Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Aves »

w ten sposob maly inzynier trzyma punkty za dzialo?
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

Mac pisze:
jurak pisze:dobra:
tabelka misfire z RB crew ginie, zasada AS is part of crew.
A pozatym to powinien ginac zawsze.
Przygladajac sie to zasada AS = inzynier, ... ale zakrecne :/
Jest "part of crew", ale nie jest "crew". A przy misfire'rze ginie tylko "crew". Jeśli w rundzie, kiedy był misfire, wybrał opcję, że "działa jako crew", wtedy może ucierpieć od misfire'a.
czyli dowodca zalogi nie wliczany jest w zaloge?
i wsumie idac tym tropem obsluga tez przerzywa bo sa crewmen'ami a nie crew? ;)
czytajac to sobie po raz n-ty wychodzi mi ze maly inzynier jest zawsze liczony jako crew, natomiast w RB o przeladowywaniu decyduja crewmen'i.
czyli crew w tym wypadku jest i inzynier, i crewmen'i i maly inzynier jest zawsze liczyny jako crew, i idzie w pyl razem z zaloga.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Jak sobie to ułatwić... ehh jak to wam wyjaśnić... Może spróbuje tak:

Nasze maszyny są zbudowane z takich "część":
1. Są crewman'i czy crew czy obsługanci czy jak ich tam zwiecie - mają oni swoją specyfikę: obsługują machinę, dzięki nim możemy strzelać, ale przez to cierpią oni przy misfire'ach.
2. Są engineers, inżynierzy, mali inżynierzy itd. - oni nie podlegają tym samym zasadom co crew, są inni (tak jakby oddział w oddziale - trochę jak bohaterowie-championi z RoR). Choć nie mogą wyjść z oddziału i działają w taki sam sposób jak championi oddziałowi, to nie mają takich samych zasad jak reszta oddziału. Mają trzy opcje do wyboru, przy czym jedną z nich jest właśnie możliwość działania jak crew.
3. Są master engineers, ME itd. - oni są tak naprawdę jak inżynierzy, tylko zajmują slot bohatera, mają inne i dodatkowe umiejętności, mogą przechodzić między maszynami, ale również posiadają trzy opcje do wyboru, przy której jedna z nich daje im możliwość działania jak crew.

Przy misfire'ach liczymy tylko "crew", a także ME i E, którzy w danej turze działali jako "crew". Tu naprawdę nie ma nic skomplikowanego, wystarczy zrozumieć kwestie trzech możliwości i nie liczyć z bazy ME i E jako "crew".
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:....
Strona 38 AB Dwadf'ow
Some Dwarf war machine crew's may include an Engineer. (..)

jaki kolwiek MIsfire Chart np cannonowy z RB strona 88
"(...). Remove cannon and its crew."

maly inzynier niezaleznie jakiej zdolnosci urzywa sciagany jest ze stolu przy wybuchu dziala/klopy.

natomiast jak traktowac inzyniera w bolt throwerze jezeli zostal jeden crewman i inzynier maly.
i w ramce z 39 strony (zeby skomplikowac bardziej) mamy zasade "artillery crew", sam poczatek ramki, gdzie pisze niezbyt jasno ze crew, EN ME dolaczony do dziala na zasadzie AddC staje sie Artillery crew, wiec tak jakby traci bs ;].

jak by w zasadzie ADDC bylo "act as crewman" to bylo by git ;], a tam chochlik "act as crew"

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

jurak pisze:Some Dwarf war machine crew's may include an Engineer.
To jest część fluffowego opisu, a fluff nie jest adekwatny do samej rozgrywki. Engineer nie działa jak crew, chyba, że używa zasady opcji "act as additional crew" (bezpośredni zapis w tabelce na stronie 39) - tylko wtedy jest crew, tylko wtedy cierpi z powodu misfire'ów.

Mały inżynier działa tak jak już wcześniej było mówione i naprawdę powoli zaczyna mnie denerwować, to że cały czas próbuję wytłumaczyć jedną rzecz, przez cały dzień, a Ty nie chcesz jej zrozumieć - szukając błędów i luk. Dyskusja już została zakończona i wyjaśniona. Naprawdę nie chce mi się tłumaczyć i pisać po raz kolejny tego samego, co jest na ostatnich trzech stronach tego tematu. Zrozumiesz - Twoja sprawa; nie zrozumiesz - Twój problem.

To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat, dla mnie jest on zakończony.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:
jurak pisze:Some Dwarf war machine crew's may include an Engineer.
To jest część fluffowego opisu, a fluff nie jest adekwatny do samej rozgrywki. Engineer nie działa jak crew, chyba, że używa zasady opcji "act as additional crew" (bezpośredni zapis w tabelce na stronie 39) - tylko wtedy jest crew, tylko wtedy cierpi z powodu misfire'ów.

