8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: misha »

WS1 w kolejności występowania

usc sędziowskie
W przypadku występowania kilku efektów modyfikujących jedną statystykę równocześnie rozpatrujemy je w kolejności jakiej pojawiały się na oddziale. Efekty działające jednocześnie rozstrzygane są za pomocą zasady controlling player's turn. Na przykład, jeżeli model walczący z Yeti obleje strach ma on WS=1, nie 0, gdyż najpierw nastąpiło obniżenie o 1 a dopiero potem oblał on strach, ustawiając tym samym swój WS na poziomie 1.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Czy muszę widzieć ponad połowę o działu aby go zaszarżować czy wystarczy widzieć np. pojedynczy model z tego odziału?
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Wystarczy widzieć pojedynczy model.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dokładniej wystarczy dowolna część podstawki (na zasady SLoS) lub dowolna część modelu (TLoS)

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Furion pisze: dowolna część modelu (TLoS)
Dowolna część modelu nie biorąc po uwagę, skrzydeł, ogonów, chorągiewek, broni i innych ozdobników.

Liczą się tylko nogi, ręce, korpus i głowa/głowy.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

nie ktoś mi napisze jak to jest z tym SLOS bo się pogubiłem, co do terenów to rozumiem zapisek z euro draft, a jak to jest wielkością jednostek? ogry widzą nad gnoblarami? thundertusk widzi nad ogrami? large target ma tu jakieś znaczenie? czy nie ma to znaczenia i zawsze jest -2 do hita? przez swoje czy przez wrogie unity widać?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

na slosie jednostki sa przezroczyste, widac wszsytko i wszedzie, tylko tereny moga cos zaslaniac...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

o kurde, czyli co? można ustawić 5 oddziałów łuczników jeden za drugim i wszystkimi strzelać bez modyfikatorów?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

cover jest. ale oddzialy nie blokuja losa

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

A large target nigdy nie dostaje coverów. (chyba, że to SLOS z modyfikacją Furiona)

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

ok, a strzelanie z cannonów/mortarów zza oddziału? bez problemu?
szeszej pisze:A large target nigdy nie dostaje coverów. (chyba, że to SLOS z modyfikacją Furiona)
a łuki strzelające przez large target w inny large target? wciąż bez modyfikatorów?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

bez problemu

wciąż
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

szeszej pisze:A large target nigdy nie dostaje coverów. (chyba, że to SLOS z modyfikacją Furiona)
Do lasu chyba dostaje. Od oddziałów nie.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

a wzgórze zasłania losa każdemu, nawet large targetowi? (taka zwykła zielona górka, nie obelisk)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

esgaroth pisze:a wzgórze zasłania losa każdemu, nawet large targetowi? (taka zwykła zielona górka, nie obelisk)
Tak, zasłania wszystko wszystkim.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Szarże: czy mogę zadeklarować szarżę jednostką A, potem przejść do jednostki B, C i D, a potem stwierdzić, że zrobię jeszcze redirect jednostką A, czy też muszę wybrać jednostkę i zadeklarować od razu ewentualny redirect nim przejdę do następnych?

Przydałoby się jakieś popracie zasadami w tej kwestii.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Nie jest to może wprost powiedziane, ale na stronie 16 RB jest rubryczka:
1. deklaracja
2. resolve reaction
3. deklaracja kolejnego oddziału
4. ruchy szarżujących

I teraz tak, trzymając się sztywno tego mamy pod-etapy, jeśli dany oddział wyjdzie z etapu 2, to potem czeka go już tylko etap 4. Ten zaś następuje dopiero po wszystkich deklaracjach i reakcjach. Ponadto, przy opisie redirect jest jasno, If the target unit declares a Flee! reaction, the charging unit now has a choice.
Celowo pogrubiłem 'now'.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

Post autor: Bananovitch »

Takie pytanka, bo nie jestem pewien. Model z Ld10, jako najwyższym musi być gienkiem. Zakładamy mu Mask of EEE! (inne jednostki nie mogą korzystać z jego Ld). Czy w takim razie mogę mieć gieroja z niższą Ld jako generała?
I drugie-sytuacja jako powyżej (model z 10Ld i maską),dodatkowo model z 9 Ld oddziale ze szmatą +1 Ld(czyli w sumie razem 10). Może być generałem? Czy generałem musi być jednak ten z 10 (bo generała wybieramy w momencie tworzenia rozpiski)?
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

hmm jeśli dobrze pamiętam to przy masce jest tylko napisane, że inne modele nie mogą korzystać z jego Ld.
nie ma ani słowa o tym żeby postać w masce nie mogła być generałem.

Generała wybierasz z pośród postaci o najwyższek liderce przed rozstawieniem armii.
Przed rozstawieniem postać nie jest w żadnym oddziale, a więc nie ma +1 Ld.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

A ja mam pytanie następujące. Otóż jak działa greedy fist przeciwko pink horrorom. Czy jeśli dostaną od posiadacza GF hity, to tracą lvl przy ich generowaniu czy coś w tym stylu? Ewentualnie inne pomysły, bo osobiście nie mam zielonego pojęcia.

Zablokowany