Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Byro »

Dobrze, że tu nie wolno przeklinać, bo na takie głupoty klątwy same się cisną na usta.
Brniemy w absurd, proszę:
In addition, if the model's initiative is equal to or higher than his enemy's, he can re-roll failed misses when striking in close combat(..) If the model with this rule is fighting an enemy with the same ability, the Attacks are made simultaneously...
Czyli co, wg Ciebie, gdy mam w oddziale halabardników kapitana z mieczykiem z ASF, który styka się z HE jakimkolwiek, to HE wcale nie mają re-rolli w halabarnidków i co więcej, nie mają nawet ASF. Czy może jednak nie....
Bo znów logika, jest wróg, z którym walczą HE? No jest, jest w btb to walczy tak? Ma ASF? No ma, nawet jeśli żaden atak w niego nie idzie. ASF się wykluczają? No tak, w końcu walczą z wrogiem, który ma ASF....
I tak samo - masz HE lorda na smoku, Ja mam postać z mieczem z ASF, wg Twej logiki, skoro lord na smoku ma ASF, więc jest wróg, to wyklucza się z moim ASF i smok atakuje jednocześnie z lordem i moją postacią.... Kto tu mówi teraz tworzy absurdy i nadinterpretacje?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Nigdy nie pisałem o kolejności ataków tylko o rerolach.

Tak her z wyższa inicjatywą blokuje rerole w smoka z I 2.

Dlaczego?- bo w zasadach nie ma napisane że jest inaczej.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Obrazek

To jest męczące, niech ktoś się z LS wypowie i zamknie tą dyskusję. Ja nie mam dość autorytetu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Muthare
Mudżahedin

Przeczytaj sobie swój własny podpis- ja walczę :)

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Raczej nie dociera do ciebie że już dawno przegrałeś.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Muthare
Mudżahedin

Albo gramy według zasad z RB albo bierzemy losowy fragment i zaczynamy rozkminiać co on może znaczyć jeżeli nie znaczy tego co jest w nim napisane.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

przecież Lidder odpisał :) ze 2 strony wcześniej
chociaż czasami nie warto odpisywać
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

panterq
Masakrator

Muthare pisze:Albo gramy według zasad z RB albo bierzemy losowy fragment i zaczynamy rozkminiać co on może znaczyć jeżeli nie znaczy tego co jest w nim napisane.
Ładnie podsumowałeś swoją aktywność w tym temacie.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

Obrazek

Uwielbiam takie dyskusje... =D>
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Kolejne komentarze, które nie dotyczą kwestii zasad będą usuwane.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

pomijajac to co Muthare pisze na tej stronie to jednak odnosnie pytania:
Waldi pisze:
el Victor pisze:necropolis najci (In 3 3 ) walczą z demigryfami (In 3 - jeździeć, 4 - demi)
necropolisi mają bironę to będą mieli przerzuty z ASF czy nie ?
Taka sytuacja była na ostatnim turnieju. Zasądziłem, że nie mają. Powód:

"If the model's Initiative is equal to or higher than his enemy's, he can re-roll misses when striking in close combat"

A w tym wypadku enemy (demigryfy) miały inicjatywę 4.
Czy to właściwa interpretacja?
moze miec racje.
slowem kluczowym nie jest tutaj 'enemy' jak caly czas wskazujecie a 'model' (a dokladniej slowa 'model's initiative').
demigryf i jezdziec to jeden model. jak model ma testowac inicjatywe to testuje na najwyzszej.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

a mi sie podoba pomysl kasowania reroli z wampira w powiedzmy tylko dlatego, ze w tej samej armii jest tez kilka elfow z wyzsza inicjatywa od samego wampira.

Takie aktywne kibicowanie danej walce. :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Interpretacja, że "If the model's Initiative is equal to or higher than his enemy's, he can re-roll misses when striking in close combat" dotyczy całego modelu, a nie części atakowanej prowadzi do absurdu.

Smok I2, jeździeć I8. Jeżeli jest on "enemy" dla wampira z I7, to wychodząc z założenia, że zdanie dotyczy całego modelu mamy konflikt.

