8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: bigpasiak »

Morsereg pisze:wiec nawet jak ustawisz w kresce to pierwsze trzy miejsca to champion -> sztandar -> muzyk a dalej to hero i reszta oddzialu.
Fakt.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

bigpasiak pisze:
Morsereg pisze:wiec nawet jak ustawisz w kresce to pierwsze trzy miejsca to champion -> sztandar -> muzyk a dalej to hero i reszta oddzialu.
Fakt.
Pasiak czy Ty kiedyś kładziesz się spać? :)

Nooo i mając FCG + hero + 40 modeli to długo trzeba tłuc te kreskę żeby dochrapać się do hero :). Ale po śmierci championa przeciwnik ładuje teoretycznie ataki z 3 Front modeli + 3 supporting, a kreska oddaje tylko z 2 modeli więc kalkulacja lipna. Chyba że kreska ma na celu tylko zatrzymanie przeciwnika
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
1. Czy bronie Rycerzy Chaosu daje im +1 do Sily podczas testow przeciwko Dwellersom?
2. Elf na koniu uzywa Hunters Talon: czy moze mierzyc herosa w drugim szeregu, i jesli tak, to czy ten heros dostaje kowera za oddzial stojacy miedzy strzelajacymi (pierwszy szereg)
Czy gdyby byl na piechote, heros WElfow, to czy tez moglby wybrac cel w drugim szeregu?
3. Czy WLC ma minimalny zasieg?
Obrazek

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Albo chociaż powiedzcie czy jest figurka chimery, i na jakiej powinna być podstawce.

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Pytanko - czy Large Target będący Monstrous Cavalry (chodzi o Bull Rhinoxa) ma Thunderstompa?

Zródłowe kontrowersje - str 83
Monstrous cavalry have the stomp special rule

str. 85
Generally speaking, any model bigger than monstrous beast is a monster.
Monsters have Thunderstomp.

Skoro jest mozliwosc upgrejdu Rhinoxa na Bull Rhinoxa dzieki czemu staje się ,większy" to czy dostaje tez TS?

Awatar użytkownika
Krzyżu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzyżu »

Małe pytanie:
Pikinierzy mogą bić z 5 szeregów (1 zwykły szereg, 1 supporting, 3 za piki), czy jeśli dostaną sztandar dający im +1 atak, to ten atak dostaje tylko pierwszy szereg, czy 4 szeregi (za właściwości piki, nie będące supporting atakami)?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

troche zle sobie to przetlumaczyles.
trzeci szereg z pikami bije a nie dodatkowe 3 szeregi. dzieki nim mozesz po prostu uderzyc z kolejnego szeregu.
max mozesz bic z czterech szeregow. jeden normalny + drugi supporting + trzeci z zasadu hordy + czwarty za piki.

zasada hordy i piki to tez sa supporting atack. baner dajacy +1A zwieksza liczbe atakow tylko pierwszemu szeregowi. kolejne (o ile nie sa monstrous) bija po 1 i nic tego nie moze zmienic.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Krzyżu

Na pewno?
"Pikes require two hands and fight in 3 Extra Ranks."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

A może koledze chodzi o piki (DoW) w przeciwieństwie do włóczni?
Ale nie zmienia to faktu, że pierwszy szereg korzysta z dodatkowych ataków.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Krzyżu

Owszem o te piki :wink:
Dzięki za odpowiedź.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

ninjaska pisze:Oi,
1. Czy bronie Rycerzy Chaosu daje im +1 do Sily podczas testow przeciwko Dwellersom?
2. Elf na koniu uzywa Hunters Talon: czy moze mierzyc herosa w drugim szeregu, i jesli tak, to czy ten heros dostaje kowera za oddzial stojacy miedzy strzelajacymi (pierwszy szereg)
Czy gdyby byl na piechote, heros WElfow, to czy tez moglby wybrac cel w drugim szeregu?
3. Czy WLC ma minimalny zasieg?
1. Nie. Mówi o tym trzecie pytanie w FAQ: http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... okV1_1.pdf
3.Strzela jak cannon. Nie pamiętam, czy cannon ma minimalny zasięg, nie mam RB przy sobie, ale wydaje mi się, że nie.

GW porzuciło DoW, więc nie wydali do nich errarty, ale założyłbym, że piki działają na takiej samej zasadzie jak włócznie - czyli pozwalają wykonywać supporting attacks większej liczbie szeregów.
Sztandar zwiększa liczbę ataków wszystkim modelom w jednostce, ale szeregi poza pierwszym nadal mogą wykonać tylko po jednym ataku na model.

Jeżeli Bull Rhinoxy są zaklasyfikowane jako Monstrous Cavalry, to mają tylko stompa, niezależnie od swojego rozmiaru.

