8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Lidder »

1. nie możesz deklarować tylko niemożliwych, ta wg. RB jest możliwa. Jednak jest bardzo problematyczna. Powiedzmy teren masz 6'' od siebie rzucasz na szarże 1+5, wchodzisz na teren, nikt nie ginie i co teraz? zasięg do jednostki przeciwnika masz ok, ale szarży nie możesz ukończyć. Ni to spalona szarża ni dobra. Na turnieju bym takiej zabronił, jednak jak grasz w domu, bądź przeciwnik się zgadza na jakieś roszady to grajcie jak uważacie.
3. maszyna się nie dostawia jak inne jednostki, wystarczy, że dojdziesz w styk, zostawiasz to jak jest(nie zamykasz). Szarżę taktyczną możesz zawsze wykonać na maszynę - czy ma podstawkę czy nie.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Sytuacja jak na rysunku:
Obrazek
Gdzie:
Kremowy to klocek szkieletów z generałem
Żółłty to klocek Grave Guards
Zielone to lance Bretońskie

Kolejność deklaracji szarż... najpierw lewa, potem prawa lanca na oddział szkieletów.
Co się dzieje:
-Szarżuje lewa lanca, oddział szkieletów dostawia się, a prawa lanca pali szarżę? (tak zagraliśmy).
-Nie powinienem deklarować drugiej szarży, bo szarża niemożliwa?
-Jakoś inaczej, jak?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

to jeszcze jedno, czy od Purple Sun of Xereus mam look out sir?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

jest Vortexem więc masz.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Izwor pisze:Kolejność deklaracji szarż... najpierw lewa, potem prawa lanca na oddział szkieletów.
Co się dzieje:
-Szarżuje lewa lanca, oddział szkieletów dostawia się, a prawa lanca pali szarżę? (tak zagraliśmy).
-Nie powinienem deklarować drugiej szarży, bo szarża niemożliwa?
-Jakoś inaczej, jak?
Kolejność deklaracji nie ma znaczenia, bo i tak w następnej fazie przesuwasz szarżę jak chcesz. Mógł zadeklarować obie, bo jedna z nich mogła nie dość do celu.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Jesli w walce wrecz z maszyna moze brac udzial maksymalnie 6 modeli - czy zle mi sie wydaje, czy moze to byc 6 rydwanow? W opisie tego co zajmuje wiecej miejsca, nie ma o nich ani slowa, choc logicznie (wiem, wiem to WFB ;)) byloby to za duzo.. Czy powinnismy na potrzeby walki liczyc zaloge rydwanu jako pojedyncze modele? Jakies pomysly?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

taka sytuacja w praktyce może mieć miejsce i tak tylko w wypadku light chariotów khemri, bo tylko one moga tworzyć oddział, a do maszyny ciężej będzie dostawić kilka chariotów szarżujących osobno

ale 1 chariot=1 model, więc może bić 6 chariotów

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Quaki pisze:Jesli w walce wrecz z maszyna moze brac udzial maksymalnie 6 modeli - czy zle mi sie wydaje, czy moze to byc 6 rydwanow? W opisie tego co zajmuje wiecej miejsca, nie ma o nich ani slowa, choc logicznie (wiem, wiem to WFB ;)) byloby to za duzo.. Czy powinnismy na potrzeby walki liczyc zaloge rydwanu jako pojedyncze modele? Jakies pomysly?
Pomysł jest taki żeby to po prostu uściślić a nie szukać dziury w całym o! :)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

no i super, może się bić 6 chariotów w jednej lini ustawionych(żeby wypłacać impakty. chce zobaczy to na stole:) nie widzę problemu w tym by tyle tychże się tłukło z machiną
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

@Izwor. Możesz deklarować obydwie szarże, ale na podstawie unusual situations i tak szkielety są wstanie dostawić się tylko do jednego z oddziałów. Jeżeli zadeklaruje się obydwie szarże (na wypadek jakiegoś bardzo niskiego rzutu na szarże) druga z nich spali.

@rydwany. Można walczyć 6, wszystkie płacą impacty gdyż jako większa ilość modeli liczą się tylko monstrous infranty, beasty, cavalery (po 3) natomiast zwykłe monstery jako 5.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

katerek pisze:
Quaki pisze:Jesli w walce wrecz z maszyna moze brac udzial maksymalnie 6 modeli - czy zle mi sie wydaje, czy moze to byc 6 rydwanow? W opisie tego co zajmuje wiecej miejsca, nie ma o nich ani slowa, choc logicznie (wiem, wiem to WFB ;)) byloby to za duzo.. Czy powinnismy na potrzeby walki liczyc zaloge rydwanu jako pojedyncze modele? Jakies pomysly?
Pomysł jest taki żeby to po prostu uściślić a nie szukać dziury w całym o! :)
Ja nie szukam dziury w calym - gram kraskami, wiec w razie czego to moja wlasna maszyna cierpi ;)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

umówmy się, że oddział 6 rydwanów,to ty z thunderersów rozstrzelasz prawda? pamietaj, ze one muszą byc w jednej lini zeby wszystkie impacty wypłaciły = będzie musiał zachaczyć jakis klocek Twój chyba jednak,a to oznacza anal fisting rydwanom
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Zle sie zrozumielismy - ja na to nie marudze (marudze obecnie tylko na HE z ksiazka!).
Pytalem sie, czy na pewno nie jest to nigdzie uscislone. A przyszlo mi to do glowy po sobocie, gdzie wlasnie Tomb Kingi widzialem pierwszy raz w zyciu na turnieju. I co za tym idzie, zdecydowanie nie uwazam takiej sytuacji za prawdopodobna. ;)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

The Curse of Anraheir - cel traktuje każdy teren jako niebezpieczny - otwarty też :twisted: ?

The Savage Beast of Horros - duża wersja działa też na samego rzucającego ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Infernal Puppet pisze:The Savage Beast of Horros - duża wersja działa też na samego rzucającego ?
Wystarczy przeczytać to co jest zapisane w nawiasie.
Infernal Puppet pisze:The Curse of Anraheir - cel traktuje każdy teren jako niebezpieczny - otwarty też :twisted: ?
Na to wygląda.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Infernal Puppet pisze:The Curse of Anraheir - cel traktuje każdy teren jako niebezpieczny - otwarty też?
To samo miałeś z fanatykami, rozbijały się o każdy teren, i tam teren był rozumiany jako wszystko oprócz otwartego.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Lidder pisze:To samo miałeś z fanatykami, rozbijały się o każdy teren, i tam teren był rozumiany jako wszystko oprócz otwartego.
Tyle, że patrząc na nagłówek ze strony 116, "open ground" to również typ terenu. Poza tym w zasadach fanatyków użyto określenia "terrain feature".
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Czy dla Ring of Volans lore wybiera się przed grą [ turniejem ] czy przed konkretnym spotkaniem?
Znaczy się przed każdą grą można wybrać czy jeden w rozpie określony i tyle?
Tak sobie przeglądałem AB do imperium i się na to natknąłem...
Jakieś sugestie?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

kudłaty pisze:@Izwor. Możesz deklarować obydwie szarże, ale na podstawie unusual situations i tak szkielety są wstanie dostawić się tylko do jednego z oddziałów. Jeżeli zadeklaruje się obydwie szarże (na wypadek jakiegoś bardzo niskiego rzutu na szarże) druga z nich spali.
Dzięki za odpowiedź, rozwiało to moje wątpliwości.

Zablokowany