Pytania początkujących i niepewnych

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania początkujących i niepewnych

Post autor: GarG »

kocioł traktowany jest jak maszyna wiec boków nie ma.

1) musisz
2) nie
3) musisz
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

No tak ale właśnie chodziło mi o takie niuanse, które są zazwyczaj przegapiane itp. Na przykład jak to wygląda z poruszanie kotła - można normalnie nim biegać po planszy, czy po ruchu nadal można rzucać te bonusy? No i co z Mengilami... czy wystawia się je jako rare? czy mają jakieś bonusy jeśli walczą w armii DE? i gdzie można znaleźć zasady do nich, bo te które ja znalazłem używając googli są takie trochę przestarzałe... i nie wiem czy nadal funkcjonują
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Co do Mengilli to trochę niżej jest o nich temat tam jest między innymi link z ich zasadami i wiele najczęściej zadawanych pytań. Jeśli chodzi o kocioł to rozwiązania "problemów" które podałeś są w armybooku :wink:

Ogólnie to tak:
http://strony.aster.pl/barbaros/
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... _FAQ_Jan09
i tu MMM żebyś nie szukał zbyt dlugo :) :
http://www.scribd.com/doc/14040551/menghilsmanflayers

Przejrzyj uważnie uściślenia, faq by GW i armybooka. jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania to przejrzyj forum (opcja "szukaj" na pewno będzie pomocna :wink: )
a jeśli i w ten sposób nie uzyskasz odpowiedzi to zapytaj w tym temacie :)

Pzdr.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Zwróćcie chłopaki uwagę, na to że błogosławieńswta kocioł udziela na początku swojej tury przed deklaracjami szarż i jest to jedyny moment na to żeby pobłogosławić.
Walka z szarżującymi orkami - pobłogosławiłeś obsługę kotła na początku swojej tury, potem nastąpiła tura orków i one zaszarżowały na kocioł, tak? Jeśli wpadło ci do głowy po szarży powiedzeć że błogosławisz obługę kotła (a nie na początku swojej tury) to był to wałek :P

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Nie mogłem znaleźć w booku nic o tym jak poruszać Kociołek, jest tylko o tym, że nigdy nie goni i schodzi jak zginie załoga. Więc prosiłbym o napisanie jak można nim (jeśli można) chodzić i czy po ruchu można używać tych blessingów

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Korhil pisze:czy po ruchu można używać tych blessingów
Marek15 pisze:błogosławieńswta kocioł udziela na początku swojej tury przed deklaracjami szarż i jest to jedyny moment na to żeby pobłogosławić.
:wink:

kocioł jest machiną wojenną (ma to zapisane w zasadach) , w rulebooku jest opisane w jaki sposób poruszają się machiny.

Jak widzisz w rulebooku i armybooku jest wyjaśniona większość zasad :)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

no tak, Przepraszam za zamieszanie - musiałem nie zauważyć, że jest to war machine, dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

mam kolejne pytanie odnośnie assassina i uściśleń. Otóż w uściśleniach jest napisane iż grając na jawne rozpiski przeciwnik wie gdzie jest nasz zabójca. jednak czy grając na jawne rozpiski nie można zapisać, że ma się assassina ale nie mówić gdzie i umieścić jedynie jakiś znacznik w odpowiednim oddziale? trochę nie rozumiem tej zasady, bo przecież ona niszczy jakby cały sens assassina...

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Korhil pisze:mam kolejne pytanie odnośnie assassina i uściśleń. Otóż w uściśleniach jest napisane iż grając na jawne rozpiski przeciwnik wie gdzie jest nasz zabójca. jednak czy grając na jawne rozpiski nie można zapisać, że ma się assassina ale nie mówić gdzie i umieścić jedynie jakiś znacznik w odpowiednim oddziale? trochę nie rozumiem tej zasady, bo przecież ona niszczy jakby cały sens assassina...
Naucz się edytować posty!

A co do Twojego pytania to niestety ale tak zostało to ustalone bo podobno ludzie bali się wałków co dla mnie jest lekko niezrozumiałe ale ok... drugim problemem jest to że w tedy assasin jest w cholere mocny ( bo teraz też jest ) i chciano go jakoś przyciać. Na turniejach musisz grać tak natomiast w domu graj jak chcesz ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Korhil pisze:mam kolejne pytanie odnośnie assassina i uściśleń. Otóż w uściśleniach jest napisane iż grając na jawne rozpiski przeciwnik wie gdzie jest nasz zabójca. jednak czy grając na jawne rozpiski nie można zapisać, że ma się assassina ale nie mówić gdzie i umieścić jedynie jakiś znacznik w odpowiednim oddziale? trochę nie rozumiem tej zasady, bo przecież ona niszczy jakby cały sens assassina...
Nie, nie można. Za każdym razem wróg dokładnie wie, gdzie jest assassin. Nadal jednak ta jednostka ma sens i jest często wystawiana, np. jako obrońca oddziału, w shade'ach na tyłach wroga, jako zabójca potworów, gdy ma gwiazdki i manbane'a...

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Według fluffu to nawet mroczniaki nie wiedzą czy w ich oddziale jest assek... A tu prosze. Takie np. wojska Empire doskonale to wiedzą, gdzie jest i co tam ma na sobie... :roll:

Troche kiepawy ten zapis #-o
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

No dla mnie też totalny bezsens, no ale cóż.. chyba nic się nie da zrobić... Kolejne dwa pytania:
- jak działa zasady BG elite warriors w połączeniu z hatem? jest jeden przerzut czy przerzut i przerzut przerzutu?
- i czy może ktoś mniej więcej opisać jak wygląda fizyczna zawartość batalionu DE - czy oddziały, które są tam umieszczone są takie jakbym je kupił w boxie - czyli jeżeli mam tam 12 warriorów i 10 kuszników to jest tam 22 zestawy z których można zrobić warriora lub kusznika czy możliwe jest jedynie otrzymanie 12 warriorów i 10 kusz? Do tego czy są wszystkie bitsy od oddziałów tak jak w boksie i ostatecznie czy opłaca się kupić batalion do DE na początek gry tą armią

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Nie ma przerzutu przerzutów.

Większość Ci powie, że batalion jest nieopłacalny. Dla mojego pomysł na armie bardzo sie go opłaca kupić. A z tego co wiem to zawartość wygląda jak wsadzone tam boksy.

PZDR
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Zgadza się, w batalionach są dokładnie takie same ramki jak w zwykłych boxach.

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Czyli mogę sobie zrobić 22 kuszników zamiast to dzielić? tak?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Tak. Tylko pamiętaj, w batalionie masz tylko 12 tarcz, więc jakbyś chciał zrobić kuszników z tarczami na plecach np(polecam, bardzo fajnie wyglądają) to musiałbyś skądś skminić tarcze.

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

aha w ten sposób... łeee to słabo ;D a kuszy ile jest? 16 czy 28?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Duużo. 28 + takie na plecki bez tych ostrzy. Normalnie skleisz z tego koszników, czy wojków. Jedne jakiś ograniczenie to te tarcze.

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

Skąd mieć czarke 1 lv? :/
Na bardzie ich nie ma, na innych stronach tez nie : /

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Dzika Owca pisze:Skąd mieć czarke 1 lv? :/
Na bardzie ich nie ma, na innych stronach tez nie : /
:D

Kupujesz jakąkolwiek Sorceress lub Supreme Sorceress z mrocznych elfów i na potrzeby gry uświadamiasz przeciwnika że jest 1lv :wink:

Zablokowany