![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Rozpiski
Re: Rozpiski
Panowie czy moglibyście pomóć i jaką rozpiskę złożyć przeciwko ogrom na 1200pkt? Tak się złożyło że jeszcze nigdy z nimi nie grałem a chciałbym w jakiś sposób sie przygotować ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Rycki, rycki, treby, rycki, paladyn z HKB, BSB, pegazy, czarodziejka.
Chłopstwa nie ma co wystawiać, bo nie mają szans z ogrami, nawet po dopakowaniu magią.
Chłopstwa nie ma co wystawiać, bo nie mają szans z ogrami, nawet po dopakowaniu magią.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Heroic Killing blow - koleś zabija na hita wszystko poza rojami (Jeżeli wyrzuci 6 na zranienie) (przeciwnik nie może użyć wtedy ochrony pancerza)
Na te pkt wejdzie ci 1 damselka 2 lvl z DS (DS - 25 pkt, rozprasza automatycznie zaklęcie)
Masz do wyboru 2 domeny magii
Bestii i życia.
Ja brał bym tą pierwszą, np: czar z nr 0 dopakował by rycerzy
Na te pkt wejdzie ci 1 damselka 2 lvl z DS (DS - 25 pkt, rozprasza automatycznie zaklęcie)
Masz do wyboru 2 domeny magii
Bestii i życia.
Ja brał bym tą pierwszą, np: czar z nr 0 dopakował by rycerzy
Marfungi (nie wiem jak t się pisze), te działa na nosorożcach (Nie pamiętam jak się nazywają
)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Generalnie zamysł mam taki:
Paladyn generał HKB + cos za 10 pkt kon tarcza i lanca
BsB tu się zastanawiam nad jakims konkretnym sztandarem albo cnotą
damselka lvl2 na koniu
8 kotr pełen comand
6 kotr pełen comand
4x pegazy pełen comand
6 grali
no i to wyjdzie w granicach 1200(najwyżej czegoś się pozbęde)
Czy według was można by było cos w tym zmienić?
Paladyn generał HKB + cos za 10 pkt kon tarcza i lanca
BsB tu się zastanawiam nad jakims konkretnym sztandarem albo cnotą
damselka lvl2 na koniu
8 kotr pełen comand
6 kotr pełen comand
4x pegazy pełen comand
6 grali
no i to wyjdzie w granicach 1200(najwyżej czegoś się pozbęde)
Czy według was można by było cos w tym zmienić?
3 pegazy
10 realmów
6 realmów/8 errantów
6 grail knightów
Bsb (Ggh i SoM)
paladyn (Hkb i Dragon helm,)
czarka 2lvl (DS)
Tak bym to widział.
10 realmów
6 realmów/8 errantów
6 grail knightów
Bsb (Ggh i SoM)
paladyn (Hkb i Dragon helm,)
czarka 2lvl (DS)
Tak bym to widział.
8 Ed i errata to zmieniły.
Ok dzięki za pomoc jutro się pochwale jak poszło ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Zrobiłem rozpę i wyszło tak:
Paladin general
hkb dragon helm
lanca tarcza i kuń
bsb ggh sm kuń
damselka dispel scroll lvl 2 + kuń
5 kotr full comand
8 kotr full comand standar od discipline
3 pegasus knight full comand
5 grall knights full comand
całość 1205 pkt
Zrobiłem rozpę i wyszło tak:
Paladin general
hkb dragon helm
lanca tarcza i kuń
bsb ggh sm kuń
damselka dispel scroll lvl 2 + kuń
5 kotr full comand
8 kotr full comand standar od discipline
3 pegasus knight full comand
5 grall knights full comand
całość 1205 pkt
Gracie bez lordów? Paladyn z HKB to niezły straszak, ale chyba tylko straszak...
Czarodziejka? Na 1200 Bretonnia z magią nie zaszaleje, dla mnie strata punktów, ale co kto woli![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Na ogry trzeba mieć "parę", czyli duuuży regiment rycerzy, pewnie realmów, którzy mogą zdzierżyć jakąś dłuższą wymianę ciosów. Bo ogry zwykle biegają w klockach za wieleset punktów, ze zgrają bohaterów wewnątrz. Nie ugryziesz tego atakami kilkuosobowych lanc, nawet jednoczesnymi.
Zanim zaś dobierzesz się to tych ogrzych klocków, będziesz musiał uporać się z: mourfangami (nie daj się zaszarżować); "kotami" wpadającymi Ci pod kopyta; wreszcie działem, które strzela jak szalone i równie dobrze się bije.
Łatwo nie jest![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Czarodziejka? Na 1200 Bretonnia z magią nie zaszaleje, dla mnie strata punktów, ale co kto woli
Na ogry trzeba mieć "parę", czyli duuuży regiment rycerzy, pewnie realmów, którzy mogą zdzierżyć jakąś dłuższą wymianę ciosów. Bo ogry zwykle biegają w klockach za wieleset punktów, ze zgrają bohaterów wewnątrz. Nie ugryziesz tego atakami kilkuosobowych lanc, nawet jednoczesnymi.
