Rozpiski nowego Imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Rozpiski nowego Imperium

Post autor: Azurix »

Czyli niemożliwe? :?

Pytam się, bo na poprzednim Army Booku był Seerstaff of Saphery, który umożliwiał wybrać Magowi czary zamiast je losować i ETC FAQ pozwalał w ten sposób na 2xBanishment. Dodatkowo można mieć 2xBanishment w Imperium na Arcymagu i Ołtarzu, więc może o czymś nie wiem i jednak Teclis pozwala na dublowanie czarów? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Ja tam nie wiem, mam wątpliwości, miglanc, z którym grałem twierdził, że można, a nie chciało mi się szukać nie wiadomo gdzie bo grałem luźną bitewkę do testowania rozpy ;)

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Azurix pisze:Hmm, a da się wybrać Banishment na Teclisie, jeśli Arcymag już go posiada, czy też wylosować go na Arcymagu, gdy Teclis go wybrał? :?
Oczywiście ,że nie - nigdy się nie dało - tylko Empire może mieć 2x Banishment :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

PiotrB pisze:
Azurix pisze:Hmm, a da się wybrać Banishment na Teclisie, jeśli Arcymag już go posiada, czy też wylosować go na Arcymagu, gdy Teclis go wybrał? :?
Oczywiście ,że nie - nigdy się nie dało - tylko Empire może mieć 2x Banishment :)
Jak się ładnie postarasz to i 3 będziesz mieć, chociaż jeden one use
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

a czemu niby dwoch altarow nie mozna wystawic ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Masz adnotację w podręczniku, że możesz mieć tylko jeden.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ja tam na bieżąco w euro FAQ już nie jestem ale w 2012 na ETC rozpy z dwoma banishmentami w HE były legalne.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Karol pls - to był inny book HE :mrgreen: A Helion mówi o ring of volan - no cóż w totolotka też ludzie wygrywają :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Mateo
Chuck Norris

Post autor: Mateo »

co Wy na to?

lords:
balthasar gelt = 360pkt
wizard lord, 4lvl, heaven, scroll = 225pkt

hero:
priest, charmed shield, obsidian lodestone = 115pkt
bsb na pegazie, save 1+ reroll, dragonhelm, opal amulet = 193pkt
luthor huss = 155pkt

core:
39 halabardy fcg = 264pkt
10 handgunners = 90pkt
9x ICK fcg = 255pkt

special:
2x cannon = 240pkt
4x demigryfy, sztandar, muzyk = 252pkt

rare:
czolg = 250pkt

razem: 2399pkt

w ograniczeniach sie mieszcze, mam 5 pkt max:

1 balthasar
1 dzialo
1 dzialo
1 4demi lub ponizej
1 czolg

ogolnie kmina raczej prosta i nie wymagajaca wyjasnien ;)
jedyne o czym mysle to lucznicy zamiast handgunnersow...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Gelt z lore of undeath?

Priest bardzo słabo złożony. Daj mu zbroję za 50pkt która daje AS1+.
BSB też kiepsko, przydałby się dawnstone+charmed shield na nim, jakaś broń jeszcze - lanca?
Wywal handgunnerów i daj łuki.

Generalnie masz sporo małych oddziałów które w pojedynkę niewiele robią. Ja bym składał większe klocki, ale co kto lubi.

Mateo
Chuck Norris

a gelt moze miec co innego niz metal?

z priestem baaardzo dobry pomysl

bsb ma lance, dawnstone tez ma, charmed shield dostanie bo zabiore priestowi ;)

jakos te luki kompletnie mi sie nie podobaja....

kminie zeby z duzego wizarda nie zrobic melego, wywalic lodestone i wejdzie mi fast i witch hunter..

do testow wszystko

wiekszych klockow demi nie moge, a nie mam czego sie pozbyc zbytnio

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Demi to jeszcze jako tako, chociaż przydałoby się 5 przynajmniej aby gelta trzymać. Szkoda, że euro nie pozwala.
9 konnych z luthorem to bardzo mało - w szarży nic nie przepchniesz, utkniesz i tyle Cię było. Może wywal halabardy i zrób 14-15 konnych. Za pozostałe punkty 5 konnych z muzykiem.
Każdy mag może brać undeth, na gelcie jest to szczególnie syta opcja bo masz +6 do casta.
Łuki są o tyle lepsze, że mają skirmish, co oznacza, że się praktycznie teleportują. Jest to wazne, gdy musisz uciekać magiem który w nich stoi.
Gunnerzy i tak zrobią całe nic, za mały zasięg.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

@ Mateo - nie chcę burzyć twojego światopoglądu ale WFB w wersji turniejowej jest grą totalną ....żeby cokolwiek wygrać musisz mieć jakiś pomysł na grę. A Twoja rozpa to ani ofens ani defens ... zastanów się na koncepcją gry i co Ci bardziej odpowiada i zmodyfikuj to wszystko... jeśli defens to skup się na artylerii i magii oraz pomyśl o kontrze jeśli offens to skup się na pancernych jednostkach. I pamiętaj że nie bez kozery jest limit 450 pkt na oddział - warto mieć w armii przynajmniej dwa oddziały zblizone do tych puntów bo to gwarantuje odpowiednią przeżywalność i wygar w walce.

Teraz jest naprawdę nad czym pomyśleć w imperium - równie dobrze możesz sobie np złożyć całą latającą armię :)...
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

PiotrB pisze:Karol pls - to był inny book HE
Ale rulebook i zasada powtarzania czarów te same. Nie wiem, nie znam się teraz i nawet nie mam pojecia co ten Teclis ma (loremastera?) ale przypominam że na ETC na 8 edycję dwa lata temu można było mieć zduplikowane czary.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

O jakim konkretnie przypadku mówimy? Bo nigdy nie można było dublować czarów. Teraz Teclis wybiera po 1 czarze z każdej domeny :)... słabizna :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Seerstaff of Saphery. Czarodziej wybierał sobie Lore'a i zamiast losowania, mógł wybrać z tego Lore'a tyle czarów, ile miał poziomów magii. Dokładnie ta sama mechanika jest przy Teclisie, tylko on wybiera 1 czar. ETC FAQ pozwalał na 2xBanishment w przypadku Seerstaffa stąd zapytałem o tego Teclisa, bo może czegoś nie wiem? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Hm...przeczytałem opis Teclisa jeszcze raz i nie wiem...:) Cóż - Warhammer :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Trzeba by poszperać w ETC FAQ jak to wygląda w tej chwili, bo i ten się zmieniał co roku.

Mateo
Chuck Norris

To prawda co mówicie, ta rozpiska moja powyżej, to rozszerzenie tego czym gram na 1500, gram z kolegami bez ograniczeń, tak jak w booku:

mag 2 heave. Scroll
priest ench shield
pegazista bsb xharmed shield 1+ reroll, ward4+ opal, gw

38halki fcg
10 strzelciw sniper

2 armaty
4 demi sztandar muzyk

czolg snajpera

i na podstawie tego chcialbym dalej kombinować na 2400, bo extra sie gra, wszystko mam pomalowane pięknie i teraz tylko myslec jak to rozszerzyć...
macie jakieś kminy?

ODPOWIEDZ