Rozpiski
Moderator: JarekK
Re: Rozpiski
DragoMir jesteś chyba najbardziej nieogarniętym graczem na tym forum . Nawet ci, który pytają się o totalnie podstawowe zasady, przynajmniej nie tworzą fikcji literackiej na temat gry w młotka. Choseni to obecnie najlepsza piechota w grze. Dwoma warshrinami można bardzo wydajnie zbustować rycerzy, a ty naprawdę dalej nie ogarniasz, jak działa eotg i favorka...
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Poproszę o konstruktywną krytykę:
Unnamed2400 Pts - Warriors of Chaos Army
1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 425.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour
Skull of Katam [50.0]
Conjoined Homunculus [20.0]
Talisman of Preservation [45.0]
1 Disc of Tzeentch @ [0.0] Pts
1 Chaos Sorcerer of Tzeentch @ 170.0 Pts
Mark of Tzeentch; Magic Level 2; Chaos Armour
Dispel Scroll [25.0]
Favour of the Gods [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 199.0 Pts
Mark of Tzeentch; Halberd; Chaos Armour; Battle Standard
Wailing Banner [50.0]
21 Chaos Warriors of Khorne @ 405.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Shield;
Standard; Musician
26 Chaos Marauders of Tzeentch @ 214.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Chaos Chariot @ 120.0 Pts
No Mark
2 Chaos Steed @ [0.0] Pts
2 Chaos Warrior Crew @ [0.0] Pts
Halberd; Heavy Armour
19 Chosen of Tzeentch @ 446.0 Pts
Mark of Tzeentch; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Standard;
Musician
Banner of Rage [35.0]
6 Chaos Knights of Khorne @ 290.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Ensorcelled Weapons; Chaos Armour;
Shield; Standard
6 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts
1 Chaos Warshrine @ 130.0 Pts
No Mark
Additional Casting Dice: 0
Additional Dispel Dice: 0
Models in Army: 77
Total Army Cost: 2399.0
Chciałbym by knightów było więcej, ale nie rezygnując z innych speców bądź znacząco osłabiając chosenów więcej ich nie wcisnę.
Armia z założenia zgodna z euro. Brakuje mi trochę jakiegoś kozaka do wycinania monsterów ale nie wiem gdzie go wcisnąć.
Unnamed2400 Pts - Warriors of Chaos Army
1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 425.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour
Skull of Katam [50.0]
Conjoined Homunculus [20.0]
1 Chaos Sorcerer of Tzeentch @ 170.0 Pts
Mark of Tzeentch; Magic Level 2; Chaos Armour
Dispel Scroll [25.0]
Favour of the Gods [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 199.0 Pts
Mark of Tzeentch; Halberd; Chaos Armour; Battle Standard
Wailing Banner [50.0]
21 Chaos Warriors of Khorne @ 405.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Shield;
Standard; Musician
26 Chaos Marauders of Tzeentch @ 214.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Chaos Chariot @ 120.0 Pts
No Mark
2 Chaos Steed @ [0.0] Pts
2 Chaos Warrior Crew @ [0.0] Pts
Halberd; Heavy Armour
19 Chosen of Tzeentch @ 446.0 Pts
Mark of Tzeentch; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Standard;
Musician
Banner of Rage [35.0]
6 Chaos Knights of Khorne @ 290.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Ensorcelled Weapons; Chaos Armour;
Shield; Standard
6 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts
No Mark
Additional Casting Dice: 0
Additional Dispel Dice: 0
Models in Army: 77
Total Army Cost: 2399.0
Chciałbym by knightów było więcej, ale nie rezygnując z innych speców bądź znacząco osłabiając chosenów więcej ich nie wcisnę.
Armia z założenia zgodna z euro. Brakuje mi trochę jakiegoś kozaka do wycinania monsterów ale nie wiem gdzie go wcisnąć.
Zacznę od góry:
1. Lore of Tzeentch jest całkiem dobry w tej edycji (sam na nim gram), ale zastanów się nad innymi opcjami. W chaosie całkiem dobrze sprawdza się też heaven, slaanesh, shadow i nurgle (to ostatnie głównie w połączeniu z shadowem).
2. Skull of Katam nie jest zbyt dobrym itemem. Za mniejszy koszt możesz wziąć blood of tzeentch, albo power familiar i osiągniesz lepsze efekty. W dodatku temu magowi (jeśli na pewno ma być to dyskowiec) przydałby się jakiś lepszy armour. Proponowałbym charmed shield, ale enchanted też będzie dobry.
