Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: Przemcio »

Daje Herosowi z markiem BOS czy mogę nim wziąć czary markowe czy jestem związany tymi lorami z BOS
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Gdy masz BOS to losujesz czar z niej pochodzący tylko z pośród lore of: fire, death, shadow. niezależnie od marków bohatera.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Arbiter Elegancji pisze:Gdy masz BOS to losujesz czar z niej pochodzący tylko z pośród lore of: fire, death, shadow. niezależnie od marków bohatera.
Tomekjar pisze:W poprzedniej edycji przedmiot działał inaczej, dawał czar danemu bohaterowi z jednego z wybranych Lore'ów. Teraz książka sprawia, że jest się traktowanym jak wizard 1-go poziomu z pewnymi obostrzeniami (brak channelingu) z dostępem do danych Lore'ów. Czyli jak ktoś ma marka, to musi korzystać z markowego Lore.
Zupełnie tak samo jak Chaos Sorcerer Nurgla: jest on magiem 1/2 poziomu, z dostępem do death/fire, ale dlatego, że ma Marka, to używa Lore Nurgla.
Chyba najlepsze wytłumaczenie tego dylematu. :wink:
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

mhh, no tak nie doprecyzowałem że moja odpowiedź odnosi się do 7ed.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

tomekjar pisze:W poprzedniej edycji przedmiot działał inaczej, dawał czar danemu bohaterowi z jednego z wybranych Lore'ów. Teraz książka sprawia, że jest się traktowanym jak wizard 1-go poziomu z pewnymi obostrzeniami (brak channelingu) z dostępem do danych Lore'ów. Czyli jak ktoś ma marka, to musi korzystać z markowego Lore.
Zupełnie tak samo jak Chaos Sorcerer Nurgla: jest on magiem 1/2 poziomu, z dostępem do death/fire, ale dlatego, że ma Marka, to używa Lore Nurgla.
Hmmm... możesz mi wytłumaczyć gdzie jest napisane że mag z BOS dostaje zaklęcie z domeny Chaosu?
Bo mi się wydaje, że to zostaje po staremu.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Waldi pisze:
tomekjar pisze:W poprzedniej edycji przedmiot działał inaczej, dawał czar danemu bohaterowi z jednego z wybranych Lore'ów. Teraz książka sprawia, że jest się traktowanym jak wizard 1-go poziomu z pewnymi obostrzeniami (brak channelingu) z dostępem do danych Lore'ów. Czyli jak ktoś ma marka, to musi korzystać z markowego Lore.
Hmmm... możesz mi wytłumaczyć gdzie jest napisane że mag z BOS dostaje zaklęcie z domeny Chaosu?
Bo mi się wydaje, że to zostaje po staremu.
W starym opisie przedmiotu jest napisane, że nosiciel zna jeden czar z domeny d/f lub s. W erracie delikatnie zmieniono opis i wychodzi, że posiadacza przedmiotu należy traktować jak maga 1 poziomowego. W takim przypadku jeżeli mag/bohater ma markę to musi wg AB korzystać z loru boga jakiego reprezentuje. Strona 106 AB.

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Waldi
Masakrator

Wg starej erraty bohater z BOS też był traktowany jako wizard. I też wtedy nie mógł brać czarów z domeny markowej.
Mimo, że opis wizarda się nie zmienił nagle zyskał on możliwość brania czaru markowego?
Nie ma zapisu, że ma on brać czar z domeny markowej, tylko, że korzysta z domen w opisie BOS.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Waldi pisze:Wg starej erraty bohater z BOS też był traktowany jako wizard. I też wtedy nie mógł brać czarów z domeny markowej.
Mimo, że opis wizarda się nie zmienił nagle zyskał on możliwość brania czaru markowego?
Wg starego opisu to noszący BoS zna jeden czar z... i ma inne dodatki i minusy, a nie jest traktowany jak 1 poziomowy mag.
IMO, jeżeli mamy traktować gościa jako maga, a to wynika z nowego opisu, to musimy przy wyborze czarów zastosować się do zasad z AB ze str. 106.
Waldi pisze:Nie ma zapisu, że ma on brać czar z domeny markowej, tylko, że korzysta z domen w opisie BOS.
Jest zapis, że może używać, a nie, że ma używać czarów z d/f i s. I imo tyczy się to bez markowego hero. A zapis, że musi brać czary z markowego loru jest na str. 106. :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Waldi
Masakrator

