8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
minosso
"Nie jestem powergamerem"

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: minosso »

Assaselo chodzi mi o to ze nie uzywamy tam najwyzszego Toughnes tylko kazdy model jest woundowany osobno. A jak wejdzie czar z tesem Inicjatywy to z jakiej racji rzucamy na najwyzszej I? Chcialbym znalezc wlasnie cytat w RB gdzie to wyraznie pisze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

nie wiem czy dobrze myślę, ale obawiam się że RB rozróznia proces RANIENIA i TESTU CHARAKTERYSTYKI. I obawiam się również, że stąd różnica:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
DOC

Post autor: DOC »

W przypadku tamplate to jak rozpatruje się hity z nich masz w ridden monsters w dziale character. Jest losowanie kto dostaje hita z dużą S a reszta dostaje z małą.
minosso pisze:Assaselo chodzi mi o to ze nie uzywamy tam najwyzszego Toughnes tylko kazdy model jest woundowany osobno. A jak wejdzie czar z tesem Inicjatywy to z jakiej racji rzucamy na najwyzszej I? Chcialbym znalezc wlasnie cytat w RB gdzie to wyraznie pisze.
Całkiem trafne spostrzeżenie, bo niby z jakiej racji jeden test jest na innych współczynnikach a drugi na najwyższym. Ok na logike to jak każdy dostanie hita to jest woundowany na swoim T, podobnie jak dla mnie logiczne było, że taki monster jak np. Smok test inicjatywy będzie zdawał na swoim współczynniku, zdaje na najwyższej I ok, ale widać tu jakiś brak konsekwencji w zasadach...
Dmtrij pisze:nie wiem czy dobrze myślę, ale obawiam się że RB rozróznia proces RANIENIA i TESTU CHARAKTERYSTYKI. I obawiam się również, że stąd różnica:)
Jest to jakieś wytłumaczenie. :)
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Jeśli wrzucę do oddziału ze sztandarem dającym flaming ataki bohatera z magiczną bronią, to czy ta broń też dostaje flaming ataki?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

@minosso, podążaj za tym co napisał Dmtrij.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Afro pisze:Jeśli wrzucę do oddziału ze sztandarem dającym flaming ataki bohatera z magiczną bronią, to czy ta broń też dostaje flaming ataki?
Nie

Awatar użytkownika
minosso

Asassello pisze:@minosso, podążaj za tym co napisał Dmtrij.
OFC czytalem i jest wyraznie ze cava ma wspolne wspolczynniki ale nic nie pisze o ridden monsters stad moja konsternacja i zmieszanie :?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Pocisk pisze:
Afro pisze:Jeśli wrzucę do oddziału ze sztandarem dającym flaming ataki bohatera z magiczną bronią, to czy ta broń też dostaje flaming ataki?
Nie
jakis cytat by sie przydal potwierdzajacy twoja krotka wypowiedz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

minosso pisze:
OFC czytalem i jest wyraznie ze cava ma wspolne wspolczynniki ale nic nie pisze o ridden monsters stad moja konsternacja i zmieszanie :?
Ranienie i testy charakterystyk to całkiem różne rzeczy, a dodatkowo chyba nie do końca o tym tu rozmawiamy.

Tu chodzi o określenie trafionego, bo co się dzieje po trafieniu jest już jasne - jak jest to ranienie to ranimy (i tak jak opisano przy zasadach ujeżdżanych potworów, bierzmy różne T), a jak jest to test charakterystyki to testujemy charakterystykę (tak jak opisano w RB (str 10) i tam jest mowa o braniu pod uwagę najwyższej wartości cechy modelu/oddziału). Smok + jeździec to na pewno jeden oddział (unit).

A upraszczając HE lord na smoku:
- przy ranieniu bierzemy: T3 i T6
- przy teście charakterystyki T bierzemy: T6, T6

