Rozpiski
- wind_sower
- Masakrator
Re: Rozpiski
@Legion Jeszcze kminie nad tą rozpiską, ale łucznicy skutecznie chronią Pedzia w pierwszej turze przed ostrzałem z dział. Poza tym 11 łuczników bardzo dobrze daje sobie radę właśnie z fastami. Ogólnie waham się czy wziąć tego Pedzia, gdyby go wywalić starczyło by na tych dwóch rycerzy jeszcze . A łucznicy na koniaich są w dechę, odkąd mam 5 w rozpisce, gra mi sie znacznie swobodniej.
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Cóż, pewnie to może się udać, ale dołożenie królewskich by zrobić dwa tuziny to moim zdaniem obowiązkowa sprawa. Gram sporo na takie punkty i jedno zauważyłem - trzeba mieć szeregi i masę by łamać przeciwnikawind_sower pisze:@Legion Jeszcze kminie nad tą rozpiską, ale łucznicy skutecznie chronią Pedzia w pierwszej turze przed ostrzałem z dział. Poza tym 11 łuczników bardzo dobrze daje sobie radę właśnie z fastami. Ogólnie waham się czy wziąć tego Pedzia, gdyby go wywalić starczyło by na tych dwóch rycerzy jeszcze . A łucznicy na koniaich są w dechę, odkąd mam 5 w rozpisce, gra mi sie znacznie swobodniej.
Vae victis!
Co myślicie, jest sens dawac czarke z CoC do oddziału questów z Lordem i BSB? Tylko nie piszcie że sensu to queści nie maja Może lepiej ją oszczędzić i dać do innego oddziału?
Pytanie nr 2. W co najlepiej celować trebem na turnieju. Mamy różne armie i w co najlepiej strzelać, np empire-tank, HE-smok/feniks.
Pytanie nr 2. W co najlepiej celować trebem na turnieju. Mamy różne armie i w co najlepiej strzelać, np empire-tank, HE-smok/feniks.
zależy od sytuacji. Ja z sukcesem rozwalałem inne machiny oblęznicze, bohaterów na monstrach tez sie udało trochę dziabnąć, ale chyba najlepiej działa to na duze klocki bo z siłą 10i 5 po bokach praktycznie usuwa sie wszystkie modele pod templaytem
Jak grasz z HE to wal po Klocu WL. Dwa bezpośrednie strzały i kasujesz gościowi ze 25 modeli.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Zgadza się, typek grający HE powiedział e balisty nie ma co się bać. Pierwsza tura strzał na lorda na gryfie i po jednym wondzie na monstrum i bochatera, drugi strzał w klocek wszystkie modele pod templejtem poszły do piachu. 2 tura i kolejny strzał, typek żegna się z balistą
Takie coś wykminiłem na 2400+100 dodatkowych pkt czyli łącznie 2500
1 lvl czarka wchodzi do zbrojnych, daje im warda i będzie próbowała dopakować ich 0 z domeny bestii
Prz odrobinie szczęścia zbrojni mogą mieć 8 wytrzymałości i 5 siły
Bretonnia 2500pkt
LORDS: 600
Bretoński Lord ( Questing vow, HKB, Dragon helm, Sword of swift slaying, dawnstone, shield, Pegaz) Generał 275pkt
Prophetess of the lady (Koń, lvl 4, silver mirror, Falcon-Horn of fredemund) 325 pkt
Heroes: 351
BSB (Knights vow, koń, shield, GGH, SoM) 126 pkt
Damsel of the lady (lvl 2, Ds) 130pkt LIFE
Damsel of the lady (lvl 1, Prayer Icon of Quenelles) – 95 pkt
Rare: 448
2xtreb 180pkt
6x Grail Knight ( FCG, Sztandar wiecznego płomienia) 268 pkt
Spcjal: 175
1x3 pegazy (muzyk) 175pkt
Core: 926
11 Realms (FCG) 288 pkt
10 Realms (FCG, war banner) 289 pkt
17 łuczników ( muzyk, defensive stakes, braziers) 112 pkt
42 Men-at-arms (FCG) 237pkt
Total: 2500 pkt
Modele w armii: 96
1 lvl czarka wchodzi do zbrojnych, daje im warda i będzie próbowała dopakować ich 0 z domeny bestii
Prz odrobinie szczęścia zbrojni mogą mieć 8 wytrzymałości i 5 siły
Bretonnia 2500pkt
LORDS: 600
Bretoński Lord ( Questing vow, HKB, Dragon helm, Sword of swift slaying, dawnstone, shield, Pegaz) Generał 275pkt
Prophetess of the lady (Koń, lvl 4, silver mirror, Falcon-Horn of fredemund) 325 pkt
Heroes: 351
BSB (Knights vow, koń, shield, GGH, SoM) 126 pkt
Damsel of the lady (lvl 2, Ds) 130pkt LIFE
Damsel of the lady (lvl 1, Prayer Icon of Quenelles) – 95 pkt
Rare: 448
2xtreb 180pkt
6x Grail Knight ( FCG, Sztandar wiecznego płomienia) 268 pkt
Spcjal: 175
1x3 pegazy (muzyk) 175pkt
Core: 926
11 Realms (FCG) 288 pkt
10 Realms (FCG, war banner) 289 pkt
17 łuczników ( muzyk, defensive stakes, braziers) 112 pkt
42 Men-at-arms (FCG) 237pkt
Total: 2500 pkt
Modele w armii: 96
Ostatnio zmieniony 30 mar 2014, o 21:58 przez Matis, łącznie zmieniany 1 raz.