3. Sztandarowiec z wailing banner nie jest dobrą opcją. Wiem, że bierzesz go pod chosenów, ale lepiej go złożyć w ten sposób: dawnstone, tarcza, dragonhelm, favorka, shrieking blade. Chosenom da to samo, a będzie twardszy i zyskasz magiczne ataki.
4. Warriorzy Khorna to ryzyko. Jeśli jesteś pewnie, że umiesz na nich grać to ok, ale w innym wypadku lepiej dać inny mark.
5. Ci maruderzy to jak rozumiem do zapchania core. W takim razie zmień sztandar na czempiona, mark na slaanesha, wywal gw i dodaj jeszcze 3 marasów.
6. Zamiast rydwanu daj dodatkowy warshrine. Jeden rydwan, przy ofensywnej rozpisce niewiele zrobi.
7. Choseni z frenzy to błąd. Duży. Osobiście wolę 21 slaanesha z muzykiem, halkami i tarczami.
8. Jeden oddział rycerzy khorna skończy w śmietniku. I nie ma tu o czym dyskutować. Jeśli chcesz na nich grać potrzebujesz dwóch siódemek i sporo śmietnika.
1. Lore of Tzeentch jest całkiem dobry w tej edycji (sam na nim gram), ale zastanów się nad innymi opcjami. W chaosie całkiem dobrze sprawdza się też heaven, slaanesh, shadow i nurgle (to ostatnie głównie w połączeniu z shadowem).
2. Skull of Katam nie jest zbyt dobrym itemem. Za mniejszy koszt możesz wziąć blood of tzeentch, albo power familiar i osiągniesz lepsze efekty. W dodatku temu magowi (jeśli na pewno ma być to dyskowiec) przydałby się jakiś lepszy armour. Proponowałbym charmed shield, ale enchanted też będzie dobry.
3. Sztandarowiec z wailing banner nie jest dobrą opcją. Wiem, że bierzesz go pod chosenów, ale lepiej go złożyć w ten sposób: dawnstone, tarcza, dragonhelm, favorka, shrieking blade. Chosenom da to samo, a będzie twardszy i zyskasz magiczne ataki.
4. Warriorzy Khorna to ryzyko. Jeśli jesteś pewnie, że umiesz na nich grać to ok, ale w innym wypadku lepiej dać inny mark.
5. Ci maruderzy to jak rozumiem do zapchania core. W takim razie zmień sztandar na czempiona, mark na slaanesha, wywal gw i dodaj jeszcze 3 marasów.
6. Zamiast rydwanu daj dodatkowy warshrine. Jeden rydwan, przy ofensywnej rozpisce niewiele zrobi.
7. Choseni z frenzy to błąd. Duży. Osobiście wolę 21 slaanesha z muzykiem, halkami i tarczami.
8. Jeden oddział rycerzy khorna skończy w śmietniku. I nie ma tu o czym dyskutować. Jeśli chcesz na nich grać potrzebujesz dwóch siódemek i sporo śmietnika.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
1. Wybrałem tzeentcha dość świadomie. Mając sporo czarów bez LoS jest niezłą chyba bronią na armie defensywne, przeciw którym będę chyba miał wyjątkowo ciężko.
2-3 dzięki
4. Mark of Slaanesh? o.O
6. Nie mogę,
7. Choseni slaanesha będą przeciez mieli tylko 4+ warda.
8. Tego się właśnie boję. Co byś sugerował zamiast nich? Szeryfa na monstery?
2-3 dzięki
4. Mark of Slaanesh? o.O
6. Nie mogę,
Żeby mieć drugą kapliczkę musiałbym zrezygnować z faworki. Dopiero zaczynam grę po wieloletniej przerwie, ale nie chcę uczyć się na kombosach których potem i tak nie będę mógł używać.If you have warriors, knights and or chosen with marks of tzeentch in army then you can take max 2 out of 3 of warshrines and favor of the gods (2xwarshrines or warshrine and favor of the gods)
7. Choseni slaanesha będą przeciez mieli tylko 4+ warda.
8. Tego się właśnie boję. Co byś sugerował zamiast nich? Szeryfa na monstery?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2012, o 13:59 przez Ninos, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak czołzeni slaanesha będą mieli warda tylko na 4+. Ale statystycznie turę szybciej. W dodatku jak oberwiesz tęczowymi jakimkolwiek głupim atakiem powodującym panikę to trochę pecha i oddział ucieka. Slaanesh daje stabilność. To samo tyczy się warriorów. Jeśli jesteś pewien, że umiesz grać wojownikami z frenzy to khorne jest ok. W innym wypadku slaanesh, albo nurgle (bo tzeentcha niestety nie można) są dobre. W przypadku czołzenów, którzy z definicji mają być murem, przez który przeciwnik się nie przebije frenzy jest już o wiele za dużym ryzykiem. Zwłaszcza, że nie masz śmietnika. Zamiast rycerzy dobry będzie jakiś kowboj. Naprawdę przydatna z niego bestia.
