Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Weatherwax
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Weatherwax »

heimdall89 pisze:Dzięki wielkie. A jeszcze coś - nie do końca łapie zasadę jealous runes. Chodzi mi o mistrzowskie runy. Dobrze rozumiem że można mieć tylko 1 taka rune na 1 broni ale w armii może być parę takich Run?
Runy zazdrośnice :-) tylko jedna Master runa na przedmiocie (np. MR of Flight i MR of Swiftness nie mogą być razem na przedmiocie) , tylko jedna dana runa Master w armii (czyli np. MRofFlight ns dwóch herosach/lordach nie jest możliwa).
Ostatnio zmieniony 5 maja 2014, o 12:27 przez Weatherwax, łącznie zmieniany 1 raz.
Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka.

heimdall89
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: heimdall89 »

Ale kilka mistrzowskich Run użytych w bitwie już może być? Np mistrzowska runa na broni i zbroi?

A jeszcze jedno - czy 2 bohaterów może mieć ten sam przedmiot w sensie z tych 6 które są wypisane e na 1 stronie? Np że 2 bohaterów ma zbroję bsb?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

nie moga. jeden przedmiot na rozpiske.
tak samo jest z runami. nie mozesz uzyc tej samej master runy dwa razy ani dwoch na jednym przedmiocie. spokojnie mozesz uzyc jednej na broni, kolejna na zbroi i jeszcze jedna na talizmany. nastepny heros podobnie, z zastrzezeniem o ktorym pisalem wczesniej, nie moze to byc runa ktora wykorzystales juz wczesniej.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Breath Weapon close Combat Attack

If the model with this special rule is in close combat, it can use the Breath Weapon to make an additional close combat attack at its own Initiative. A model that makes a breath weapon attack in this way inflicts 2D6 automatics hits on a single enemy unit in base contact - .....
Przy okazji wiem już że model musi być w styku żeby ziać w CC :?
Armour Piercing

Wounds caused in close combat by a model with this special rule(...) inflict a further -1 armor save modifier

Jeeli zieję normalnie z broni czy pierścionak, to mam tylko siłę 4. Ale jak już zieję w CC a w oddziale jest runesmith, to biję z siłą 4 AP ?

Wolę sie upewnić, żeby nie być w błędzie i myśleć, że mogę ziać z drugiego szeregu :oops:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Grichalk pisze:
Breath Weapon close Combat Attack

If the model with this special rule is in close combat, it can use the Breath Weapon to make an additional close combat attack at its own Initiative. A model that makes a breath weapon attack in this way inflicts 2D6 automatics hits on a single enemy unit in base contact - .....
Przy okazji wiem już że model musi być w styku żeby ziać w CC :?
Jak wygląda zianie z 2 szeregu? Łezkę przykładam do pierscionka i moich ignoruje pod templatem?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

majac oddzial w walce nie mozesz zionac z drugiego szeregu.
musisz byc w b2b z przeciwnikiem
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Morsereg pisze:majac oddzial w walce nie mozesz zionac z drugiego szeregu.
musisz byc w b2b z przeciwnikiem
Zianie nie w walce.

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Odpowiadacie an coś, co i tak już sam zauważyłem.
Bardziej mi zależy na upewnieniu sie co do siły 4AP w CC z ziania.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

@Grichalk
niestety, efekty roznych zasad specjalnych sie nie kumuluja.
w tym wypadku jest to zianie i AP

@Smh
z twoim pytaniem jest troche wiekszy problem
w RB (s.67) jest napisane, ze maly koniec templatki musi dotykac figurki ktora posiada ta zasade.
w akapicie wczesniej zas jest napisane, ze jest to shooting atack wykonywany w shooting phase.
i teraz dochodzimy do wymyslania ;)
1) fire in two ranks ze strony 39 mowi, ze osoby stojace z tylu uzywaja losa i arca, na potrzeby wszystkich zasad strzelania, modelu znajdujacego sie z przodu. tak wiec czemu by nie moc przylozyc templatki do modelu z pierwszego szeregu??
2) przykladamy do drugiego szeregu i strzelamy przez swoj unit.
3) przykladamy do drugiego szeregu i nie strzelamy bo by sie trafilo swoj unit.

