Q: If a unit containing one or more characters has had its
Movement Allowance altered, will this affect a character leaving
the unit, including if he tries to charge out of it? (p101)
A: Yes, but for that move only.
8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Spoko, proponuję jednak czytać więcej.
Shino pisze:to, ze powyzej srtrony 140 bodajze sa flafowe pierdzenia nie jest tu istotne.
obawiam sie, ze takowy sztandar raczej na niego nie dziala.
Skoro bylo przeglosowane, ze nie dziala na charactera zasada obnizenia move'a do najmniejszego w oddziale to czemu sztandar ma dzialac
Na stronie 174 małego RB jest opis przedmiotu. Lmao.Lidder pisze:Irek, sprawdziłeś w ogóle co jest na 174?
models in unit with BoS have +1 to their Mv characteristic
Nie wiem o co wam chodzi. Cytat jest jasny. Model jest w unicie = ma +1 Mv.
pozdrawiam
Furion
Pytanie raczej brzmiało czy wyszarżowauje na swoim Mv czy +1 ze sztandaru?
pokazac ci inny?Furion pisze:Shino pisze:to, ze powyzej srtrony 140 bodajze sa flafowe pierdzenia nie jest tu istotne.
obawiam sie, ze takowy sztandar raczej na niego nie dziala.
Skoro bylo przeglosowane, ze nie dziala na charactera zasada obnizenia move'a do najmniejszego w oddziale to czemu sztandar ma dzialacNa stronie 174 małego RB jest opis przedmiotu. Lmao.Lidder pisze:Irek, sprawdziłeś w ogóle co jest na 174?
models in unit with BoS have +1 to their Mv characteristic
Nie wiem o co wam chodzi. Cytat jest jasny. Model jest w unicie = ma +1 Mv.
pozdrawiam
Furion
model jest w unicie. POrusza sie jak najwolniejsza czesc tego unitu
hej, czy mogę ustawić bohatera w dalszym szeregu niż pierwszy? czy będzie on dawał liderkę oddziałowi? (np. skaveński inżynier za 15pkt ustawiony w trzecim szeregu klocka slavów)
czy reformę mogę zrobić zawsze gdy szarżowałem i zniszczyłem uciekającego wroga,
czy tylko wtedy gdy szarżowałem już na uciekającego wroga i go zniszczyłem a a gdy szarżuje na wroga który w reakcji na moja szarże ucieka, ja go niszczę i nie mogę wtedy zrobić reformy?
(nie rozumiem zapisu ze str23 rulebooka)
na ile legalne jest blokowanie orzełkiem długiego regimentu (5 modeli 8 rank) aby ten nie mógł wheelować? czy w ten sposób można zablokować abominacje/czołg przed pivotowaniem i zmusić te jednostki do jazdy tylko na wprost?
czy tylko wtedy gdy szarżowałem już na uciekającego wroga i go zniszczyłem a a gdy szarżuje na wroga który w reakcji na moja szarże ucieka, ja go niszczę i nie mogę wtedy zrobić reformy?
(nie rozumiem zapisu ze str23 rulebooka)
na ile legalne jest blokowanie orzełkiem długiego regimentu (5 modeli 8 rank) aby ten nie mógł wheelować? czy w ten sposób można zablokować abominacje/czołg przed pivotowaniem i zmusić te jednostki do jazdy tylko na wprost?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Czy jeśli wstawię herosa z łukiem do oddziału skirmisha to mogę nim strzelić po ruchu?
Tak, bo wtedy heros zgodnie z zasadą w rulebooku dostaje zasadę skirmisher, więc możesz strzelać nawet po marszu, tyle że kara -1 do trafienia normalnie obowiązuje.krystian1wielki pisze:Czy jeśli wstawię herosa z łukiem do oddziału skirmisha to mogę nim strzelić po ruchu?
Shroud of Dripping Death (Magic Standard) - all enemy models in base contact with the bearer of the banner take a single S3 hit with on AS at the start of each and every CC phase.
Jeśli ten sztandar jest w jednostce to bearer = jednostka czy bearer = sztandarowy.
Jeśli ten sztandar jest w jednostce to bearer = jednostka czy bearer = sztandarowy.