Mały inżynier działa tak jak już wcześniej było mówione i naprawdę powoli zaczyna mnie denerwować, to że cały czas próbuję wytłumaczyć jedną rzecz, przez cały dzień, a Ty nie chcesz jej zrozumieć - szukając błędów i luk. Dyskusja już została zakończona i wyjaśniona. Naprawdę nie chce mi się tłumaczyć i pisać po raz kolejny tego samego, co jest na ostatnich trzech stronach tego tematu. Zrozumiesz - Twoja sprawa; nie zrozumiesz - Twój problem.

To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat, dla mnie jest on zakończony.
to wytlumacz mi prosze to.
If he is part of a Grudge Thrower or Cannon's crew and (...)

bo wedlug z tego co napisales Inzynier jest czescia zalogi tylko w jednym momencie.

cala ta dyskusja zmusila mnie do wnikliwszego przyjzenia sie sprawie, i jak mieliscie racje przy trzech roznych opcjach to teraz podrecznik i army book, z tego co widze budzi nowe watpliwosci.

a tak btw to nie uwazam zeby ten kawalek ktory zacytowalem byl jeszce czescia fluffu.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

jurak pisze:a tak btw to nie uwazam zeby ten kawalek ktory zacytowalem byl jeszce czescia fluffu.
Jest częścią fluffu, w taki sam sposób tak jak to napisane powyżej wypisanych statystyk mistrza inżyniera (str.38)
jurak pisze:If he is part of a Grudge Thrower or Cannon's crew and (...)
PART, PART, PARTTTTTT!!!! Jest częścią załogi, ale sam załogantem już nie jest, przecież parę postów temu to rozumiałeś, ale znowu wracasz do wcześniejszych błędów.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:
jurak pisze:a tak btw to nie uwazam zeby ten kawalek ktory zacytowalem byl jeszce czescia fluffu.
Jest częścią fluffu, w taki sam sposób tak jak to napisane powyżej wypisanych statystyk mistrza inżyniera (str.38)
jurak pisze:If he is part of a Grudge Thrower or Cannon's crew and (...)
PART, PART, PARTTTTTT!!!! Jest częścią załogi, ale sam załogantem już nie jest, przecież parę postów temu to rozumiałeś, ale znowu wracasz do wcześniejszych błędów.
Jest czescia zalogi, tu sie zgadzamy, nie jest zalogantem, tu tez sie zgadzamy, jest zalogantem w momencie korzystania z AddCrew, tyle ze w podreczniku w tabelce misfire jest zaloga a nie zaloganci sa zniszczeni razem z dzialem.
podobna sytulacja jak z oddzialem i championem, champion jest integralna czescia oddzialu, bohatera mozna dolaczyc.

wiecej "fluffowy" kawalek z Inzyniera moge przyjac, ale ponizej jak sie wczytac to ni jak ale mi wychodzi ze inzynier tak czy siak jest czescia zalogi.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Ponownie, po raz kolejny... tabelka strona 39:
If a war
machine has been joined by a Master Engineer
and/or Engineer, then they may act as crew. If so,
they will suffer the consequences of any Misfire
result.
MAY ACT AS CREW - co odnosi się do opcji działania jako "act as additional crew". Tam jest "may", nie ma nic czy słówka "must" co by oznaczało, że zawsze działają jako załoga (i tej całej dyskusji by nie było). Czy to Ci wystarcza?

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:Ponownie, po raz kolejny... tabelka strona 39:
If a war
machine has been joined by a Master Engineer
and/or Engineer, then they may act as crew. If so,
they will suffer the consequences of any Misfire
result.
MAY ACT AS CREW - co odnosi się do opcji działania jako "act as additional crew". Tam jest "may", nie ma nic czy słówka "must" co by oznaczało, że zawsze działają jako załoga (i tej całej dyskusji by nie było). Czy to Ci wystarcza?
pare postow wczesniej wyszczegolnil ten fragment, ktory zacytowales, jak bys czytal uwazniej to wiedzial bys o co mi chodzi.
pozatym tak jak napisales "act as additional crew", jedno nie wyklucza drugiego.
maly inzynier jest czescia zalogi ("part of crew)
moze uzywac zdolnosci add crew man, zastepuje zaloganta, wybucha
daje przerzut misfire chart, jest w zalodze wybucha
strzela sobie, jest czescia zalogi BOOM!

Kod: Zaznacz cały

pozatym jescze bardziej dlamnie nie zrozumiale (acz wykluczalo by urzywanie bs ME i En jako add crew) jest akapit z artillery crew i tabelka ze statsami, bo wyglada jak by ME i En podczas korzystania z zasady add crew korzystali z tabelki ze statsami artillery crew :/
ale dlamnie cala ta tabelka to jakas abstrakcja tak napisane #-o

dlatego nie opieram sie na tej tabelce tylko na wczesniejszych zasadach, gdzie tabelka nie wyklucza malego inzyniera z zalogi.

generalnie proponuje poczekac na jakiegos sedziego z LS. szkoda sie produkowac.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Mac ma calkowita racje.

