Rozpiski

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Re: Rozpiski

Post autor: rudobrody79 »

ROBERCIE !
ponizej rozpiska jaką ostatnio pograłem na turnieju. na ogry tez się znajdzie co nieco o co pytałeś w dziale pytania.....

zamieniłbym flaile na marudach pieszych na GW

1 Chaos Lord of Tzeentch @ 354.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Chaos Armour; Shield; Barding
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]
Sword of Might [20.0]
1 Barded Chaos Steed @ [0.0] Pts

1 * Exalted Hero of Tzeentch @ 244.0 Pts
Mark of Tzeentch; Halberd; Shield; Battle Standard
Bronze Armour of Zhrakk [15.0]
Talisman of Endurance [30.0]
Favour of the Gods [5.0]
Stream of Corruption [20.0]
1 Disc of Tzeentch @ [0.0] Pts

1 Chaos Sorcerer of Tzeentch @ 170.0 Pts
Mark of Tzeentch; Magic Level 1; Chaos Armour
Bloodcurdling Roar [20.0]
Golden Eye of Tzeentch [25.0]
1 Disc of Tzeentch @ [0.0] Pts

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 180.0 Pts
Mark of Nurgle; Magic Level 2; Chaos Armour
Collar of Khorne [25.0]
Spell Familiar [15.0]

5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 91.0 Pts
Mark of Slaanesh; Flail; Musician

5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 91.0 Pts
Mark of Slaanesh; Flail; Musician

20 Chaos Warriors @ 373.0 Pts
No Mark; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Standard; Musician
Banner of Rage [35.0]

31 Chaos Marauders of Khorne @ 210.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Flail; Standard; Musician
1 Chieftain @ [8.0] Pts

6 Trolls @ 270.0 Pts

7 Chaos Knights of Khorne @ 415.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Ensorcelled Weapons; Chaos Armour;
Shield; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
1 Champion @ [20.0] Pts

Additional Casting Dice: 0
Additional Dispel Dice: 0
Models in Army: 80
Total Army Cost: 2398.0

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Na pożegnanie z 7ed. bookiem uskładałem coś na 2 lordach :

Chaos Lord of Tzeentch @ 329.0 Pts
General;
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]
Barded Chaos Steed

Sorcerer Lord @ 270.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 4;

Chaos Sorcerer @ 160.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 2;
Enchanted Shield [15.0]
Dispel Scroll [25.0]

Exalted Hero of Tzeentch @ 216.0 Pts
Shield; Battle Standard;
Sword of Might [20.0]
Talisman of Endurance [30.0]
Barded Chaos Steed

20 Chaos Warriors of Khorne @ 376.0 Pts
Halberd; Shield; Musician

38 Chaos Marauders of Khorne @ 224.0 Pts
Great Weapon; Musician

6 Chaos Knights of Slaanesh @ 290.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]

6 Trolls @ 270.0 Pts

Hellcannon @ 205.0 Pts

5 Chaos Warhounds @ 30.0 Pts

5 Chaos Warhounds @ 30.0 Pts
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Post autor: rudobrody79 »

a grałeś nią co nieco :?:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

rudobrody79 pisze:a grałeś nią co nieco :?:
Ani minutki :mrgreen:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

ciągle waham się między dwiema opcjami magii. Heaven +2x tzeentch lub shadow + 2xnurgle. na silesiana na 2800 wystawiam 2 heleny, chosenow, warriorow, maruderow, shriny i bohaterow. planuje grać defensywnie z kontrą i wydaje mi się że opcja z heaven daje bardzo dużo możliwości. na defensy sadze duze komety z miliarda kości, pociski na 48", obniżam ld i strzelam helenkami. shadow i nurgle dają za to dużo solidniejszy boost w walce, pozbywają się problematycznych dla tej rozpy eteryków. shadow nurgle wydaje się być bardziej uniwersalne, spelle moża dobrać do konkretnych przeciwników płynniej (bagno, obniżania, snajperki, 6 nurgla, regena) z 2 strony chce się nastawić na mocno statyczną gre z mojej strony, która wykorzysta potencjał pandemonium, -1ld, heleny.

co sądzicie? jakie są wasze przemyślenia o tych lorach? może jakieś inne combo? proszę tylko brać pod uwagę że gram na 2 helenach, bez knightow i odginaczek :P a może uważacie że dwie heleny oddadzą więcej punktów niż są w stanie ugrać? jako że 1 helena oddaje statystycznie więcej niż bierze, to 2 heleny może też nie są warte uwagi?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Moje są takie Heaven + Tęcza niby fajnie ale trzeba grać mega defensywnie masz choosenów których ciężko będzie przeciwnikowi zabić... ale nie masz jak bustować reszty unitów a warriorzy i marudy są dość słabe. Ponad to jak kulniesz mało na magię to na niewiele ci się zdadzą te wszystkie czary. Shadow + Bąbel już lepiej kombo potencjalnie sciągające całe kloce kombo upieprzające ogry z bazy odpowiedz na wszelkiej maści kowbojów z 1+ save oraz na POK'a masz też regenę no i możesz osłabiać przeciwnika troszke mniejsze castingi a no i oczywiście brzytwa...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

sYsek
Kretozord

blood of tzeentch, humunculus, power familiar :) malo na kosciach od razu boli mniej. warriprzy z 3 atakami z przodu tez nie sa tacy slabi. maruderzy wiadomo, moga pare tur postac.

