Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
taki mój pomysł bo mogę z Tego wybrać jednak 6 boxów więc tak do wyboru mam
Iron Gutsi 24(6 boxow)
Ogre Bulls 18 (3 boxy)
Leadbleacherzy 8 (2boxy)
Iron Blaster (1 box)
Thundertusk (1 box)
Mournfangs 6 (3 box)
to ja wybieram
ogre bulls 1 box
ironguts 2 boxy
ironblaster 1 box
mournfang 2 box
dobre zestawienie?
Iron Gutsi 24(6 boxow)
Ogre Bulls 18 (3 boxy)
Leadbleacherzy 8 (2boxy)
Iron Blaster (1 box)
Thundertusk (1 box)
Mournfangs 6 (3 box)
to ja wybieram
ogre bulls 1 box
ironguts 2 boxy
ironblaster 1 box
mournfang 2 box
dobre zestawienie?
jeśli masz w zanadrzu okolo 250zł to kup batalion masz tam ( 6 ironów, 6 ogrów i 4 leedów ) - co jest troche zakłamane bo idealnie wychodzi Ci tam 8 ironów bo są 2 wypraski po 4 komplety na model. Dodatkowo z każdego z boxów od mournfangów dasz rade zrobić 2 ironów jeśli kawaleriw skleisz z tarczami ( a tak się ją właśnie wystawia ) podsumowując za 250zł z batalionu i 3 boxów mouronów zrobisz minimum 12 ironów i zostaną Ci 4 ogry do konwersji na ludojadów BSB, butchera itp jak kto woli. Ja mam ponad 40 modeli ogrów ale do wystarczy Ci klocek ironów i bohaterowie oraz czasem 6 buli ( 3x2 lub 6 ). W mojej kolekcji tylko mam oryginalnego firebellego bo jest świetnym modelem a BSB tyranta magów zrobiłem sam.
wg mnie najlepszą opcją jest jak weźmiesz:
3 boxy mouronów
ironblastera
stonehorna/thundertuska - świetne modele ale aktualnie słabo grywalne
a ostatni do woli - jeśli lubisz bawić się w konwersje ( w sumie tutaj wystarczy dobrze przykleic) to weź box ogrów wraz z bitsami z 3 boxów mournfangów zrobisz 6 ludojadów ( w każdym boxie masz po 2 pistolety )
Ja bym tak się decydował przy takim wyborze
.Odo
wg mnie najlepszą opcją jest jak weźmiesz:
3 boxy mouronów
ironblastera
stonehorna/thundertuska - świetne modele ale aktualnie słabo grywalne
a ostatni do woli - jeśli lubisz bawić się w konwersje ( w sumie tutaj wystarczy dobrze przykleic) to weź box ogrów wraz z bitsami z 3 boxów mournfangów zrobisz 6 ludojadów ( w każdym boxie masz po 2 pistolety )
Ja bym tak się decydował przy takim wyborze
.Odo

Tylko pisałem, że Tylko boxy wchodzą w grę i wymianęss-sly pisze:nie lepiej kupić batalion samemu, a zamiast boxów ironów i buli wybrać coś innego??

Może nie jestem mega doświadczonym graczem, ale w tej sytuacji kupiłbym:
3x Mournfangi
2x Ironblastery (pks jedzie, więc na gry nie-euro, będzie to miodzio)
Dodatkową paczke Mournów lub Bulle. Ironguci w paczce się nie opłacają, bo masz 2-raki z Mournów, ktorych i tak nie będziesz używał. A bulli jest 6 w paczce, nie 4 jak Gutów.
Dokupując batalion miałbyś 10 Irongutów (6 standardowych, 4 Leadów z 2h z Mournfangów) oraz 6 Bulli. Ogarniając dowódców masz to, co najfajniejsze.
3x Mournfangi
2x Ironblastery (pks jedzie, więc na gry nie-euro, będzie to miodzio)
Dodatkową paczke Mournów lub Bulle. Ironguci w paczce się nie opłacają, bo masz 2-raki z Mournów, ktorych i tak nie będziesz używał. A bulli jest 6 w paczce, nie 4 jak Gutów.
Dokupując batalion miałbyś 10 Irongutów (6 standardowych, 4 Leadów z 2h z Mournfangów) oraz 6 Bulli. Ogarniając dowódców masz to, co najfajniejsze.
akurat w ograch nie trzeba dużo kombinować by zrobić ludojada z zwykłego bulla, wystarczą pistolety z mouronów. BSB i tak nie dorwiesz bo nie ma takiego modelu więc musisz sam coś skleić. Więc jeśli masz w zanadrzu 250zł na batalion to tak jak napisałem a jeśli nie to musisz ogarnąć troche ironów nawet jeśli chcesz grać na te 1200 na początek to:
2 mourony
ironblaster
1 bule
1 ironi
a ostatni dowoli ja bym brał stone/tusk - ze względu na model oraz na jego cenę
mimo wszystko i tak dokupując batalion wychodzisz najlepiej i grasz już na 2400 z 6 mouronami.
.Odo
2 mourony
ironblaster
1 bule
1 ironi
a ostatni dowoli ja bym brał stone/tusk - ze względu na model oraz na jego cenę
mimo wszystko i tak dokupując batalion wychodzisz najlepiej i grasz już na 2400 z 6 mouronami.
.Odo

