mistrzostwa Krakowa 31.01-01.02

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Re: Master - Drużynowe Mistrzostwa Krakowa 31.01-01.02

Post autor: Dydu »

^Karpiu^ pisze:
Dydu pisze:5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 125
5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 125

2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 125

2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 2 x 125

Wszystkie 3 wersje są poprawne
Dyd

Nie zgodze się z prostej przyczyny.
Podałeś 2 unity tak samo wyposażone a według poniższego zapisu
[# taken] x [quantity] [core name]: [FCG], [option1], [option2], [cost]

Poprawnie byloby:
2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 250

Gdybys miał 2 unity które ni były tak samo wyposażone poprawny zapis to byłby

5 Glade Riders: Musician,Standard; Starfire Shafts, 135

( dajmy na to bo nie wiem ile koszci sztandar do nich i czy wogole moga miec sorry nie znam wszystkich Armii jak Andrzej)
Karpu zapytaj organizatora, która wersja jest poprawna ;)

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Dydu pisze:Przykładowa rozpiska powinna wyglądać tak (ja dopisałem dla speca cały eq + zdolności):

6 Wild Riders: Champion, Banner of Eternal Flame, 198
6 Wild Riders: Champion, Glemi Pendent, 198
10 Sisters of the Thorn: Champion, Standard of Discipline, 295

Czas obróbki jakieś 5 min.
brak standard na unicie sióstr,
brak standard na unitach wildów
wildzi w takiej konfiguracji mają tarcze których nie ma a są dodatkową opcją
unit z gleming pendantem (bo to pasuje jako tako do tej nazwy) kosztuje 5 pkt mniej

Tak, bardzo szybko się to obrabia i sporo kwiatków przy tym wyskakuje, zgadzam się.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Dydu pisze:
^Karpiu^ pisze:
Dydu pisze:5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 125

2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 125

2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 2 x 125

Wszystkie 3 wersje są poprawne
Dyd

Nie zgodze się z prostej przyczyny.
Podałeś 2 unity tak samo wyposażone a według poniższego zapisu
[# taken] x [quantity] [core name]: [FCG], [option1], [option2], [cost]

Poprawnie byloby:
2 x 5 Glade Riders: Musician; Starfire Shafts, 250

Gdybys miał 2 unity które ni były tak samo wyposażone poprawny zapis to byłby

5 Glade Riders: Musician,Standard; Starfire Shafts, 135

( dajmy na to bo nie wiem ile koszci sztandar do nich i czy wogole moga miec sorry nie znam wszystkich Armii jak Andrzej)
Karpu zapytaj organizatora, która wersja jest poprawna ;)
Dyd Pytam więc ciebie jako jednego z Orgów.
Klub Legion zaprasza więc pytam klub Legion Sorry :D. Podjąłeś rękawice więc liczyłem na wskazanie poprawnej wersji :D

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

karpiu
No to Ci odpowiedziałem, wszystkie 3 są poprawne.

Urban
Dzięki za poprawki.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Dydu pisze:karpiu
No to Ci odpowiedziałem, wszystkie 3 są poprawne.

Urban
Dzięki za poprawki.
OK thx

Edit
Tylko sam widzisz ile jest pytań i ile możliwości wyjebki i to nie są tylko pojedyncze przypadki w tym wypadki.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Laik pisze:
Leoh pisze:I tak, plan jest taki aby rozpiski na turniej były wydrukowane w HTMLu(przepisane i wydrukowane przez nas)
Hmm, proponuje wiec żeby gracze wysłali w html a Wy sobie na potrzeby publikacji i sprawdzenia sami przerobicie jena ETC - wilk syty i owca cala.
Rozpiski mają być gotowe do udostępnienia ASAP. My sobie to przepisywać to do html'a możemy aż do samego turnieju.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

cała ta sytuacja jest jak socjalizm i wojna o pokój.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

poważnie, beznadziejny jest ten format. Nawet nie jest jakoś wybitnie czytelny
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Poważnie, nie macie innych zmartwień?
To jest konkurs robienia rozp?
Czytałem rozpę Dyda i wszystko wydaje się jasne. Ktoś nie wie ile czego ma w rozpie?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

muchozol pisze:
Macias pisze:Format ETC jest 1000 razy lepszy niż html. Przykład
Obrazek
Noble on Barded Elf Steed: BSB, heavy armor, lion cloak, shield, halberd, longbow, 127
Z którego zapisu jest łatwiej odczytać czy ten noble ma barding czy go nie ma? Albo czy ma lance, halabardę, gw czy wogóle nie ma broni?
Zapisywanie do html może i jest minimalnie prostsze, ale pojawia się tam cała masa różnych bezsensownych dopisków, które tylko utrudniają znalezienie tego co istotne, np opis tego co robi bsb.
a z którego zapisu jest łatwiej odczytać ile ten koleś ma siły, save czy WS.
Z żadnego. W htmlu nagłówki ze statystykami są na górze, więc jeżeli sprawdzasz jakiś oddział który jest na dole kartki to bardzo niewygodnie się to robi (a przynajmniej mi się przesuwają zawsze te kolumny). Nie wspominając już o tym że w ab są czasami błędy, więc ten format może wprowadzać błąd w kwestii statystyk, a na pewno robi to w kwestii savów. Każdy koleś który ma tarczę i gw będzie miał wpisany w ab asv na strzelanie a w cc będzie miał już inny. Jak interesują Cie statystyki oddziałów to sprawdź sobie w książce. W rozpisce powinny być umieszczone oddziały z wykupionym wyposażeniem a nie ściana tekstu z opisanymi wszystkimi zasadami.
Nie wiem, może się nie znam, ale to chyba istotniejsze informacje niż ten jego barding czy halabarda :roll:
A co da informacja z ab która mówi że koleś ma 4 siły jeśli zaszarżuje i się okaże że ma lance i bije z siłą 6? Albo na co graczowi skav informacja czy DP ma 7,8,9 czy 10 WS skoro każda z tych wartości jest dla niego identyczna? Albo na co graczom dwarfów informacja ile inicjatywy mają jakiekolwiek oddziały przeciwnika skoro i tak dwarfy ze względu na dwuraki biją na końcu?
Format html jest gorszy od ETC ponieważ oprócz właściwej rozpiski jest na nim też cała masa dodatkowych informacji, które nie każdemu są potrzebne, natomiast każdemu utrudniają znalezienie niektórych potrzebnych informacji. Od sprawdzania zasad jest książka, a nie wydruk z ab.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