1 Sorcerer Lord of Slaanesh 370 Pts
General; Magic Level 4;
Diabolic Splendour
Charmed Shield
Favour of the Gods
Necrotic Phylactery
Infernal Puppet
Biting Blade
1 Exalted Hero of Slaanesh 239 Pts
Halberd; Battle Standard
Stream of Corruption
Doom Totem
1 Exalted Hero of Slaanesh 205 Pts
Shield
Bloodcurdling Roar
Dawnstone
Dragonhelm
Biting Blade
Steed of Slaanesh
10 Marauder Horsemen of Slaanesh 208 Pts
Flail; Throwing Axes; Light Armour; Standard; Musician;
21 Chaos Warriors of Slaanesh 447 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician; Champion
Wailing Banner
17 Chosen of Slaanesh 440 Pts
Halberd; Chaos Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
Banner of Swiftness
The Terryfying Mask of Eee!
1 Chaos Warshrine of Slaanesh 140 Pts
1 Hellcannon 205 Pts
Models in Army: 52
Total Army Cost: 2398
Co myślicie?
General; Magic Level 4;
Diabolic Splendour
Charmed Shield
Favour of the Gods
Necrotic Phylactery
Infernal Puppet
Biting Blade
1 Exalted Hero of Slaanesh 239 Pts
Halberd; Battle Standard
Stream of Corruption
Doom Totem
1 Exalted Hero of Slaanesh 205 Pts
Shield
Bloodcurdling Roar
Dawnstone
Dragonhelm
Biting Blade
Steed of Slaanesh
10 Marauder Horsemen of Slaanesh 208 Pts
Flail; Throwing Axes; Light Armour; Standard; Musician;
21 Chaos Warriors of Slaanesh 447 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician; Champion
Wailing Banner
17 Chosen of Slaanesh 440 Pts
Halberd; Chaos Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
Banner of Swiftness
The Terryfying Mask of Eee!
1 Hellcannon 205 Pts
Models in Army: 52
Total Army Cost: 2398
Co myślicie?
Jeśli ktoś gra i ogarnia polskie nazwy, to moja rozpiska jest dla niego czytelna, użyłem kopiuj wklej i napisałem raz rozpę a potem wkleiłem ją na wszystkie fora, na których mam konto. Nikt się nie skarżył.sYsek pisze:dla nas to znaczy dla wszystkich oprócz Ciebie, więc nie dziw się, że tego nie akceptujemy.
Wiem, ale 1. Kosztują dużo. 2. Wolę kupić kilkudziesięciu wojowników zajmujących pkt. na jednostki podstawowe, a w specjalach wziąć rycerzy.Shadar pisze:Choseni to obecnie najlepsza piechota w grze.
Na Chosenach nietrudno zdobyć Ward mając za 1-szym rzutem przerzut wszystkiego poza 4-5 [o ile ma się łaskę bogów], napisz mi poradnik, jak rycerzy 2 ołtarzami (trzema+łaska bogów to 1 ołtarz daje 5[przerzut 4-6], 2-gi daje 8 [przerzut 7-9, który w następnej turze trzeba przerzucić-najlepiej na 3 albo 4] oraz z 9-10 można przerzucić dzięki strachowi rycerzy. 11-12 już nietrudno wylosować. Jedynie 2-3 psuje wszystko). Z 2-ma ołtarzami i bez Valkirii nie wyobrażam sobie, jak dałoby się to zrobić..? Chyba, że w zburstowaniu [ulepszenie?] nie uwzględniasz Warda? Dla mnie to podstawa, ale jak sobie chcesz...Shadar pisze: Dwoma warshrinami można bardzo wydajnie zbustować rycerzy
Jeśli mówisz o oku bogów i dawcy chwały, to wiem [niejasności mam tylko o to, czy dawca chwały daje rzut na oko w przypadku pokonania przez dowódcę innego dowódcy, czy tylko przy postaciach oraz dużych celach to działa..?], chyba, że chodzi ci o coś innego [mam polskie podręczniki i większości angielskich nazw nie znam, a skrótów już w szczególności]Shadar pisze:a ty naprawdę dalej nie ogarniasz, jak działa eotg i favorka...
