Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Greg_J
Plankton

Re: Rozpiski WE

Post autor: Greg_J »

Pogniotl mnie troche sztandar dla Wildow :D 2 maguski w zupelnosci wystarcza... 2 lvle wraz z treemanem poczarowac troche moga. Dalbym BSBka do Wildow albo wardancerow i moze zestawienie Highborna np alter z bow of loren i arcane bodkinsem i hailem

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jeszcze tylko powiedz mi jak chcesz dać tego bsbka do wildów?
Obrazek

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

:) raczej słabo tez to widzę, ale można próbować :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Greg_J pisze:2 lvle wraz z treemanem poczarowac troche moga. Dalbym BSBka do Wildow albo wardancerow i moze zestawienie Highborna np alter z bow of loren i arcane bodkinsem i hailem
niby mogą ale co uczarują - mają dostęp tylko do jednego nienajlepszego lora więc jeżeli na stole jest mało lasów a przeciwnik trzyma się od nich daleko to nic nie zrobią - bohaterowie walczący są u nas po prostu bardziej pewni i uniwersalni.

Co do highborna to nie może mieć 2 enchanted itemów, zresztą jako alterowi niezbędny jest mu jakiś ward save - w końcu chodzi sam i ma 3T...

Greg_J
Plankton

Srx, racja nie mozna 2 enchanto. Moj blad. Ja na DMP gralem alterem z Bow of loren, strzalami bez save stone of crystal mere i enchanted shield

A co do BSBka w Wildach to proste. Mounted Noble ze sztandarem wchodzi sobie np do 5 wildow bez czempiona by byl look out sir.

Kalesoner
Szczur Królów

Yhm, a na jakieś zasadzie tam wchodzi?
Czytałeś w ogóle podręcznik do WE?
Obrazek

Awatar użytkownika
Unicorn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Unicorn »

Greg_J pisze:A co do BSBka w Wildach to proste. Mounted Noble ze sztandarem wchodzi sobie np do 5 wildow bez czempiona by byl look out sir.
jest taka zasada że, nie-ForestSpirit nie może się dołączyć do FS :P

Greg_J
Plankton

No racja :P Teraz doczytalem w booku i zgadza sie xD Ale jaja bo przez ostatnie pare miesiecy tak gralem i nikt sie nie doczepil :D Wszystkie turnieje tak oblecialem, mastery nie mastery. Ale dzieki, teraz juz nie bede sie walowal

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

to nieźli sędziowie się trafiali btw ;)
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Raczej przeciwnicy nieogarnięci się trafili.
Na etapie sprawdzania rozpy nie sposób powiedzieć czy bsbka gracz sobie nie wsadzi do wildów, a jak się przechodzi koło stołu to też czasem nie widać, czy jakiś heros to bsb czy nie.
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

W drodze powrotnej z DMP myślałem o rozpie na lordzie lataczu z dwoma snajperkami, rozpa defensywna z kontrą. Dwa warianty:

Highborn @ 291 Pts
General; Spear; Longbow; Light Armour
Hunter's Talon [25]
Pageant of Skrikes [25]
Glamourweave [30]
Enchanted Shield [10]
Great Eagle @ [50] Pts

2x Spellsinger @ 2x 175 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

Alter Noble @ 158 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Helm of the Hunt [20]
Hail of Doom Arrow [30]

2x Cannon @ 2x 85 Pts
2x 5 Wild Riders @ 2x 130 Pts
3x 5 Glade Riders @ 3x 120 Pts
3x 10 Glade Guard @ 3x 120 Pts
6 Wardancers @ 108 Pts
2x 8 Dryads @ 2x 96 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 90
Total Army Cost: 2249

LUB

Highborn @ 561 Pts
General; Spear; Longbow; Light Armour
Hunter's Talon [25]
Pageant of Skrikes [25]
Glamourweave [30]
Enchanted Shield [10]
Green Dragon @ [320] Pts

2x Spellsinger @ 2x 175 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

2x Cannon @ 2x 85 Pts
2x 5 Wild Riders @ 2x 130 Pts
2x 5 Glade Riders @ 2x 120 Pts
3x 10 Glade Guard @ 3x 120 Pts
6 Wardancers @ 115 Pts Muzyk
2x 8 Dryads @ 2x 96 Pts

Casting Pool: 6
Models in Army: 85
Total Army Cost: 2250
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Nieco się zraziłem do snajperek - za mała szansa że coś zrobią,

wydaje mi się że lepiej ze snajperkami dać nobla - różnica jest w braku sava(fakt że istotne) ale strzela tak samo, nie zabiera slota lorda - a jakby nie było do wielu armii nie postrzela - a nawet zabicie najprostszego celu - 3T 2W i brak sava zajmuje mu na ogół 2 tury a to trochę dużo...