oOoOoO całkiem zgrabnie napisane Macias =D>
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Zgadzam się że format HTML jest do dupy. Lepiej drukować z formatu AB, jest dużo czytelniejsze.

@Durin - jasne że Ini jest ważniejsza niż AHW, lepiej wiedzieć czy go zabije zanim on zabije mnie. Tak samo czy opłaca się walić w to słońce czy nie.

@Macias - oo wszystkie jednostki skavenów mają 3WS'a i mniej?

Fajnie se uogólniacie, ale się nie da. Wszystko jest ważne; i staty i wyposażenie.

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Post autor: Shaga »

Demoniczne Kurczaki Chaosu zgłoszone zapłacone!
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Spawn pisze:Fajnie se uogólniacie, ale się nie da. Wszystko jest ważne; i staty i wyposażenie.
I przejrzystość...

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

@Spawn

Statystyk bazowych unitu nie zmienisz przedmiotami. Większość graczy orientuje się, że elf ma 5 a krasnolud 2 inicjatywy, a Ci co nie, znajdą wszystko czytelnie w AB przeciwnika na ostatniej stronie. Wszelkie dodatki bardzo łatwo znajdą w krótkiej czytelnej rozpisce.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Zmiana tematu: hobbystyka.
Punkty dla drużyny to (suma 2x najniższych ocen podzelone przez 2 - zaokrąglone w dół).
Drużyna może zdobyć maksymalnie 10pkt z hobby/przygotowania.
Czemu tak, a nie suma 3 not dzielona przez 3? To chyba najprostsze i najsprawiedliwsze rozwiązanie.

W waszym systemie drużyna mająca 1 ładną armię i 2 śmieciowe dostaje taką samą notę jak drużyna z 3 śmiecio-armiami. To nie jest promowanie ładnych armii.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Kołata pisze:Zmiana tematu: hobbystyka.
Punkty dla drużyny to (suma 2x najniższych ocen podzelone przez 2 - zaokrąglone w dół).
Drużyna może zdobyć maksymalnie 10pkt z hobby/przygotowania.
Czemu tak, a nie suma 3 not dzielona przez 3? To chyba najprostsze i najsprawiedliwsze rozwiązanie.

W waszym systemie drużyna mająca 1 ładną armię i 2 śmieciowe dostaje taką samą notę jak drużyna z 3 śmiecio-armiami. To nie jest promowanie ładnych armii.
To forma walki ze śmieć armiami :(

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie czaję tego tematu o rozpiskach. Ja od zawsze rozpy robię w formacie etc (zanim się stało modne :D), z AB w życiu nie korzystałem, bo dla mnie strasznie nieprzejrzyste, nic z tego nie wiadomo. Tu wystarczy zerknąć na rozpę i wszystko śmiga. Nie widzę problemu w tym, by staty sprawdzić w podręczniku albo zapytać się o nie przeciwnika - doświadczeni gracze z reguły je i tak pamiętają, ale jak komuś wyleci z głowy to chyba żaden wstyd?
Pamiętajcie, że mówimy tu o drużynówce, na potrzeby układania paringów ten format naprawdę wiele daje, bardzo wszystko przyspiesza. Przekopywanie się przez ścianę bełkotu z AB jednak trochę czasu zabiera, z reguły gracze i tak tego nie czytają, bo szybciej się zapytać...

ravboss
Pseudoklimaciarz

Post autor: ravboss »

Dydu pisze:Przykładowa rozpiska powinna wyglądać tak (ja dopisałem dla speca cały eq + zdolności):

Team: Legion
Damian Dydu Drzystek, ID 1153 (c), Wood Elves
Imię i nazwisko gracza jest wymagane? Sam nickname nie wystarczy?
Miało być:
[player name, ligowe ID] [(c)], [full army name]
Czy błędem będzie poniższy zapis:
Dydu, ID 1153 (c), Wood Elves

Nie ma słowa o [player full name] ??? :?

Awatar użytkownika
dziczek
Mudżahedin

Post autor: dziczek »

Jednak wolę jak mam wszystko czarno na białym, po za tym szukanie w AB jest stratą czasu, szczególnie jak jest presja czasu. I nawet starzy gracze czasem nie nadążają za zmianami w innych armiach bo nie na codzień się z nimi gra. Po drugie na pewno nie jest to pro wobec nowych graczy a w sumie fajnie było by zobaczyć nowe mordy.
Nie jestem leszczem, jestem sandaczem :P

ODPOWIEDZ