Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Re: Szybkie pytania

Post autor: Andronicus »

Ja szpachluję modelarską szpachlą Italieri. Jest tania i dość gówniana, ale do tej czynności nadaje się znakomicie i wystarcza na dłuuugo. Z ceną zapałek jednak nie może konkurować :) Plastelina to IMO słaby pomysł :?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Ja zaklejam pistoletem z klejem topliwymi na bazie polioctanu etylowo-winylowego.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Czy jak psiknę purity sealem śnieg (wikol, soda, woda, biała farbka) to może to jakoś źle na niego wpłynąć ??
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Raczej nie, mi nie wpłynął.
marchef w butonierce

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

OK... Dzięki.
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

Czy ktoś wie jak uzyskać taki kolor tej siepaki(metal)?
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Ja bym to zrobil tak:
1 Całość: czarny + brązowy + odrobina bieli
2 zadrapania boldgunem
3 badab wash
4. poprawienie zadrapań chainmailem
5. plamy z rozwodnionego Hawk Turquoise
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

No właśnie,to nie jest taki zwykły brąz-raczej taka ciemna jagoda+ brąz.

Awatar użytkownika
Malkolm
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Malkolm »

Dosłownie szybkie pytanie - dziewczyna dzwoni z Rossmana , są tanie "cążki do skórek dla mężczyzn". Nadadzą się takie cążki kosmetyczne jako do figurek, czy lepiej zainwestować w jakieś typowo modelarskie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

do plastików się nadają, do metali już średnio.
IMO lepiej mieć coś bardziej profesjonalnego - na dłuższą metę lepiej się sprawdza.
Obrazek

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Ja używam takich do plastików i sprawdza się nie źle :wink:
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

cążki do skórek dla mężczyzn
o__0
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Jak chcesz mieć coś tańszego niż cążki modelarskie, przy zachowaniu komfortu pracy, to polecam kupić cążki do cięcia kabli.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Bez przesady - cążki to znowu nie taki gigantyczny wydatek, ja mam Topexa za parę złotych... Jest świetny do wszystkiego, i metal, i plastik...

PS Masz rację, Arbiter - wyp...lam plastelinę...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Idź do leroya albo do innego budowlanego i też za grosze kupisz. Ja swoje kupiłem za 5 zeta. A nożyk do tapet za złotówkę.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Post autor: Belzebub »

Kto wie jak zrobić na podstawce pod figurkę (lub jakikolwiek inny element makiety) nierówność terenu? Chodzi mi o materiał z którego mógłbym łatwo uzyskać pofałdowany teren. Kluczowe jest tu słowo łatwe. Z doświadczenia wiem że bardzo łatwo można robić teren skalisty ze styropianu (paląc go), ale powiedzmy że chcę zrobić zwykły nierówny teren. Chciałbym uniknąć gipsu i innych brudzących materiałów.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

opcji jest multum, oto kilka z nich:
- poxylina (droga opcja)
- klej termiczny (takie sylikonowe pałeczki)
- styrodur
- modelina (najpierw lepimy jakiś tam kształt, gotujemy, ew. dopasowujemy do podstawki i przyklejamy na cyjanoakryl/klej montażowy od biedy nawet wikolem)
- korek
- papier toaletowy nasączony wikolem (raczej do większych projektów niż podstawka 20x20 :wink: . Niestety długo schnie)
- Ostatecznie można też przykleić kawałek papieru toaletowego do podstawki, uformować i zalać cyjanoakrylem. Ale odradzam tą metodę ze względu na mocno drażniące opary które się dość obficie wydobywają z takiego tworu!
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Dzięki za odp.

Czy ten styrodur to jakaś pianka w sprayu? Czy po użyciu nie pęcznieje? Jak rozumiem w budowlanym można to kupić, tak?

Pozdr.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

styrodur to prawie to samo co styropian, tylko nie składa się z kulek a z pianki.
Też jest sprzedawany w blokach jak styropian. W budowlanych do dostania. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

To w takim razie jak proponujecie modelować ten styrodur? Skoro jest on podobny do styropianu to wycinanie go nie wygląda w żaden sposób naturalnie...

ODPOWIEDZ