Gdybyśmy mieli mocniejszą obrone antymagiczną to fajnie byłoby wystawić altera z bodkinsami i bow of loren, do tego waya snajpera i jeszcze kogoś z hodą - to byłoby mocne wsparcie strzeleckie:)

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

Post autor: Bananovitch »

Szczerze mówiąc to jakieś szałowe nie jest (albo to ja mam pecha do HoDy). U mnie taka rozpiska to niemal standard (może właśnie z wyjątkiem tej nieszczęsnej HoDy, której nie lubię bo zawsze mało wyrzucam ;)). Dwóch magów to niepotrzebna strata punktów ;)
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Cóż Kalesoner - musiałbym zobaczyć jak to chodzi. Tak jak pisałem - też kminię grę na dwóch działkach - może załatwić niektóre nasze problemy, ale tak poza tym to brakuje tu pie***lnięcia. Z niektórymi armiami musisz liczyć na nieudane lookouty i szczęście w artylerce.
Co do highborna to uważam, że jest takim sobie dopełnieniem tej rozpy. Lepszy byłby IMHO taki lord, który daje:
a) obronę magiczną - czytaj spellweaver lub
b) może powalczyć z rywalem - czytaj highborn do walki.

Na DMP byłem z lordem strzelaczem i nie zdziałał NIC. Jasne, że to mogła być też i moja wina, ale grając 2x z demonami i raz z krasnalami...
Oczywiście o sensowności GR nie ma co dyskutować - albo ktoś umie nimi grać, albo nie.

Ja zaproponowałbym coś takiego:
* Wardancer Highborn @ 290 Pts
General; Wardancer;
Blades of Loec [35]
Annoyance of Netlings [25]
Amber Pendant [35]

Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

5 Scouts @ 85 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

7 Wardancers @ 126 Pts

7 Wardancers @ 126 Pts

7 Wardancers @ 126 Pts

5 Wild Riders @ 130 Pts

1 Cannon @ 85 Pts
1 Cannon @ 85 Pts

Casting Pool: 4
Models in Army: 107

Total Army Cost: 2249
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Grałem dzisiaj tą rozpą, którą wrzuciłem kilka stron temu.
4 miejsce na 32 graczy, trzy zwycięstwa (14 z orkami, 13 z WE i 20 z demonami) każą mi wierzyć w potencjał tej rozpiski. Niestety fasty będę musiał wyrzucić - zupełnie do niczego się nie nadają. Mają trochę klimatu, owszem, ale słaby ostrzał i słaba walka wręcz ich dyskwalifikują. Noble ze snajperkami też nie dał rady - wypada. Dużo więcej zabił w hth, niż z tych śmiesznych łuków. Na jego miejsce wskoczy noble wardancer z teleportem - doda troszkę mobilności tej rozpisce. Za fasty wezmę sobie jednych wildów i jednych skautów - czasami noble z hailem nie miał się do kogo dołączyć, bo waywatcherzy byli potrzebni w zupełnie innym miejscu. 30 glade guardów zdecydowanie daje radę. Waywatcherzy są super - przez 6 tur strzelania skasowali 6 psów z heraldem i 11 bloodletterów. Z WE razem z noblem wyczyścili całą flankę z wildów i łuczników, z orkami nie potrafili zabić doom divera.

Wrażenia bardzo pozytywne - na małe punkty będę grał chyba tylko WE.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

@ksch-po co Ci BSB jeżeli nie masz drzewców? Nie lepiej biegacza?

Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WitchHunter »

Jankiel pisze:Wrażenia bardzo pozytywne - na małe punkty będę grał chyba tylko WE.
Na małe pkt przyjemnie się gra i to bardzo :D
Gratuluje miejsca na turnieju..
Tak jak zauważyłeś 3 siły na snajperkach to mało, co do fastów ja też nie gram nimi na małe pkt...
wymiana na wildów zwiększy kopa rozpisce, zastanawiam się jak goła "piątkę" czy z WB?;>
jak z WB i się sprawdza, ale teraz testuje czystych i też nie am tragedii

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Ostatnio na turnieju 3 wildów z WB pogoniło stegadona i zagonili. Tak się sprawdzają mniej więcej :twisted:
3 siły na snajperkach to mało
Snajperski spite ma 4S. :wink:

Dla Jankiela gratulacje, jestem w szoku trochę bo myślałem, że ta rozpiska nie jest za dobra tak delikatnie powiem, a tu proszę. Albo jesteś aż TAK dobry, albo miałeś bardzo dobre rzuty. (Najpewniej i jedno i drugie).
Waywatcherzy są super - przez 6 tur strzelania skasowali 6 psów z heraldem i 11 bloodletterów.
Ile tych KB walnąłeś, przyznaj się? :wink:
Pozdrawiam, Jacek.
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

Z KB to mógł co najwyżej bloodlettery zastrzelić :P To raczej przeciwnik nie miał szczęścia do sejwów ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zupełnie normalnie - 4 KB w psy i jeden w heralda. Blodletterzy chcieli zająć domek z waywatcherami, ale spadło 4 z normalnego strzelania, 3 ze stand and shoot, a pozostałych 4 zginęło w hth.
albo miałeś bardzo dobre rzuty. (Najpewniej i jedno i drugie).
Rzuty miałem dosyć normalne, bez przegięć w żadną stronę. Miałem szczęście, że nie trafiłem na wampiry, a przeciwnicy nie grali perfekcyjnie.

Jeżli wezmę wildów, to raczej gołych 5 - imo wszystko powinno być tanie, żeby można było spokojnie poświęcać cokolwiek.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Zablokowany