Jak zacząć zbierać chaosowe puszki

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Re: Jak zacząć zbierać chaosowe puszki

Post autor: Loizok »

pojutrzee pisze:No , kasy nieco mam więc spokojnie, armię początkową to zamierzam kupić batalion i champion, pędzelek to jak będę wybierał to pokaze i ocenicie czy dobry na poczatek ;p hmm, no i farbki u Pana Loizok bardzo mi pasują, takie kupię, a spray po ile chodzi ? Może mi kolega pozyczy ;p pilniczek mam, jakies cążki się znajdą , kleje załatwie. To będą moje pierwsze figsy, ale wstawię gdzies na forum i bede słuchał waszych rad :)
Co do podstawek, to bardzo lubiłem je robić, gdy grałem w lotra kolega malował figsy a ja podstawki i już mam trochu wprawy, a najbardziej by mi się podobały sucha ziemia + trawka miejscami :) Taki efekt robiłem prawie bez żadnych trudności, piasek z piaskownicy ukradałem xD, na podstawkę czystą na klej dokładnie, jak zaschnie to maluję brązowym żeby wygladało jak ziemia, potem super glue kapie po kropelce w paru miejscach + trawka statyczna i jest efekt piękny :) Może nauczę się robić skały, to też fajnie wygląda.
Jeśli chodzi o spray, to jest wydatek gdzieś 35zł. Jeśli chcesz taniej, to ja czasem używam spreja Dupli-color, czarnego matowego. Jest o połowe tańszy i można go kupić w takich sklepach jak np praktiker, obi.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

też polecam ten tańszy spray - idealny do podstawek i jakiś elementów terenu - treyów - wszystkiego poza samymi figsami
Obrazek
T

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Jeśli idzie o spraye, to polecam te firmy IDEA:

Obrazek

Kosztuje to koło 14 zł, a naprawdę super kryje. No i jest cała paleta kolorów do wyboru. Nie miałem żadnego kłopotu z figurkami jak już się nauczyłem, że nie wolno sprayować z całkiem bliska, tylko tak z 30-40 cm ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

A czy ten spray to przypadkiem nie jest koszt około 14zł za 200ml? Bo jeśli tak to Citadelka ma 400ml a w dobrym sklepie znajdziesz ją za około 32złote czyli jak dla mnie różnica nie jest tak duża żeby rezygnować z Citadelek.

A swoją drogą to chyba zbaczamy z tematu Panowie :wink:

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

dlaczego ? zakup dobrego spreyu jest równie ważny co dobrego unitu :P
Obrazek
T

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

Ja nie mówię że nie jest ważny (bo jest BARDZO ważny) Chodzi mi o to że przy tej cenie ten spray IDEA jest nie wiele tańszy od takiego Chaos Black w sprayu. Po co więc zmieniać coś z czego jest się zadowolonym? Inna sprawa gdy potrzebujesz spray w innym kolorze niż czarny/biały...

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Ja tam trzymam się sprayu Citadel i jestem z niego bardzo zadowolony, bardzo dobrze kryje i nie robi zacieków nawet jak się zagapię i prysnę zbyt blisko figurki. Myślę że dla początkujących właśnie ten spray jest odpowiedni ponieważ ma bardzo dobrą konsystencję.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

karlito1980 pisze:Ja tam trzymam się sprayu Citadel i jestem z niego bardzo zadowolony, bardzo dobrze kryje i nie robi zacieków nawet jak się zagapię i prysnę zbyt blisko figurki. Myślę że dla początkujących właśnie ten spray jest odpowiedni ponieważ ma bardzo dobrą konsystencję.
chaos black w puszce jest ceniony również przez modelarzy, chłopaki nawet go przelewają do pojemniczków i nakładają z aerografu.
wiec jako podkład w sprayu jest gites, narazie to tylko dziwny jest kościany z AP, akurat ten trzeba nakładać z bliska ;/

pojutrzee
Pseudoklimaciarz

Post autor: pojutrzee »

I tak ze sprayem dam na razie spokój, bo kasy nie mam :P
A tak to to w środę chyba będę kupował figsy, przypomne se jaka to frajda jak przychodzi Ci nowy boxik nowych, pachnących figsów, i sam je składasz ( potem malujesz :D :D )

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Jeśli na razie kasy nie ma na podkład to radzę malowanie w ogóle odłożyć na razie, IMHO podkład musi być.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

smiejagreg pisze:Jeśli na razie kasy nie ma na podkład to radzę malowanie w ogóle odłożyć na razie, IMHO podkład musi być.
+, dokładnie.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

+, zasadniczo malowanie sobie odpuść do momentu aż będziesz miał podkładowy spray :!:

pojutrzee
Pseudoklimaciarz

No dobra :|

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Farba będzie dużo lepiej się trzymać, poza tym nie martw się, spray jest dość wydajny - starcza na dość długo ( choć zawsze za krótko :D ). Nigdy nie sprayuję tak jak pokazują. Zawsze umieszczam figsy jak najbliżej siebie, ale tak, żeby się nawzajem nie zasłaniały. Wtedy spray nie idzie " w powietrze. I nie psikać w nadmiarze - krótkimi psiknięciami, aż figsy będą pokryte równomiernie - lepiej mniej niż za dużo IMHO. Jak stwierdzisz że za mało, zawsze można poprawić...

