Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: Azgaroth »

Entombet pisze:Jak obecnie spisuja sie treekiny?, wiem ze jak wekszosc jedostek sa przeceneni ale wygladaja na jedna z nielicznych oddzialow z potencjalem w cc
W moich bitwach wielokrotnie się sprawdzali w combo z beastem i ubijali ważne regimenty ale potrafią też totalnie splewić. Jak dla mnie są dość mocno uzależnieni od magii, zarówno sygnaturki beast jak i wskrzeszania z life :) Jakakolwiek magia, tym bardziej ognia ich bardzo karci, do tego dochodzi słaba mobilność względem innych elfów no i przede wszystkim koszt punktowy - 390 pkt za 6 modeli to jest bardzo dużo, za te punkty wsadzisz klocek łuków i wardencerów do trzymania maga.

Jak w następnym booku obniżą ich koszt punktowy a mali magowie będą mogli brać beast / life to opcją będą naprawdę niezłą :)

@ edit Luc szybszy :)

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

Mam pytanko co do jednego ze spitów - befuddlement of Mischiefs - działa on tak że ofiara tego bounspella is subject to stupidity in its next turn. I tutaj pytanie - czy to oznacza że zdaje liderkę i jak zda to nic się nie dzieje, czy też, że poprostu traktuje się go jakby już ją oblał i rusza się swoje d6 do przodu? Początkowo byłem zdecydowany na opcję pierwszą, a później przeczytałem to jeszcze kilka razy i w sumie nie jestem pewien. Jeżeli to pierwsze to bardzo szkoda, byłoby zajebiście gdyby to działało tak jak myślałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

oczko pisze:Mam pytanko co do jednego ze spitów - befuddlement of Mischiefs - działa on tak że ofiara tego bounspella is subject to stupidity in its next turn. I tutaj pytanie - czy to oznacza że zdaje liderkę i jak zda to nic się nie dzieje, czy też, że poprostu traktuje się go jakby już ją oblał i rusza się swoje d6 do przodu? Początkowo byłem zdecydowany na opcję pierwszą, a później przeczytałem to jeszcze kilka razy i w sumie nie jestem pewien. Jeżeli to pierwsze to bardzo szkoda, byłoby zajebiście gdyby to działało tak jak myślałem.
Wg mnie jest poddany działaniu tej zasady - na początku tury rzuca na LD i rozpatruje ewentualne konsekwencje oblania testu.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Czy opłaca się brać Lore of Ather loren na dużego maga? Zastanawiam się nad Life, to dobry wybór?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

nie opłaca się, to słaba szkoła magii, bierz magie życia
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Silvestro pisze:Czy opłaca się brać Lore of Ather loren na dużego maga? Zastanawiam się nad Life, to dobry wybór?
Athel na dużym magu opłacalne moim zdaniem nie jest, część czarów jest już raczej nieużytecznych (ale na małym magu pierwszy czar się przyda ;)) Ja preferuję bestię, ze względu na świetną zerówkę, dzidę i dopakowanie altara ale life też kusi wskrzeszaniem drzewek i dwellersami :) Wybór, należy do Ciebie ale w dużej mierze uzależniony jest od tego, jaką masz kompozycję armii na stole.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Wiesz, póki co to tylko kompozycja na papierze :) Na co dzień gram ogrami i zacząłem zbierać leśne elfy, które mimo częstych chęci sprzedaży, zbieram dalej. Obecnie mam 43 łuczników, 4 Waywatcherów, 8 Wardancerów, herosa, 14 driad i magiczke. Staram się skołować jeszcze coś na kształt BSB oraz waham się między treemanem a Wild Riderami (bardziej ku temu pierwszemu bo tańszy :P )
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Gotrek1993
Plewa

Post autor: Gotrek1993 »

Mam pytanie czy podręcznik do wood elfs 8 edycji juz ywszedł czy nie

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Gotrek1993 pisze:Mam pytanie czy podręcznik do wood elfs 8 edycji juz ywszedł czy nie
Nie wyszedł i tak naprawdę nie wiadomo do końca jak będzie z jego realizacją. Optymistyczny jest fakt, że GW zrezygnowało ostatecznie z "porzucania armii" jak to było np. z Kislevem, także można być pewnym, że książeczka wyjdzie. Wersje są jak na razie dwie :
- albo wyjdzie pod koniec przyszłego roku jako ostatni armybook do 8 edycji
- albo wyjdzie na początku 2015 roku jako pierwszy lub drugi armybook 9 edycji

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Azgaroth pisze:- albo wyjdzie pod koniec przyszłego roku jako ostatni armybook do 8 edycji
- albo wyjdzie na początku 2015 roku jako pierwszy lub drugi armybook 9 edycji
Jaki niepoprawny optymista :mrgreen:

Jak zaczynałem zbierać leśniaki ponad 2 lata temu...słyszałem dokładnie to samo :mrgreen: :mrgreen:
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Luc pisze: Jaki niepoprawny optymista :mrgreen:

Jak zaczynałem zbierać leśniaki ponad 2 lata temu...słyszałem dokładnie to samo :mrgreen: :mrgreen:
:) No fakt, faktem że WE padły ofiarą ciągłego przekładania aktualizacji booka (w pewnym momencie chodziły już słuchy, że armia skończy jak Kislev), no ale wg obecnych planów wydawniczych GW, da się zauważyć światełko w tunelu :) Sądząc z ostatniego tempa GW w realizacji kolejnych podręczników armii, obstawiam 3-4 kwartał 2014 tuż po DE i krasiach :)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Kislev nigdy nie miał "pełnego" AB. A leśniaki tak, więc są armią nieco innego kalibru :P . Więc cierpliwości ludzie, cierpliwości.

Czterdziestkowi Dark Eldarzy czekali na wydanie nowej książki aż 11 lat, przeczekując przy okazji 2 edycje. A to też elfy. Mogli oni tyle poczekać, możecie i wy.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Infernal Puppet pisze:Kislev nigdy nie miał "pełnego" AB. A leśniaki tak, więc są armią nieco innego kalibru :P . Więc cierpliwości ludzie, cierpliwości.

Czterdziestkowi Dark Eldarzy czekali na wydanie nowej książki aż 11 lat, przeczekując przy okazji 2 edycje. A to też elfy. Mogli oni tyle poczekać, możecie i wy.
Pytanie podstawowe

Jak się miewała grywalność Dark Eldarów w świecie WH40K
A jak się miewa grywalność WE w świecie WFB

Czy tak samo w czarnej dupie czy troszku mniej ? :mrgreen:

Cierpliwy jestem i to bardzo, więc pozostaje mi po prostu czekać.
Choć nie ukrywam, że mały update w postaci zapisu FAQ do WE by się przydał (np. to przed czym tak mocno broni się PKS czyli więcej lorów dla magów)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Ostatnio słyszałem że na pewno nie będzie AB do WE dla 9 edycji (wywiad z jakimś kolesiem). Są też plany połączenia niegrywalnych armii, czyli WE z Bretonią. Jak to usłyszałem to o mało nie padłem (Wardancerzy szarżujący wraz z Lancą no hmm...) ale pewnie to tylko plotki. Trzeba czekać na konkretne obietnice.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Pogłoski nt połączenia Bretonii z WE pojawiły się już dość dawno temu.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Czy tak samo w czarnej dupie czy troszku mniej ?
Już nie przesadzaj z tą czarną dupą. WE jako przeciwnik potrafią być baaardzo irytujące, nawet jeśli powerem nie grzeszą.

A co do dark eldarów - armia jest ...ok. Nie słaba ( chyba że trafi na swoich preferowanych przeciwników np. tyrki ), ale też nie jakoś super mocna. Chyba najlepszy balans wewnętrzny w całym systemie.
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Infernal Puppet pisze:

Czy tak samo w czarnej dupie czy troszku mniej ?
Już nie przesadzaj z tą czarną dupą. WE jako przeciwnik potrafią być baaardzo irytujące, nawet jeśli powerem nie grzeszą.
ten post datowałbym na czasy z przed wyjścia DOC, WOC, HE i FAQa...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

ojtam ojtam

przesadzasz Laik

- jak nie trafimy na przeciwnika z żadną z 3 ostatnich armii
- jak przeciwnik nie będzie miał zbyt dużej ilości magicznych pocisków i silnej magii
- jak przeciwnik nie wystawi zbyt wielu kowboi z save 1+ i/lub przerzutami
- jak gramy na turnieju na którym WE mają bonusowe punkty
- jak przeciwnik nie wystawi za dużo jednostek z dużym savem
- jak gramy z przeciwnikiem który jest nieograny z WE

to NADAL jesteśmy mocno irytującą i przeszkadzającą w zdobyciu punktów armią bez powera !

naprawdę niewiem na co tu narzekać :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

@White Lion

+100!! =D> =D>

dodałbym jeszcze

-jak gram z przeciwnik, który jest zalany w trupa i nie ogarnia grawitacji :lol:

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Mi chodziło raczej o styl gry Leśniakami. Biega to to dookoła ciebie, strzela, dispeluje, rzuca szyszkami i generalnie robi wszystko by nie nawiązać uczciwej walki. To takie...elfie :P .

Co nie znaczy oczywiscie, że nie życzę wam jak najszybszego i jak nalepszego AB ( byle nie za bardzo wygiętego, już przynajmniej raz w historii batla było takie coś przerabiane, i nie służyło to ani WE, ani systemowi jako całości ) :mrgreen: .
Mad Mike pisze:

ODPOWIEDZ