Zanim zaś dobierzesz się to tych ogrzych klocków, będziesz musiał uporać się z: mourfangami (nie daj się zaszarżować); "kotami" wpadającymi Ci pod kopyta; wreszcie działem, które strzela jak szalone i równie dobrze się bije.
Łatwo nie jest
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Vae victis!
Czarodziejkę zaproponowałem jak support. Dopakowanie rycerzy + obrona przed magią przeciwnika. HKB może wykończyć bohaterów lub owe działo.
Damselka nie specjalnie potrzebna bo i ogrza magia nie jest zbyt mocna. Lord z hkb za to bardzo przydatny. W ostatniej bitwie zabił 1 mourfanga, maga, bsb i ze 2-3 ogry - spłacił się ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Dla lorda mieczyk z ASF, dawnstone, dragonhelm, zwykła tarcza i mamy 1+ save z przerzutem.
Dla lorda mieczyk z ASF, dawnstone, dragonhelm, zwykła tarcza i mamy 1+ save z przerzutem.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2014, o 08:14 przez vfn, łącznie zmieniany 1 raz.
Daj lordowi hkb, dragon hełm, kamień z przerzutami AS za 25 pkt, miecz z ASF.
Ok dzięki za pomoc ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A oto ostateczna rospiska:
Lord grail vov, tarcza i koń
hkb, miecz z as, dragon helm i dawn stone
bsb koń sword of might, ggh
kotr x6 full comand
kotr x8 full comand standar of discipline
grale x5 full comand
pegazy x3 full comand
i wychodzi równo 1200 pkt
A oto ostateczna rospiska:
Lord grail vov, tarcza i koń
hkb, miecz z as, dragon helm i dawn stone
bsb koń sword of might, ggh
kotr x6 full comand
kotr x8 full comand standar of discipline
grale x5 full comand
pegazy x3 full comand
i wychodzi równo 1200 pkt
Parę uwag:
-Grail vow na generale nie ma sensu
-pegazy tylko z muzykiem
-Grale z bannerem płonących ewentualnie lub z banner of defence
-generalnie na te punkty albo masz grale albo 2x treb. Jak to drugie to dopakuj jedną lance kotrów lub 5x yeoman do odginania
Osobiście na ogry wolę grać z trebami bo jak masz samych rycerzy to twój przeciwnik nie przyjdzie do ciebie tylko wystrzela cię zanim lance dojadą.
Uważaj na koty, właściwie uważam, że ta 10 bowmanów jest niezbędna. Ogry star się wymanewrować - zazwyczaj jest ich mniej niż ciebie na polu bitwy i są wolniejsze. Mała liczba szeregów i szarża od boku=ogry mówią ałaa. Nikt nie mówi, że jest prosto ale trzeba próbować. Nie szarżuj na front irongustsów.
Po iluś tam bitwach na ogry (często na takie pkt) uważam, że kluczowe jest rozstawienie terenów. Pamiętaj, że 3 ogry w szeregu są szersze niż 3 rycerzy. Staraj się postawić tereny tak, żebyś ty mógł przejechać a przeciwnik nie. Dodatkowo takie ustawienie chroni ci flankę. Jak w puli makiet masz płotki i bagna to spal je ustawiając na krawędzi stołu zanim przeciwnik zrobi ci "slalom gigant" na środku stołu.
Z grubsza to tyle, powodzenia![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
-Grail vow na generale nie ma sensu
-pegazy tylko z muzykiem
-Grale z bannerem płonących ewentualnie lub z banner of defence
-generalnie na te punkty albo masz grale albo 2x treb. Jak to drugie to dopakuj jedną lance kotrów lub 5x yeoman do odginania
Osobiście na ogry wolę grać z trebami bo jak masz samych rycerzy to twój przeciwnik nie przyjdzie do ciebie tylko wystrzela cię zanim lance dojadą.
Uważaj na koty, właściwie uważam, że ta 10 bowmanów jest niezbędna. Ogry star się wymanewrować - zazwyczaj jest ich mniej niż ciebie na polu bitwy i są wolniejsze. Mała liczba szeregów i szarża od boku=ogry mówią ałaa. Nikt nie mówi, że jest prosto ale trzeba próbować. Nie szarżuj na front irongustsów.
Po iluś tam bitwach na ogry (często na takie pkt) uważam, że kluczowe jest rozstawienie terenów. Pamiętaj, że 3 ogry w szeregu są szersze niż 3 rycerzy. Staraj się postawić tereny tak, żebyś ty mógł przejechać a przeciwnik nie. Dodatkowo takie ustawienie chroni ci flankę. Jak w puli makiet masz płotki i bagna to spal je ustawiając na krawędzi stołu zanim przeciwnik zrobi ci "slalom gigant" na środku stołu.
Z grubsza to tyle, powodzenia
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)