solider4 pisze:
Waldi pisze:Wg starej erraty bohater z BOS też był traktowany jako wizard. I też wtedy nie mógł brać czarów z domeny markowej.
Wg starego opisu to noszący BoS zna jeden czar z... i ma inne dodatki i minusy, a nie jest traktowany jak 1 poziomowy mag.
IMO, jeżeli mamy traktować gościa jako maga, a to wynika z nowego opisu, to musimy przy wyborze czarów zastosować się do zasad z AB ze str. 106.
Errata:
A: Yes, he counts as a Wizard....

A więc w poprzedniej edycji był traktowany jako wizard a mógł brać czar z domeny niemarkowej, co więcej, mógł posiadać dwa takie same zaklęcia (jeśli był bezmarkowy i jako własną i książkową domenę wybrał np Cień). W obecnej edycji także jest traktowany jako wizard i nie może już brać domeny bezmarkowej?
Dlaczego?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

tez mi sie wydaje, ze moze brac f/d/s, tak jak było
co na to LS?

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Odpowiem wam prosto i jasno, mam nadzieję, że zrozumiecie to...

Najpierw cytat ze starej książki sekretów ( w sensie to, co mamy w podręczniku):
The bearer knows a random spell from the Lore of Fire, Shadow, or Death (Player's Choice) and generates a single extra power dice, though he does not generate extra dispel dice. If the bearer ever miscasts, roll 1D6+1 instead of 2D6 on the Miscast Table.
Do powyższego tekstu dodano uściślenie, że jeśli ktoś czarodziejem nie był, a książkę ma, to jest traktowany jak "Level 1 Wizard", który nie generuje DD, ponadto czar wylosowany można zmienić na 1.

Czyli działanie przedmiotu jest następujące: oprócz czarów, które ewentualnie mag zna (np 4 czary z Lore of Nurgle w przypadku Sorcerer Lorda z markiem Nurgla) mag zna jeden losowy czar z 3 domen do wyboru; generuje też dodatkową kostkę i ma inny rzut na MIscast Table. Jeśli zaś model mający książkę magiem nie był, to jest traktowany jak "Level 1 Wizard", który nie generuje DD , zna jeden losowy czar z 3 domen do wyboru, generuje jedną kostkę i ma inny rzut na MIscast.

Jest dokładnie napisane, że przedmiot daje znajomość czaru z jednej z tych 3 domen. Stąd możliwe jest wsadzenie książki i Spell Familiara na Exalteda Tzeentcha, wtedy znamy jeden czar z 3 Lore'ów (bo tak mówią zasady książki) oraz jeden czar z Lore of Tzeentch (Spell Familiar daje dodatkowy czar, ale przez to, że mamy Marka musi być to czar z Lore of Tzeentch)

Zaś nowe brzmienie przedmiotu to:
Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table.
A tu sytuacja jest prosta: bohater (niezależnie kim by nie był, nawet sorcerer lord) staje się pierwszopoziomowym magiem, który może używać 3 domen. I jeśli dochodzimy do sprawy marków, to należy go traktować identycznie jak Chaos Sorcerera, przecież Chaos Sorcerer to właśnie pierwszopoziomowy mag, który może używać domeny ognia/śmierci! A zasady z naszej książki mówią, że jak ktoś ma marka, to zamiast używać domen, do których ma normalnie dostęp, używa domeny markowej. PROSTE!

Także najpierw przeczytajcie ze zrozumieniem oba zapisy, potem zapis o tym co się dzieje jak się ma marka i nie musicie kłopotać LS, bo pytania nie ma.
Obrazek

Waldi
Masakrator

Rozumiem, że exalted z book of secret może używać tylko magicznej tarczy? Gdyż w opisie Wizarda tak właśnie jest napisane.

EDIT:

Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table.

No i w takim razie ten przepis jest nieco bezsensowny. Bo skoro wizard może korzystać z domen ognia, cienia i śmierci to po co zaznaczyli w opisie, że może korzystać właśnie z tych domen?