To już u mnie motyw oklepany Ten pan jest bardzo mobilny i łatwo łapie samotnych bohaterów, czarodziei, czołgi, działa i potwory. Tylko raz mi się nie spłacił i zginął w pierwszej turze, ale to wynikło z mojego błędnego wystawienia.
Ja z kolei mam taki lekko zmodyfikowany klasyk:
1 * Bretonnian Lord @ 272.0 Pts
General; Heavy Armour; Questing Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
Insignia of the Quest [30.0]
Charmed Shield [5.0]
1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 Prophetess of the Lady @ 290.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin @ 131.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard; Questing Vow
Gromril Great Helm [30.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Gauntlet of the Duel [10.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
11 Knights of the Realm @ 303.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow
Standard of Discipline [15.0]
9 Knights of the Realm @ 265.0 Pts
War Banner [25.0]
12 Peasant Bowmen @ 77.0 Pts
Longbow; Musician
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Knightly Vow
5 Mounted Yeomen @ 82.0 Pts
Spear; Bow; Musician; Fast Cavalry
6 Grail Knights @ 273.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Grail Vow
Banner of Swiftness [15.0]
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
Models in Army: 55
Total Army Cost: 2398.0
1 * Bretonnian Lord @ 272.0 Pts
General; Heavy Armour; Questing Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
Insignia of the Quest [30.0]
Charmed Shield [5.0]
1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 Prophetess of the Lady @ 290.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin @ 131.0 Pts
Dragonbane Gem [5.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
11 Knights of the Realm @ 303.0 Pts
Standard of Discipline [15.0]
9 Knights of the Realm @ 265.0 Pts
War Banner [25.0]
12 Peasant Bowmen @ 77.0 Pts
Longbow; Musician
5 Mounted Yeomen @ 82.0 Pts
Spear; Bow; Musician; Fast Cavalry
6 Grail Knights @ 273.0 Pts
Models in Army: 55
Total Army Cost: 2398.0
Masz jeszcze 100pkt dodatkowych
Koniecznie tarcza+morningstar do tego. Będziesz mógł wybierać czym walczysz w zależności od potrzeb (chodzi głównie o możliwość posiadania lepszego pancerza). Na tarcze masz 2 pkt wolne w rozpie.1 Paladin @ 131.0 Pts
Dragonbane Gem [5.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
Przecież oni i tak nic nie zastrzelą. Ich jedyne zadanie, w takiej ilości, to psim swędem zdjać regenę, coś odgiąć, w ostatecznośći nie zginąć. Proponuję większą mobilność (łatwiejsze odgięcie i większa przeżywalność) i ogień. 10 skirmiszerów z braziersami za 75 pkt. Za zaoszczędzone 2 pkt bsb dostaje morningstara.12 Peasant Bowmen @ 77.0 Pts
Longbow; Musician
BoEF zamiast +1 do ruchu. Nie masz wyrmlancy, więc nie masz też zbyt duzego wyboru w tej kwestii (bez tego boli abomka, bestie nurgla, plagusy, chimera, trole, duże pany itd.). Za zaoszczędzone pkt daj championa do łuków. Można nimi robić wtedy chytre myki ustawiając go na froncie formacji ustawionej w kreskę.6 Grail Knights @ 273.0 Pts
pozdr.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, o 10:39 przez Dębek, łącznie zmieniany 2 razy.
