Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
Mournfangi zawsze zadają d3 impacty, niezależnie od rzutu na dystans szarży.
Wisła Kraków.
a czy przypadkiem mournfangi nie zadają d3+3 jeżeli wypadnie na szarżę 10 i więcej na dwóch najwyższych kostkach?Sevi pisze:Mournfangi zawsze zadają d3 impacty, niezależnie od rzutu na dystans szarży.
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.
Nie.
Wisła Kraków.
DokładnieAfro pisze:za te punkty to gięte

Nawet lepsze niż stonehorn, bo taka 5 byłaby w stanie zabić spokojnie 30+ piechoty z T3 i lekkim pancerzem

Wisła Kraków.
True, źle policzyłem 

Wisła Kraków.
oczywiście ogry siedzące na mournfangach nie mają stompa tylko zwierzaki.
Jak to jest z atakami w regimentach?
1. Jeżeli mam meneater'ów 6 sztuk - 2 szeregi po 3 - to przy walce wręcz wypłacają z pierwszego szeregu po 5 ataków (mają po 2 pistolety) a z drugiego szeregu już tylko po 1 bo nie są w hordzie?
2. Horda u ogrów zaczyna się od 6 figurek w szeregu - czyli tutaj analogicznie - pierwszy szereg wypłaca wszystko co ma, a ogry z kolejnych szeregów po 3 ataki?
3. Jeżeli ustawię ogry po 4 w szeregu to drugi i każdy kolejny szereg wypłaca po 1 ataku?
Jak działa killing blow w przypadku gdy strzelam (jeździec z thundertusk'a/stonehorn'a):
4. do kowboja na dziku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 dzik i 5-6 kowboj? Jak trafię w dzika to killing blow działa normalnie?
5. do generała na smoku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 smok i 5-6 generał? Na smoka killing blow nie działa? Tutaj musiałbym mieć heroic killing blow?
6. Ironblaster - czy reakcją na szarżę może być S&S używając Massive Grape Shot?
7. Jak działa Icy Blast z Dragonhide Banner? Jeżeli chcę go użyć w walce wręcz to muszę poczekać na swoją kolej według inicjatywy i dopiero gdy jest moja kolej to sztandarowiec może wybrać czy używa zionięcia czy normalnie walczy? Chyba nie można najpierw zionąć a potem walczyć wręcz tą samą figurką?
1. Jeżeli mam meneater'ów 6 sztuk - 2 szeregi po 3 - to przy walce wręcz wypłacają z pierwszego szeregu po 5 ataków (mają po 2 pistolety) a z drugiego szeregu już tylko po 1 bo nie są w hordzie?
2. Horda u ogrów zaczyna się od 6 figurek w szeregu - czyli tutaj analogicznie - pierwszy szereg wypłaca wszystko co ma, a ogry z kolejnych szeregów po 3 ataki?
3. Jeżeli ustawię ogry po 4 w szeregu to drugi i każdy kolejny szereg wypłaca po 1 ataku?
Jak działa killing blow w przypadku gdy strzelam (jeździec z thundertusk'a/stonehorn'a):
4. do kowboja na dziku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 dzik i 5-6 kowboj? Jak trafię w dzika to killing blow działa normalnie?
5. do generała na smoku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 smok i 5-6 generał? Na smoka killing blow nie działa? Tutaj musiałbym mieć heroic killing blow?
6. Ironblaster - czy reakcją na szarżę może być S&S używając Massive Grape Shot?
7. Jak działa Icy Blast z Dragonhide Banner? Jeżeli chcę go użyć w walce wręcz to muszę poczekać na swoją kolej według inicjatywy i dopiero gdy jest moja kolej to sztandarowiec może wybrać czy używa zionięcia czy normalnie walczy? Chyba nie można najpierw zionąć a potem walczyć wręcz tą samą figurką?
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Pierwszy szereg full, drugi do 3 z modelu [ jesteś Monstrual Infantry, nie Infantry]. Jeśli jesteś ustawiony w hordę [ dla MI od 6 modeli ], to trzeci szereg też do 3 ataków z modelu.
4 - działa normalnie, przy dziku się nie randomizuje przecieżJak działa killing blow w przypadku gdy strzelam (jeździec z thundertusk'a/stonehorn'a):

5 - Tu randomizujesz, jeśli padnie ta 6 na ranieniu w część na którą zwykły KB by działał to wchodzi. Na smoka [ a po prawdzie na wszystko prócz piechoty, kawalerii i warbestów ] trzeba już HKB.
Zianie jest po inicjatywie, i nie zabrania sztandarowemu walczyć.7. Jak działa Icy Blast z Dragonhide Banner? Jeżeli chcę go użyć w walce wręcz to muszę poczekać na swoją kolej według inicjatywy i dopiero gdy jest moja kolej to sztandarowiec może wybrać czy używa zionięcia czy normalnie walczy? Chyba nie można najpierw zionąć a potem walczyć wręcz tą samą figurką?
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

Nie może, ponieważ jest slow to fire 

Wisła Kraków.
- Punisher17
- "Nie jestem powergamerem"
Witam, rozpoczynam zabawe w wfb i bardzo spodobały mi się fgurki ogrów.
mam więc kilka pytan:
1.W wielu tematach przeczytałem, że ogry to najsłabsza armia, dlaczego gracze tak uważają?
2.Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
3.Na czym opierają się rozpiski ogrów?
4.Jak ocenicie ogrzą magię?
Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam
mam więc kilka pytan:
1.W wielu tematach przeczytałem, że ogry to najsłabsza armia, dlaczego gracze tak uważają?
2.Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
3.Na czym opierają się rozpiski ogrów?
4.Jak ocenicie ogrzą magię?
Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam
Jak nie jeden to sto jeden
Tak było do wyjśca nowego podręcznika, obecnie ogry nieźle sobie radzą.Kubula17 pisze:W wielu tematach przeczytałem, że ogry to najsłabsza armia, dlaczego gracze tak uważają?
Kupuj to ci się podoba. Osobiście polecam mourfangi.Kubula17 pisze:Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?

Najczęściej gra się na dużych hordach ironów i mourfangach.Kubula17 pisze:Na czym opierają się rozpiski ogrów?
IMO nasz lore jest dość słaby, bo nastawiony jedynie na wspieranie własnych oddziałów. Na szczęście mamy dostęp do porządnych lorów z podręcznika.Kubula17 pisze:Jak ocenicie ogrzą magię?
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."
Mag lord, BSB, Firebelly, 9 Ironguts'ów, dokup z 4 ogrów, duuuużo "muuufangów", działo i kotki.Kubula17 pisze:2.Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
Jest świetna, oprócz czaru nr. 6 jest bardzo przydatna.Kubula17 pisze:4.Jak ocenicie ogrzą magię?