RUM-ors 8 ed Brodacze.
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: RUM-ors 8 ed Brodacze.
Unnamed2400 Pts - Dwarfs Army
1 Thane @ 188.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Banner [95.0]
Master Rune of Grugni
Strollaz' Rune
1 Runesmith @ 113.0 Pts
General; Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Rune of the Furnace
26 Longbeards @ 443.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Runic Banner [35.0]
Strollaz' Rune
1 Old Guard @ [10.0] Pts
25 Longbeards @ 444.0 Pts
Runic Banner [50.0]
Rune of Sanctuary
Strollaz' Rune
1 Old Guard @ [10.0] Pts
21 Hammerers @ 403.0 Pts
Runic Banner [65.0]
Master Rune of Valaya
1 Keeper of the Gate @ [10.0] Pts
1 Gyrocopter @ 100.0 Pts
Vanguard deployment
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
1 Gyrocopter @ 100.0 Pts
Vanguard deployment
1 Cannon @ 120.0 Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
Models in Army: 84
Total Army Cost: 2394.0
1 Thane @ 188.0 Pts
Runic Banner [95.0]
Master Rune of Grugni
Strollaz' Rune
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Rune of the Furnace
26 Longbeards @ 443.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Strollaz' Rune
1 Old Guard @ [10.0] Pts
25 Longbeards @ 444.0 Pts
Runic Banner [50.0]
Rune of Sanctuary
Strollaz' Rune
1 Old Guard @ [10.0] Pts
21 Hammerers @ 403.0 Pts
Runic Banner [65.0]
Master Rune of Valaya
1 Keeper of the Gate @ [10.0] Pts
1 Gyrocopter @ 100.0 Pts
Vanguard deployment
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
1 Gyrocopter @ 100.0 Pts
Vanguard deployment
1 Cannon @ 120.0 Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
Models in Army: 84
Total Army Cost: 2394.0
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 21:17 przez PiotrB, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale 30 IB z fcg kosztuje bodaj 470 bez magicznego sztandaru. Może o 20 pkt nie ma się co czepiać, ale chciałem doprecyzować.Never pisze:a masz lepsze? Teraz Ty podaj swoje rozwiązania.
Ja uważam, że klocek 30 Ironbreakerów za 450 pkt to bardzo dobry oddział. Z 5 WS, 3+sv i 5+ parry mogą wytrzymać naprawdę dużo. Dodaj do środka Baner Grundiego to cały oddział ma 5+ warda na strzelanie i magię, z małym kowalem masz 4+.
Każde rozwiązanie w tej armii jest teraz drogie, jeśli chcesz by było dobre. Innej drogi nie ma. A jak ktoś buduje z HE deathstara z whitelionsów to on kosztuje często i z 1000 pkt, więc wcale nie uważam żeby te ceny były aż tak drogie. Polecam pograć na turniejach.
Usiądźcie do Army Buildera i spróbujcie coś złożyć. Jest mega drogo. Niestety, argumentacja Fluffiego jest, no, mocna. Może gdyby było więcej gyrosów, więcej piątek, minersi, scouci. Ale wtedy nagle mało soczystych jednostek się mieści...
Ktoś ode mnie podebrał pomysł na rozpiskę
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... start=3520
ja się już wygrałem na helbalsterze -cudów to nie robi- na tą metę która jest teraz - czym więcej dział tym lepiej - czym szybciej to zrozumiecie tym lepiej dla Was. Hamki staną w kostkę w środku. Cała armia ma Vanguard mam dwa destroye i +4 do dispela . Mogę tym zagrać wszystko i ofens i corner...
No bez kitu, podebrali rozpiskę łobuzy!wallace pisze:Ktoś ode mnie podebrał pomysł na rozpiskę
Spokojnie, nie ty pierwszy i pewnie nie ostatni na coś takiego wpadłeś
Ja jutro testuję:
1 Thane @ 123.0 Pts
Runic Weapon [50.0]
Rune of Fire x2
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
1 Thane @ 188.0 Pts
Runic Banner [95.0]
Master Rune of Grugni
Strollaz' Rune
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
1 Runesmith @ 123.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking
Fiery Ring Of Thori [35.0]
28 Longbeards @ 447.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Strollaz' Rune
12 Quarrellers @ 156.0 Pts
Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield
30 Hammerers @ 440.0 Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
1 Cannon @ 160.0 Pts
Engineering Runes [40.0]
Rune of Forging
Stalwart Rune
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrobomber @ 125.0 Pts
5 Rangers @ 70.0 Pts
siedzę i czytam.
