Bandy w Mordheimie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Tego misia z Reapera można dorwać w Wilczej Jamie. Kosztuje 62 zł :)
I za cholerę nie mieści się na podstawce 25na25. Miałam go dziś w łapkach :) Fajne toto, ale na kislevskiego nieodpowiednie.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Skavenblight pisze:Tego misia z Reapera można dorwać w Wilczej Jamie. Kosztuje 62 zł :)
I za cholerę nie mieści się na podstawce 25na25. Miałam go dziś w łapkach :) Fajne toto, ale na kislevskiego nieodpowiednie.
to misio musi byc wystawiany na 25x25? kurde.. a chciałem sobie juz go kupic.. myslałem ze miso jest duzy :(
czemu ma byc na małej podstawce?

musze chyba poszukac czegos innego.. albo innej bandy albo innego misia ;-)

Obrazek *
to moze ten najbardziej po lewo sie nada albo ten z prawej.

*fotka autorstwa Tiger Browna, wykorzystana bez jego wiedzy ;-)

edit:
misia mieszczacego sie na 25x25 jeszcze mozna znalezc TU - ale troche drogo wychodzi :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Wiesz, możesz wystawić go na dużej podstawce, bo misio jest large targetem, ale to głównie na korzyść misia wystawia się go na małej...

Na turnieju nikt nikogo za to nie wyrzuci ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Skavenblight pisze:Wiesz, możesz wystawić go na dużej podstawce, bo misio jest large targetem, ale to głównie na korzyść misia wystawia się go na małej...

Na turnieju nikt nikogo za to nie wyrzuci ;)
turniejami sie jakos nie przejmuje.. bardziej zadziwia mnie to kto wymysłił misia na podstawce 25x25 - jakos brakuje mi intuicji w zasadach Mordki. :/

lekko offtopujac - czy w takim razie moge wystawic misia na podstawce:
a) 30x30 ?
b) 10x10 ?
c) 25x50 ?
i dlaczego :D

chyba jednak zdecyduje sie na duzego misia (bo mis musi byc duzy)... ale wczesniej rozwaze jeszcze beastmanów i minoska :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Większa podstawka - więcej modeli może go zaatakować.
A miś ma "tylko" 2W, w przeciwieństwie do innych dużych stworów.
Ja chyba jednak postaram się o oryginalnego. Reaperowskie są drogie, a i tak spłukałam się dziś na dregi...

Możesz, bo w regulaminie turniejów nigdy nic nie ma o podstawkach...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

a sa w ogole jakies wytyczne co do podstawek w Mordce?

moge np. cała bande wystawic na podstawkach wielkosci głowki od szpilki? oczywiscie turniejowo.. bo przy grze towarzyskiej takich cyrków robic nie mam zamiarów :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Motor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Motor »

Skavenblight pisze: Możesz, bo w regulaminie turniejów nigdy nic nie ma o podstawkach...
A mogę wystawić Skaveny na podstawce rydwanu do WFB? :roll: Na następny Wasz turniej przyjadę z modelami pożyczonymi od Chruszczowa bez podstawek, ciekawe czy Ci się będzie ze mną fajnie grało? Zaznaczam, że jak nie będziesz mogła się do mnie odstawić to szarżę palisz. Wezmę Reikland.
Bez przesady, modele powinny być wystawiane na takich podstawkach na jakich je umieścili autorzy gry. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, RO też mogę wystawić na dużej podstawce bo jest Large Targetem, nie wiem co ma piernik do wiatraka - Large Target do podstawki kislevickiego miśka.
Ludzie wystawiają go na dużej podstawce, bo nie posiadają oryginału mordheimowego - jest drogi, ciężko dostępny - dwa argumenty, które przemawiają na korzyść innych miśków. I stąd się utarło, że można go sobie wystawić na jakiej podstawce się chce. IMO nie można.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Asassello pisze:a sa w ogole jakies wytyczne co do podstawek w Mordce?

moge np. cała bande wystawic na podstawkach wielkosci głowki od szpilki? oczywiscie turniejowo.. bo przy grze towarzyskiej takich cyrków robic nie mam zamiarów :)
Chyba raczej nie ;)
Wytycznych nie ma, ale raczej tylko podstawki 20, 25 i 40 wchodzą w grę... no i kawaleryjskie...
Co do niektórych modeli są wytyczne, co do innych nie są ścisłe.

EDIT: Motor ubiegłeś mnie :) Bez nerw :) Jasne, że powinny, ale jakoś nikt nie czepia się o Karnawał na podstawkach 25x25, chociaż powinien być na mniejszych. Pomijając wózek, który ma podstawkę dużo dłuższą, niż powinien. O TAKIE różnice mi chodzi, a nie o podstawki rydwanowe kontra podstawki 20x20 ;)

P.S. A duże stwory [RO, troll, ogry] raczej wystawia się na dużych [40x40] podstawkach, nie?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

wiec misiek wyladuje na 25x25.. napewno uda mi sie wsadzic jakiegos miska na ta podsatwke..

jak udalo mi sie zdobyc smoka do WFB, ktory by zmiescił sie na 25x25 to misiek nie powinien byc problemem. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Nie wiem, po co te napinki o podstawki; misio to wyjątek uczyniony z takich czy innych przyczyn przez twórców gry - gdyby do figurki nie dołączono podstawki 25x25 to pewnie nigdy nikomu by nie przyszło do głowy, żeby go na takiej umieścić - wszyscy umieszczaliby go na 40x40 przez analogię do innych dużych stworów.