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Dooooooooooooookładnie, ja też ustawiam figsy blisko siebie żeby nie marnować sprayu :D

pojutrzee
Pseudoklimaciarz

Okej, narazie moge pochwalić się, bo atalion z championem przyszedl, i w porownaniu do lotra, te figsy maja tyle detali ze ja pier**le :D fajnie, szkoda bo dostalem jakies tysiac piecset, sto dziewiecset wyprasek i musze ukladac; p niekiedy to gorsze niz 1000 czesciowe puzzle ;O Gorzej bo narazie nie mam z kim grac, bo kledzy nie zamowili jednak narazie i musze czekac.. ;/

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Ciesz się , że masz PEŁNE wypraski, spokojnie sklejaj co można, będzie git!

Greeen
Plankton

Post autor: Greeen »

Trochę odkopuję temat, ale w końcu mam trochę czasu aby zając się figurkami, a w międzyczasie pojawiłam się nowa edycja.

Chciałbym złożyć armię około 2500pkt i zależałoby mi na tym aby była ona czysto Nurglowa. Posiadam już trochę modeli, poniżej lista mojej małej armii. Chciałbym się dowiedzieć jak ją złożyć ( nie sklejone modele – bo trochę się boję konwersji) i ewentualnie jakie jednostki dokupić tak aby można było pograć przy piwku.

2 x 20 chaos warriors (sklejeni – miecz + tarcza)
Mag nurgla
Mag chaosu
5 chaos maruders (konni sklejeni z cepami)
Rydwan
15 piesków
20 maruderów (nie sklejeni)
5 knightów (nie sklejeni)
5 knightów ( lance, sztandar, bez muzyka – sklejeni)
5 knightów (tarcza, miecz – sklejeni, bez muzyka i sztandaru)

Helke i ołtarz spróbuje sam wykonać :)

Awatar użytkownika
Rogal700
Chuck Norris

Post autor: Rogal700 »

Troch za mało maruderów taka 30 to minium. Maruderów polecam khornowców (ew. Nurgla) z cepami/GW albo tzeentchwców z shieldami. Warriorów przydało by sie troche wiecej i albo w obecnym złożęniu albo z halabardami (najlepiej ich połaczyć w jeden odział z halabardami, FCG, MoN i Banner of rage). Według mnie kopia na rycerzach sie nie opłaca (szkoda magicznych ataków) oraz powinni mieć muzyka, wystawiasz ich wtedy jako khornowców (ew.nurglowców).
WoCH W.19/R.9/P.7
Razem:35

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Greeen pisze:Trochę odkopuję temat, ale w końcu mam trochę czasu aby zając się figurkami, a w międzyczasie pojawiłam się nowa edycja.

Chciałbym złożyć armię około 2500pkt i zależałoby mi na tym aby była ona czysto Nurglowa. Posiadam już trochę modeli, poniżej lista mojej małej armii. Chciałbym się dowiedzieć jak ją złożyć ( nie sklejone modele – bo trochę się boję konwersji) i ewentualnie jakie jednostki dokupić tak aby można było pograć przy piwku.

2 x 20 chaos warriors (sklejeni – miecz + tarcza)
Mag nurgla
Mag chaosu
5 chaos maruders (konni sklejeni z cepami)
Rydwan
15 piesków
20 maruderów (nie sklejeni)
5 knightów (nie sklejeni)
5 knightów ( lance, sztandar, bez muzyka – sklejeni)
5 knightów (tarcza, miecz – sklejeni, bez muzyka i sztandaru)

Helke i ołtarz spróbuje sam wykonać :)
Unnamed2400 Pts - Warriors of Chaos Army

1 Sorcerer Lord of Nurgle @ 404.0 Pts
Mark of Nurgle; General; Magic Level 4; Chaos Armour; Barding
Biting Blade [5.0]
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Infernal Puppet [35.0]

1 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 180.0 Pts
Mark of Nurgle; Magic Level 2; Chaos Armour
Enchanted Shield [15.0]