i widzę magiczny banner w każdych slayerach
i deklarowaną co turę broń slayerów- KTÓRA NIE ZOSTAJE DO KOŃCA COMBATU
i widzę r. of slowness umożliwiający kontrszarżę
i slayera walącego młotkiem po lataczach
i pakerskich lordów combatowych
i jeszcze jedno- kusza nie ma -1 do stand and shoota.
oznacza to, że umieszczenie w ostatnim wariancie mojej rozpy 30 kuszoli z GW było dobrym rozwiązaniem. teraz niestety zapomnę o warriorach i będę wystawiał kuszników z dwurakami, bsb-kiem i runiarzem. r. of slowness na banerze i jedziemy
i widzę magiczny banner w każdych slayerach
i deklarowaną co turę broń slayerów- KTÓRA NIE ZOSTAJE DO KOŃCA COMBATU
i widzę r. of slowness umożliwiający kontrszarżę
i slayera walącego młotkiem po lataczach
i pakerskich lordów combatowych
i jeszcze jedno- kusza nie ma -1 do stand and shoota.
oznacza to, że umieszczenie w ostatnim wariancie mojej rozpy 30 kuszoli z GW było dobrym rozwiązaniem. teraz niestety zapomnę o warriorach i będę wystawiał kuszników z dwurakami, bsb-kiem i runiarzem. r. of slowness na banerze i jedziemy
Fluffy - tak na spokojnie. Uważam że trochę skopałeś deployment. Wiedząc że Piotr ma latającego maga z deathem (i słońcem, bo w końcu czary losuje się przed wystawieniem) powinieneś był ustawić zamek w rogu mapy, tak żeby nie łykać słońca od flanki. W dodatku wtedy masz pewność, że demisiom nie będzie łatwo szarżować z szerokim frontem. Jeśli nawet nie w ten sposób, to i tak wystawiłeś wszystko w taki sposób, że pojedyncze małe słońca orały po dwie maszyny. Rozumiem chęć utrzymania warda od strzelania, ale w takim wypadku powiedziałbym że lepszą opcją byłoby ustawienie cannonów w obrębie Grungniego a flamecannonów na bokach. I tak Piotr w pierwszej kolejności będzie strzelać po normalnych cannonach, a spada szansa że przeora wszystko w pierwszej turze. Gdybyś w pierwszej turze stracił 2 normalne cannony (jeden ze słońca, jeden z armaty, bazuje na tym, że z trzech strzałów zaorał jedną maszynę), salwa dwóch flame cannonów w jego kawę mogłaby mocno namieszać.Fluffy pisze:Przeczytaj może powyższy raport (kilka postów wyzej) z dzisiejszej bitwy turniejowej. I powiedz, w którym miejscu oddział ironbreakerów za 1000 pkt by pomógł.
I nie odpowiedziałes mi jak odgiac lataczy slayerami za 60 pkt.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Mylisz sie Panter, bo jednak przy trzech cannonach wazniejszy jest ward od ostrzału na 5+. W koncu jak sam wyliczyłes, szansa na ifke na 4 kosciach to 13%, wiec moge spokojnie liczyc ze zdispeluje/zescrolluje (jak nie to i tak jest po ptokach..)
Druga sprawa, do szarzy demisiów nie doszło
Trzy, w rogu byłbym bardziej skupiony i słoneczka zrobiłyby wieksze ziaziu
Cztery, flame cannon namieszał, jednak przypomne, ze czaił sie na niego juz latacz pegazista, wiec nawet jakby (flamecannon) nie spadł z ostrzału trzech (sic!) armat, to i tak by nie postrzelał juz wiecej. Nie miałem tez jak skontrowac maga na pegazie. Deployment zmasciłem w bitwie z Toba, z Piotrem nie mam sobie nic do zarzucenia.