swoja droga na szybko, ponownie przeczytalem zasady strzelania i nie znalazlem, ze nie mozna strzelac do swoich unitow. jest informacja, ze nie mozna strzelac do unitow bedacych w combacie, oraz jest o przypadkowym zniesieniu strzalu z maszyny.
jak dla mnie najsensowniejsza wydaje sie opcja nr. 1)
swoja droga jesli ktos wie gdzie jest zakaz o strzelaniu do siebie to bardzo bym prosil o napisanie go tutaj :) (nie zmieni to mojej decyzji odnosnie tego problemu ale przyda sie na przyszlosc ;) )
DragoMir pisze:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Dzięki Morsereg, że chciało się Tobie kopać! Wg mnie 2 brzmi najrozsądniej, no ale... ;)

- Ulegasz stereotypom.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Ziew.

Strona 67, paragraf Breath Weapon Shooting Attack:
"To perform the attack, place the flame template so that it lies entirely within the model's forward arc, with the narrow end touching the creature's mouth (wiadomo o co chodzi, prawda?), and so that it is not touching any friendly units or enemy units that are in close combat."
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

ziew.

wytlumaczyles tylko dlaczego nie jest to 2)
co faktycznie jakos mi umknelo.
DragoMir pisze:

panterq
Masakrator

Sugerujesz, że oddział z bohaterem nie jest przez tego bohatera traktowany jako friendly unit?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Witam. Jak widać jestem nowy na forum i nie bardzo jeszcze czaje co i jak więc jakby co to z góry przepraszam. Pytanie moje dotyczy strzelania, akurat widzę że wstrzeliłem się w wątek. Strzelam z organek w odział 9 modeli (8 zwykłych i lord). O dziwo 14 strzałów trafia. I co dalej?? W RB jest napisane, że musi być mniej niz 5 modeli żebym mógł rozdzielić trafienia, a skoro jest ich 8 to już nie mogę, reszta przepada, czy turlam za tych 8 osobno i jeżeli ich zdejmę to dopiero pozostałe kieruje w lorda??
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Turlasz 14 trafień, zadajesz np. 10 ran, nie zdaje save na 9 to i tak zdejmujesz tylko 8 bo lorda nie możesz trafić.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

panterq pisze:Sugerujesz, że oddział z bohaterem nie jest przez tego bohatera traktowany jako friendly unit?
nigdzie czegos takiego nie napisalem. co wiecej, potwierdzilem, ze masz racje bo zacytowany przez ciebie fragment mi umknal. tak wiec opcja nr 2 zostala wykluczona.
napisalem, ze nie odniosles sie do punktu pierwszego.
DragoMir pisze:

panterq
Masakrator

Opis ataku raczej wyraźnie mówi, że zasięg ataku mierzymy od modelu który go posiada. Tak samo jak przy strzelaniu osobno mierzymy zasięg dla pierwszego i drugiego szeregu strzelców.
- Niles Valera, Agitator

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Dzięki, czyli nie zrobiłem się sam w wała. Kolejne głupie pytanie (miałem sporą przerwę w graniu i na 8 edycyjnych zasadach grałem ze 4 razy) broń do rzucania dostaje -1 za daleki zasięg?? Czyli teraz ładunki wybuchowe górników praktycznie zawsze są rzucane z -1 do hita?? I czemu w ogóle jest napisane że to missile weapon skoro oni muszą to rzucić?? I ostatnie pytanie o to czego nie moge zrozumieć to dlaczego tron już nie jest dużym celem?? Znaczy to chyba lepiej, ale jednak czemu już nie skoro był.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Awatar użytkownika
zawisza
Chuck Norris

Post autor: zawisza »

Hejka!
Czy w wypadku gdy na herosa używającego Master Rune of Snorri Spangelhelm działają jakieś ujemne modyfikatory to hit,
to obniżają mu one zdolność trafiania, czy nadal trafia na 2+? Pytam, bo w opisie jest napisane: "...always hits on a to hit roll of 2+."
MOLON LAVE

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

modyfikatory nie dzialaja.
zawsze trafia sie na 2+
DragoMir pisze:

ODPOWIEDZ