Nasze Rozpiski
Moderator: Yudokuno
Re: Nasze Rozpiski
ale podlicz punkty i podaj liczebność oddziałów 

1 Master @ 184.0 Pts
General; Lance; Sea Dragon Cloak; Shield
Armour of Destiny
1 Dark Pegasus @
1 Master @ 211.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Battle Standard
Talisman of Preservation
Charmed Shield
1 Dark Pegasus @
1 Sorceress @ 145.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Dark Magic
Dispel Scroll
Ironcurse Icon
2 x 7 Dark Riders @ 140.0 Pts
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour; Shield
14 Shades @ 280.0 Pts
Great Weapon; Rptr Crossbow
1 Bloodshade
Chyba jest legalna, jeśli wolisz może być magica konna za 2 shadów bodaj i wtedy jeden oddział DR większy trochę. Nie mówię że to jest rozpiska doskonała absolutnie ale już mógłbym czymś takim zagrać. Ewentualnie 10 warków w core i 2x5 ridersów. Bo nie zwróciłem uwagi na brak sensownego miejsca dla maguski przy wystawieniu.
General; Lance; Sea Dragon Cloak; Shield
Armour of Destiny
1 Dark Pegasus @
1 Master @ 211.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Battle Standard
Talisman of Preservation
Charmed Shield
1 Dark Pegasus @
1 Sorceress @ 145.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Dark Magic
Dispel Scroll
Ironcurse Icon
2 x 7 Dark Riders @ 140.0 Pts
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour; Shield
14 Shades @ 280.0 Pts
Great Weapon; Rptr Crossbow
1 Bloodshade
Chyba jest legalna, jeśli wolisz może być magica konna za 2 shadów bodaj i wtedy jeden oddział DR większy trochę. Nie mówię że to jest rozpiska doskonała absolutnie ale już mógłbym czymś takim zagrać. Ewentualnie 10 warków w core i 2x5 ridersów. Bo nie zwróciłem uwagi na brak sensownego miejsca dla maguski przy wystawieniu.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Tylko problem może polegać na tym, że prawdopodobnie musisz wystawić Shade'ów po Czarodziejce. Scoutów można umieścić w swojej Deployment Zone i wtedy zachowują się jak zwykła jednostka, mogąc szarżować w 1 turze na przykład, ale ich czas rozstawiania na stole pozostaje nie zmiennie na samym końcu 

Nie no, ja rozumiem, że na szybko. Tylko jak się dodaje sztandary i konia dla magiczki, to trzeba wyciągnąć ok. 40 pkt. układając rozpiskę zawsze zastanawiam się, na co mogę trafić po drugiej stronie stołu. Ostatni turniej na małe punkty w Poznaniu wygrało imperium w postaci: 2xLvl 2 Fire, BSB pegaz, 38 Halabard + detachment, działo i 6 demigryfów
i powiem, że z taką rozpiską (obecnie max 4 demiśki) jest wybitnie ciężko, a jak jeszcze pojawiłby się hellblaster, to już w ogóle rzeź
trzeba być mieć coś na dystans.

robisz pod mete i napeirasz
bierzesz warlocki (sa lepsze od pegazów na male) i dajesz tam dwie magice z mr2. mozesz dac metal jezeli to problem, jak nie to moze byc fire
reszta juz wtedy skolko ugodno. DR w coreach to najlepsza opcja w sumie
W zasadzie masz wtedy 3 unity latajace p ostole irobiace pew pew w magii i pew pew ze strzelania. macha na wiekszosc remis tam gdzie slabo
bierzesz warlocki (sa lepsze od pegazów na male) i dajesz tam dwie magice z mr2. mozesz dac metal jezeli to problem, jak nie to moze byc fire
W zasadzie masz wtedy 3 unity latajace p ostole irobiace pew pew w magii i pew pew ze strzelania. macha na wiekszosc remis tam gdzie slabo
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
masz sztandary na DR 2 masz generala 2 = 4. niby jak mialbys to stracic
nie daj sie zabic
zaden death man - FIRE to jest OP lore na male punkty. pociski FTW. Doombolt + fireball/syga z metalu na grubsze rzeczy
nie daj sie zabic
zaden death man - FIRE to jest OP lore na male punkty. pociski FTW. Doombolt + fireball/syga z metalu na grubsze rzeczy
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
nie musisz korzystać ze scouta, mozesz ich wystawić kiedy chcesz - w swoim deployuAzurix pisze:Tylko problem może polegać na tym, że prawdopodobnie musisz wystawić Shade'ów po Czarodziejce. Scoutów można umieścić w swojej Deployment Zone i wtedy zachowują się jak zwykła jednostka, mogąc szarżować w 1 turze na przykład, ale ich czas rozstawiania na stole pozostaje nie zmiennie na samym końcu
-Qc- pisze:robisz pod mete i napeirasz
Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać-Qc- pisze:Jarlaxle pisze:nie w każdej rozpisce BSB jest niezbędny