- wind_sower
- Masakrator
Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli? Czy mógł byś rozwinąć?Dębek pisze: Można nimi robić wtedy chytre myki ustawiając go na froncie formacji ustawionej w kreskę.
pozdr.
Przykładowo ustawiasz się kreską łuczników w lesie, blokując przeciwnikowi jakiś oddział. Jeśli wróg szarżuje, to może zabić tylko stojącego z przodu czempiona, a reszta chłopaków stoi na stubbornie i trzyma wrogi oddział, żeby herbowi mogli mu wjechać w kufer. Uwaga: nie działa na rydwany i bretońskie lance
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Działa na wszystko co ma ASF lub bije w równej inicjatywie. Przyjmujesz hordę WL, ghouli czy czegokolwiek na taką formację, tracisz tylko championa i masz jeszcze szansę uciec. Jesli kontra jest dobrze ustawiona przeciwnik może nie będzie nawet gonił tylko zrobi reform. Ergo, powstrzymasz kloc przez turę, wsadzisz w niego całą magię i strzelanie i prawdopodobnie nie stracisz odginaczki. Tak samo działają pegazy, ale mając łuczników nie ma potrzeby ich angarzować w takie akcje. Niech otaczają przeciwnika w tym czasie. Ten sam numer w lesie daje dodatkowo szansę na zdanie stubborna. Nawet jeśli nie ma lasu to przyjęcie hordy piechoty wcale nie musi oznaczać autobreja, zwłaszcza gdy gienek z Ld10 i BsB są w pobliżu. Przeciwnik ma 1 ranę+static, ty nawet odpowiesz 2 atakami, ale liczmy, że nic nie zrobisz. Mamy breja na -4/-5. 6/5 Ld z rerolem czasem się zdaje.
Dębek dzięki za rady. Paladyna już poprawiłem. Łuczników daje z palami dla ochrony trebków przed działami (zawsze to jedna tura więcej strzelania). Baner na gralach używam zamiennie właśnie z BoEF ew wyrmlance na BSB. Ostatnio gram najczęściej na ogry a tam regenka tylko z czaru boli ale i tak jest jeszcze dispel.
Btw Dębek nie chciałbyś napisać poradnika dla bretki i przykleić go w na forum?
Btw Dębek nie chciałbyś napisać poradnika dla bretki i przykleić go w na forum?
A co tu pisać. 10 lat ta sama książka. Wszyscy już wszystko wiedzą.
Tak czy siak, palisada przed trebami stanie jakieś 2 cale. 10, 8 kula jest w celu, 6 na palisadzie, 2,4 przed, misfire-jesteśmy w domu. Tak to wygląda?
W sumie na niektóre parringi całkiem fajny pomysł.
pozdr.
Regenkę wpuszczasz, dispelujesz stubborn.Ostatnio gram najczęściej na ogry a tam regenka tylko z czaru boli ale i tak jest jeszcze dispel.
OK, tylko uważaj by przeciwnik nie zrobił ci po tych łukach overruna w treba, bo to często oznacza bardzo poważne kłopoty, znacznie większe, niźli tylko utratę tych jednostek. Jego tura walka z łukami, overrun w treba, w twojej walka z trebem, reform w dowolnym kierunku, w dowolny sposób i wszystkie twoje okoliczne unity są już na widelcu. Dlatego śmieci i trebki (w tym trebek względem trebka) powinny czasem, dla bezpieczeństwa, stać z dala od siebie.Łuczników daje z palami dla ochrony trebków przed działami (zawsze to jedna tura więcej strzelania).
Tak czy siak, palisada przed trebami stanie jakieś 2 cale. 10, 8 kula jest w celu, 6 na palisadzie, 2,4 przed, misfire-jesteśmy w domu. Tak to wygląda?
W sumie na niektóre parringi całkiem fajny pomysł.
pozdr.
- wind_sower
- Masakrator
Czyli ustawiam łuczników tak?
.................. ..........
Toretycznie jak grasz z jednym działem (Ogry przykładowo) to idzie czasem w kresce przed trebkiem ustawić dwie 10 łuczników w kresce.
.................. ..........
Toretycznie jak grasz z jednym działem (Ogry przykładowo) to idzie czasem w kresce przed trebkiem ustawić dwie 10 łuczników w kresce.