Pozdrawiam
Druga sprawa, do szarzy demisiów nie doszło
Trzy, w rogu byłbym bardziej skupiony i słoneczka zrobiłyby wieksze ziaziu
Cztery, flame cannon namieszał, jednak przypomne, ze czaił sie na niego juz latacz pegazista, wiec nawet jakby (flamecannon) nie spadł z ostrzału trzech (sic!) armat, to i tak by nie postrzelał juz wiecej. Nie miałem tez jak skontrowac maga na pegazie. Deployment zmasciłem w bitwie z Toba, z Piotrem nie mam sobie nic do zarzucenia.
Pozdrawiam
imo chyba lepsza rozpa niż moja - widzę że jarzysz o co mi chodzi Dobrze zagrane może być maskara.Grichalk pisze:Ja jutro testuję:
1 Thane @ 123.0 Pts
Runic Weapon [50.0]
Rune of Fire x2
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
1 Thane @ 188.0 Pts
Runic Banner [95.0]
Master Rune of Grugni
Strollaz' Rune
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
1 Runesmith @ 123.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking
Fiery Ring Of Thori [35.0]
28 Longbeards @ 447.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Strollaz' Rune
12 Quarrellers @ 156.0 Pts
Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield
30 Hammerers @ 440.0 Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
1 Cannon @ 160.0 Pts
Engineering Runes [40.0]
Rune of Forging
Stalwart Rune
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrobomber @ 125.0 Pts
5 Rangers @ 70.0 Pts
Tu miałem bolączkę. Bo zamiast trzeciego canona chciałem dać organy. Ale seria próbnych rzutów wypadała poniżej średniej. Może z Inżynierem trafiające na 2+/3+ będą lepsze , ale zbyt losowe obecnie.imo chyba lepsza rozpa niż moja - widzę że jarzysz o co mi chodzi Dobrze zagrane może być maskara.
Jako alternatywa miał być Flame Cannon, ale w tedy mam dwie maszyny z płonącymi atakami , przy czym jedna ma średni zasięg i trzeba ją na 12" wystawiać.
Trzy kanony to jednak będzie mus. Brakuje mi tu 20 punktów na vanguarda dla jednego żyrosa , ale z drugiej strony zaczną wszystkie trzy zabawę od przynajmniej drugiej tury.
Słąba antymagia (początkowo też chciałem 2 niszczarki) wymusza szybkie pójście do cc.
Najbardziej boli fakt, że wszyscy muzycy podrożeli z 5 do 10 punktów
Dokładnie, więc nie rozumiem narzekania na antymagię. To że przyfarci 2x ifkę z 4 kości, w tym zdejmując 2 maszynki zanim wypaliły, było mniej prawdopodobne niż to, że mu to słonko zniszczysz.Fluffy pisze:W koncu jak sam wyliczyłes, szansa na ifke na 4 kosciach to 13%, wiec moge spokojnie liczyc ze zdispeluje/zescrolluje (jak nie to i tak jest po ptokach..)
Mam dwa scrolle, tak? Od trzeciej tury zaczyna się źle. A nie mam potęznego maga, który zneutralizuje wrogiego latajacego na pegazie czwartopoziomowca. chyba ze wsadze drogoą Valayę.. Do tego wiekszosc armii ma swoje sposoby generowania kosci. Zagraj dwarfami, poczujesz o co chodzi Nie tylko uberspelle sie liczą
No dobra ale do 3 tury możesz coś postrzelać a tak to wyłączył ci szybko artylerię i mógł się bawić. Bitwa nie miarodajna.
Możecie mieć +4 do dispela plus kilka dispelscroli, niszczarę i MR. Tak czy siak najmocniejsza antymagia w WFB (o szmacie HE nie wspominam) Może i drogo ale przywykliście do zbyt łatwego kasowanie magii. Przeciwnik w tą fazę inwestuje też nie mało więc popatrz na to z drugiej strony.
Zresztą wejdzie 9ed i słoneczko zgaśnie.
Możecie mieć +4 do dispela plus kilka dispelscroli, niszczarę i MR. Tak czy siak najmocniejsza antymagia w WFB (o szmacie HE nie wspominam) Może i drogo ale przywykliście do zbyt łatwego kasowanie magii. Przeciwnik w tą fazę inwestuje też nie mało więc popatrz na to z drugiej strony.
Zresztą wejdzie 9ed i słoneczko zgaśnie.