Nie łatwiej zamiast shield of ptolos dać enchanted shield i masz 1+ na wszystko?Wilqu pisze:Hej
U mnie urodziło się takie zapytanie
Shield of Ptolos
save 1+ against shoting attacks
warto to dać na pegazika?
Kapitan lata z full plate z 2+/1+ against shotting. hmm?
Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Re: Pytania i odpowiedzi

1) Traci przerzuty do końća tury, więc nawet po combat reform nie daje przerzutów.mnp21 pisze:Mam kilka pytań:
1)Czy jeśli BSB zostanie wycofany przez przeciwnika za odmowę pojedynku, to może po tej walce ale w tej samej fazie walki dać przerzut LD innemu oddziałowi?
2)Co jest najpierw - test fear czy challange? Innymi słowy, czy BSB, który odmówił pojedynku może jeszcze dać przerzut testu fear?
3)Na ostatnim turnieju, powiedziano mi, że przy ucieczce oddziału za stół, oddział ten "niszczy się o jego krawędź", w związku z czym wywołuje panikę w 6''. Prawda to? Pierwszy raz coś takiego słyszę...
4)Pytałem już o to, ale wywiązała się dyskusja i w końcu dalej nie wiem, proszę o precyzyjną odpowiedź na pytanie: Czy jeśli kapłan dostanie IF na modlitwę to jedynie nie może rzucać więcej czarów w tej turze i nic więcej się nie dzieje?
2) Nie jest to nigdzie sprecyzowane. Alej z tego co kojażę, to jeżeli testy wykonywane są w tym samym czasie, to gracz którego jest tura decyduje o kolejności działań. (jeżeli w zasadach testów nie jest to inaczej sprecyzowane)
3) To jest raczej na zasady turniejów ligowych?
4) Tak jak napisał Macias
Nie jest przypadkiem tak ze test fear zdajesz przed walką?Blaesus pisze:
2) Nie jest to nigdzie sprecyzowane. Alej z tego co kojażę, to jeżeli testy wykonywane są w tym samym czasie, to gracz którego jest tura decyduje o kolejności działań. (jeżeli w zasadach testów nie jest to inaczej sprecyzowane)

Można jeszcze na szybko przed dzisiejszą bitwą: Czy "Glittering Robe" z Metalu może zwiększyć Ochronę Pancerza moich rycerzy na -1+, żeby dopiero przy sile przeciwnika 7 zdawać go na 3+, czy też 1+ to max?
Można jeszcze na szybko przed dzisiejszą bitwą: Czy "Glittering Robe" z Metalu może zwiększyć Ochronę Pancerza moich rycerzy na -1+, żeby dopiero przy sile przeciwnika 7 zdawać go na 3+, czy też 1+ to max?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2014, o 12:58 przez mnp21, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
To teraz może ja zapytam.
Nie znalazłem aby było inaczej i inaczej nie uważam, ale są ludzie, którzy mają wątpliwości.
Jeśli skirmish oberwie z Bolca, to bolec normalnie przechodzi jak przez szeregi? Czyli oddział 10 skirmisherów 2x5 jak dostanie z bolca, może stracić do 5ciu modeli.
Nie znalazłem aby było inaczej i inaczej nie uważam, ale są ludzie, którzy mają wątpliwości.
Jeśli skirmish oberwie z Bolca, to bolec normalnie przechodzi jak przez szeregi? Czyli oddział 10 skirmisherów 2x5 jak dostanie z bolca, może stracić do 5ciu modeli.
Nasze rozumowanie jest takie samo widzęAzurix pisze:Balista przebija szeregi, a Skirmish ma szeregi w tej edycji jak każdy inny oddział. "Rank Bonus" to coś innego niż "Ranks", a jeśli dobrze kojarzę, Skirmish nie posiada tego pierwszego tylko

Jeżeli mag w oddziale na którym jest siatka Amentoka rzuca czary to musi zdawać test siły za każdym razem kiedy rzuca czar. Co w przypadku nieudanego testu, nie może rzucić danego czaru, ale może próbować rzucać inne czy też od momentu pierwszego nieudanego testu w ogóle nie może rzucać czarów?
Jak nie zda testu nie może czarować w tej fazie magii.
To może w drugą stronę
Jak zda test, to może wszystkie czary rzucać bez zdawania testy, czy też za każdym razem ma testować?

Jak zda test, to może wszystkie czary rzucać bez zdawania testy, czy też za każdym razem ma testować?
Musi za każdym razem testować - uściślenia sędziowskie.Blaesus pisze:To może w drugą stronę![]()
A z jakiej zasady wynika, że nie można rzucać już innych czarów?
"Net of amyntok is a hex with a range of24. The target unit must pass a Strength test every time it moves (included moving as a charger, fleeing, pursuing, moving compulsorily, etc.) or shoots or casts spells until the start of the caster's next Magic phase. If the test is passed, the target acts normally. If the test is failed, the unit is unable to perform the desired action, remaining in place and taking D6 Strength 4 hits from the net's barbs of light." Pod kątem RAW zapis tego czaru niestety po raz kolejny ma kiepski wording, bo pojawia się liczba mnoga. Z drugiej strony: "To cast a spell, a wizard nominates one of his spells to cast, and declares the target of the spell." Czyli można to rozumieć, jako RAI, że każdy spell to osobne zdarzenie, zatem testuje się przy każdym czarze osobno.
Stąd moje pytanie.
Z mojego rozumowania kazdy czar to osobny test. Jeśli nie zda testu na 1 czar, to może próbować rzucić inny.
Z mojego rozumowania kazdy czar to osobny test. Jeśli nie zda testu na 1 czar, to może próbować rzucić inny.
Ja bym rozumiał to w ten sposób, że testujesz dopóki nie oblejesz testu. Jak oblejesz, nie możesz już castować w danej fazie. FAQ też nic nie wyjaśnia w tej kwestii niestety.
To jest pewne? Bo dzisiaj słyszałem że nie ma maxa.Stan pisze:1+ to max.
Ponadto w opisie Armour of Meteoric Iron, jest napisane, że daje SV na 1+, którego nie można bardziej ulepszyć. Po co mieliby to pisać, skoro wykluczają to zasady?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
Nie można. RB jasno tego zabrania. FAQ nawet precyzował, że można se nakupować sprzętu teoretycznie redukującego save niżej, ale i tak będzie to 1+.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.