Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Tandor92
Chuck Norris

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: Tandor92 »

Całkiem jest sporo przeciwników zmian w BP(choć zapewne część z nich to ludzie którzy są przeciwnikami całego BP), jakaś 1/3 na oko. Może by wydać 2 wersje BP? Jedną okrojoną bez przedmiotów itp. Drugą pełną, z przedmiotami , a może i innym zmianami, organizator wybierałby na której wersji gra, i każdy byłby zadowolony.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

ale sam BP jest forma dowolna.
jezeli orgowi cos nie pasuje to moze sobie go olac sikiem prostym. moze zrobic turniej ECS. moze to byc zwykly limited/open. no i moze jeszcze dac wlasne ograniczenia.

taki wybor a kazdy chcialby wszystko na tacy. [-X

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Jasiuuu pisze:no nie była to taka miażdżąca przewaga (mówie o drugim pytaniu : ] )
Fakt w 2 pytaniu nie była miażdząca. Aczkolwiek zastanawiające jest to, że 3/4 ankietowanych jest "za" przemdiotami orków. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jeśli ogrowe przedmioty będą równie dobre lub lepsze w swych założeniach, to kolejna ankieta dałaby równie dobre lub lepsze wyniki dla ogrowych przedmiotów. Zresztą przekonamy się, jeśli ogrowe przedmioty znajdą się w BP jestem ciekaw wyników drugiej ankiety z pytaniem:

- Jak oceniasz wprowadzenie przedmiotów balansujących do Ogrów?
DOBRZE / ŹLE
Tandor92 pisze:Całkiem jest sporo przeciwników zmian w BP(choć zapewne część z nich to ludzie którzy są przeciwnikami całego BP), jakaś 1/3 na oko. Może by wydać 2 wersje BP? Jedną okrojoną bez przedmiotów itp. Drugą pełną, z przedmiotami , a może i innym zmianami, organizator wybierałby na której wersji gra, i każdy byłby zadowolony.
Tandro92 nie trzeba do tego robić drugiego BP. Wystarczy, ze organizator turniejów napisze w zasadach: BP bez przedmiotów dla orków.

A co myslicie o koncepcie fuzji BP z Euro?

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Moim zdaniem dobry pomysł, jeśli ogrom nie dali by magicznych przemiotów, to IMO o wiele bardzeij przydadzą się im gratisowe punkty niż sloty i inne bajery ugrywające tylko z nazwy.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Jednak więcej ludzi głosowało za itemkami dla zielonych, spoko.
Natomiast ciekawym zjawiskiem jest tak duża liczba głosów przeciw przedmiotom dla ogrów. Czy wynika to z jakiejś zawiści? :)
Anyways, mam nadzieję, że ogry przedmiotów nie dostaną, a raczej coś z samą armią zostanie zrobione. Im to jest potrzebne.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Moim zdaniem wymyślenie dodatkowych przedmiotów/sztandarów dla danej armii to najlepsze z możliwych rozwiązań. Lepsze niż np wymyślanie dodatkowych zasad i takich tam.
Prosta interpretacja.
Są gracze orkowi którym się spodobały takie nowinki i je wykorzystali. Są też tacy którzy powiedzielinie to po prostu nie brali przedmiotów do swojej armii.
Organizator turnieju może zrobić turniej na BP z dopiskiem "ale bez przedmiotów i *uj"
Co do graczy którzy grają przeciwko armii z tuningiem to powinni się cieszyć że powalczą z silniejszym przeciwnikiem a nie bidolić że "a czemu moja armia nie dostała nic". Ja przynajmniej to wszystko tak traktuje :D
W pierwszym pytaniu przewaga głosów spora tak że wydaje mi się że jest się z czego cieszyć.
W drugim już wiadomo, bliżej remisu ale i tak większość było za. Ktoś kto był przeciw, nie pamiętam teraz, podał dobry argument że niedługo ma być nowy book dla ogrów.

Kal_Torak
Masakrator

Arbaal pisze:Moim zdaniem wymyślenie dodatkowych przedmiotów/sztandarów dla danej armii to najlepsze z możliwych rozwiązań. Lepsze niż np wymyślanie dodatkowych zasad i takich tam.
Prosta interpretacja.
Znaczy nadal nie jest rozwiązana kwestia nad różnicami zasad specjalnych dla armii od zasad specjalnych które dają przedmioty. Już nieraz były na tym forum podawane argumenty przez przeciwników "przedmiotów", że spokojnie by zaakceptowali te same zasady przedmiotów ogrów w formie zasad specjalnych dla armii, niż w formie przedmiotów. Potwierdza to fakt, że wcześniejsze zasady specjalne dla armii dla DoW, Ogrów etc. spotkały się z większym zrozumieniem. Z drugiej strony przeczą temu akceptowane przedmioty tilei czy mutacje dla bestii, które różnią się tym od przedmiotów dla orków, że nie były pisane z myślą i założeniami balansu danej armii. Ja do dziś zachodzę w głowę o co w tym tak naprawdę biega, bo jedyną różnicą zasad z przedmiotów jest taka, że są znacznie gorsze od zasad armijnych - tzn. kosztują punkty, zajmują miejsce w ekwipunku herosa i traci się je po zabiciu herosa. Stąd gdyby orki dostały te zasady w formie zasad specjalnych dla armii - miałyby dużo lepiej. Być może chodzi oto, że orki powinny zostać bardziej dopakowane zasadami specjalnymi dla armii, bo przedmioty są za słabe ;P.