Wg mnie należy interpretować tak ten zapis:
- Użytkownik jest traktowany jak 1 poziomowy Wizard (to odnośnie wszystkich zasad dotyczących magów - rzucania miscastów, itd. jest to zasada ogólna, uwaga - użytkownik jest traktowany jak wizard a nie, że staje się wizardem, zasada o tyle ważna, o ile chcemy poprawnie zrozumieć następne zdanie), który może korzystać z domen ognia, śmierci lub cienia (zróżnicowanie szczegółowe - przepis ważny, gdyby ktoś uznał, że może korzystać tylko z domen które daje mu ew. mark - gdyby było tak jak twierdzi tomekjar to by to zdanie w ogóle się nie musiało pojawić. Następnie mamy dalsze zasady szczegółowe różniące go od "zwykłych" wizardów - bez channelowania itd.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Może używać każdej tarczy, nawet niemagicznej bo tak ma napisane w Army List Entry :roll:

Jak mi nie wierzysz, to zadaj pytanie w Kwestii Zasad, tam Ci ktoś mądry odpowie. Mogę się też mylić i mądre głowy zdecydują inaczej, ale zapis dla mnie jest jasny i jednoznaczny...
Obrazek

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Post autor: Delight »

Magia tzeencha:
Przywołałem sobie exalteda do unitu.
bla bla bla...
Koniec fazy magi.
Combat.
Rzucam "czelendż" przywołanym exaltedem jakiemuś bohaterowi z mniejszą inicjatywą.
Bije pierwszy (w czelendżu).
Przestaje podtrzymywać czar.

Co się dzieje z bohaterem który nie wykonał jeszcze ataków, a stoji w tym czelendżu ?

1. Legalny wałek, nic nie robi.
2. Bije po unicie.
3. Bije z kimś innym czelendż.
4. Podaj swoją interpretacje.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

4. Podaj swoją interpretacje.
Nie jesteś chamem i kończysz dopiero jak przeciwnik odda exaltowi :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

przez całą 7 ed (i pewnie w 8mej) stawiali mi harpie/furie obok klocków tak że nie mogłem poruszyć się do przodu[matematycznie jest to wykonalne (stawiasz unit z przodu poza Los)] i jak nie wymagujesz to stoisz całą gre. Także "fair play" jest wtedy jak nie wałujesz ;]

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Delight pisze:przez całą 7 ed (i pewnie w 8mej) stawiali mi harpie/furie obok klocków tak że nie mogłem poruszyć się do przodu[matematycznie jest to wykonalne (stawiasz unit z przodu poza Los)] i jak nie wymagujesz to stoisz całą gre. Także "fair play" jest wtedy jak nie wałujesz ;]

hmm.. chyba zapomniałeś że możesz zdać ld i dalej maszerować jeśli jest przeciwnik w 8"

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Delight pisze:przez całą 7 ed (i pewnie w 8mej) stawiali mi harpie/furie obok klocków tak że nie mogłem poruszyć się do przodu[matematycznie jest to wykonalne (stawiasz unit z przodu poza Los)] i jak nie wymagujesz to stoisz całą gre. Także "fair play" jest wtedy jak nie wałujesz ;]
Chciałbym to zobaczyć... Zasady, które należy wziąć pod uwagę, to:
- kąt widzenia 45 stopni
- zasada "cal od"

Według mnie nie da się tak zrobić :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

tomekjar pisze:Chciałbym to zobaczyć... Zasady, które należy wziąć pod uwagę, to:
- kąt widzenia 45 stopni
- zasada "cal od"

Według mnie nie da się tak zrobić :D
Da sie na luziku tylko trzeba sie do tego przylozyc, kat nie musi byc idealnie 45 moze byc nieco mniejszy jak mi sie wydaje :wink:

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Obrazek

nie pójdziesz do przodu bo znajdziesz się przy tym ustawieniu mniej niż 1" od przeciwnika
możesz się tylko cofnąć lub zrobić obrót (strzałka).

Nie wiedzieliście o tym?:D

ps.
Odpowie mi ktoś na moje pytanie z exaltedem?:>
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, o 19:33 przez Delight, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