Nowe Dark Elves - pytania o zasady

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ja i Shino sie nie zgadzamy z toba. Jankiel tak. Szafa nas rozsądzi.
obawam sie, ze jest to jedyne mozliwe wyjscie z tej sytuacji...

jednak ja nadal chcialbym wiedziec jak ta hydra przesuwa sie na ta flanke wg. zasady, ktora przytaczales (modele z niepelnego szeregu ida na bok)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Hehehe... W tym przykładzie Malalu to akurat jugger może walczyć nie na podstawie mojej interpretacji, tylko na podstawie zasad z RB dotyczących szarż z tyłu. Przeczytaj może na wszelki wypadek, żebyś wiedział, o co się spieramy :wink:

Oczywiście gdyby nie to, że masz nielegalną formację piesków :) Muszą być po dwa w szeregu.

Moje Rules Fu > Twoje rules fu.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze: jednak ja nadal chcialbym wiedziec jak ta hydra przesuwa sie na ta flanke wg. zasady, ktora przytaczales (modele z niepelnego szeregu ida na bok)
Tak samo jak przy szarży z tyłu - wirtualnie.

Proszę - starajcie się nawzajem szanować poglądy przeciwnika - w tym przypadku obie strony mają swoje racje, nikt tu głupot nie gada.
Normalna, szara strefa.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:23 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Jedy Knight pisze:
Barbarossa pisze:Co proponujesz w zamian w sytuacjach, kiedy zasada dotycząca szarż z flanki ma ziejącą dziurę? Rzut na 4+?
Nie, no bez przesady - przecież Bless odpisze, że decyduje kolejność szarż.
Model dostawia się do pierwszego szarżującego i tyle.
...a może powinny się dostawić do ostatniego szarżującego? Za każdym razem, kiedy szarżujemy, ostatni model jest przesuwany tak, żeby stykać się z aktualnym szarżującym...

W każdym razie chciałbym, żeby Bless właśnie to napisał, bo wtedy mógłbym zauważyć, że tworzy nową zasadę o kolejności szarż, zamiast stosować analogiczną zasadę z RB.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Barbarossa pisze:Zasędziuj konkretną sytuację please. Do którego oddziału dostawia się szkielet i dlaczego.
Istnieje w WFB cos takiego, jak kolejność szarż. Ma ona bardzo czesto bardzo duze znaczenie. Wazne jest np. czy najpierw zaszarzujesz na 4 tancerzy Vargulfem, czy smokiem. Kolejnosc wykonania szarzy moze miec wplyw na to, ilu tancerzy bedzie sie stykalo ze smokiem (1 albo 4), oraz na to, do jakiej strefy dostawia sie drugi szarzujacy.

Istonym faktem jest takze to, ze zwiazanie walką "usztywnia" formację. Oddział skirmiszerów zastyga w jakiejs formacji, single model on foot nagle zaczyna miec strefy, ktorych wczesniej nie miał, modele stanowiące jednostkę nie moga nagle zmieniać swojej pozycji w odziale (ew. moga tego dokonac na jasno opisanych, wyjatkowych zasadach). Zmiany formacji sa dopuszczone jedynie na pewnych warunkach (np. change formation po wygranej walce).

W tym wypadku, o ktorym piszesz, wszystko zalezy od kolejnosci szarz. Jesli modele z niepelnego szeregu zostana przesuniete do jednego oddzialu, to do drugiego juz sie nie dostawiaja. Tak jak napisalem. Wynika to z kolejnosci szarz i usztywnienia formacji po zwiazaniu walką.

Mamy dobre zasady dotyczące szarż od tyłu, które dość dobrze tłumaczą, o co chodziło autorowi RB, i które można zasotosować w sytuacjach, kiedy dosłowne stosowanie zasad dotyczących szarż od flanki nie jest możliwe.
Nie ma sytuacji, kiedy zasad szarzy od flanki nie da sie zastosowac. One sa doskonale stosowalne. Szukasz dziury w jasnej zasadzie.
Dla mnie jako sędziego oczywiste jest, że stosujemy zasady dotyczące szarż od tyłu w takim wypadku.
Dla mnie jest oczywiste, ze nie trzeba stosowac zasad dotyczacych szarzy z tylu w systucji, kiedy jasne sa zasady szarzy z boku.
Ty to odrzucasz. Co proponujesz w zamian w sytuacjach, kiedy zasada dotycząca szarż z flanki ma ziejącą dziurę? Rzut na 4+?
Nie ma dziury. Wszystko jest spojne. Wystarczy chciec to zobaczyc.