Być może ankieta powinna dotyczyć:

Czy uważasz, że ogry/orki powinny otrzymać zasady specjalne jako przedmioty czy też zasady armii? ;P
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, o 19:28 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Najbardziej ciekawi mnie tych paru graczy orków, którzy głosowali 1)Tak 2) Nie. Trochę to hipokryzją pachnie.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

tzn. kosztują punkty, zajmują miejsce w ekwipunku herosa i traci się je po zabiciu herosa. Stąd gdyby orki dostały te zasady w formie zasad specjalnych dla armii - miałyby dużo lepiej. Być może chodzi oto, że orki powinny zostać bardziej dopakowane zasadami specjalnymi dla armii, bo przedmioty są za słabe ;P.
Imho przedmioty/sztandary są lepsze dlatego że jeśli ich ktoś nie chce to nie bierze a jak ktoś chce to z jakimiś kosztami musi się liczyć dla większego celu :) Dopisanie zasad narzuci na wszystkich graczy, czyli też tych co nie chcą pewien ciężar. Jedynie zmiana zasad kompozycji slotów była by bardzo spoko. To już kwestia gustu, nigdy nikomu się nie dogodzi każdy ma swoje zdanie i uważa je za słuszne :)
P.s. Kal Torak piszesz mądrze i w ogóle wszystko trzyma się kupy ale staraj się pisać konkretniej i krócej bo długie posty się gorzej czyta jednak :D Chociaż wiem że ten wyżej w Twoim wykonaniu to i tak krótki :lol2:

Kal_Torak
Masakrator

Arbaal pisze:P.s. Kal Torak piszesz mądrze i w ogóle wszystko trzyma się kupy ale staraj się pisać konkretniej i krócej bo długie posty się gorzej czyta jednak :D Chociaż wiem że ten wyżej w Twoim wykonaniu to i tak krótki :lol2:
Przesadzasz ;P. Twój pierwszy post na tej stronie czyli ten drugi od góry ma taką samą objętość co mój. Znajdę również w tym temacie morze postów, które są dłuższe niż 6 linijek ;P. Ale postaram się konkretniej ;P.
Arbaal pisze:Imho przedmioty/sztandary są lepsze dlatego że jeśli ich ktoś nie chce to nie bierze a jak ktoś chce to z jakimiś kosztami musi się liczyć dla większego celu :) Dopisanie zasad narzuci na wszystkich graczy, czyli też tych co nie chcą pewien ciężar. Jedynie zmiana zasad kompozycji slotów była by bardzo spoko. To już kwestia gustu, nigdy nikomu się nie dogodzi każdy ma swoje zdanie i uważa je za słuszne :)
Zgadzam się. Dokładnie te same wyjaśnienia wszyscy mogli przeczytać w postach Barbarossy. Problem w tym, że mimo idei przyświecającej Barbarossie i niezwykłej troski oto, aby nie obciążać nadto pamięci graczy - spora ich część mimo wszystko woli zasady specjalne dla armii niż w formie przedmiotów. Dlaczego? Tego chyba nigdy się nie dowiemy ;P.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A co myslicie o koncepcie fuzji BP z Euro?
Już było. W formacie BP+R
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Zgadzam się. Dokładnie te same wyjaśnienia wszyscy mogli przeczytać w postach Barbarossy. Problem w tym, że mimo idei przyświecającej Barbarossie i niezwykłej troski oto, aby nie obciążać nadto pamięci graczy - spora ich część mimo wszystko woli zasady specjalne dla armii niż w formie przedmiotów. Dlaczego? Tego chyba nigdy się nie dowiemy ;P.
Ja również tego nie czaję. Najlepszym przykladem są zmiany do VC, gdzie jak rozumiem mała ingerencja w zasady była nieunikniona. Przed grą z graczem VC na wszelki wypadek zawsze upewniam się jak dziala wskrzeszanie na poszczególne oddziały i które czary mozna recastować. Podobnie z quell animosity w O&G.
Jakby całe BP opierało sie na modyfikacji zasad, to by była istna masakra.
Z przedmiotami sprawa jest prostrza, bo wszystko jest w rozpisce i o nic nie muszę sie pytać i nic uzgadniać. Analogicznie zmiana ilosci slotów nie robi zamieszania
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Oni No Maćko
Chuck Norris

