Nasze Rozpiski

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Re: Nasze Rozpiski

Post autor: Jarlaxle »

Magię powinno się dobrać do stylu gry jaki się preferuje :P Swego czasu ostro jechałem z "deathmetalem" :D ale teraz mam zamiar lighta potestować, jak tylko znajdę więcej czasu na grę.

Założenie, że DM jest super, bo jak wyjdzie combos, to pozamiatane... nie wytrzymuje starcia z rzeczywistością. Przeważnie w pierwszej turze przeciwnicy wymieniają się scrollami, a od drugiej zaczynają wchodzić czary. Tyle, że jak posiada się maga na 4 lvl, to jeden czar spokojnie idzie zdisepllować, a jeden trzeba wpuścić. Szanse na to, że wejdą dwa czary są po prostu znikome. A nawet, jakby weszły, to one nie są czarami typu: "save or die", iż prawdopodobieństwo destrukcji przeciwnika wynosi np. 50% tylko wcześniej trzeba mu obniżyć statystykę, a potem dopiero zranić, a później przeciwnik może mieć jeszcze save'a. Trochę za dużo :P A jak pojawia się na stole taki Star Dragon, czy uberkoks klepacz, to DM może go conajwyżej posmyrać :P Tutaj, nawet turbokombosy nie pomogą.

DE nie mają tak wygiętych klepaczy, aby mogli zatrzymywać jak ongiś wszystko, wszystkich i wszędzie bez większego wysiłku. Stare, dobre czasy już przeminęły i nie wrócą, trzeba zaakceptować brutalną rzeczywistość :D Magia musi ostro wspomagać bohaterów albo osłabiać/niszczyć wrogich.

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

No ja się zacząłem poważnie nad tym Malekithem zastanawiać. Dodatkowy slot za mounta to lipa ale jak się gra na CoK to można wziąść jeszcze tego mastera na coldzie i już jest lepiej. Niby tylko s5 ale ws8 w walce z innym lordem robi różnicę. Do tego jak się zdejmie destroyerem magiczą broń wroga to jest bajka, choć jest to mocno losowe. Każdy smok czy inny kolo z mega wygarem ale bez magicznych ataków ma problem. Bańka ld na 18" przy szybkiej armii też się przyda podobnie jak reszta jego przedmiotów. I tu pytanie ,jego tarcza działa gdy czar idzie w oddział w którym siedzi ,czy musi być targetowany personalnie?

Generalnie zamierzam go wypróbować.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Ale jak Malekith jest na cold one'ie, to nie zabiera slota? Trzeba by mieć jeszcze jednego bohatera na mouncie? Czy oni liczą, że wybór 0,5 blokuje odrazu zajęcie innego slota.

Edit: jak teraz patrzę na ograniczenia... chyba rzeczywiście cold one blokuje innego slota. Suchar :P

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Rince pisze: Chcialbym zobaczyc, jak siedzisz wszystkim od 2giej turze w CC z jakims lepszym graczem. W niedziele turniej na narbutta, wpadnij zaprezentowac.
Z chęcią ale póki co problemy zdrowotne zatrzymują mnie w domu:(

Co to w ogole za pojecie dobry - słaby gracz? Nie ma słabych graczy są tylko złe założenia taktyczne lub liczenie na farta w kostkach.

Nie zawsze wchodzi wszystko, chelandz to tez nie problem, wejscie w drugiej turze w CC nie wymaga dużej kminy wystarczy ze wbijesz się w smieciuszki jakieś i dalej juz lecisz.
Problem stanowią armie hordowe o ktorych wspominałem wczesniej: O&G,SK nawet z VC jest cieżko jak dużo nie najebie się CR'a. Bo niestety smoki grzeżną w w unitach 30+ u póżniej zazwyczaj sa przepychane.

Jak mówiłem opcja smok + 4lv duża suka na pegazie to syta opcja ( możliwe że najlepsza) ale na dwóch smoczydłach też da się grać z powodzeniem 8)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Glegut pisze: Z chęcią ale póki co problemy zdrowotne zatrzymują mnie w domu:(

Co to w ogole za pojecie dobry - słaby gracz? Nie ma słabych graczy są tylko złe założenia taktyczne lub liczenie na farta w kostkach.

Nie zawsze wchodzi wszystko, chelandz to tez nie problem, wejscie w drugiej turze w CC nie wymaga dużej kminy wystarczy ze wbijesz się w smieciuszki jakieś i dalej juz lecisz.
Chyba zartujesz... Nie grasz z botem, tylko z czlowiekiem, jeden mysli lepiej, drugi gorzej... geezus dude...

No i wlasnie, ten lepszy grasz nie pozowli ci sie wbic w zadne "smieciuchy", zebys mogl sie rozpedzic smokiem. Strasznie prawisz dyrdymaly, Glegucie.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Dobrze już dobrze Panie Rince nie irytuj się już;]

Fajnie że ten dział odżył bo dzięki temu możemy pisać tu o swoim doświadczeniu w testowaniu różnych wariantów rozp i różnych złożeniach a nie o doborze przeciwników o bootach, dobrych i słabych graczach 8) .

