Beatyfikacja

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Re: Beatyfikacja

Post autor: Vallarr »

Virgo pisze: Dobrze wiedzieć, że papież już się do tego odniósł, chociaż fakt, że zrobiono to trochę późno (w sumie dziwne, że nasz papież czegoś takiego nie zrobił jak już jesteśmy w temacie o beatyfikacji :mrgreen: ). Mam nadzieję, że się księża muszą do tego stosować.
Dzięki w końcu za rzeczowy argument :wink:
"Nasz" Papiez sie nie odniosl, bo nie musial. Ta kwestia zostala juz dawno teologicznie rozwiazana, przez bodajze chrzest woli. Benedykt tylko to potwierdzil oficjalnie.
Dla mnie trzeba duzego samozaparcia zeby twierdzic ze zabijanie jest zle i wysylac kapelanow do armii
To ja sie sam zacytuje :P
Co do kapelanow - ksieza staraja sie byc wszedzie tam, gdzie moga byc potrzebni. Jesli zolnierze ich potrzebuja (a deklaruja, ze potrzebuja), to ksieza sa. Uposazenie i stopien wojskowy to kwestia dyskusyjna, ale sama obecnosc kapelanow - juz nie. Bo to nie wasza sprawa, tylko tego ksiedza i tych zolnierzy.
Poza tym kosciol dopuszcza zabijanie w wyjatkowych okolicznosciach, ot, chocby art 2267 KKK:
nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego

Podobnie wojna obronna. Poza tym, jesli sie nie myle, nie mam jak sprawdzic - KKK dopuszcza pelna obrone konieczna, ofc obwarowujac to tekstami o "mozliwie najmniejszym szkodzeniu".

A tak poza tym - przypomnij mi przypadek kapelana zabijajacego na wojnie inaczej niz w obronie koniecznej, prosze, bo ja nie slyszalem.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

KKK - Ku Klux Klan ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Katechizm Kosciola Katolickiego, noobie! :P

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Vallarr pisze: A tak poza tym - przypomnij mi przypadek kapelana zabijajacego na wojnie inaczej niz w obronie koniecznej, prosze, bo ja nie slyszalem.
ksiądz nie jest szkolony do walki, więc to raczej on ginął zanim zdołał zaatakować, więc nic dziwnego że o takich przypadkach się nie słyszy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Czemu zatem slysze w tym topicu n-ty raz o kapelanach w wojsku jako o problemie? ;D Kaplani staraja sie dotrzec wszedzie tam, gdzie sa ludzie ich potrzebujacy. Jak pisalem - kwestia uposazenia i stopnia jest dyskusyjna, aczkolwiek wcale nie tak jednoznaczna, ze bylbym za pozbawieniem ich tego. Psycholog wojskowy w jednostce dostaje kase i ma stopien?

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Vallarr pisze:"Nasz" Papiez sie nie odniosl, bo nie musial. Ta kwestia zostala juz dawno teologicznie rozwiazana, przez bodajze chrzest woli. Benedykt tylko to potwierdzil oficjalnie.
Z linku Watchera:
Życia nie ułatwiały im zresztą przepisy dotyczące pochówku takiego maluszka. W efekcie pogrzeby odbywały się niezmiernie rzadko.(...)
W 2007 r. minister zdrowia wydał rozporządzenie, zgodnie z którym, wszystkie dzieci, niezależnie od długości trwania ciąży, mają prawo do pochówku. Szpitale zobowiązane są do wydania aktu zgonu i ciała. Dwa lata temu także Międzynarodowa Komisja Teologiczna wydała dokument, a papież Benedykt XVI potwierdził go bullą "Spes Orandi” na temat chowania nienarodzonych dzieci.
Tak się w sumie zastanawiam, czy nieochrzczone dzieci, zmarłe zanim papież stwierdził, że też mogą pójść do nieba, trafiły do pierwszego kręgu piekielnego Limbo? "Razem z duszami ludzi dobrych i sprawiedliwych, którzy nie zostali ochrzczeni. Nie doznają oni cierpienia, lecz nieustannie towarzyszy im uczucie tęsknoty. Wśród nich znajdują się cnotliwi poganie, mistrz poetów Homer, ludzie pióra: Horacy, Owidiusz, filozofowie: Sokrates, Platon, Arystoteles, Juliusz Cezar, a także bohaterowie mityczni: Hektor i Eneasz. Wszyscy oni są wykluczeni z Nieba tylko dlatego, że nie poznali Jezusa Chrystusa."
Przynajmniej mają doborowe towarzystwo :wink:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Vallarr pisze:Czemu zatem slysze w tym topicu n-ty raz o kapelanach w wojsku jako o problemie?
bo kapelan/ksiądz powinien przeciwdziałać wojnie a nie wspomagać wojsko, które okupuje obcy kraj.