Post autor: Oni No Maćko »

Arbaal pisze:Ktoś kto był przeciw, nie pamiętam teraz, podał dobry argument że niedługo ma być nowy book dla ogrów.
To nie jest dobry argument bo to zwyczajnie nieprawda - army book do ogrów wychodzi najwcześniej za 12 miesięcy i nie rozpoczęto nawet prac nad nim.
Byro pisze:Jednak więcej ludzi głosowało za itemkami dla zielonych, spoko.
Hobbit pisze:Najbardziej ciekawi mnie tych paru graczy orków, którzy głosowali 1)Tak 2) Nie. Trochę to hipokryzją pachnie.
Uzasadnieniem takiego głosowania było np."ogry mam gdzieś" lub "skoro już są przedmioty dla o&g to niech zostaną, bo działają dobrze, ale mimo to nigdy więcej".
Kal_Torak pisze:Ja do dziś zachodzę w głowę o co w tym tak naprawdę biega, bo jedyną różnicą zasad z przedmiotów jest taka, że są znacznie gorsze od zasad armijnych - tzn. kosztują punkty, zajmują miejsce w ekwipunku herosa i traci się je po zabiciu herosa. Stąd gdyby orki dostały te zasady w formie zasad specjalnych dla armii - miałyby dużo lepiej.
Przeciwnicy przedmiotów (będący jednocześnie zwolennikami zmian zasad) uzasadniają czasem swoje stanowisko w taki sposób, że można między wierszami wyczytać, iż jest to po prostu subiektywne uczucie, że przedmioty to przejście granicy a zasada specjalna jeszcze nie. Ciężko dyskutować na temat sensowności subiektywnego odczucia.
Arbaal pisze:Kal Torak piszesz mądrze i w ogóle wszystko trzyma się kupy ale staraj się pisać konkretniej i krócej bo długie posty się gorzej czyta jednak
Prosiłbym Kal Torak o niestosowanie się do powyższego - jesteś jedną z nielicznych na forum osób, która stara się możliwie jak najszerzej ująć dany temat i wyjaśnić własne stanowisko, nawet jeśli można się nie zgadzać z jego przesłaniem/treścią, forma taka bardzo sprzyja konstruktywnej wymianie myśli i przyjemniej się śledzi taką dyskusję/bierze w niej udział :)
Byro pisze:Anyways, mam nadzieję, że ogry przedmiotów nie dostaną, a raczej coś z samą armią zostanie zrobione. Im to jest potrzebne
No właśnie w tym "coś" jest problem - jeśli zmiany mają być proste i jak najmniej dla systemu i army booka inwazyjne, a takie były założenia potencjalnych zmian, to się tego nie da przeprowadzić w armii która ma złe założenie konstrukcyjne (?) w sposób jednoznacznie dobry. Jak ktoś uważa inaczej zapraszam do wypowiedzi - najlepiej w temacie odnośnie proponowanych zmian w ograch.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
— Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Żaba pisze:najmniej kłótliwa i podpuszczająca kropka racjonalna - jeśli skorzystamy z Twojej interpretacji to post Ziemka brzmi jak rozchwianej emocjonalnie emo-nastolatki :mrgreen: dlatego sądzę że Ziemka chciał Cię pochwalić a że nie "umi" pisać... ale niech on sam się tłumaczy :P

Ż.

Ja bez podpuszczania wyjatkowo, szczerze napisalem, a moje slowa tak bezczelnie na opak zostaly zinterpretowane. Shame on you ;)

P.S. Umi pisac, ale jakas gafa ortograficzna kazdemu czasem sie moze zdarzyc ;)

P.S. 2 Tak Barbara to byl post chwalacy Cie gupku jeden ;)