EDIT: Szybko generujecie ten spam.... juz JJ przewidzial, co odpisze. A Zbyszek nie pomyslal o regule usztywnienia formacji po zwiazaniu walką. Ale oto przybywam z odpowiedzią. :)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:28 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

NIelegalna formacja? coz musze przeczytac zasady jeszcze raz :wink: skoro mam jeden model z przodu i po jednym za nim to chyba okej. Wiekszym walem jest 1 model z przodu i po dwa za nim. Wiec ty chyba nie wiesz o czym piszesz. Podobnie atakowac moga tylko modele z przodu wypelniajace niepelny tylny szereg. Tutaj mam pelne szeregi po 1 model. Chyba lepiej ty przeczytaj jeszcze raz rulebooka. Jugger liczy sie jako dwa modele tylko przy wypelnianiu formacji. Tutaj chyba trzeba jednak uscislic czy jugger i wiekszej podstawce liczy sie jako 2 psy zawsze czy tylko przy wypelnianiu szeregow.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:33 przez Malal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

czyli jak mam 3 kroxy i kolesia na cold onie w formacji:
K- krox
H- heros (który wystaje)

KHK
H
K

To od przodu bij hero+2x kroxy, od tylu 3 kroxy, od boku 2 kroxy i heros?

:lol2:
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jedy Knight pisze:
Shino pisze: jednak ja nadal chcialbym wiedziec jak ta hydra przesuwa sie na ta flanke wg. zasady, ktora przytaczales (modele z niepelnego szeregu ida na bok)

Proszę - starajcie się nawzajem szanować poglądy przeciwnika - w tym przypadku obie strony mają swoje racje, nikt tu głupot nie gada.
Normalna, szara strefa.
po prostu nagle czuje sie zirytowany faktem, ze bylem przez sporo graczy walowany (m.in. przez wiele osob znajacych zasady) skoro nie moglem tluc po wilkach w formacji bigacz vc i wolfy w kresce ;)

Malal
Kretozord

Hmm to jeszcze jedna sytuacja. Mam odzial kawaleri w kresce z herosem na piechote z przodu. Kawalerzysta jest szerszy od herosa. Czy analagocznie moge tez bic po kawalerii a nie tylko po herosie?
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:
Jedy Knight pisze:

Normalna, szara strefa.
po prostu nagle czuje sie zirytowany faktem, ze bylem przez sporo graczy walowany (m.in. przez wiele osob znajacych zasady) skoro nie moglem tluc po wilkach w formacji bigacz vc i wolfy w kresce ;)
Phi - był FAQ o biegaczu w jeździe będącym na podstawce kawaleryjskiej w celu zasięgu szarż i wypełniania szeregów.
Może do odkopania.
Więc - nie, nie wałowali - nie był na mniejszej podstawce.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:47 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.

Malal
Kretozord

Lepiej Shino ta formacja jest nielegalna :shock:

EDIT

Ksiazke do lizakow pisal nieanglik. W zasad pisze co innego niz w rysunku wyjasniajacym zasady. Formacja jest legalna jednak jesli bierzemy pod uwage rysunek a nie niejasno napisane zasady.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:53 przez Malal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Malal pisze:Lepiej Shino ta formacja jest nielegalna :shock:
Lepiej chyba wyrwę wtyczkę - faktycznie szybkość postów jest naddzwiękowa...

Literówek nie nadążam...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Według FAQa GW i mojej (czysto intuicyjnej) interpretacji

- Jeśli do oddziału dołączony jest bohater na nieco mniejszej podstawce (np 20x20 w kawalerii) jest liczony, jako zajmujący tyle miejsca, co zwykły członek oddziału. Inaczej robią się dziury - to akurat 100% FAQ GW

- Jeśli jest na większej podstawce, liczy się jako tyle modeli, ile miejsca zajmuje (w przybliżeniu w wypadku podstawek niewymiarowych, np 40x40 w oddziale 25x25 pewnie zajmuje miejsce czterech modeli)

A w sprawie szarż z flanki pewnie nas Szafa Poznań rozsądzi.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 11:53 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Jesli już o absurdach rozmawiamy to mam taką perełkę.