To chodzi w końcu o świętość życia czy o służenie jedynie celom państwa/wojska?
Obrazek

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Virgo pisze:
Vallarr pisze:"Nasz" Papiez sie nie odniosl, bo nie musial. Ta kwestia zostala juz dawno teologicznie rozwiazana, przez bodajze chrzest woli. Benedykt tylko to potwierdzil oficjalnie.
Z linku Watchera:
Życia nie ułatwiały im zresztą przepisy dotyczące pochówku takiego maluszka. W efekcie pogrzeby odbywały się niezmiernie rzadko.(...)
W 2007 r. minister zdrowia wydał rozporządzenie, zgodnie z którym, wszystkie dzieci, niezależnie od długości trwania ciąży, mają prawo do pochówku. Szpitale zobowiązane są do wydania aktu zgonu i ciała. Dwa lata temu także Międzynarodowa Komisja Teologiczna wydała dokument, a papież Benedykt XVI potwierdził go bullą "Spes Orandi” na temat chowania nienarodzonych dzieci.
Tak się w sumie zastanawiam, czy nieochrzczone dzieci, zmarłe zanim papież stwierdził, że też mogą pójść do nieba, trafiły do pierwszego kręgu piekielnego Limbo? "Razem z duszami ludzi dobrych i sprawiedliwych, którzy nie zostali ochrzczeni. Nie doznają oni cierpienia, lecz nieustannie towarzyszy im uczucie tęsknoty. Wśród nich znajdują się cnotliwi poganie, mistrz poetów Homer, ludzie pióra: Horacy, Owidiusz, filozofowie: Sokrates, Platon, Arystoteles, Juliusz Cezar, a także bohaterowie mityczni: Hektor i Eneasz. Wszyscy oni są wykluczeni z Nieba tylko dlatego, że nie poznali Jezusa Chrystusa."
Przynajmniej mają doborowe towarzystwo :wink:
Limbus nigdy nie był (i zapewne nie będzie już po ostatnich oświadczeniach Watykanu) dogmatem Kościoła.
Marcet sine adversario virtus

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Asassello pisze: bo kapelan/ksiądz powinien przeciwdziałać wojnie a nie wspomagać wojsko, które okupuje obcy kraj.

O_o
Przeciez odpowiadalem na to juz 2 razy. Ze "swietoscia zycia" wlacznie.

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Nie lubię podobnych tematów, ale chętnie się wypowiem na temat kapelanów wojskowych.
Sam chcę w przyszłości zostać żołnierzem. Bynajmniej nie dla pieniędzy czy emerytury. Weźcie pod uwagę, że nawet osoba duchowna może bardzo kochac swój kraj. Kiedy metody pokojowe zawiodą, stanie on jak każdy człowiek po tej stronie, której idee będą mu najbardziej zbliżone.

Przykładem takiego walczącego lecz nie zabijającego kapelana jest choćby Ignacy Skorupka.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Zapomniales dodac Asasselo o tym ze maja stopien oficerski na dzien dobry i placi sie skubancom z budzetu, np Leszek Sławoj Głódź vel flaszka mial dosc dobre uposazenie bo generalskie ;)
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Kapelani służą żołnierzom. To u nich mogą się oni wyspowiadać i to oni najlepiej z wszystkich duchownych rozumieją problemy przeciętnego wojaka. Wiadomo - zawsze lepiej się dogadać z kimś kto rzeczywiście rozumie twoje problemy.