Bearer = sztandarowy.szeszej pisze:Shroud of Dripping Death (Magic Standard) - all enemy models in base contact with the bearer of the banner take a single S3 hit with on AS at the start of each and every CC phase.
- Aron_Banalny
- Masakrator
jeżeli mam cel w polu widzenia doom divera, ale poza zasięgiem, czy mogę zadeklarować szczał możliwie jak najbliżej celu i liczyć na donos?
Według rulebooka możesz zadeklarować strzał na dowolne miejsce pola bitwy. Jak widzisz wali normalnie, jak nie widzisz to indirectem.Aron_Banalny pisze:jeżeli mam cel w polu widzenia doom divera, ale poza zasięgiem, czy mogę zadeklarować szczał możliwie jak najbliżej celu i liczyć na donos?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- Aron_Banalny
- Masakrator
chciałbym żeby wypowiedziała się osoba z LS. RB i FAQ znam, ale potrzebuję oficjalnej decyzji
- Aron_Banalny
- Masakrator
gościu, nie spamuj i nie płacz.
Jeśli przeciwnik ma re-roll do hita (np. z hate'a), a przeciwnik zarazem nakazuje mu re-roll wszystkich udanych rzutów to jak to się rozgrywa?
A) Re-roll trafionych i re-roll nietrafionych się niwelują i po prostu kolo wali bez żadnych przerzutów?
B) Przerzucamy każdy nietrafiony i trafiony ale tylko raz.
C) coś jeszcze innego
Według RB można przerzucać kość tylko raz więc dwukrotny przerzut odpada.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
A) Re-roll trafionych i re-roll nietrafionych się niwelują i po prostu kolo wali bez żadnych przerzutów?
B) Przerzucamy każdy nietrafiony i trafiony ale tylko raz.
C) coś jeszcze innego
Według RB można przerzucać kość tylko raz więc dwukrotny przerzut odpada.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Miałem wczoraj taką sytuację:
Jest krawędź stołu, smok DE i zaraz obelisk. Wstawiam smokowi pod mordę Sabretuska. Kociak jest ustawiony pod lekkim skosem, tak że większość przedniej krawędzi podstawki smoka jest we froncie kocura i tym samym szarża elfickiego gada staje się niemożliwa, bo nie ma wystarczająco dużo miejsca by się dostawić z powodu obelisku. Po czym dostaje szarżę w bok, bo mój przeciwnik twierdzi, że większość modelu smoka jest na flance kota. W przypadku oddziału bym sobie takiej szarży nie pozwolił wpuścić, ale jeśli chodzi o monstera to naprawdę nie wiem czy liczy się jego "przód" czy cały model. Stawiam, że podobnie jak w wypadku oddziału liczy się ile pierwszego szeregu znajduje się na froncie/flance, w tym jednak wypadku nie byłem pewny i szarżę smoczura wpuściłem. To jak to jest z tym monsterem i szarżą na bok/przód?
Jest krawędź stołu, smok DE i zaraz obelisk. Wstawiam smokowi pod mordę Sabretuska. Kociak jest ustawiony pod lekkim skosem, tak że większość przedniej krawędzi podstawki smoka jest we froncie kocura i tym samym szarża elfickiego gada staje się niemożliwa, bo nie ma wystarczająco dużo miejsca by się dostawić z powodu obelisku. Po czym dostaje szarżę w bok, bo mój przeciwnik twierdzi, że większość modelu smoka jest na flance kota. W przypadku oddziału bym sobie takiej szarży nie pozwolił wpuścić, ale jeśli chodzi o monstera to naprawdę nie wiem czy liczy się jego "przód" czy cały model. Stawiam, że podobnie jak w wypadku oddziału liczy się ile pierwszego szeregu znajduje się na froncie/flance, w tym jednak wypadku nie byłem pewny i szarżę smoczura wpuściłem. To jak to jest z tym monsterem i szarżą na bok/przód?
o.b-one pisze:Podobne uczucia towarzyszą mi po czytaniu tych wszystkich żali. Pod koniec każdego takiego posta pozostaje niesmak i jednocześnie ulga, że to już koniec...Barbarossa pisze:(..) co przynosi mieszaninę ulgi, że turlanina skończyła się, oraz niesmaku, że imba.