Wedle interpretacji Barbarossy szarżujący rycerze walczą wirtualnie bez kontaktu z carnim. hehe.

Obrazek

W przypadku liczenia oddziału jako jednego rzędu sprawa jest nieproblematyczna. Albo mamy tył albo nie możliwą szarże na skutek nie dostawienia sie od boku.

A nie wirtualne walki.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Miszczu pisze:Albo mamy tył albo nie możliwą szarże na skutek nie dostawienia sie od boku...
A teraz sobie miszczu wyobraź, że ktoś zamiast obeliska stawia swój drugi oddział skinków tak, żeby wymusić niemożliwość zaszarżowania. Jesteś w bocznej, ale nie możesz dostawić się do skinka, tylko do carniego (czyli wcale) Jednocześnie carni blokuje Ci ruch do przodu.

Czy na pewno wirtualne traktowanie regimentów jako prostokatów nie jest lepsze, niż wirtualne traktowanie modeli na rydwanowych podstawkach jako będących na podstawkach 20x20?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

- Jeśli do oddziału dołączony jest bohater na nieco mniejszej podstawce (np 20x20 w kawalerii) jest liczony, jako zajmujący tyle miejsca, co zwykły członek oddziału. Inaczej robią się dziury - to akurat 100% FAQ GW
ktory faq? bo nie moge go znalezc a w mixed units jest cos dokladnie innego...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Nowy FAQ do zasad:

"This can also be done if the character's base is smaller than those of the unit he's joining... Pretend the character's base is the same as other models in the unit (for foot characters) "

Malal
Kretozord

To ja mam pytanie bo zwatpilem w tym momencie w zasady. Skirmish jak szarzuje to ustawia sie w CC w normalne szeregi tak? Czy podlega w tym momencie zasadom szeregow? tzn legalna formacja i ilosc modeli w tylnym szeregu nie moze byc wieksza niz w przednim?
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Ależ macie tempo :-) Imponujące. Tak czy inaczej - jeśli interpretacja Blessa przejdzie to, przy szarży bocznej w oddział na małych podstawkach z jednym bohaterem na większej, zawsze będzie można ataki krańcowych modeli zasadzić w tego bohatera? Czy tylko mi się wydaje? ;-)
R R
RmmmMmmmmmR
R R

Wszyscy walczący po bokach rycerze mogą bić w duże M, czyli bohatera? A może tylko zewnętrzni?
edit
Coś mi przsuwa tych rycerzy - mają być symetrycznie do tych po lewej :D
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

ksch pisze:Ależ macie tempo :-) Imponujące. Tak czy inaczej - jeśli interpretacja Blessa przejdzie to, przy szarży bocznej w oddział na małych podstawkach z jednym bohaterem na większej, zawsze będzie można ataki krańcowych modeli zasadzić w tego bohatera? Czy tylko mi się wydaje? ;-)
R R
RmmmMmmmmmR
R R

Wszyscy walczący po bokach rycerze mogą bić w duże M, czyli bohatera? A może tylko zewnętrzni?
Wydaje Ci sie. :)
Taki wał bedzie mozliwy, jesli przejdzie interpretacja Jankiela i Barba, bo wg zasad i wg blessa atakowac mozna tylko to, z czym sie fizycznie stykasz (BtB) (wyjatki: niektore pojedynki, włócznie i piki, szarzą od tłu w jednostkę). Słowem, wg mnie, na obu flankach moze atakowac po dwóch rycerzy i tylko w zwyklych wojowników. Obecnosc herosa nie ma w tym wypadku zadnego znaczenia. Nie ma kontaktu z wrogiem, nie moze atakowac i nie mozna go atakowac. To jest moim zdaniem zdroworozsądkowe. [/b]
Obrazek

ODPOWIEDZ