Szkoda że nasze środowisko jest takie zamknięte, moglibyśmy raporty testow tu po wklejać bardziej szczegółowe... a tak to pozostaje opisanie co poniektórym 3-5 masterowych bitewek z 3-5 randomowymi przeciwnikami;]

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Talladil pisze:word of pain jest w stanie poustawiac gre z vc, ok, liz, emp, tk, bret i generalnie z każdym unitem, który ma ws3 lub mniej... jak dobrze kulniesz na d3 to unit przeciwnika jest automatycznie hitowany i nie może atakować ? ;)
Nie wiem skąd ten mit, że z WS "0" nie można atakować. Z Atakami "0" nie można atakować, a z WS "0" jesteś automatycznie hitowany, ale ty trafiasz wroga na "6" - jako że "6" zawsze trafia bez patrzenia na tabelkę.
Co innego BS, gdzie "6" nie zawsze trafia.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Maciek P. pisze:
Talladil pisze:word of pain jest w stanie poustawiac gre z vc, ok, liz, emp, tk, bret i generalnie z każdym unitem, który ma ws3 lub mniej... jak dobrze kulniesz na d3 to unit przeciwnika jest automatycznie hitowany i nie może atakować ? ;)
Nie wiem skąd ten mit, że z WS "0" nie można atakować. Z Atakami "0" nie można atakować, a z WS "0" jesteś automatycznie hitowany, ale ty trafiasz wroga na "6" - jako że "6" zawsze trafia bez patrzenia na tabelkę.
Co innego BS, gdzie "6" nie zawsze trafia.
Hmmm...
If any creature or object has Weapon Skill of 0 then it is unable to defend itself in close combat, and any blows struck against it will therefore automaticly.
W sensie, że "is unable to defend" skutkuje autohit, a nie "nie może atakować" ? ;/ Jeżeli tak to należy rozumieć to przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

2400 Pts - Dark Elves Roster

Total Roster Cost: 2394

Dreadlord (2#, 557 pts)
1 Dreadlord, 157 pts = (base cost 140 + Heavy Armour 6 + Sea Dragon Cloak 8 + Shield 3)
1 Giant Blade, 60 pts
1 Dawnstone, 25 pts
1 The Other Trickster's Shard, 15 pts
1 Black Dragon, 300 pts

Dreadlord (2#, 544 pts)
1 Dreadlord, 154 pts = (base cost 140 + Heavy Armour 6 + Sea Dragon Cloak 8)
1 Ogre Blade, 40 pts
1 Charmed Shield, 5 pts
1 Talisman of Preservation, 45 pts
1 Black Dragon, 300 pts

Master (2#, 188 pts)
1 Master, 88 pts = (base cost 70 + Lance 6 + Heavy Armour 4 + Sea Dragon Cloak 6 + Shield 2)
1 Cloak of Twilight, 50 pts
1 Dark Pegasus, 50 pts

Doomfire Warlocks (5#, 125 pts)

Dark Riders (10#, 230 pts)
9 Dark Riders, 200 pts = 9 * 20 (base cost 16 + Repeater Crossbow 3 + Shield 1) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Herald,

Dark Riders (10#, 230 pts)
9 Dark Riders, 200 pts = 9 * 20 (base cost 16 + Repeater Crossbow 3 + Shield 1) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Herald,

Darkshards (10#, 140 pts)
10 Darkshards, 130 pts = 10 * 12 (base cost 12) + Standard Bearer Std 10
1 Banner of Eternal Flame, 10 pts

Sorceress (1#, 105 pts)
1 Sorceress, 80 pts
1 Dispel Scroll, 25 pts

War Hydra (1#, 180 pts)

Shades (5#, 95 pts)

Dzisiaj zagrałem tym na Tk na magii LOU i Nek. Rozpiska z kobrami 5, 3 stalkerami 3 sfinksy i 1 latający, kasket, kapta łucznicy 2x15 i 2x3 rydwany.
W sumie rozpiska spisała się na 6. 1 turze ustawiłem się do szarży, w czym sam się wystawiłem na nią. Udało mi się rozproszyć kluczowe czary, i w 2 zaszarżować w rydwany i przebić się na sfinksy. W zamian dostałem kanapkę z kobr i sfinksa. Udało się utrzymać a nawet bez większych strat ( po 2 rany na smoka ) rozgromiłem w 2 tury wszystko. 7 siły i ots, asf i przerzuty trafienia i ran jest nie do ocenienia.
Przy 2 smokach nawet kawalerii kloc z bannerem smoka jest nie do powstrzymania.
Obrazek