W tym momencie w Wojsku Polskim jest około 173 kapelanów. Po przejściu wojska na zawodostwo ich etaty też są ograniczane.

Kapelani jak i wszelcy inni "specjaliści" mają przynajmniej stopnie podoficerskie by szarże nie przeszkadzały im w wykonywaniu obowiązków.

EDIT: http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/5198315F wypowiedź Bogdana Klicha z 2 lutego 2009 roku. Suche fakty dla zainteresowanych ( choć trochę podstarzałe, to ilość kapelanów od tego czasu zmniejszała się wraz z ograniczaniem ilości żołnierzy - załóżcie te dane jako maksimum. )
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 21:45 przez Cytrus Kontynentalny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Nie zauważyłem czegoś :)
Watcher: A czy rytualne zabijanie wspolobywateli w celach religijnych jest legalne w naszym kraju?
A co to za argument? :D Równie dobrze mogę rzec: a czy usuwanie płodów (że już użyję Twojej nomenklatury ;) ) poza przypadkami wymienionymi w ustawie jest legalne w naszym kraju? :D

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Widze że potężnie odeszliście od tematu. I srogo offtop'ujecie.

Co do kapelanów to ponad 80 lat temu Tuwim napisał:
"Gdy przyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba Że za ojczyznę - bić się trzeba "

Kiedyś głośno wymawiali BÓG HONOR OJCZYZNA i ta trójca stała mniej wiecej równo. Z tego wydobywa sie wniosek MORALE nie słyszeliście nigdy o MORALACH armii to coś wiecej niż kilka mim 104 Patriot.

Jeszcze jedno, katolik moze być świadomym czynnym obywatelem majacym swoja wizje, może nim być również ateista czy muzułmanin, teraz kwestia kto bardziej trafi do "gustu".
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Nie argument a odpowiedz ;) Ale jesli nie satysfakcjonujaca to odpowiem wprost ze nie popieram rytualnego zabijania i zjadania innych ludzi (zwierzat w sumie tez nie) w celach religijnych ;)
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Akadera pisze:Nie argument a odpowiedz ;) Ale jesli nie satysfakcjonujaca to odpowiem wprost ze nie popieram rytualnego zabijania i zjadania innych ludzi (zwierzat w sumie tez nie) w celach religijnych ;)
I chcesz mniejszości azteckiej tego zabronić tylko dlatego, że tego nie popierasz? Ot, nietolerancyjny drań ;P :)

Zauważyłem też ten sprytny zabieg w postaci dodania: "w celach religijnych" :) W takim razie aborcja spokojnie mieści się w Twoim zakresie tolerancyjnym ;)

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Nie dosc ze nietolerancyjny to jeszcze ignorant bo nie uznaje wytlumaczenia: bo tak kazal mi gorejacy krzak czy pierzasty waz ;)
A w jakich jeszcze celach mozna rytualnie zabijac ludzi, niz religijnych? Ja bym aborcji nie nazwal mordem rytualnym, bo to juz gruba przesada jak dla mnie ;)

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

bo kapelan/ksiądz powinien przeciwdziałać wojnie a nie wspomagać wojsko, które okupuje obcy kraj.

a jak to samo wojsko broni macierzystego kraju to już kapelani są w wojsku w porządku, tak? czy też ich trzeba pogonić na cztery wiatry?

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

No wlasnie nie sa ok w zadnym wypadku dopuki im sie placi z budzetu panstwa i maja stopnie oficerskie a w zwiazku z tym pewne przywileje przez nie gwarantowane ;)

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Stopnie wojskowe dlatego, ze to wojsko. Wymaga porzadku i struktury. Zeby ten stopien dostac przechodza takie same szkolenie jak inne korpusy, medyczny chocby. Link do odpowiedzi ministra obrony w tym watku juz byl, polecam.
Psycholog wojskowy dostaje kase? Dostaje.
Z tym dyskutuj, a nie rzucasz w powietrze ciagle te same frazy bez uzasadnienia :P

Uczepiles sie tych kapelanow tak, ze nie jestes w stanie chyba przeczytac zadnej odpowiedzi na ten temat :P

ODPOWIEDZ