Rzeczywiście najlepiej jest, celem uniknięcia nieporozumień, umieszczać figurki na takich podstawkach, na jakich dostarczył je producent, ale jeżeli ktoś z jakiś naprawdę istotnych przyczyn (chociażby w przypadku dużego misia, który na 25x25 by się nie zmieścił, a 40x40 w przypadku takiego stwora mnie osobiście zupełnie nie razi) umieści je na innych (oczywiście bez przegięć typu 40x40 zamiast 20x20, ale 25 zamiast 20 ewentualnie tak - wszystko w ramach zdrowego rozsądku), nie czepiałbym się. W ogóle nie widziałem jeszcze, by ktoś czepiał się podczas gry o podstawki, no chyba, że jest to wyjątkowo rażący przypadek (jak wspomniany przez Motora kolega z Lublina) typu mieszanka podstawek okrągłych i kanciastych.

Asassello, wg. mnie spokojnie możesz brać miśki z Repera i wrzucić je na 40, jeżeli nie udałoby Ci się upchnąć go na 25.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Dla mnie wszystko jest ok, dopóki ktoś nie używa podstawek mniejszych niż te ustalone przez twórców. Większa podstawka w Mordheim to tylko większy problem tego który ją wystawia.

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

zamierzam grać najemnikami i chciałbym wiedzieć czym się najciekawiej gra reiklandem middenheimerem czy marienburgiem :?:

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Większość osób odpowie Ci pewnie, że Marienburgiem i chyba będą mieli rację, bo te dodatkowe 100 gc wpływa na różnorodność rozpisek i możliwości manewrowania nimi.

Jeżeli lubisz solidnie postrzelać, Reikland może być ciekawym pomysłem, a dodatkowo są to chyba najbardziej "standardowi/podręcznikowi" najemnicy (w przeciwieństwie do wystrojonych Marienburczyków, czy brodatego Middenheimu), ja natomiast - ze względu na odpowiadający mi klimat - cenię Middenheim.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

co do klimatu zawsze zależy od gracza widziałem kiedyś bandę dwarfów zrobionych na Chaos Dwarfy :wink:

Awatar użytkownika
sojowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: sojowy »

Ja się na razie tłukę tym nieszczęsnym Reiklandem. Strzelanie nigdy nie jest tak mocne, na jakie wygląda. :( I tak się przydaje to cztery BS-a, w ostatniej bitwie wyjąłem assasin adepta ze środka bandy (nie krzyczcie tu, że można strzelać tylko do najbliższego, bowiem byłem na wysokości 3")

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Rzeczywiście strzelanie w Mordheim jest stosunkowo plewne, ale jednak da się coś z niego wycisnąć...

Reikland wcale nie taki słaby... Na Polconie i Bazyliszku Cartman z Reiklandem spokojnie na podium trafiał; w ostatniej bitwie miał ok. 20 strzałów z kuszy (quick shoty i takie tam) na turę ;).

Również strzelecki Averland potrafi bardzo dużo zdziałać - Misio i Mistrz Wałków kosili tą bandą, aż trzeszczało!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Motor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Motor »

Bo strzelać trzeba umieć;) i lubieć taki typ grania, ja wolę HtH dlatego moje strzelanie ogranicza się do minimum. Fakt, faktem, że jeżeli trafi się dobry gracz z bandą strzelecką vs banda do walki wręcz to albo wystrzela przeciwnika, albo go mocno osłabi nim dojdzie do walki wręcz. Tak naprawdę to najgorszym przeciwnikiem dla mnie są Ludwik i Gonzo, zwłaszcza Gonzo z którym przeważnie kończyło się remisem. Inna sprawa, że graliśmy ze sobą tyle razy, że znamy już na wylot posunięcia przeciwnika :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Nibas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nibas »

Tez wole hth, ale jakos wyszlo, ze gram Eshinem i moje szczury miast czajenia się i plucia jakimis dmuchawkami lecą kupą na wroga.
Btw. sojowy - nie dosc, ze mi tego asasyna ojeżyłeś z łuków toś mi go jeszcze wziął w swą plugawą niewolę ;c
Obrazek

Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Jose »

hej. moze zaczne bawic sie w mordheim z ukochana i mam takie pytanko: gdzie mozna znalezc lizardowy i khemryjski band? na stronie gw nie znalazlem. poza tym wiem ze one sa nieoficjalne. ja prawdopodobnie bede gral undeadami ustylizowanymi na piratow ;)
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Post autor: Ushabti »

Na stronie Specjalist Games... Lizaki w dodatku do Lustrii: Złotych miast, a Khemrii w dodatku do Khemrii ;)

ODPOWIEDZ