Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: Sevi »

Mournfangi zawsze zadają d3 impacty, niezależnie od rzutu na dystans szarży.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
ogrmasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ogrmasta »

Sevi pisze:Mournfangi zawsze zadają d3 impacty, niezależnie od rzutu na dystans szarży.
a czy przypadkiem mournfangi nie zadają d3+3 jeżeli wypadnie na szarżę 10 i więcej na dwóch najwyższych kostkach?
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Nie.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Ale to byłoby zajebiste :roll:
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

za te punkty to gięte ;) mini stonehorny
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Afro pisze:za te punkty to gięte ;)
Dokładnie :)
Nawet lepsze niż stonehorn, bo taka 5 byłaby w stanie zabić spokojnie 30+ piechoty z T3 i lekkim pancerzem ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Ja nie wiem jak Twoja ale moja 5 mufangów zjada bardzo często 30 piechoty T3 na ture. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Zabiłem w jedną turę 28 ghouli i 30 grave guardów, przegrał combat o 19 :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Uwielbiam grać z VC bo tak fanie się sypią :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

True, źle policzyłem ;)
Wisła Kraków.

kaputek0
Pseudoklimaciarz

Post autor: kaputek0 »

czy na koncu walki ogry wykonuja deptanie a mournfangi tratowanie

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Tak, ale pamietaj, ze stompy dzialaja tylko na trzy typy jednostek: infantry, warbeasty i swarmy
Ten atak w angielskim podreczniku nazywa sie stomp.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Chemol
Wałkarz

Post autor: Chemol »

kaputek0 pisze:czy na koncu walki ogry wykonuja deptanie a mournfangi tratowanie
Wszyscy mają zwykłe stompy.
DIVE OR DIE

Awatar użytkownika
ogrmasta

oczywiście ogry siedzące na mournfangach nie mają stompa tylko zwierzaki.

Jak to jest z atakami w regimentach?
1. Jeżeli mam meneater'ów 6 sztuk - 2 szeregi po 3 - to przy walce wręcz wypłacają z pierwszego szeregu po 5 ataków (mają po 2 pistolety) a z drugiego szeregu już tylko po 1 bo nie są w hordzie?
2. Horda u ogrów zaczyna się od 6 figurek w szeregu - czyli tutaj analogicznie - pierwszy szereg wypłaca wszystko co ma, a ogry z kolejnych szeregów po 3 ataki?
3. Jeżeli ustawię ogry po 4 w szeregu to drugi i każdy kolejny szereg wypłaca po 1 ataku?

Jak działa killing blow w przypadku gdy strzelam (jeździec z thundertusk'a/stonehorn'a):
4. do kowboja na dziku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 dzik i 5-6 kowboj? Jak trafię w dzika to killing blow działa normalnie?
5. do generała na smoku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 smok i 5-6 generał? Na smoka killing blow nie działa? Tutaj musiałbym mieć heroic killing blow?

6. Ironblaster - czy reakcją na szarżę może być S&S używając Massive Grape Shot?
7. Jak działa Icy Blast z Dragonhide Banner? Jeżeli chcę go użyć w walce wręcz to muszę poczekać na swoją kolej według inicjatywy i dopiero gdy jest moja kolej to sztandarowiec może wybrać czy używa zionięcia czy normalnie walczy? Chyba nie można najpierw zionąć a potem walczyć wręcz tą samą figurką?
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Jak to jest z atakami w regimentach?
1. Jeżeli mam meneater'ów 6 sztuk - 2 szeregi po 3 - to przy walce wręcz wypłacają z pierwszego szeregu po 5 ataków (mają po 2 pistolety) a z drugiego szeregu już tylko po 1 bo nie są w hordzie?
2. Horda u ogrów zaczyna się od 6 figurek w szeregu - czyli tutaj analogicznie - pierwszy szereg wypłaca wszystko co ma, a ogry z kolejnych szeregów po 3 ataki?
3. Jeżeli ustawię ogry po 4 w szeregu to drugi i każdy kolejny szereg wypłaca po 1 ataku?
Pierwszy szereg full, drugi do 3 z modelu [ jesteś Monstrual Infantry, nie Infantry]. Jeśli jesteś ustawiony w hordę [ dla MI od 6 modeli ], to trzeci szereg też do 3 ataków z modelu.
Jak działa killing blow w przypadku gdy strzelam (jeździec z thundertusk'a/stonehorn'a):
4. do kowboja na dziku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 dzik i 5-6 kowboj? Jak trafię w dzika to killing blow działa normalnie?
5. do generała na smoku - czy rzucam w kogo trafiłem - 1-4 smok i 5-6 generał? Na smoka killing blow nie działa? Tutaj musiałbym mieć heroic killing blow?
4 - działa normalnie, przy dziku się nie randomizuje przecież :roll: :P .
5 - Tu randomizujesz, jeśli padnie ta 6 na ranieniu w część na którą zwykły KB by działał to wchodzi. Na smoka [ a po prawdzie na wszystko prócz piechoty, kawalerii i warbestów ] trzeba już HKB.
7. Jak działa Icy Blast z Dragonhide Banner? Jeżeli chcę go użyć w walce wręcz to muszę poczekać na swoją kolej według inicjatywy i dopiero gdy jest moja kolej to sztandarowiec może wybrać czy używa zionięcia czy normalnie walczy? Chyba nie można najpierw zionąć a potem walczyć wręcz tą samą figurką?
Zianie jest po inicjatywie, i nie zabrania sztandarowemu walczyć.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
ogrmasta

Dzięki za odpowiedź.

A czy: 6. Ironblaster - czy reakcją na szarżę może być S&S używając Massive Grape Shot?

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Nie może, ponieważ jest slow to fire :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Punisher17

Post autor: Punisher17 »

Witam, rozpoczynam zabawe w wfb i bardzo spodobały mi się fgurki ogrów.

mam więc kilka pytan:

1.W wielu tematach przeczytałem, że ogry to najsłabsza armia, dlaczego gracze tak uważają?
2.Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
3.Na czym opierają się rozpiski ogrów?
4.Jak ocenicie ogrzą magię?

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam
Jak nie jeden to sto jeden

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Kubula17 pisze:W wielu tematach przeczytałem, że ogry to najsłabsza armia, dlaczego gracze tak uważają?
Tak było do wyjśca nowego podręcznika, obecnie ogry nieźle sobie radzą.
Kubula17 pisze:Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
Kupuj to ci się podoba. Osobiście polecam mourfangi. :wink:
Kubula17 pisze:Na czym opierają się rozpiski ogrów?
Najczęściej gra się na dużych hordach ironów i mourfangach.
Kubula17 pisze:Jak ocenicie ogrzą magię?
IMO nasz lore jest dość słaby, bo nastawiony jedynie na wspieranie własnych oddziałów. Na szczęście mamy dostęp do porządnych lorów z podręcznika.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Kubula17 pisze:2.Co na początek do armii ogrów ? kupiłem 12 groblarów i 2 ogry żeby zobaczyćjak maluje się te figurki i czy mi się spodobają ale co do tego?
Mag lord, BSB, Firebelly, 9 Ironguts'ów, dokup z 4 ogrów, duuuużo "muuufangów", działo i kotki.
Kubula17 pisze:4.Jak ocenicie ogrzą magię?
Jest świetna, oprócz czaru nr. 6 jest bardzo przydatna.
Obrazek

Zablokowany