"Walery: Niech się pan na mnie spuści
Harpagon: A teraz Jakubie, trzeba wychędożyć karocę"
Skąpiec Moliera [Slaaneshyty]
"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Król Julian z Madagaskaru
"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Mam dość. Temat boostowania chosenów jest oddzielny i jutro te wszystkie posty wylądują tam gdzie powinny. Temat przypominam to rozpiski i komentarze do nich. Elaboraty na temat wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą to zaśmiecanie tematu. Rozpiski zamieszczamy w formie którą wystarczy spojrzeć na moje posty jest krótka zwięzła i nadaje się na pierwszy rzut oka do komentarza. Inne fora mnie nie interesują. I nie polecam kontynuowania dyskusji jeśli nasi oberwą od pepików
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
@nianos, wywal rydwan i dodaj 2 rycerzy i grasantów. Daj Slaanesha, z wielkimi broniami i jak najwięcej ich. Jeśli nawet nic nie zrobią, to dołącza do jakiejś walki i dadzą szeregi[ przeciwnik bedzie musiał modyfikować Zp, gdyż nie bedzie mógł używać zasady pozwalającej używac swoich niemodyfikowanych ZP w teście złamania jeśli ma więcej szeregów niż jednostka/jednostki, które spowodowały ten test. Opcjonalnie zostaw ich Tzeentcha, ale wywal great weapony-bedą spełniac tę samą funkcję dawania szeregów, ale tym razem ustawieni po 5 [tyliko trzeba tak wymanewrować, aby nie walczyli sami.] Ja daję im wielki bronie, khorna i Festusa [zatrute ataki+ regeneracja 5+ dla całej jednostki], bez pancerza [tarcza, której i tak nie bedziesz uzywał w walce+ lekka zbroja kosztują prawie tyle co każdy mój grasant], w liczbie co najmniej 40 [na 2400 już koło 50] W tak małej liczbie najlepiej dac Slaanesha lub bez piętna.
@ Waldi musiałeś nawet na ołtarzach dawac Slaanesha? Daj za to kolejnego choosena, czy coś? Na 2400 p masz 2 oddziały do walki i 1 maga, który może spaść pechowo od 1 czaru z dwoma 6. Magów dałbym 2 i to raczej nie Slaanesha,[ale klimat najważniejszy, więc niech będzie Slaanesh ]a dlaczego? Skoro masz wolno idąca armię, to jeśli przeciwnik stoi [co, jak rozumiem, zmieniasz podniecającymi omamami ], powinieneś zadać mu większe straty magią. Na twoim miejscu dałbym 2 magów z chowancem czarownikiem [+1 czar] oraz księga tajemnic [dla maga bądź bohatera-snajperka ze śmierci bardzo ci wię przyda!], a nie zginą w jednym momecie. zamiast tego 1 bohatera zmien w lorda-ten to naprawdę bedzie wyzynać, zostaw rumak Slaanesha[steed of Slaanesh].
Drago...Wiesz o czymś takim jak edycja postów?
Staramy się na forum nie pisać post pod postem (zwłaszcza po 15 minutach),tylko edytować.
Co do maga, to 1 starczy.
Od tego ma Puppeta, by nie zginąć tak łatwo,a przy małej ilości kości używanych na magię Slanesha, to na 1 misscast może sobie pozwolić (charmed shield)
Pokusiłbym się o rozbicie fastów na 2 oddziały i zabranie sztandaru, ale masz zapewne jakiś misterny plan dotyczący tego oddziału.
Reszta myślę dobrze,tylko lekko nie jestem przyzwyczajony do maga generała bez warda
Staramy się na forum nie pisać post pod postem (zwłaszcza po 15 minutach),tylko edytować.
Co do maga, to 1 starczy.
Od tego ma Puppeta, by nie zginąć tak łatwo,a przy małej ilości kości używanych na magię Slanesha, to na 1 misscast może sobie pozwolić (charmed shield)
Pokusiłbym się o rozbicie fastów na 2 oddziały i zabranie sztandaru, ale masz zapewne jakiś misterny plan dotyczący tego oddziału.