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

2800 format silesiana:

1 Sorcerer Lord 399 Pts
General; Lore of Shadow; Magic Level 4;
Conjoined Homunculus [20]
Biting Blade [5]
Charmed Shield [5]
Necrotic Phylactery [10]
Blood of Tzeentch [30]
Featherfoe Torc [35]
Barded Chaos Steed [16]

1 Exalted Hero of Tzeentch 211 Pts
Shield; Battle Standard;
Bronze Armour of Zhrakk [15]
Dawnstone [25]
Favour of the Gods [5]
Barded Chaos Steed [16]

1 Chaos Sorcerer of Nurgle 190 Pts
Magic Level 2;
Infernal Puppet [35]
Ironcurse Icon [5]
Shrieking Blade [10]

1 Chaos Sorcerer of Nurgle 190 Pts
Magic Level 2;
Dispel Scroll [25]
Collar of Khorne [25]

40 Chaos Marauders of Tzeentch 240 Pts
Great Weapon; FCG;

30 Chaos Warriors of Tzeentch 570 Pts
Mark of Tzeentch; Shield; FCG;
Blasted Standard [40]

14 Chaos Knights of Tzeentch 640 Pts
FCG;
Banner of Eternal Flame [10]

1 Chaos Warshrine of Tzeentch 150 Pts

1 Chaos Warshrine of Tzeentch 150 Pts

5 Chaos Warhounds 30 Pts

5 Chaos Warhounds 30 Pts

Models in Army: 97
Total Army Cost: 2800

Grałem wojami z halabardą jeszcze ale przy shadow można im to zabrać, nadrobić można osłabiając przeciwnika, a do tego jest ten parry na 5+. Za zaoszczędzone punkty dodałem itemek lordowi dla zabezpieczenia przed smokami itd.
Gra się nieźle - udało się wygrać z Demonami na B&G (co prawda na punkty, a nie na "złamanie armii), przy czym lepper zjadł ogromny oddział blodków. Z high elfami minimalna wtopka - nie wlazł ward na rycerzy :/ magia nic za to nie zrobiła bo bywało że przeciwnik miał więcej dispela niż ja powera.
Brak mi kolejnego maga z power familliarem niestety.

sYsek
Kretozord

pierwsze wrazenia z rozpy sa niezle, 20-0 z wampirami na mortisie, lordzie zabijace, duzym nekromancie i malym, duze ghoule, 9 cryptow, 3 vargahaisty, 2x7 psy, 2x spirity, 1 wright, 2x2 nietoperze, 2x zombiaki, vargulf.
Oddalem rzut na zaczyniane i juz mi sie nie podoba. choseni z +1atak. Lekkie roszady i w magi dostaje klatwe w chosenow. schodzi 3, pierwsza krew przelana. fazy magi nie dopisuja w ogole, powstaja tylko nowe zombiaki w ilosci 10 do prowokowania szarzy warriorow z frenzy. helena hit i 12 ghouli mniej, druga missfire z sila 10, 12 ghouli mniej. mimo wszystko nie pcham sie do porzodu. blessing nie wchodzi. w magi disspeluje klatwe i rzucam pocisk tzeentcha w baty. 4hity sila 4 i... 1 rana. przeciwnik do przodu delikatnie, klatwa w chosenow i if. traci 2 lvle. pozniej ja sie campie, przez ture, blessing nie wchodzi nadal. heleny dostaja spiryt hosty na twarz. w jedna z helen wpada vargulf od boku, wbija 2 rany, ja wbijam mu 1. choseni dostaja psy na ryj i sa odginani dodatkowo przez nietopyry. warriorzy nic nie robia. rzucam chain lightning w nietoperze tak ze przeskakuje na vargulfa i go zdejmuje, niestety, nie przeskakuje na baze duchow i nadal obydwie heleny udupione. przeciwnik szarzuje na warriorow nietoperzem na 1 ranie, odgina dodatkowo innymi nietoperzami. duzy klocek maruderow trzyma vargaisty psy i zombiaki przed soba i czeka, w koncu 40atakow sila 5 boli. shriny szarzuja wampiry i je zjadaja, pozbywajac sie ostatniej odginaczki przeciwnika w zasiegu wzroku co uwalnia warriorow. przeciwnik próbuje ratowac sytuacje. ghloule w shirne, flee, redirect w drugiego, flee, i warriorzy maja wolna droge do lorda i malego necro. przeciwnik probuje jeszcze szarzy lordem w chosenow, rowniez wrightem w chosenow. wszystko dochodzi, jednak choseni nabijaja duzo ran na cryptach i sypie przeciwnika o 8. 5 tura jego, koniec gry. trace lorda maga ktory byl w challengu z championem cryptow.