Mam nadzieję że teraz jest to jasne.
Obrazek

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Morsereg pisze:
Pocisk pisze:
Nie
Po co? temat był wałkowany chyba z 10 razy. I za każdym razem znajdzie się ktoś komu nie chce się czytac całej dyskusji i trzeba zaśmiecać forum ponownie tymi samymi cytatami faqów i zasad.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

katerek pisze:Po co? temat był wałkowany chyba z 10 razy. I za każdym razem znajdzie się ktoś komu nie chce się czytac całej dyskusji i trzeba zaśmiecać forum ponownie tymi samymi cytatami faqów i zasad.
mhm, zajebista odpowiedz.
kazdemu mozesz w sumie tak mowic. niech sobie przeczyta najpierw 137 stron tego tematu albo jeszcze lepiej, niech przeczyta sobie cale forum bo jakiekolwiek pytanie moglo gdzies juz pasc.
wspaniala postawa.
od tego wlasnie jest forum by zadawac pytania w razie jakichs problemow. w czasie ktory poswieciles na napisanie, swojego nic nie wartego posta mogles podac normalna odpowiedz. nice.
temat, ktory jest wyzej (o tescie charakterystyk) tez byl walkowany pare razy a ludzie nadal maja co do tego pytania. o magii, szarzy i ucieczkach tez tematy sa walkowane non stop a ludzie na turniejach maja problemy. wiec skopiuj swoja wypowiedz, zapisz gdzies na kompie co bys mial gotowa opowiedz na kazde zadanie pytanie.

[eot z mojej strony]
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

A nie wydaje Ci się, że zanim zadasz pytanie wypada sprawdzić w RB?
to ja mam jedno
czy jak hydra ma 6 ruchu to moge nią chodzić 29,5 cala?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

@Morsereg Wiesz od szukania takich rzeczy jest opcja szukaj i wcale nie trzeba czytać 137 stron.

Ja mam inne pytanie:
Grając w sojuszu jeśli magowie mają tego samego Lore to czy między armiami mają ograniczenie co do wyboru(losowania) czarów czy tylko w ramach jednej armii.

@Dmtrji =D>
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
minosso

Asassello pisze:
minosso pisze:

Tu chodzi o określenie trafionego, bo co się dzieje po trafieniu jest już jasne - jak jest to ranienie to ranimy (i tak jak opisano przy zasadach ujeżdżanych potworów, bierzmy różne T), a jak jest to test charakterystyki to testujemy charakterystykę (tak jak opisano w RB (str 10) i tam jest mowa o braniu pod uwagę najwyższej wartości cechy modelu/oddziału). Smok + jeździec to na pewno jeden oddział (unit).

A upraszczając HE lord na smoku:
- przy ranieniu bierzemy: T3 i T6
- przy teście charakterystyki T bierzemy: T6, T6

Mam nadzieję że teraz jest to jasne.

Ok teraz jasne :D dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

I kolejne pytanie :) czy moge rzucic czar 13 ze skavenow na lorda na smoka lub inne monstra i jak sie rozpatruje rany?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

Nie było faqa, który stwierdził że nie można rzucać 13ki na mieszane oddziały? Tzn piechotę z bohaterem na koniu i odwrotnie
Żaba pisze:P.S. aczkolwiek smok jest niewątpliwie absolutnym samcem alfa i przywódcą stada bez niego ani rusz... :mrgreen:
true
Bestialski_Brokuł pisze:(...)potem się okaże(...) Shadowblade to nie asasyn tylko nazwa firmy od mokrej roboty, która ostatnio przeprowadziła szeroką rekrutację :wink:

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Witam
Mam pytanko ile pkt mogę wydać na specjale mam polski podręcznik i tu jest 25% max ale słyszałem że w angielskim jest inaczej czyli 50% max która wersja jest prawidłowa??? Wiem że angielska tylko nie mam angielskiej wersji stąd pytanie

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

50%
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

katerek pisze:
Morsereg pisze:
Pocisk pisze: Nie
Po co? temat był wałkowany chyba z 10 razy. I za każdym razem znajdzie się ktoś komu nie chce się czytac całej dyskusji i trzeba zaśmiecać forum ponownie tymi samymi cytatami faqów i zasad.
Ale wrzućcie na luz, jestem w pracy, nie mam tutaj RB, a tutaj różne myśli człowiekowi przychodzą do głowy ;)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Mike pisze:Nie było faqa, który stwierdził że nie można rzucać 13ki na mieszane oddziały? Tzn piechotę z bohaterem na koniu i odwrotnie
ale 13 działa tylko na infantry, więc rzucanie na smoka/konie chyba nie bangla

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

odpowiem rzeczowo....
13 działa tylko na piechotę. Jak doczytasz w RB, że charakter na mouncie przejmuje jego troop type to chyba nie będziesz już szukał odpowiedzi na to pytanie.
elfik na koniu jest koniem
elfik na smoku jest smokiem
elfik na pedziu jest...PEDZIEM(?)
proste?:D

Zablokowany