Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Szybkie pytania

Post autor: Rasti »

Fafnir pisze:Mam pytanie dotyczące jakich kolorów użyć żeby pomalować białe szaty.
Otóż planuje zrobić base color z wymieszania białego z jakimś jasnym odcieniem szarego 1:1 + plus odpowiednia ilość wody. Następnie zrobić pierwszy shadow z mixa białego z jakimś ciemnym odcieniem szarego 1:1 a drugi shadow używając tych samych kolorów tyle że proporcje białego zmniejszyć.
Natomiast pierwszy highlight zrobić z jakieś mieszanki białego z jasnym szarym a 2 higlight z białego.
Jak myślicie czy takie połączenie da radę - mam problem z malowaniem białego bo nie wiem jakich kolorów używać żeby zrobić shadow - czarny raczej odpada a przy bieli tylko szarości mi przychodzą do głowy.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i informacje.
Kombinujesz jak...
Kładziesz na podstawowy ciemny szary. Potem dodając biel do tego koloru wychodzisz do białego...

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Prościej: codex grey -> fortress grey -> biały. Czarnym washem pilnujesz łagodności przejść.
Jeszcze prościej: biały -> czarny wash -> biały.
Biały można jeszcze wyprowadzać od żółtego: bubonic brown -> bleached bone + bubonic brown -> bleached bone -> biały. Pomiędzy warstwy dajesz wash gryphonne sepia, jak przejścia są zbyt wyraźne.
Albo od niebieskiego: shadow grey -> space wolves grey -> swg + biały -> sam biały. Do tego używa się niebieskiego washa.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Kahen
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kahen »

Pytanie. Co nadawałoby się na zrobienie formy by zrobić odlew zniszczonych kolumn?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Jeśli chcesz odlewać w gipsie lub odciskać w jakiejś masie plastycznej to sylikon wystarczy.

Kahen
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kahen »

Gips dentystyczny. Zamierza robić z tego kawałki kolumn. Czy to będzie na jeden raz czy więcej? A przy wyciąganiu rozumiem posmarować mydłem ścianki?

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Jeżeli kupisz dobry silikon to starczy na długo i nie trzeba niczym formy smarować.

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

Ja mam takie pytanko, jak cieniować czarny, ale na dużej powierzchni- będę malował oddział errantów w barwach biało-żółtych i końskie kropierze malowane przeze mnie to albo są szare i wyglądają w miarę albo są takie ni to szare ni to wycieniowane i taki żal. Ma ktoś jakiś pomysł- kolor farbek, może jakąś sprytną technikę?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Do tego koloru po prostu potrzeba wprawy. Czarny jest trudny do cieniowania.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

czarny + codex,
czarny + czarny + codex
czarny

za dużo się tutaj nie wykombinuje ;)

krawędziować możesz samym codexem

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

jurak pisze:czarny + codex,
czarny + czarny + codex
czarny

za dużo się tutaj nie wykombinuje ;)

krawędziować możesz samym codexem

niektórzy tez dodają tez brązów, zieleni i błękitów.

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

Jak uzyskać taki kolor złota w nmm, jaki jest używany prze http://sciborminiatures.com?
Obrazek
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak dla mnie to zastosowano różne odcienie brązowego i żółtego. Obstawiam schorched brown, bestial brown, bubonic brown, golden yellow (robią jeszcze ten kolor?), biały + washe gryphonne sepia i devlan mud + tony mieszania. Poza tym i tak pewnie Ścibor lansuje się petrójkami albo innymi wajehami, a nie plebejskimi cytadelkami :roll: , więc musisz odszukać tę stronę, gdzie podają odpowiedniki poszczególnych kolorów u różnych firm.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Wg mnie podstawą tu jest snakebite leather, w Vallejo leather brown (game color) lub bodajże cobra leater (model color). A dalej obstawiam żółty i biały ;)

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Sam leather brown nie jest za jasny na kolor bazowy?

I do tego washe gryphone sepia i devlan mud?

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

snikebite (imo) jest najlepsza podstawa pod nmm.
jezeli chcesz robin NMM washami to podstawa bedzie u ciebie bialy ;)

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Jeszcze nie wiem jak będę robić NMM. Na razie się rozglądam, a podoba mi się to ściborowe złoto.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

ogólnie jak masz w planach robić washem złoto to dał bym sobie spokój z nmm.
no chyba ze zrobisz normalnie nmm, to wtedy washami tez masz szanse dać sobie rade.

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

A ja nigdzie nie psiałem że chcę samymi woshami zrobić NMM. To Klafuti napisał (przynajmniej tak zrozumiałem), że wykończyć trzeba washami i stąd moje pytanie, czy do wskazanej przez Skavenblight recepty dodać woshe. Zresztą moje pytanie jest nadal aktualne. Czy receptę Skavenblight, wykończyć tymi dwoma woshami, czy też mozna sobie darować.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

ja bym przy przyciemnianiu stosowal washe z dark flesha i oczywiscie scorched, ewentualnie scoched + black.
żółty bym omijał. prędzej iyanden darksun i jechac do bialego. z bazy snikebite'owej.

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

jak dobrze pomalować młoty ? nie jestem pewny tylko czy to młoty kamienne czy stalowe - IV ed. hammerersi jak ktoś kojarzy
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

ODPOWIEDZ