Szczur22

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

błedem była szarża cryptów w choosenów z 3+ wardem :) ale miło się kostki turlało
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

sYsek
Kretozord

gdyby doszło wszystko... no może wtedy też nie... lordy wyciągnięty niby ale crypci chyba tego nie warci byli. ale grało się spoko, szczególnie turlając statystycznie zawsze poniżej 7 na magie itd ;)

Szczur22

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

albo nie widzę bo mam wadę wzroku, albo tu nie ma chosenów ;)

Generalnie nie polecam necrotica i favorki rozdzielać:D
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Czuje się dziwnie ponieważ ja nie gram na filakterii tylko na save 2+ z dawnstonem :)
Dymitr pisze:
Generalnie nie polecam necrotica i favorki rozdzielać:D
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

na 1600
generał:

lord chaosu
piętno tzeentcha
talizman strażniczy
tarcza uroku
topór khorna
łaska bogów
rumak chaosu w blachach 344pkt

chorąży:
błogosławiony bohater
piętno tzeentcha
sztandar armii: proporzec wściekłości
tarcza
halabarda 189pkt

błogosławiony bohater
piętno tzeentcha
brązowa zbroja zhrakka
talizman przetrwania
tarcza
halabarda
strumień deprawacji 199pkt

5x bojowe ogary chaosu 30pkt

5x bojowe ogary chaosu 30pkt

6x rycerze chaosu
piętno nurgla 270pkt

26x wojownicy chaosu
piętno nurgla
tarcze
halabardy
FCG
sztandar wojny 537pkt

Jakieś pomysły na zmianę bohaterów? Lord nie do ruszenia, ma siedzieć w kawalerii albo sam obstawiać flankę, jeden bohater jako chorąży a drugi siedzi razem z nim w klocu wojowników i bierze pojedynki. Może lepszy mały mag nurgla z regenką na klocek? Niby nie czuli na terror i takie tam, ale jak dostaną 30 białych lwów albo mistrzów miecza na klatę to mogą się posypać.
No i wrażliwiec na magię jestem przy takiej rozpisce. Jak myślicie?

Może lepiej sprawdziłyby się kloc grasantów i dwa rydwany zamiast wojowników??
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

Bez sensu...

Masz jeden sfrenzowany oddział do walki, który jest cholernie mało mobilny i w zasadzie nic poza tym.

Magia przeciwnika robi z tobą co chce, a jak trafisz na death to będziesz w pupie.

Lord złożony bez sensu, wygląda na miękką faję, chyba, że o czymś nie wiem. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Save na 1+ i ward na 3+ to nie jest oznaka miękkości IMO. A mag musi być w każdej rozpie, zamiast herosa go wrzuć, nie koniecznie nurgla, podręcznikowe domeny są fajne. I koniecznie trzecie oko na niego wtedy

Krzysiek_312
Oszukista

Pomyliły mi się przedmioty, ward na 3+ faktycznie jest dobry, ale i tak lorda można złożyć o wiele lepiej.

Jak ma być jeden mag to proponuję dać mu tzeentcha, 2lvl, scroola i 3 oczko. IMO najlepsze złożenie, ewentualnie puppet zamiast scroola :P

Reszta bohaterów też jest dziwnie złożona, podobnie jak reszta armii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Krzysiek, w czym ten mały tęczowy mag jest fajny?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Krzysiek_312
Oszukista

Tzeentch sam w sobie nie jest taki zły, gość ma +3 do casta, a to w połączeniu z oczkiem wydaje się niezłe.

Wiem, że mamy w chaosie dostęp do różnych combosów :) ale taki gość jest spoko, zwłaszcza, że kosztuje jakieś 180 pkt.

Nie gram na nim, ale przy odpowiednim stylu gry może się przydać.
Obrazek

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Jak proponowałbyś złożenie lorda, żeby był mocniejszy? Mag się znajdzie zamiast któregoś z herosów. bez sensu dlatego, że nie jest standardowa? :P
Zagram może kiedyś na turnieju (chociaż nie wiem, tam się za bardzo wszyscy spinają o wynik) i ciekawe, czy trafię na woch na kawie grając moją rozpą na piechocie. Chciałbym to sprawdzić, ale nie mam z kim :mrgreen:
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

ODPOWIEDZ