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Mógłby ktoś odpowiedzieć w końcu n amoje pytania? naprawdę mi zależy troche ;p
Mógłby ktoś dokładnie wyjaśnić działanie 6 z besti? bo do końca nie rozumiem...
I czy mógłby ktoś podać przy okazji rozmiary podstawek i zdjęcia poszczególnych monsterów...
Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć...
Najbardziej zależy mi na tym, żeby ktoś powiedział, czy jest figurka chimery, i na jakiej powinna być podstawce. Jeśli nie ma to ją sobie wyrzeźbię z gs'u i po to mi wymiar podstawki.

Cibi
Mudżahedin

Hmm, zamienia maga w potworka, tak ogólnie rzecz biorąc ;]
Musiałbyś sprecyzować, czego nie rozumiesz. Wtedy łatwiej by było o odpowiedź.
Nie ma figurki Chimery. Rozmiary podstawek nie zostały sprecyzowane - GW ogólnie ma dość swobodne podejście do kwestii podstawek.

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Cibi pisze:Nie ma figurki Chimery
Jest, a właściwie była w 3 ed. Warto szukać orginału, bo to bardzo ładny model.

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

A jaką podstawkę byście w takim razie polecali mi wziąć? i jak wygląda ta Chimera? Bo znalazłem coś na wikipedi, że to kozioł z głową lwa i wężem zamiast ogona... z zasad wywnioskowałem też, że musi mieć skrzydła ;p Na googlu znalazlem takie:
Najbardziej skłaniam sie do tej 1

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A z 6 czaru nie rozumiem właściwie paru rzeczy. Nie wiem jak w oryginale zasady, ale w tym skrócie zrobionym przez kogoś chyba na tym forum:

"6. Transformation of Kadon – Augment, RIP, mag zmienia się w wybranego potwora. Czar może być rzucony tylko na samego maga, jeśli jest pieszo. Jeśli jest w oddziale, to mimo, że jest monsterem może w nim zostać (należy go odpowiednio ustawić zależnie od tego, czy pasuje podstawką czy nie), jeżeli nie zmieści się, czar nie zadziała. W postaci monstera mag nie może rzucać czarów i generować kości magii ani używać własnego sprzętu. Wszelkie rany zadane magowi przechodzą dalej pomiędzy transformacjami. 2 wersje do wyboru: Cast 16+ Feral Manticore, Black Hydra, Horned Dragon, Cast 20+ Mountain Chimera, Great Fire Dragon

Black Hydra 6 4 0 5 5 5 2 7 8,Large Target, Terror, 4+ Scaly Skin, Regenerate, Breath Weapon(S4)
Mountain Chimera 6 7 0 7 7 10 5 4D6 6, Terror, Poisoned Attacks, Fly, Frenzy, Breath Weapon(S4)
Feral Manticore 6 5 0 5 5 4 5 4 5, Large Target, Terror, Fly, Frenzy, Killing Blow
Horned Dragon 6 5 0 5 6 5 4 4 7, Large Target, Terror, Fly, 4+ Scaly Skin, Breath Weapon(S2)
Great Fire Dragon 6 8 0 8 8 8 1 8 9, Terror, Fly, 2+ Scaly Skin, Breath Weapon(S5)
(Nie mam pojęcia czemu najwięszke bydlaki nie mają Large Target… najwyraźniej jest to pomyłka)"

Jeśli jest RIP to można to w dowolnej chwili rozproszyć?
To o ranach zaznaczone na czerwono - nie rozumiem ;p
Czy możemy wybrać w które z tych 2/3 zwierząt zamieni się czarodziej czy losuje sie to jakoś inaczej?
I czy naprawdę te 2 bydlaki nie mają LT?

Masz może jakieś zdjęcie 3ed fig? bo nie mogę znaleźć nigdzie...

Cibi
Mudżahedin

Tak, można to w dowolnej chwili rozproszyć. A raczej wtedy, kiedy każdy inny RiP.
Przechodzenie ran - jeśli magowi pod postacią smoka zostaną zadane np 3 rany, to po powrocie do ludzkiej postaci nadal będzie miał te 3 rany zadane. Co oznacza, że przeciętny mag po stracie 2/3 ran jako potwór i powrocie do swojej postaci zginie.
Możesz wybrać, w którego z wymienionych potworów mag się zamieni.
Wszystkie potwory mają Large Target - zostało to poprawione w Erracie do RB: http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... okV1_1.pdf

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

A odnośnie tej podstawki? jaka będzie waszym zdaniem optymalna do lepienia? 50x50 czy 100x50, czy może jeszcze inna?

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

belaras pisze:Masz może jakieś zdjęcie 3ed fig? bo nie mogę znaleźć nigdzie...
Niestety nie mam aparatu.

Moja chimera jest podobna do potwora z trzeciego rysunku, który zamieściłeś tylko ma głowy : dzika, lwa i orła.

Sam model jest dość mały, ale to w końcu 3 ed. Ja bym używał podstawi 50x50 na większej będzie giną.

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

ok, dzieki. a wiecie może jaki rozmiar mają skrzydła lotrowego balroga? przypasowały by do lwa od he chariotu?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Za duże raczej. Balrog to taka spora bestia była, bardziej smoczej wielkości, niż tego biednego lewka.

Zablokowany