ME/E jest poddawany efektom misfire tylko jezeli dziala jak zalogant (extra crew member).

Ponawiam pytanie czy jezeli z machiny zostaje wykupiony Engi (na jakikolwiek skutek) to jak sa liczone punkty za oddzial.
Shaman says:

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Aves pisze:
Ponawiam pytanie czy jezeli z machiny zostaje wykupiony Engi (na jakikolwiek skutek) to jak sa liczone punkty za oddzial.
szczerze... nie rozumiem pytania...
Obrazek

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

strzelaja mi w machine, ginie, machina, 3 zalogantow, zostaly maly inzynier, czy przeciwnik dostaje polowe czy wszystkie za maszyne.

MIsfire gina zaloganci i maszyna, zostale maly inzynier, czy przeciwnik ma pelne punkty czy polowe.
Shaman says:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Aves pisze:strzelaja mi w machine, ginie, machina, 3 zalogantow, zostaly maly inzynier, czy przeciwnik dostaje polowe czy wszystkie za maszyne.

MIsfire gina zaloganci i maszyna, zostale maly inzynier, czy przeciwnik ma pelne punkty czy polowe.
Punkty za machiny wojenne (całe) przyznaje się wrogowi w sytuacjach gdy:
1. Machina została zniszczona (załoga, Engineer, ME w tym momencie się nie liczą - mogą żyć lub nie)
2. Pod koniec gry, przy machinie nie ma nikogo (załoga, Engineer, ME) kto mógłby ją obsługiwać.
Nie ma w żadnym wypadku przyznawanych połowy punktów za machiny.
To wszystko - mała tabelka, w lewym dolnym rogu w Rulebooku na stronie 102 (tłumaczenie polskie).

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

dokladnie, jest zasada "wszystko albo nic", w momencie gdy machina jest niszczona albo wszyscy zaloganci.

ja mam jeszcze jedno pytanie a propo maszyn :)
zebralem sie zalogantami i w swojej turze wrocilem do maszyny, czy moge jeszcze wystrzelic w tej turze? czy moze to, ze juz sie ruszalem sprawia, ze nie moge strzelac.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

O kurcze, trochę mnie tu nie było i się nowości dowiaduję. Czyli mówicie że wystarczy mówić co turę podczas strzelania, że mój inżynier nie działa jako załoga tylko strzeli sobie z handguna np. i wtedy jak działo wywali w kosmos to inżynier żyje? I jeszcze lepsza sytuacja: master inżynier, który będąc w katapie deklaruje, że nie działa jako załogant ale będzie majstrował przy maszynie w razie misfire'a - w tym momencie jeśli mamy pecha i przerzucimy misfire na misfire i katapę wywali w kosmos to ME przeżyje bo "nie był obsługantem"? (mimo, że przed chwila dłubał przy katapie...)

Niech ktoś z naprawdę długobrodych się wypowie. Szczebiotanie youngbeardów jest męczące trochę :wink: Bez urazy...

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Krótkobrodzi rozgrzebali niedopracowane zasady inżynierów w machinach, i namieszali doszukując się sensu w bzdurnych zasadach GW.
Jak dla mnie sprawa jest prosta:

Duży inżynier może:

- byc czescią oddziału, jako add crew, obsługiwac maszynę, ginie w przypadku misfire,
- byc czescią oddziału, nie bierze udziału w obsłudze masyzny, moze strzelac z broni osobistej, nie ginie w przypadku misfire.

Mały inżynier:

- jest częscią oddziału, może albo obslugiwac maszynę, albo strzelac z broni osobistej. Zawsze ginie w przypadku misfire.

Dla mnie sprawa jest jasna, uproszczona i bez zbędnych dywagacji.
Prawdą jednak jest ze nad kwestią tą pochylili się mędrcy z Wyroczni (LS), zobaczymy co powiedzą.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

boję się tych mędrców z wyroczni bo jak zaczną wyrokować to się okaże że ME nie może być w maszynie...

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Racja, Mędrcy z Wyroczni juz kiedys wymyslili ze m.engineer nie moze dołączyc do maszyny z runą unbreakable :/

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

a czemu tak skoro w tresci samej runy ME jest wyraznie zaznaczony, ze tez na niego dziala.

i odpowie mi ktos na pytanie?
zebralem sie zalogantami i w swojej turze wrocilem do maszyny, czy moge jeszcze wystrzelic w tej turze? czy moze to, ze juz sie ruszalem sprawia, ze nie moge strzelac.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Zablokowany