Awatar użytkownika
rychu022
Chuck Norris

Post autor: rychu022 »

a w przypadku word of pain nie ma zapisku ze mozna zmiejszcyc do minimum 1? nie mam podrecznika pod reka ale cos kojarze ze byl taki zapisek, dlatego wasza kmina z "auto hitami" nie pykla :D

pozdr

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Nie ma dopisku. Dopisek jest przy zmniejszeniu inicjatywy i siły (większa wersja)
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Kopyt pisze: Dreadlord (2#, 557 pts)
1 Dreadlord, 157 pts = (base cost 140 + Heavy Armour 6 + Sea Dragon Cloak 8 + Shield 3)
1 Giant Blade, 60 pts
1 Dawnstone, 25 pts
1 The Other Trickster's Shard, 15 pts
1 Black Dragon, 300 pts
Lord jest kozacki ale nie wydaje Ci się zbyt miękki na praingi ze sniperami magicznymi/strzeleckimi ? albo, że zostanie zakrzyczany ? Testowałem to złożenie tylko, że na pegazie i w większości przypadków musiałem go albo przeprowadzać kanałami do CC albo stał za górką przez pierwsze 2-3 tury do momentu poustawiania sytuacji na stole :( brak warda boli... na steedzie wydaje mi się najbardziej optymalny, ale to tylko moje zdanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Domin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Domin »

:)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 12:24 przez Domin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tapio
Mudżahedin

Post autor: Tapio »

Rince ma rację są gracze lepsi i gorsi, czyt. bardziej i mniej doświadczeni (wedle przyswajalności doświadczenia oczywiście). Temu papierowa rozpiska potrzebuje wiele testów nim można będzie z całą pewnością stwierdzić, że funkcjonuje.
Triclinium Thoruniensis

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Domin pisze:Czy moriathi liczy się za 5 czy 4 pkt compa?
Zadałem to pytanie kudłatemu już dwukrotnie ;) odpowiedzi się nie doczekałem ;) nie wiadomo czy ma wliczony punkt za death+LD10... Zakładam, że raczej nie... pozostałe odpowiedzi nie wniosły nic do tematu, więc nadal nie wiadomo ;/
Obrazek

Torian

Post autor: Torian »

Talladil pisze:
Zadałem to pytanie kudłatemu już dwukrotnie ;) odpowiedzi się nie doczekałem ;) nie wiadomo czy ma wliczony punkt za death+LD10... Zakładam, że raczej nie... pozostałe odpowiedzi nie wniosły nic do tematu, więc nadal nie wiadomo ;/
Tematy ci się poprzestawiały :D
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Jest trochę papierowy przyznam, ale do tego mam ds. Taki mi się sprawdza. Sprawdzę go dzisiaj na inne armię i dam znać.
Co do Morathi są uwzględnione wszystkie koszty, na AR.com jest to napisane.
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Torian pisze:
Talladil pisze:
Tematy ci się poprzestawiały :D
Nie wiem jak to się stało :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Kopyt pisze:2400 Pts - Dark Elves Roster

Dzisiaj zagrałem tym na Tk na magii LOU i Nek. Rozpiska z kobrami 5, 3 stalkerami 3 sfinksy i 1 latający, kasket, kapta łucznicy 2x15 i 2x3 rydwany.
W sumie rozpiska spisała się na 6. 1 turze ustawiłem się do szarży, w czym sam się wystawiłem na nią. Udało mi się rozproszyć kluczowe czary, i w 2 zaszarżować w rydwany i przebić się na sfinksy. W zamian dostałem kanapkę z kobr i sfinksa. Udało się utrzymać a nawet bez większych strat ( po 2 rany na smoka ) rozgromiłem w 2 tury wszystko. 7 siły i ots, asf i przerzuty trafienia i ran jest nie do ocenienia.
Przy 2 smokach nawet kawalerii kloc z bannerem smoka jest nie do powstrzymania.
2 smoki zawsze brzmią kusząco i działają na wyobraźnie, ale TK chyba nie są najlepszym sparingpartnerem na testowanie takich rozpisek. Zupełenie tak jakby Niemcy grały z Arabią Saudyjską w piłkę nożną :D wiadomo, że w sporcie wszystko możliwe, ale... jestem ciekaw, jak dwa smoki radzą sobie z Imperium, Krasiami czy Wochem, VC, HE na SD/feniksami :P A ze skavenami loteria :P
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 15:33 przez Jarlaxle, łącznie zmieniany 2 razy.

Torian

Post autor: Torian »

Niedługo przetestuję lekko modyfikowaną rozpiskę kolegi na VC (mam jednego smoka na razie), właśnie się umawiam na sparing, dam znać jak poszło :D

myślę o czymś takim

Dreadlord 544pkt
Ogre blade, Charmed shield, Talisma of preservation, Black Dragon, HA, SDC

Dreadlord 406pkt
Sword of might, Armour of destiny, Other trickster shard, Manticore, HA, SDC

Master 188pkt
Peg, HA, Lance, SDC, Shield, Cloak of twilight

2x10 DR, shields 340pkt

20 Darkshards, FCG 270pkt

2x5 Warlocks 250pkt

14 Shades, great weapon, Bloodshade 262pkt

Sorc 2lvl, dispel

Suma 2400

Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 16:08 przez Torian, łącznie zmieniany 1 raz.
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.

ODPOWIEDZ