Moim zdaniem bierzemy pod uwagę tę inicjatywę, na którą atakujemy.

pozdrawiam
Furion

Muthare
Mudżahedin

Furion pisze:Interpretacja, że "If the model's Initiative is equal to or higher than his enemy's, he can re-roll misses when striking in close combat" dotyczy całego modelu, a nie części atakowanej prowadzi do absurdu.

Smok I2, jeździeć I8. Jeżeli jest on "enemy" dla wampira z I7, to wychodząc z założenia, że zdanie dotyczy całego modelu mamy konflikt.

Moim zdaniem bierzemy pod uwagę tę inicjatywę, na którą atakujemy.

pozdrawiam
Furion
Tylko tego nie ma w zasadach, nie ma ani słowa o znaczeniu tego co atakujemy. W realnej szermierce/walce kilku na kilku obecność 1dnej szybkiej osoby na 3 vs3 już blokuje pozostałą trójkę bo jeżeli się za bardzo odsłonią to dostaną kontrę na głowę- to a propos realizmu w walce i tego że statystyka jednego modelu wpływa na przeciwnika który w dany model nie atakuje.
Więc nie nie jest to absurd, poza tym czy to Ty Furion nie forsujesz ( słusznie) że loremaster nie liczy się przy dublowaniu czarów- co wynika wprost z podręcznika, bo wynika wprost z podręcznika?

panterq
Masakrator

Strona 82:
"The rider and the mount use their own Weapon Skill, Strenght, Initiative and Attacks characteristics when they attack.

dwa zdania dalej:

"We assume that the enemy always strikes at the rider, so his Wounds and Thoughness are used instead"

Jedyna różnica pomiędzy kawalerią a kawalerią potworów to użycie najwyższych wartości W i T w wypadku tego drugiego.
Porównanie I na potrzeby Birony nie jest testem Inicjatywy, i dokonywane jest zawsze w walce wręcz. Skoro podręcznik mówi wyraźnie, że bijesz w jeźdźca a nie mounta, to bierzesz I jeźdźca bo to jego atakujesz.

Wystarczy, czy dalej niejasne?
- Niles Valera, Agitator

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@panterq
daremne żale próżne narzekania, brak zrozumienia jest u wspomnianego pana :)

@Muthare
wyslij zapytanie na mail podany na stronie GW w Shrine of Knowledge i poczzekaj co ci odpisza i czy w ogole dopisza to do FAQ :)
zawsze mozna sprobować wykazać błędne rozumienie drogą od góry

natomiast jak widzisz twoja wizja nie znajduje zrozumienia, więc nic to nie zmieni, nawet jesli gramy intuicyjnie że I celu się liczy to tak jest i jest to podejscie akceptowalne poparte w jakiś sposób zasadami walki z Cavalry i Monstrous Cavalry

nie argumentuj zasad warhammera realnymi bitwami bo to dla mnie obniza jakosc twoich argumentow, co by bylo gryby taka walka byla naprawde, wczoraj na sali gimnastycznej walczylismy 3 vs 3 i nikt nie miał re-rolli :D cmon
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Muthare
Mudżahedin

Jeżeli realna sytuacja nie ma znaczenia, to liczą się zasady, a w tych nic nie mam o wartości Ini atakowanego tylko o wrogu.

Całe to zamieszanie o zasadach mountów i nie mountów jest kwestią wtórna bo ktoś nie potrafił podstawić do algorytmu jakim są wymagania ASF.

Aha- nie nic głupszego niż robienie czegoś bo inni tak robia- ludzi obdarzonych niską inteligencją jest zdecydowanie za dużo do takiego podejścia.

panterq
Masakrator

Jedyny problem jest taki, że twoja interpretacja prowadzi do powalonych sytuacji, które są już kompletnym zaprzeczeniem zarówno zasad jak i zdrowego rozsądku. Gdyby twoje rozumowanie było poprawne, oddział white lionów (I 5) atakujący oddział zombie z wampirem (I 7) nie będzie miał przerzutów.
- Niles Valera, Agitator

Muthare
Mudżahedin

no tak , wróg ma więcej Ini, to nie jest powalone, zresztą wrzućcie na TWF , tam są native speakerzy

panterq
Masakrator

Dobra, z mojej strony EOT, zapomniałem o najważniejszej zasadzie internetu.
- Niles Valera, Agitator

Zablokowany