Mi się widzi inna opcja, 25 korsarzy z handbowami (275), 2xpegazy, magiczka z fire'em i 22 egzekutrów.
Kto Ci broni dac bsb na piechote i jedna magice z metalem 
korsarzy Ci wszystko zlapie niestety a tu raczej trzeba unikac

korsarzy Ci wszystko zlapie niestety a tu raczej trzeba unikac
Taktykę widzę w ten sposób np. na WE (z przodu) tyralierą idą korsarze. Szarży wildów się nie boją, bo zgarną z S&S 50 strzałek, a potem ataki w CC. Także raczej nie przeżyją. WE skupia się na wybiciu korsarzy, a pegazy w oddziale egzekutorów idą za nimi, tak aby uniknąć potencjalnego metalu. Jak coś strzela do egzekutorów, to dwa strzały przekierowywuję na pegazy, a reszta po oddziale. Tak mniej mniej więcej dochodzę do pozycji z której mogę wyszarżować. Magiczka wali kulami ognia 
Na krasie robię dokładnie to samo. Organki walą po korsarzach, a pegazy wyszrżowują z oddziałów.
Taktyka zmienia się przy imperium, bo wtedy oddziały idą już obok siebie.
Btw. na ostatnim turnieju, zaszarżowano mi dość dziwnie bolca. Mianowicie zastanowiłem go od przodu oddziałem, a przeciwnik(pegaz) zaszarżował go od boku. Mimo, że na początku szarży był na wprost bolca i oddziału. To jest legalny manwer? Jeżeli tak, to mogę zastosować tę samą taktykę. Wsadzić do oddziału korsarzy pegaza i podejść w okolice maszyny, a potem od "boku" zaszrżować
może inaczej, zaprezentuj rozpiskę 

Na krasie robię dokładnie to samo. Organki walą po korsarzach, a pegazy wyszrżowują z oddziałów.
Taktyka zmienia się przy imperium, bo wtedy oddziały idą już obok siebie.
Btw. na ostatnim turnieju, zaszarżowano mi dość dziwnie bolca. Mianowicie zastanowiłem go od przodu oddziałem, a przeciwnik(pegaz) zaszarżował go od boku. Mimo, że na początku szarży był na wprost bolca i oddziału. To jest legalny manwer? Jeżeli tak, to mogę zastosować tę samą taktykę. Wsadzić do oddziału korsarzy pegaza i podejść w okolice maszyny, a potem od "boku" zaszrżować

A do jakiego oddziału chcialbyś go schować?Kto Ci broni dac bsb na piechote

Maszyny nie mają stref na potrzeby wyniku walki a nie w ogóle (str. 110 dużego podręcznika) . W tej sytuacji szarża w bok podczas gdy szarżujący startował w przedniej strefie maszyny jest nielegalna.Królik pisze:Maszyny nie mają stref. Możesz się do niej dowolnie dostawić byle szarża była legalna (m.in. jeden wheel w dowolnym momencie szarży i miejsce żeby się dostawić).
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Ale musi szarzowac na strefe i dotknac dowolnego jej punktu, w dowolny sposob. Rog rowniez sie liczy w przzypadku prostokatnych/kwadratowych postawek. Okragle dziela sie bodajze jak w warmachinie.

Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".