Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: GarG »

Stawiasz oddział tak by sie zmieścił. BG wyciaga orła z walki z balistą i orzeł walczy tylko z BG. Jednak dopóki orzeł nie zginie balista nie strzela.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

Post autor: negro »

GraG mozesz to czyms poprzec ? jakas zasada ?

Slayer
Chuck Norris

Post autor: Slayer »

GarG pisze:Gien pegaz
Duża Sucz - shadow
40/50 kusz
kociol
Korsarze
wiedzmy
2x Hydra

Tak bedzie wygladac co 2 rozpa DE :P
Napisałeś posta o 18 a ja czym takim zaczołem grać o 16.
Grałem przeciwko Emp 2x tankt, 2x działo, 3 PEGAZISTÓW , kawa w corach, demisie, hurricanum.
Grało się spoko, tyle że pegazista w ostatnie turze nie zdał 10Ld, ja mu coś zrobiłem on mi i wyszedł remis.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

negro pisze:GraG mozesz to czyms poprzec ? jakas zasada ?
str. 110 w RB ostatnie zdanie w lewej kolumnie
negro pisze: czyli jak ktos stoi pegazem w przedniej strefie celowo leci na boczna strefe robi darmowy obrot o 90st i szarzuje na bok maszyny to jest wał ??
To wał. Musi się dostawić do strefy przedniej, ale może zrobić to pod kątem bliskim 90.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

Post autor: negro »

czyli oznacza z tego zdania ze obrona maszyny Bg dziala tylko na pojedyncze modele np: orzeł
bo gdy atakuje wieloma modelami np: harpie darkami to ci co sie stykaja z Bg walcza z nimi ci co nie to z balista.
tam jest napisane ze modele a nie jednostka ktora styka sie z innym oddziałem nie moze atakowac maszyny

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Jak mierzycie strefy maszyny która nie ma podstawki ? Przecież maszyna nie ma stref, dostawiasz się jak chcesz byle by jej dotknąć wykonując legalną szarże

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

W lini prostej szarzujesz z zachowaniem wszystkich zasad szarzy np. wheela.
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Zgadza się szarża po prostej jest oczywiście legalna ale nic też nie zabrania wykonania szarży pod innym kątem być mieć lepszy overrun, dolatujesz jak chcesz i nie musisz robić żadnego close the door'a

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Tak jak napisałem możesz wykonać wheela nic wiecej.

Slayer
Chuck Norris

Hydra z pity zdaje In od 1-5 a kocioł spada od razu. Czy się mylę ?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Mylisz się.
Hydra zdaje na 1-2.
Kocioł spada od razu.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Slayer
Chuck Norris

Hydra nie zdaje na najwyższej? Chodzi że razem z poganiaczami tworzy jedną całość i do testów bierze się najwyższą statystykę. Jak np. demisie na test T biorą najwyższą czyli kury 4, a walce już co innego tak samo hydra. Nie wiem czy nie było jakiegoś uściślenia albo cos takiego.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Hydra liczy się jako model poganiacze to dodatek.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Sukcesy slayera na lokalach nagle stały sie bardzo proste i oczywiste ^^
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

GarG pisze:Hydra liczy się jako model poganiacze to dodatek.
A jak jest z LD np przy snajperce z death, nie używasz poganiaczy?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tylko liderkę bierzesz najwyższą. Reszta testów jest na charakterystyce monstera - dlatego helka spada na 2+ od pitki, a nie na 3+ (bo obsługa ma 2I)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Bieniek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Bieniek »

Chcialbym zaczac przygode z darkami .Gram juz rok krasnoludami :P .Co kupic??Batalion sie oplaca ??Zimnokrwiste podstawa rozpiski ??
Obrazek
Armia:Krasnoludy
Dark Elf

Awatar użytkownika
MatthewKorona

Post autor: MatthewKorona »

Może ja pomogę:

mój post pisany nieco ponad miesiąc temu:
Witam.
Mam - jak zwykle - sprawę. Jako że dopiero zaczynam się bawić z młotkiem, powoli kompletuje figurki. Wiadomym jest, że kasa nie pozwala kupić armii na 2000 pktów od razu. Przynajmniej mnie.
Gram póki co głównie z kumplem, naparzającym Bretką. On w zasadzie ma już armię na 1000 pktów. Chcemy dobić na ponad tyśka i grać już na figurkach, a nie jak do tej pory na proxach z różnych materiałów
W mojej skromnej kolekcji zawiera się: 16 kuszników, Supreme Sorceress oraz 30 Korsarzy. Jak widać szału ni ma. Mam jeszcze model Lokhira, ale tego nie liczę.
Drodzy forumowicze, co polecacie mi kupić w najbliższej kolejności? Bo się zastanawiam i mam dylematy. Wiadomym jest, że taktyka oraz rozpiski się zmieniają, a ja chciałbym mieć na ten ponad tysiąc armię żeby móc w miarę równo pograć.

Myślałem nad CoK'ami najintensywniej. Albo o Hydrze.

A jaka jest Wasza rada? Jakieś sugestie?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
A tu odpowiedź forumowiczów:
1 hydra
10 harpii
1 kociołek
1 hero na pegazie
2 czarodziejki
to niezbędnik...

potem:

jeszcze 19 kuszników
3 rydwany
oraz:
Na początek hydrę i więcej kusz. Ja pomyślałbym też nad harpiami.
Z tego co patrzę na rozpy, to mało osób gra na CoKach.

Pzdr
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Podstawa to pegaz, kusznicy i hydra. Do tego jakaś piechota walcząca wariorzy albo korsarze i jakaś magiczka. Oczywiście jeszcze10 harpi. Dalej już sam sobie dobierzesz jak pograsz, ale w tej armii wszystko oprócz mantikory i egzeków jest grywalne, zależnie od koncepcji rozpiski.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, o 21:51 przez hypnotic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bieniek

Post autor: Bieniek »

a czy oplacalny jest batalion???
Obrazek
Armia:Krasnoludy
Dark Elf

Zablokowany