Elves of Darkness czyli DE w 9th Age

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wolff
Mudżahedin

Re: Elves of Darkness czyli DE w 9th Age

Post autor: Wolff »

Talladil pisze:Po pierwsze, jeżeli w taki unit tg wpadł kowboj z as 1 i rerolem to Ty zrobiłeś coś nie tak oraz proponuje zmienić sparing partnerów ;) Po drugie to od tego masz w tg swoich koksów (pisałem o tym wcześniej) by byli z takim kowbojem w challengu i nie mielił bezkarnie tg, nie sądzisz ? ;) Gdyby coś poszło nie tak, Twoi bohaterowie mają zawsze stubborn od tg ;) Po trzecie 15 ataków s4 ap zada więcej ran niż 10 ataków s6 ;) wiec nie wiem gdzie widzisz tą większą potencję exeków do mielenia hord ;) as 1+ nie jest już tak wszechobecny, a zwiększyła się liczba woundów na stole, więc w dalszym ciągu uważam, że tg nie są na straconej pozycji w wyścigu o pierwszeństwo ;) Ponadto w związku z nerfem korony, koszt stubborna z tg został moim zdaniem prawidłowo wyceniony ;)
Trafiasz na woch (moja armia) na latającym cyrku: lord dyskowiec, Bsb mantyśka, 2 x himera. jako że latam prawdopodobnie walka będzie w mojej turze magii, przynajmniej jeden czar uda mi się wcisnąć. lord bije koksa, bsb i himery klepią reszte. z s4 ap wybacz ale nic nie zrobisz i potencjalnie z jakimś hexem na głowie. w 2400 jeśli chcesz mieć ich i kociołek i 4lvl maga to za dużo tych swoich koksów(i to jeszcze takich żeby dali rady sie bić z takim lordem wochu) nie zmieścisz (musisz mieć przecież 25% w corach)
egzeki sa dlatego lepsze(mimo tego że zabiją mniej walcząc przeciw hordzie piechoty) że dadzą ci jakąś ochronę przed czymś twardym

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

kangur pisze:To jak sie odnieść do takiego kombatu , kiedy bohater,który ma beastmaster lash walczy z wampirem z Mantle of Night.Czy nadal bije z S5 czy traci ten bonus do siły?
Imo nadal bije z s5, gdyż beastmaster lash nie dodaje bonusu do siły tylko uderza z góry określoną siłą.

@Wolff

Z góry zakładasz, że wszystko Ci wyjdzie ;) Najpierw musisz dolecieć, co utrudni Ci magia, 3 bolce i 50 pestek co turę... Po drugie wbijasz się w unit ze statycznym CR6 i wardem 5++, który wypłaci wiaderko ataków przed mantysiami i chimerami... Po trzecie zapominasz o mojej magii i reszcie armii poza jednym unitem z jednym koksem... Zbyt optymistycznie podchodzisz do tego starcia...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Wolff
Mudżahedin

Powiedz mi jak ty to chcesz zmieścić w tych 2400 ?? magia(4lvl) + 3 bolce + kociołek + klocek 30 BK + jacyś klepacze + 25% w corach jak zmieścisz to oczywiście masz racje. Mam tą armie (DE) czytać wydaje mi się że umie tak jak i liczyć i nie widze możliwości zmieszczenia tego wszystkiego.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

Wolff pisze:Powiedz mi jak ty to chcesz zmieścić w tych 2400 ?? magia(4lvl) + 3 bolce + kociołek + klocek 30 BK + jacyś klepacze + 25% w corach jak zmieścisz to oczywiście masz racje. Mam tą armie (DE) czytać wydaje mi się że umie tak jak i liczyć i nie widze możliwości zmieszczenia tego wszystkiego.
Na poprzedni draft: teraz trzeba dać niestety bsb z buta i kociołek osobno + kosmetyczne zmiany wynikające z nowej edycji :( W każdym razie nie ulega wątpliwości, że egze > BG

Unnamed2400 Pts - Dread Elves Army

1 Lord: Lord of Darkness @ 255.0 Pts
General; Fleet Commander
Execution Axe [40.0]
Blood Armor [10.0]
Lucky Charm [5.0]
Ring of Darkness [35.0]

1 Lord: High Sorceress @ 305.0 Pts
Magic Level 4;
Dispel Scroll [35.0]
Amulet of Spite [35.0]
1 Elvish Horse @ [0.0] Pts

1 Hero: Cult of Blood Priestess @ 363.0 Pts
Altar of Lust; 2ndWeapon; Shield; Battle Standard
Glitering Cuirass [30.0]
Obsidian Pebble [10.0]
1 Altar of Lust @ [0.0] Pts

9 Shadow Riders @ 210.0 Pts
Light Lance; Repeater Crossbow; Light Armour
1 Champion @ [10.0] Pts

9 Shadow Riders @ 210.0 Pts
1 Champion @ [10.0] Pts

5 Shadow Riders @ 100.0 Pts

5 Shadow Riders @ 85.0 Pts
Light Lance; Light Armour

19 Tower Guard @ 325.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of Murder [35.0]
1 Champion @ [10.0] Pts

1 Dread Reaper @ 75.0 Pts

9 Dark Art Apprentices @ 320.0 Pts
Poison Dart
1 Champion @ [70.0] Pts

Awatar użytkownika
Wolff
Mudżahedin

20 BK ?? nie ustoi to za długo, a ten lord padnie w 1 turze walki i po stubornie na gwardii.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