Kal_Torak
Masakrator

Oni No Maćko pisze:Prosiłbym Kal Torak o niestosowanie się do powyższego - jesteś jedną z nielicznych na forum osób, która stara się możliwie jak najszerzej ująć dany temat i wyjaśnić własne stanowisko, nawet jeśli można się nie zgadzać z jego przesłaniem/treścią, forma taka bardzo sprzyja konstruktywnej wymianie myśli i przyjemniej się śledzi taką dyskusję/bierze w niej udział :)
Dobra, przekonałeś mnie - nie będę się stosował ;P. Dziękuje również za te miłe słowa.
Oni No Maćko pisze:Przeciwnicy przedmiotów (będący jednocześnie zwolennikami zmian zasad) uzasadniają czasem swoje stanowisko w taki sposób, że można między wierszami wyczytać, iż jest to po prostu subiektywne uczucie, że przedmioty to przejście granicy a zasada specjalna jeszcze nie. Ciężko dyskutować na temat sensowności subiektywnego odczucia.
Znaczy mi chodzi głównie o przeciwników zmian ale zwolenników/akceptujących zmiany w formie zasad specjalnych dla armii. W przypadku przeciwników całego BP czy tym bardziej zwolenników "czystego warhammera" nie miałem tu na myśli. Do subiektywnego odczucia doszliśmy w zasadzie stronę-dwie wyżej pod nazwą - wojny gustów ;P. Jednak drąże ten temat bo mimo wszystko jeśli ktoś chce brać udział w merytorycznej dyskusji z udziałem "logicznych" argumentów to argumenty oparte tylko i wyłącznie na subiektywnych odczuciach raczej w takiej dyskusji nie mają sensu. Ciężko mi też uwierzyć, że to był jedyny argument przeciwników przedmiotów - bo jeśli tak to w zasadzie ta dyskusja nie ma większego sensu. Co najważniejsze z subiektywnym odczuciem ciężko dyskutować - tak samo jak z "gustami". Dlatego Barbarossa podał bardzo logiczne argumenty uzasadniające powstanie magicznych przedmiotów dla orków, a nie kolejnych zasad specjalnych dla armii. Oprócz też mniejsze inwazji w sam system, przedmioty są opcją słabszą od zasad specjalnych, co również tu było skrupulatnie wymieniane. Dlatego przeciwnicy przedmiotów powinni znaleźć inne argumenty poza "subiektywnym odczuciem" czy też "gustem" lub złożyć broń ;P. Ponieważ chciałem u przeciwników przedmiotów znaleźć jakiś punkt zaczepienia zapytałem o różnicy między przedmiotami dla orków, a tileańskimi oraz mutacjami chaosu - jak również różnić między przedmiotami orków a zasadami typu spoils of war, która sama w jest zasadą na poziomie łączonego chaosu (bestii i wochu), z tą rónicą że zmiena nie dotyczy jednostek a przedmiotów magicznych. Zero odpowiedzi. Stąd rzeczywiście można dojść do wniosku, że cała argumentacja przeciwników przedmiotów opiera się na subiektywnym odczuciu, a tym samym oznaczałoby, że krytyka obecnej wersji BP jest całkowicie nieuzasadniona i pozbawiona sensu.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Ziemko pisze: P.S. 2 Tak Barbara to byl post chwalacy Cie gupku jeden ;)
+5 do zajebistości. Teraz Baśce nikt nie dorówna!

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

A co Wy na to aby bestiom powiększyc sloty? Czy nie zasługują na poprawke? 8)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Stasiu machnal u nas ostatnio na format Kozla 4 miejsce, a zagral 3 z 4 bitew.
Bestie sa OK.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Kal_Torak pisze: Ponieważ chciałem u przeciwników przedmiotów znaleźć jakiś punkt zaczepienia zapytałem o różnicy między przedmiotami dla orków, a tileańskimi oraz mutacjami chaosu - jak również różnić między przedmiotami orków a zasadami typu spoils of war, która sama w jest zasadą na poziomie łączonego chaosu (bestii i wochu), z tą rónicą że zmiena nie dotyczy jednostek a przedmiotów magicznych. Zero odpowiedzi.
Oj tam, ja parę postów wcześniej coś tam odpowiedziałem, w swoim imieniu, ale jednak :) .

Anyways, offtop się z tego zrobił straszny.
To ma być dyskusja o BP. Wynik głosowania jest znany, większość akceptuje przedmioty i mimo wszystko większość widziałaby ich powielenie u ogrów. Tak jak napisał Maćko, lepiej przerzucić się teraz do wątku o ograch i tam pogadać, co możnaby zmienić.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Furion pisze:
Ziemko pisze: P.S. 2 Tak Barbara to byl post chwalacy Cie gupku jeden ;)
+5 do zajebistości. Teraz Baśce nikt nie dorówna!
W sobotę zbiera się nadzwyczajne zebranie JH. Będziemy debatować nad karnym usunięciem Kacpra ze stanowiska głównego Warbossa, a może nawet nad wyrzuceniem go z szeregów naszego klubu.
Jako człowiek wywołujący tak wiele pozytywnych emocji nie jest już w JH mile widziany, bowiem rzuca cień na złą sławę, którą ciesza się nasi członkowie.
Ponieważ w dalszym ciągu mamy zamiar być odpowiedzialni za wszelkie zło, które dotyka polskie środowisko WFB, dla takiego pozytywnego zachowania nie może być i nie będzie nigdy zgody.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