Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
Czary ze starych AB nie mają typów i jeśli nie jest w nich napisane, że można rzucać do cc to nie można.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
A jest to czymś poparte ?Macias pisze:Czary ze starych AB nie mają typów i jeśli nie jest w nich napisane, że można rzucać do cc to nie można.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Polskimi uściśleniami (str.9)
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Rulebookiem. Nie można czarownic do hthDarkAngel pisze:A jest to czymś poparte ?Macias pisze:Czary ze starych AB nie mają typów i jeśli nie jest w nich napisane, że można rzucać do cc to nie można.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Przymierzam sie do gry DE,wiem wiem juz wczesniej te tematy byly poruszane,przeczytalem je w wiekszosci ale nadal mam watpliwosci co do tego od czego powinieniem zaczac.Jakos do batalionu nie moge sie przekonac,nie chce wprost mowic ze kawaleria jest slaba,ale wydaje mi sie ze jest sporo rzeczy ktore sa od niej po prostu lepsze.Czyli na pewno podrecznik,2 boxy korsarzy ,2 boxy kusz, hydra ,bohater i harpie.Cos wiecej??Czy sa jeszcze jakies jednostki ktora sa must have,zdaje sobie sprawe ze to zalezy od oczekiwan oraz stylu gry konkretnego gracza,ale zawsze beda takie ktore sa baza armii.Prosilbym o konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
2 Czarki, warriorzy, rydwany, pegaz, kociołek i to co sam wymieniłeś
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
jeżeli grasz na piechocie to kociołek - w walce bierzesz warda na 5+ i ich kasujesz (z witchkami i gwardią HE nie mają przerzutów...) - najważniejsze żeby combat odbywał się na Twoich warunkach (już 1 miasma na WS zmienia w cholerę...) - czyli magia musi być po stronie DE, mając harpie da się to zrobić 

swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Nie. Oprócz magiczki nic nie jest obowiązkowe, a rozpy (grywalne) są naprawdę bardzo różne.Czy sa jeszcze jakies jednostki ktora sa must have
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Harpie już wymienił 
Ale DE to jedna z niewielu armii, gdzie nie ma obowiązkowych oddziałów. Z corów wszystkie są grywalne, ze speciali też - nawet egzeki, gdy kawaleria i monstrous cavalary się rozpanoszyły, rary też są dobre. Więc ciężko powiedzieć, co jest obowiązkowe.

Ale DE to jedna z niewielu armii, gdzie nie ma obowiązkowych oddziałów. Z corów wszystkie są grywalne, ze speciali też - nawet egzeki, gdy kawaleria i monstrous cavalary się rozpanoszyły, rary też są dobre. Więc ciężko powiedzieć, co jest obowiązkowe.
A jakie widzisz zastosowanie dla egzekow? Polowa z nich spadnie przy szarzy mournfangow. To co odda moze i zabije 3. Gdyby egzekom mozna dawac sztandar z ASF-em..Jankiel pisze:Harpie już wymienił

No tak ale wtedy pedant nie ma bsbLaik pisze:można wrzucić im BSBka z ASFem - mournfangi nawet nie uderzą...

Taki klocek to minimum 550 pkt (razem z BSB), a to juz sporo

Nie mówię że jest to jakieś super rozwiązanie ale w erze MC nie jest takie złe (Druchii grał na takich egzekach w Babicach wyniki miał niezłe - nie wiem jak z samych egzeków zadowolony).
Pendant bez banneru jest też znacznie mniej warty w przypadku straty - no i jako pegaz BSB ma problem żeby dawać przerzuty armii - odbija się to na jego mobilności...
Pendant bez banneru jest też znacznie mniej warty w przypadku straty - no i jako pegaz BSB ma problem żeby dawać przerzuty armii - odbija się to na jego mobilności...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Hejka mam pytanko czy DE są mocną armią w WFB?? Strasznie podoba mi się ich klimat szczególnie klimat korsarzy i chciałbym na nich oprzeć swoją armie
Czy jednostki w battleforsie są grywalne czy połowa to chłam? Jak spisuje się armia na samych piratach i co było by dobre na początek?
Dzięki z góry za pomoc

Dzięki z góry za pomoc

Od siebie powiem Ci ze kliamtycznie ze wzgledu na modele planuje granie na 60 piratach, już kiedyś tak grałem i dawalo rade- DE to bardzo wdzięczna i mocna armia
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Chciałbym grać ofensywnie najlepiej na korsarzach, kusznikach, hydrze bojowej, Czarnej straży, czarodziejka, wiedźmach, assainach, jeźdźcach mroku. Te figurki mi się podobają ewentualnie znalazłem pare fajnych zamienników
Pytanie tylko czy w takiej kombinacji to ma jakiś sens i jest grywalne ewentualnie co z czym połączyć i czy do takiego składu opłaca się kupić battle forca ?