Reszta myślę dobrze,tylko lekko nie jestem przyzwyczajony do maga generała bez warda
Racja - puppet jest od tego by się nie bać miscastów.
Generał może mieć warda. Wystarczy w 1 rzucie celować chosenami w +1T a w kolejnym rzucie od ołtarzy bić w warda. A Slaaneshyci w tym ustawieniu mogą ładnie zaszarżować i w magii dostać busta z frenzy i nagle robi się 15A z S5 i 10A zS3. Poza tym będą dawać LoS dla bohatera nieco dłużej
Nie dam kolejnego chosena bo na euro się ich więcej niż za 450 punktów nie zmieści. A wolę mieć pewny oddział którego nic nie spanikuje, nie wystraszy się podczas walki itd.
Snajperka dla wochu jest do bani bo większość herosów wroga ma albo wyższą liderkę albo jakiegoś warda.
Generał może mieć warda. Wystarczy w 1 rzucie celować chosenami w +1T a w kolejnym rzucie od ołtarzy bić w warda. A Slaaneshyci w tym ustawieniu mogą ładnie zaszarżować i w magii dostać busta z frenzy i nagle robi się 15A z S5 i 10A zS3. Poza tym będą dawać LoS dla bohatera nieco dłużej
Nie dam kolejnego chosena bo na euro się ich więcej niż za 450 punktów nie zmieści. A wolę mieć pewny oddział którego nic nie spanikuje, nie wystraszy się podczas walki itd.
Snajperka dla wochu jest do bani bo większość herosów wroga ma albo wyższą liderkę albo jakiegoś warda.
Zapomniałem o ołtarzach jeśli chodzi o maga - mój błąd.
Co do 10 fastów, to nadal tego nie widzę zbyt mocno poza LoS'em , ale tak samo patrzyłem na nasze Trolle aż do dzisiaj.
Wchodzą w CC, nakręcają się i zmielą co trzeba,albo przynajmniej przyblokują jak odpowiednio uchroni się ich od Ognistych ataków
Co do 10 fastów, to nadal tego nie widzę zbyt mocno poza LoS'em , ale tak samo patrzyłem na nasze Trolle aż do dzisiaj.
Wchodzą w CC, nakręcają się i zmielą co trzeba,albo przynajmniej przyblokują jak odpowiednio uchroni się ich od Ognistych ataków
- sorinmarkov
- Chuck Norris
Bez trolowania i spamów:
Da się sensownie zrobić rozpę kawaleryjską? Sprawdzi się na coś?
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk
Waldi, z całym szacunkiem, ale to nie jest sensowne, przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa...sorinmarkov pisze:Bez trolowania i spamów:
Może ze smokiem w parze, ale to nie na euro
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
1 Chaos Lord of Tzeentch @ 340.0 Pts
Crown of Command [35.0]
Biting Blade [5.0]
Enchanted Shield [15.0]
1 Exalted Hero @ 201.0 Pts
Shield; Battle Standard;
Bronze Armour of Zhrakk [15.0]
Sword of Might [20.0]
Luckstone [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts
1 Chaos Sorcerer @ 170.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 2;
Dispel Scroll [25.0]
Third Eye of Tzeentch [25.0]
1 Exalted Hero @ 174.0 Pts
Great Weapon;
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Favour of the Gods [5.0]
23 Chaos Warriors of Tzeentch @ 444.0 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
5 Marauder Horsemen @ 65.0 Pts
7 Marauder Horsemen @ 91.0 Pts
9 Chaos Knights of Nurgle @ 430.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
1 Hellcannon @ 205.0 Pts
Crown of Command [35.0]
Biting Blade [5.0]
Enchanted Shield [15.0]
1 Exalted Hero @ 201.0 Pts
Shield; Battle Standard;
Bronze Armour of Zhrakk [15.0]
Sword of Might [20.0]
Luckstone [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Chaos Sorcerer @ 170.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 2;
Dispel Scroll [25.0]
Third Eye of Tzeentch [25.0]
1 Exalted Hero @ 174.0 Pts
Great Weapon;
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Favour of the Gods [5.0]
23 Chaos Warriors of Tzeentch @ 444.0 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
5 Marauder Horsemen @ 65.0 Pts
7 Marauder Horsemen @ 91.0 Pts
9 Chaos Knights of Nurgle @ 430.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
1 Hellcannon @ 205.0 Pts
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.