Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Mac »

Generał #54 pisze:Pytanie o zwykłych inżynierów w machinach.
Czy jeżeli ktoś strzela do machiny np z łuków to strzały rozkładaja się na 5+ w obsługę i potem jeszcze rozkładamy w zwykłych i w inżyniera czy też schodzą najpierw zwykli a na końcu iżynier? Czy można np z działa strzelić tak aby skosić nam iżyniera?
Liczy się jak czempion oddziału. W przypadku machin, zwykle US oddziału jest mniejsze niż 5, a więc najpierw rozkładamy strzały równomiernie po wszystkich członkach załogi razem z inżynierem, a pozostałą ilość (jeśli ilość trafień nie była wielokrotnością ilości obsługi + inżyniera) rozlosowujemy pomiędzy resztę załogi razem z inżynierem np.:

W machinę trafiło 10 strzał. Po rozlosowaniu 3 strzały trafiły w machinę reszta w obsługę. Obsługi razem z inżynierem mamy 4, a więc każdy obrywa po jednej strzale. Zostały jeszcze 3 strzały, które trzeba rozlosować równomiernie między resztę załogi z inżynierem - np. 1-3 załogant, 4-6 inżynier.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Mac pisze:Zostały jeszcze 3 strzały, które trzeba rozlosować równomiernie między resztę załogi z inżynierem - np. 1-3 załogant, 4-6 inżynier.
raczej: 1-3 zaloga, 4 inżynier, 5-6 przerzucamy :)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

A co brodaty lud myśli o nowych żyrokopterach z 2d6 hitami S3 z breath ataku i dodatkowym ataku z racji wielkości? W końcu ta maszynka się zacznie częściej pojawiać na stołach :wink:
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jacuchna »

Nie wiedziałem zabardzo do jakiego tematu wrzucić to pytanie -czy 6 edycyjni rangersi mogą być uznawani na turniejach jako prox? No bo teraz niby rangerów robi się z boxa warriorów. Chyba.

A co do żyrka, to wydaje mi się, że przede wszystkim to powinien być tańszy :wink:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Jacuchna pisze:Nie wiedziałem zabardzo do jakiego tematu wrzucić to pytanie -czy 6 edycyjni rangersi mogą być uznawani na turniejach jako prox? No bo teraz niby rangerów robi się z boxa warriorów.
Oczywiście że nie są proxem (o ile wystawiasz ich jako Rangersów ofc.)
Jacuchna pisze:No bo teraz niby rangerów robi się z boxa warriorów.
już prędzej to bym uznał za prox :wink:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jacuchna »

Kurde, napisałem nie to co chciałem :wink: - czy 6 edycyjni rangersi, (jako że w 7ed warriorzy i rangersi są robieni z tych samych części), są do przyjęcia na turnijach jako warriorzy z dwurakami bez proxu?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

heh, to trochę zmienia postać rzeczy :)

Ale myślę że większych problemów nie będzie. Na lokalach nawet nie masz co się zastanawiać :) , przed masterem warto jednak się spytać orga.
Pamiętaj też że jeśli ktoś kto ocenia malowanie, zna te figsy to obetnie ci WYSIWYG (mają kusze na plecach).

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

chlopaki mam pytanie bo nie zastanowilem sie nad tym
krol na tarczy z dwurakiem (no jest niby mounted) sila +1 czy +2 normalnie?

mam obawy ze +1

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Tak dostaje tylko +1 S

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Jab pisze:A co brodaty lud myśli o nowych żyrokopterach z 2d6 hitami S3 z breath ataku i dodatkowym ataku z racji wielkości? W końcu ta maszynka się zacznie częściej pojawiać na stołach :wink:
Pieprze te ataki.

Oddajcie mi bomby !!!

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

kauczuk pisze:no jest niby mounted
gdzie jest napisane, ze jest mounted?

w army booku nie znalazlem ani 1 wzmianki o tym, ze jest mounted, za to znalazlem, ze jest pojedynczym modelem(a pojedyncze modele to modele piechotne z tego co kojarze) :) poprawcie mnie jesli sie myle ale to chyba oznacza, ze dostaje +2S za great weapon :)
Jab pisze:A co brodaty lud myśli o nowych żyrokopterach z 2d6 hitami S3 z breath ataku i dodatkowym ataku z racji wielkości? W końcu ta maszynka się zacznie częściej pojawiać na stołach :wink:
dzialko zyrka to nie jest breath atak, przykro mi... moze jak wydadza nowego booka to takim bedzie ale poki co maja chyba tylko wydac erraty do army bookow dostosowujace je pod 8ed(czy sie myle? nie jestem na biezaco z plotkami) i mysle, ze ogranicza sie do minimum, nie beda raczej wprowadzac zmian w wordingu zasad jednostek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

...The shieldbearers add 2 to armour save of the charakter (to max. of 1+) mounted on the shield...

oto wycinek tekstu z AB dwarfów :wink: dlaczego w takim razie nie jest mounted skoro jest "mounted on shield" ?

Co do żyrka to faktycznie :wink:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Jak już Varinastari zwrócił Ci uwagę, Dwarf Lord nie ma takiej sekcji w opcjach jak mounts, co tym samym uniemożliwia shieldbearerom działanie jak mount. Ponadto cytat jaki podałeś jest jedynie zobrazowaniem Lorda noszonego na tarczy, a nie opisem konkretnej funkcji, roli czy zasad.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

normalnie przed wydaniem nowego AB szczurków bym powiedział że spoko, ale chyba nie muszę Ci mówić że specjalne mounty istnieją :)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Jab pisze:normalnie przed wydaniem nowego AB szczurków bym powiedział że spoko, ale chyba nie muszę Ci mówić że specjalne mounty istnieją :)
Co do jednej rzeczy nie ma wątpliwości - od poxrata, warlitter'a czy bonebreakera aż po dzwon i furmankę - wszystkie te dziwactwa są bezpośrednio określone jako mounty i występują jako opcja z sekcji mounts. W przeciwieństwie do shielbearerów. Więc, argumentacja kiepska.

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

właśnie, poza tym pojedynczy model nie może być mounted! :) +2S i tyle

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Nie pierdzielić mi tu głupot. Dzierżyciele to nie jest jakiś osioł czy inna świnia. Lord na tarczy jest pojedynczym modelem, nie jest mounted i ma +2S na dwuraka.

I nie ma co dyskutować ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

te nasze krótkobrode coś się rozbrykały.... :D
zaraz się dowiemy, że lord z r.of stone nie ma sejwa na 1+..a tylko na 2+, bo przecież "mounted"
momentami idzie się załamać...
lepiej sklejajcie warriorów, żeby można było w 8 edycji wystawiać unity po 30-40 brodaczy.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

DawiZharr pisze:właśnie, poza tym pojedynczy model nie może być mounted! :) +2S i tyle
O ile zgodzę się, że dostaje to +2 siły <tłumaczenie rakso mnie rozbawiło :wink: > o tyle nie zgodzę się z tym co powiedziałeś bo przecież są przypadki gdy jeźdźca i jego "osła" traktuje się jak jeden model :wink:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

boże, widzisz i nie grzmisz [-o<

Zablokowany