Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Rozpiski WE

Post autor: Jankiel »

Skoro już chwalimy się, ile śmiecia może się zmnieścić w rozpie, to moja na 1999 na lokala w Knurowie.

Waywatcher noble z hailem
caddy
bsb z hunters talon i starfire arrows

5x10 GG
3x8 dryads
5 scouts
2x7 wardancers
3 treekin
6 waywatchers

Z nowych rzeczy treekiny - będę miał trzy śliczne stare drzewce, więc warto je choć raz wystawić. A skoro już treekiny, to przydałby się bsb, żeby głupio nie stracić 200 pts. Kilka razy bardzo mi go brakowało, kiedy driady czy tancerze przez głupie rzuty przegrywały combat. Sprzęt dosyć eksperymentalny, ale może dać ciekawe efekty. Zobaczę, ile panik uda się wzbudzić na turnieju, może zostanie standardowym elementem mojej armii.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WitchHunter »

hehe moja stara rozpa, tylko grywałem tym jeszcze w 6ed :D
i patrzyli na mnie jak na dziwaka, ale w tedy inna meta była,
co do treekinów dają radę tylko ten ich koszt;//

BSB samopas puszczasz?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Bsb w tancerzach, skautach bądź łucznikach - przecież ma mnóstwo oddziałów, w których może się schować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Zastanawia mnie kombinacja hunters taloon i starfire arrows. Jeśli bierzesz to tylko po to żeby wystrzelić te strzały to czemu nie weźmiesz 15pkt tańszego asyendi's bane? Nie możesz też korzystać ze snajpowania, bo masz magiczne strzały. Dziwne trochę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

może Jankiel myśli, że to jest snajperski strzał wzbudzający panikę! :D

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

No proszę, umnknęło mi, że nie można korzystać z magicznych strzał przy snajperce.
Czyli znowu kicha - przydałby się bsb, a nie ma mu co dać.

Dobrze, że to zauważyliście, bo pojechałbym na turniej i panikował wszystkich ze snajperki :|

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

no to może daj mu talona ale do tego spajta snajperke?
Masz wtedy 2 snajperki, co prawda bez paniki...
Ew. możesz pokombinować bane + panika, nawet dobre bo jak nie trafisz to masz reroll.
hmm dalej to nie wiem jaka jeszcze kombinacje moznaby wymyslic ;)

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Co by tutaj dużo nie mysleć, kazda kolejna bedzie słabsza od poprzedniej...

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Po ostatnim "świeżym" spojrzeniu Jankiela oraz nieco innej perspektywie osiągniętej przez kilku z nas po DMP, wrócił mi optymizm, co do sensowności poszukiwań nowych rozwiązań. Np. podwójna snajperka, która popularna nie była, albo ww noble. Oczywiście sami waye przewijali się w rozpach często.
Starfire są godne przetestowania, chociaż raczej nie masterowo, kiedy dominują rywale ITP, no i raczej z BOL.
Btw co Wy na takiego lorda?
Hunter's talon
Pageant of skrikes
Hail of doom arrows
Briarheath

Waywatcher albo zwyklas.
Z przedmiotów warto jeszcze dogłębnie spenetrować ( :wink: ) talizmany, spite'y oraz enchanty, w różnych kombinacjach.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

ksch pisze:Po ostatnim "świeżym" spojrzeniu Jankiela oraz nieco innej perspektywie osiągniętej przez kilku z nas po DMP, wrócił mi optymizm, co do sensowności poszukiwań nowych rozwiązań. Np. podwójna snajperka, która popularna nie była, albo ww noble. Oczywiście sami waye przewijali się w rozpach często.
Starfire są godne przetestowania, chociaż raczej nie masterowo, kiedy dominują rywale ITP, no i raczej z BOL.
Btw co Wy na takiego lorda?
Hunter's talon
Pageant of skrikes
Hail of doom arrows
Briarheath

Waywatcher albo zwyklas.
Z przedmiotów warto jeszcze dogłębnie spenetrować ( :wink: ) talizmany, spite'y oraz enchanty, w różnych kombinacjach.

to ze WW snajper nie byl popularny nie znaczy ze nie byl stosowany juz od jakiegos czasu :P

lord zlozony kiepsko bo nie ma zadnej oslony od magii i np maszynek [ czyt. brak warda.]
poza tym to albo wystrzeli hode albo strzeli ze snajperki...
raczej sie nie sprawdzi...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Imo dwie snajperki obsysają - zdecydowanie za mało robią, żeby można było na nie liczyć. Wystawię bsb z moonstonem, może na coś się przyda
Z przedmiotów warto jeszcze dogłębnie spenetrować
Penetruję już od dłuższego czasu i każda ciekawsza kombinacja albo jest nielegalna, albo nie warta punktów przeznaczonych na noszącego ją bohatera. Gdyby bsb można było łączyć z kindredami, życie stałoby się prostsze :)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

