kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 2
Tylko jeden.
- White Lion
- Kretozord
mam pytanie - (nie mogę tego w podręczniku znaleźć):
czy jeśli większa część mojego modelu/oddziału jest zasłonięta przed strzelającym przeciwnikiem przez wysoki budynek albo inny bloker LOS to czy dostaję za to jakiś cover?
czy jeśli większa część mojego modelu/oddziału jest zasłonięta przed strzelającym przeciwnikiem przez wysoki budynek albo inny bloker LOS to czy dostaję za to jakiś cover?
Tak. A ja się spytam jeszcze, jak dokładniemierzy się, czy jest cover.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- White Lion
- Kretozord
hmm ja zazwyczaj mierzę w ten sposób że sprawdzam jaka część oddziału jest przesłonięta przez to co daje covera.
jeśli 50% i "włos" to jest cover.
jeśli mniej to go nie ma.
p.s. zapytam jeszcze o moje poprzednie pytanie.
Skoro blokery LOS dają covera to jakiego? light czy heavy?
jeśli 50% i "włos" to jest cover.
jeśli mniej to go nie ma.
p.s. zapytam jeszcze o moje poprzednie pytanie.
Skoro blokery LOS dają covera to jakiego? light czy heavy?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
chyba hard cover
Hard, hard.
Ale mi chodzi o to, czy mierzy sie osobno dla każdego modelu, czy dla calego oddziału?
Ale mi chodzi o to, czy mierzy sie osobno dla każdego modelu, czy dla calego oddziału?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
czy czarodziejka od DE mając do dyspozycji 12 PD i wykorzystując kilka rzuca czar ze swojego lora który może jej dodać D3+1 PD może to zrobić? Moim zdaniem może gdyż limit 12 PD jest tylko na początku tury i mając poźniej 6 może dodać sobie te 4 nie przekraczając tych 12PD limitu. Dobrze rozumuje?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- The tale of Crovax the Cursed
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
IMO może pod warunkiem że nie przekroczy limitu 12 PD w danym momencie (znaczy się jak przekroczy to te ponad limit przepadają)
- White Lion
- Kretozord
cóż interpretując całą stronę 39 "Choose a Target" sugeruję:Andrzej pisze:Hard, hard.
- strzelać mogą tylko te modele które widzą cel;
- jeżeli cel jest przynajmniej w połowie zasłonięty przez jakąś zasłonę przed tymi modelami które w niego strzelają to otrzymuje covera;
A co jeżeli od części modeli jest zasłonięty więcej niż połową, a od części nie?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Mi sie wydaje że powinno się rozpatrywać osobno dla każdego modelu tak jak przy zasięgu ale mogę się mylić bo nie mam RB pod ręką
Czyli część modeli może strzelać z -2, a część normalnie. O to właśnie mi chodziło. Dzięki ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
siemka
dopiero zaczynam i z zasadami jestem na bakier
jednak pamiętam jeszcze szczątkowo z tamtej edycji pojedyncze zasady.
moje pytania są następujące:
1.jakie bonusy ma oddział szarżujący? jakieś ataki dodatkowe czy coś?
2.czy reakcje na szarże pozostały takie same (stand&shoot/flee/stand)?czy coś się w ich zasadach zmieniło?
3.czy support attacks różnią się czymś od tych z pierwszego szeregu?
czy te ataki są zawsze, czy tylko gdy jest się szarżowanym?
moje pytania są następujące:
1.jakie bonusy ma oddział szarżujący? jakieś ataki dodatkowe czy coś?
2.czy reakcje na szarże pozostały takie same (stand&shoot/flee/stand)?czy coś się w ich zasadach zmieniło?
3.czy support attacks różnią się czymś od tych z pierwszego szeregu?
czy te ataki są zawsze, czy tylko gdy jest się szarżowanym?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 13:19 przez Equos, łącznie zmieniany 1 raz.
1) +1 CR i bonus jak masz lance
2)Tak. Zmieniło się sporo szczegółów, ciężko wszystkie wymienić.
2)Tak. Zmieniło się sporo szczegółów, ciężko wszystkie wymienić.
- Da Big Stabba !
- Pseudoklimaciarz
Squig Hoppery mają zasadę skirmish i random mov.
pytanie: czy wykonując przymusowy ruch nimi mogę wykonywać jednocześnie darmowe reformy (dzięki zasadzie skirmish mam to za darmo) ? czy jedna zasada nie wyklucza drugiej ? np. przejść między 2 jednostkami ? (oczywiście jeżeli jest miejsce czyli 2 cale + 20 mm)
pytanie: czy wykonując przymusowy ruch nimi mogę wykonywać jednocześnie darmowe reformy (dzięki zasadzie skirmish mam to za darmo) ? czy jedna zasada nie wyklucza drugiej ? np. przejść między 2 jednostkami ? (oczywiście jeżeli jest miejsce czyli 2 cale + 20 mm)