20BK to bardziej joke niż pozycja w rozpie, spadnie 5 typa i już słabo ten oddział wygląda.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Jasne, jasne. Wygrałeś turniej teoryhammera :) W założeniu kociołek miał jeździć w środku i rozdawać warda. Lorda możesz sobie złożyć dowolnie, np. tak żeby miał większą przeżywalność. Pytałeś o rozpę to dostałeś. Wszystko o czym pisałeś się mieści. Możesz zamiast warlocków dać więcej BG czy co tam chcesz.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

@Królik

Kociolek nawet jako mount nie może teraz dołączać do unitów i nie ma war platform ? ;/ ale kicha... to, że altar bez bohatera nie powinien mieć tej zasady to się zgadzam, ale że jako mount też nie może to trochę przegięcie... Cały misterny plan <censored>... Śmierdzi mi to graniem na monster trucku i MSU...
Obrazek

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

ABC ma rozmawiać z RT, żeby sam kociołek mógł się dołączać. MSU albo armia bez piechoty (DR, CoKi, rydwany, Locki i hydry). Grałem ostatnio taką armią koni i działa całkiem spoko.

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Potwory z Hate, konie i tyle w temacie 8) ale grajcie sobie te śmieszne piechotki :)

p.s królik kolejnym updatcie będzie już zapisane o ridden mosnter więc smiało możesz juz tak grać 8)

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Glegut pisze:Potwory z Hate, konie i tyle w temacie 8)
Już zacząłem zbierać fundusze na 2/3 mantysie... i kolejna 15 DR też by się przydała...
Obrazek

Awatar użytkownika
Stix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stix »

kangur pisze:Macie jakieś pomysły na ugrywalnienie Black guard . Większość chciałaby dodac im hate'a ,ale nie wiem czy to im sie przyda az tak z racji tego ,że i tak wszystko z WS4 trafiają na 2+. Fight in extra ranks w hordzie nieprzydatne. Jakieś sugestie? Pytanie szczególnie do graczy ,którzy nie mają konta na forum 9th age.
WS6 albo plate armour.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

A ja sie zastanawiam co wy od nich chcecie... Dobra solidna jednostka, każdą masową piechote pokroi, ma itp i stubba. Nie ma zadań jak exe do walczenia z duzym sv albo duzym T. Bardziej bym ich widział w roli ochrony dla czarki albo kontry z lordem, lub na armie masowe jak szczury. IMO fakt że można by im dać np. 4+ sv albo warda 6+ ale nie robcie z nich LG albo SM... Jest wiele innych rzeczy wymagajacych ugrywalnienia np. Smok, kraken, assasin, medusa... BTW. nie wiem co wy widzicie w tych matysiach które spadaja od 2 salw łuków...
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Mantykora może mieć dobry pancerz i 4++, nie przesadzałbym że dwie salwy ją zdejmują.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

GarG pisze:BTW. nie wiem co wy widzicie w tych matysiach które spadaja od 2 salw łuków...
Przecież to pegaz na sterydach... 5T, 4W, hate, 4A S5 z KB i D3 wound... i ma taki sam troop typ jak pegaz, więc można mieć warda na całym modelu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Szkoda tylko ,że chociaż save'a nie można do 2+ jej podbić :roll:
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Za dobrze byś chciał :)

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

ja już testowałem 3 opcje z manti:

3+ sv z re-rollem z 2 ++ wardem na ogien ( spoko na klocki piechoty z S4)
4+sv 3++ z cloaki ( spoko na park maszynowy i 7 A z S6/5 z KB i multiwoudami na twardsze cele)
4+ sv 4++ ward ( uniwersal na wszystko)

Zalezy jaką funckje ma pełnić ale wydaje się że ta z 4+ wardem będzie najuniwersalniejsza.

Przykre jest tylko to że do tej pory DE mogły miec manti dla Hero.
Teraz i w WoCHu zwykły "Mieciu Hero"- bsb może być wykręcony następująco:

WoCH Manti: 2+sv 4+ ward, s5 + AP(1) vs DE Manti: 4+sv 4+ward s4(s6 w szarży)

Jakieś pytania? 8) może jakaś interwencja do ABC(tylko ja walcze o naszą przyszlość serio) 8) ?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Wochowy kosztuje 380pkt, nie ma +1 do hita ani przerzutu gal na ranienie :P

Awatar użytkownika
Klaudel
Falubaz

Post autor: Klaudel »

Do tego nasza może mieć hatred i cold-blooded.

A jezeli chodzi o ABC, to dostałem nominację. Narazie nie znam żadnych szczegółów poza tym, że nasza praca ma się ograniczać do balansowania booka (cokolwiek to ma znaczyć).

Jak dowiem się czegoś więcej, to dam znać.
We can't stop here. This is bat country.

ODPOWIEDZ