na euro można ilu mieć pożeraczy? i jak jest z ludożercami lepiej mieć pojedyńczy model czy bandę ;D
Gorgera nie opłaca się wystawiać, a Maneaterów wystawiasz minimum 3. Najlepiej wystawiać ich w liczbie 5-6.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
no ja też tak myślę że bez sensu i nie zbyt pasuje do klimatu tak jak yeti, a co sądzicie o nich bo jak dla mnie też odpada.
Pytanko mam również do Tych większych figurek czy Tylko blastera warto mieć?
I jak z magią używacie często czy sporadycznie?
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Maneaterzy są moją ulubioną jednostką choć zdaje sobie sprawę że na pewno nie są najlepsi. Gorgery są ok ale w naszym podręczniku jest mnóstwo lepszych rzeczy. Jeśli chodzi o inne large targety to wszystkie są fajne. Ja brdzo sobie cenie stonehorny i giganty( choć tych raczej nie polecam jeśli przegrywać nie lubisz)
Co magii sprawa ma się tak że ostatnią grę bez magii jaką pamiętam to turniej bohaterów gdzie magowie byli zbanowani
Co magii sprawa ma się tak że ostatnią grę bez magii jaką pamiętam to turniej bohaterów gdzie magowie byli zbanowani

Gorgerami grałem kilka razy - zawsze robią niezłe zamieszanie.Que pisze:no ja też tak myślę że bez sensu i nie zbyt pasuje do klimatu tak jak yeti, a co sądzicie o nich bo jak dla mnie też odpada.
Yetisami nigdy jeszcze nie grałem ale -1 do WSa jakoś mnie nie przekonuje, może te magiczne ataki ale to też raczej niepotrzebne.
Largetargety - thundertuska wystawiam jak gram przeciwko dark elfom albo orkom. Idzie taki obok klocka ironów i daje aure ASL.
Magia - magia jelit jest niezła do boostowania swoich jednostek - jak wejdzie +1Str +1To i regena to Close Combat wygrany - oczywiście przeciwnik dispeluje, lecz przy 4 lvl maga rzucasz czary 2 kostkami.
Firebelly - świetna jednostka. Ja wystawiam w formacie samobójcy - leci na flankę jakiegoś regimentu aby zionąć. Może też odpalić Hell Hearta, może uciec w reakcji na szarżę i wyciągnąć przeciwnika na nasząszarżę mournfangów. Sam firebelly powinien się pozbierać w pobliżu generała i BSBka.
Meneaterzy - ostatnio testuję 2x6 z GW. Jedni mają scouta i stubborna (aby wytrzymali do czasu nadejścia posiłków) a drudzy mają vanguarda i swiftstride. Mogą pakować się w jedną flankę uzupełniając się - albo każdy idzie w innąflankę i wtedy wspieram dwójkami albo trójkami mournfangów.
Pozdrawiam
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.
Gorgery są fajnie - sam trochę grałem na dwóch-trzech. Niestety brakuje na nie punktów.
Tak samo Yeti - mają magiczne ataki, są szybkie no i aura.
Maneatrzy must have - ja uznaję jedyną służszą opcję - szóstka chłopaków - poison + sniper.
Tak samo Yeti - mają magiczne ataki, są szybkie no i aura.
Maneatrzy must have - ja uznaję jedyną służszą opcję - szóstka chłopaków - poison + sniper.
Wisła Kraków.
Zamierzam trochę więcej pograć ledbelcherami i stąd moje pytania:
