Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

grahnar masz dokładnie podane jednostki w których może byc kolo z Kamykiem (str 28).
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Czy master rune of gromril daje postaci, ktora ja niesie SAVE na 1+ czy zwieksza save jednostki o 1?

Przykladowo:

Thane z tarcza i zbroja z gromrilu ma save 3+, czy po zalozeniu tej runy bedzie mial 1+ czy 2+?

Rune of stone:

Podobny przyklad, z tym, ze tym razem rune of stone. Jesli mam zbroje z gromrilu i tarcze (save 3+) i dodam do tego rune of stone to moj save bedzie wynosil 2+?

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Master rune of gromril daje Save na 1+ którego nie można poprawić.tzn nie musisz mieć tarczy...

r.of stone daje +1 do save, tzn jeśli masz: gromril armour, shield, r.of stone to w walce wręcz bedziesz miał save na 1+...

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Nie no, gromril armour to save na 4+, z tarcza to 3+ wiec z rune of stone wychodzi na 2+ nie 1+ (chyba, ze cos przegapiloem?)

Co do master rune of gromril - skoro moja postac ma save na 1+ to da sie ja zabic? >< (chyba, ze 1 oznacza nieudany save?)

Mam jeszcze pytanie odnosnie BSB. Jesli zamieniam bohatera w BSB to czy bohater nadal pozostaje SOBA? Tzn. czy wciaz moze walczyc, nosic magiczne przdmioty itd.?

ROwniez chcialbym sie dowiedizec (bo nie znalazlem w rulebooku) czy sztandary BSB dzialaja na okreslona dlugosc (np. tak jak LD generala - 12 cali) czy tylko na jednostke w ktore sie znajduja?

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Tarcza daje +1 do AS, ale w walce w ręcz daje +2 do AS. Dlatego Grazbird się nie przeliczył. AS na 1+ nie powoduje, że koleś jest nie zniszczalny. AS jest modyfikowany przez siłę przeciwnika. Jak będziesz walczył z przeciwnikiem o sile 5 to ta siła zmniejszy ci AS o 2. Jednakże dzięki master rune of gromril nie musisz mieć tarczy, dzieki czemu możesz mieć GW.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Einstein pisze:Nie no, gromril armour to save na 4+, z tarcza to 3+ wiec z rune of stone wychodzi na 2+ nie 1+ (chyba, ze cos przegapiloem?)
Na 2+ od strzelania, w walce wręcz tak jak Grazbird napisał 1+., ponieważ zestaw handweapon/shield daje +1 do AS w CC.

Einstein pisze:Co do master rune of gromril - skoro moja postac ma save na 1+ to da sie ja zabic? >< (chyba, ze 1 oznacza nieudany save?)
Jasne że się da, to nie jest niemodyfikowany ward save. Normalny atak z siłą 4 daje już Ci save na 2+, z siłą 5 na 3+ i analogicznie tak dalej. Nie mówiąc o broniach no armour saves ;)

Einstein pisze:Mam jeszcze pytanie odnosnie BSB. Jesli zamieniam bohatera w BSB to czy bohater nadal pozostaje SOBA? Tzn. czy wciaz moze walczyc, nosic magiczne przdmioty itd.?
:shock: Oczywiście że może walczyć. Zasady BSB masz opisane w każdym AB.
Einstein pisze:ROwniez chcialbym sie dowiedizec (bo nie znalazlem w rulebooku) czy sztandary BSB dzialaja na okreslona dlugosc (np. tak jak LD generala - 12 cali) czy tylko na jednostke w ktore sie znajduja?
W rulebooku strona 82, masz dokładnie wszystko napisane. Na 12" daje re-rol brake testów. Na jodnostki w której się znajduje daje zasady magicznego sztandaru (jeżeli taki kupił). Np. Master Rune Of Fear, daje tylko zasadę fear dla oddziłu w którym się znajduje BSB, NIE w promieniu 12" chyba że jest napisane w opisie sztandaru.

EDIT Kokesz mnie wyprzedził :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Juz ogarniam. Dzieki za pomoc.

Edit: Mam jeszcze pytanie odnosnie master rune of flight.

Jesli moj bohater ma great weapon i nia rzuca w przeciwnika na max. 12" to rozumiem, ze trafienie/zranienie liczymy normalnie? Z tym, ze nie wiem jaka sile ma ta bron? Taka jak TOPORY DO RZUCANIA? (tylko jak to teraz policzyc? SIla bohatera 4 + 2 od great weapon +1 od toporu do rzucania?)

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

nie. master r.of flight zadaje obrażenia tak jakbyś walczył wręcz. jeśli masz tę runę na broni to na pewno nie będzie ona dwurakiem.
żywię bezgraniczny szacunek dla ludzi grających jedną armią..obojętnie czy jesteś zielony, długobrody czy masz szpiczaste uszy- granie jedną armią przez 3 edycje to dopiero coś !

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

inaczej mówiąc kolo dostaje autohit z S4 (chyba ze bron ma dodatkowo rune/y rozłamu, wtedy więcej). I na dwuraku nie można dac tej runy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Runy zawsze wykuwane są na hand weaponie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Czyli jesli wezme great weapon nie moge wykuwac na nim nic?

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Albo dwurak albo hand weapon z runami ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

albo great weapon z M rune of Kragg i wtedy możesz wrzucać inne runy na dwuraka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Ale wtedy jego zdolnosci (+2 do S, strikes last) zostaja zniwelowane czy nadal pozostaja?

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

M rune of Kragg zachowuje właściwości broni, więc pozostają.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

przecież wszystko jest w podręczniku do krasi napisane

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Trzeba ten podrecznik miec ;p

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

to idź i go kup
nie wiem jak chcesz grać bez podręcznika :roll: zasady będziesz z forum wyciągał?

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Biore to co mi potrzeba, reszte sciagam. Jak dostane wyplate to skocze kupic, poki co jestem bez kasy i nic na to nie poradze.

Awatar użytkownika
Żużel
Wałkarz

Post autor: Żużel »

Czy Master Rune of Grugni (ward 5+ na pociski zwykłe i magiczne) działa na rany od templaków (np moździerz i gołębie imperium)?

Zablokowany