bigpasiak pisze: to ze WW snajper nie byl popularny nie znaczy ze nie byl stosowany juz od jakiegos czasu :P
Napinacz :wink:
bigpasiak pisze:lord zlozony kiepsko bo nie ma zadnej oslony od magii i np maszynek [ czyt. brak warda.]
poza tym to albo wystrzeli hode albo strzeli ze snajperki...
raczej sie nie sprawdzi...
Cóż, w jakiejś grze for fun go sprawdzę, wydaje mi się, że przy mądrym użyciu ma potencjał, ale być może mi się tylko wydaje. Póki co na poważnym turnieju tylko spellweaver, albo w ogóle bez slotu lorda.
Jankiel pisze:Imo dwie snajperki obsysają - zdecydowanie za mało robią, żeby można było na nie liczyć.
Wydaje mi się, że mają bardzo ograniczone zastosowanie, ale jednak je mają - np. szczury, które przy nowym podręczniku zapewne pojawiać się będą teraz częściej. Co mnie wcale zresztą nie cieszy, bo nie umiem z nimi grać :|
Jankiel pisze:Penetruję już od dłuższego czasu i każda ciekawsza kombinacja albo jest nielegalna, albo nie warta punktów przeznaczonych na noszącego ją bohatera.
Tak zazwyczaj jest, ale kto wie, czy czegoś się jeszcze ciekawego nie wymyśli. Zastanawiałem się nad możliwością lepszego wykorzystania blight of terrors, np. dla potencjalnego łapacza LT, czyli dwurak, ward i terror. Względnie użycie +d6 poisonów zamiast hełmu itd. Chociaż to wszystko nie wygląda morderczo to jednak spróbować zawsze można.
Jankiel pisze:Gdyby bsb można było łączyć z kindredami, życie stałoby się prostsze :)
No to niestety szczera prawda - prostsze i w niektórych zestawieniach ciekawsze...
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jankiel pisze:No proszę, umnknęło mi, że nie można korzystać z magicznych strzał przy snajperce.
Czyli znowu kicha - przydałby się bsb, a nie ma mu co dać.

Dobrze, że to zauważyliście, bo pojechałbym na turniej i panikował wszystkich ze snajperki :|
Ale ale wydaje mi się, że możesz wystrzelić starfire arows z hanter taloona, ale nie możesz wyhaczać pojedynczych modeli. Czyli możesz dać bsb ayendys, starfire i wardzik na 6+ na przykład. Wtedy masz to samo co przedtem tylko lepsze. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Kalesoner pisze:[Ale ale wydaje mi się, że możesz wystrzelić starfire arows z hanter taloona, ale nie możesz wyhaczać pojedynczych modeli
no tak możesz zrobic, ale nie połączysz 2 magicznych umiejętności.
Cóż, wy gracie na spelwejerze, a ja na nim w ogóle :)
Ale co kto lubi. I masterowo byłem zaraz za Kalesonerem, a miałem full zestaw herosow ;)

Joł!

edit; taki smaczek, moja rozmowa z najlepszym graczem WE z poznania nt WE:
"teraz WFB wraca do 5 edycji i herohammera, a WE ma mega słabych herosów i cięzko ugrać coś takiego jak jeszcze 2 lata temu, poza tym VC i demony dla WE to masakra"

pozdro ;)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

nie przypominam sobie abyś ze mną rozmawiał w poznaniu ^^

a co do herosów elfy mają słabych z reguły jak koleś o t 3 może być dobry (pendant się nie liczy, a jak masz smoka to tym lepszy gdy jeździec jest wytrzymalszy)

gdyby wardancer noble miałby bazowego asf to były bardzo dobry czy gdyby biegacz mógł się dołączyć do oddziału też było by mega więc we po prostu brakuje bardzo mało aby byli użyteczni, oczywiście ciężko przebić DE bsb czy biegacza VC a zatem poprawienia takich rzeczy można się spodziewać w kolejnej edycji.

piotras to czemu ludzie grają na spellweaverze jest proste, dzięki niemu nasze oddziały żyją dłużej więc można biegacze tego nam nie zapewniają.

ps. gdyby jacyś herosi robili tyle samo co jakiś oddział łuczników czy wayów to wtedy można powiedzieć że mamy dobrych herosów.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

runepriest pisze:piotras to czemu ludzie grają na spellweaverze jest proste, dzięki niemu nasze oddziały żyją dłużej więc można biegacze tego nam nie zapewniają.

ps. gdyby jacyś herosi robili tyle samo co jakiś oddział łuczników czy wayów to wtedy można powiedzieć że mamy dobrych herosów.
Rune nie gadaliśmy w poznaniu ^^ Gadaliśmy na BN ;p

Spellweaver jest prosty, imho 2 caddych wystarcza na magię ;) i ja nie gram na biegaczu, tylko na lordzie piechotnym bez kindreda ;)

Niestety, im bliżej 8 edycji, tym większy herohammer...

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

oczywiście nie w we, dlatego używam 10 waywatcherów nie ma problemu z jakimiś skinkami na enginie ^^, bretońskimi paladynami czy innym ścierwem.
tylko że spellweaver może wybierać różne lory na takie DE na smoku (gdzie hotek ma ktoś inny niż smoczur) czy na HE beast covers jest fajny.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

trzeba jeszcze to bc wylosować i rzucić... ;)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

ee tam ze wszystkich bitew najłatwiej zabijałem skinka na enginie moge powiedzieć że miałem 100% skuteczność w stosunku do ilości prób.

poza tym nie mówię że muszę ich zabijać wystarczy że dodają sobie + do us jakiemuś oddziałowi

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

runepriest pisze:poza tym nie mówię że muszę ich zabijać wystarczy że dodają sobie + do us jakiemuś oddziałowi
że co? :P
Skinka to driadami da się zabić... ;)

Zablokowany