1. Mam slow to fire - czy mogę deklarować strzelanie na szarżę?
2. Nie mam kary za moving and shooting - mogę się ruszyć 12 cali by strzelać czy tylko 6?
3. Jeżeli ruszyłem się i strzelam do regimentu, który stoi powiedzmy 20 cali ode mnie to trafiam na 4 za BS3 i jeszcze 1 za długi zasięg czyli na 5?
4. Czy za strzał w pojedynczą jednostkę (hero lub ostatnia figurka z regimentu) daje dodatkowo +1 do hita? Czyli w tym przypadku trafiałbym na 6 w podobnej sytuacji jak w punkcie 3?
5. Krótki zasięg to połowa zasięgu broni? Daje to jakieś plusy czy po prostu nie mam kary za długi zasięg?
Jako ogr rzadko strzelam stąd moje pytania
Pozdrawiam
1. Mam slow to fire - czy mogę deklarować strzelanie na szarżę?
2. Nie mam kary za moving and shooting - mogę się ruszyć 12 cali by strzelać czy tylko 6?
3. Jeżeli ruszyłem się i strzelam do regimentu, który stoi powiedzmy 20 cali ode mnie to trafiam na 4 za BS3 i jeszcze 1 za długi zasięg czyli na 5?
4. Czy za strzał w pojedynczą jednostkę (hero lub ostatnia figurka z regimentu) daje dodatkowo +1 do hita? Czyli w tym przypadku trafiałbym na 6 w podobnej sytuacji jak w punkcie 3?
5. Krótki zasięg to połowa zasięgu broni? Daje to jakieś plusy czy po prostu nie mam kary za długi zasięg?
Jako ogr rzadko strzelam stąd moje pytania

Pozdrawiam
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.
ogrmasta pisze:Zamierzam trochę więcej pograć ledbelcherami (...)

Nie, nie możesz, ta zasad to dokładnie oznacza.ogrmasta pisze: 1. Mam slow to fire - czy mogę deklarować strzelanie na szarżę?
Nie masz kary za multiple i za ruch. Możesz wykonać ZWYKŁY ruch (6 cali) i strzelić, bez kary do trafienia.ogrmasta pisze: 2. Nie mam kary za moving and shooting - mogę się ruszyć 12 cali by strzelać czy tylko 6?
Trafiałbyś normalnie na 4+, dodatkowo masz karę za daleki zasięg (ponad 12"), więc na 5+.ogrmasta pisze: 3. Jeżeli ruszyłem się i strzelam do regimentu, który stoi powiedzmy 20 cali ode mnie to trafiam na 4 za BS3 i jeszcze 1 za długi zasięg czyli na 5?
Nie masz zasady "snajper", nie możesz więc targetować. Trafiasz w oddział.ogrmasta pisze: 4. Czy za strzał w pojedynczą jednostkę (hero lub ostatnia figurka z regimentu) daje dodatkowo +1 do hita? Czyli w tym przypadku trafiałbym na 6 w podobnej sytuacji jak w punkcie 3?
Bliski zasięg to zasięg poniżej połowy zasięgu maksymalnego broni. Daje brak kary za zasięg przy trafianiu.ogrmasta pisze: 5. Krótki zasięg to połowa zasięgu broni? Daje to jakieś plusy czy po prostu nie mam kary za długi zasięg?
Pozdrawiam
Generalnie to, co kolega powiedział.
czy muszę wystawiać zwykłych ogrów? czy mogę samych ironów
i takie pytanko co radzicie wziąść z rare oprócz ironblastera?
i takie pytanko co radzicie wziąść z rare oprócz ironblastera?
Jeżeli ironi to tylko jeden oddział. Nie ma sensu rozbijać na 3.
Pozostałe rary są OK (poza śmieciarą) ale działo jest naj, naj
Pozostałe rary są OK (poza śmieciarą) ale działo jest naj, naj

Wisła Kraków.